Lars Förster verovert goud op EK Mountainbike, baaldag voor Van der Poel

Lars Förster verovert goud op EK Mountainbike, baaldag voor Van der Poel

foto: Orange Pictures

dinsdag 7 augustus 2018 om 17:24

Mathieu van der Poel heeft niet aan de verwachtingen kunnen voldoen op het EK mountainbike. De Nederlander vertrok als een van de topfavorieten, maar kende een heuse baaldag. De Corendon-Circus-renner moest uiteindelijk gedesillusioneerd opgeven. Het goud ging naar de Zwitser Lars Förster: hij verwees de Italiaan Luca Braidot en de Spanjaard David Valero Serrano naar het zilver en brons.

Zwitserland met een blitzstart, Van der Poel traag weg
Alle ogen waren dan wel gericht op Van der Poel, zijn start was allesbehalve indrukwekkend. Dit in tegenstelling tot het Zwitserse collectief. Thomas Litscher, Nicola Rohrbach, Lars Förster en Florian Vogel hadden een ware blitzstart, waardoor er al vroeg een kopgroep van zeven renners zich wist af te scheiden.

Naast een contingent aan Zwitsers waren ook Jaroslav Kulhavý en Marco Aurelio Fontana vooraan vertegenwoordigd. Dit in tegenstelling tot mede-favorieten Van der Poel en Stéphane Tempier; dit tweetal keek na een ronde al tegen een achterstand aan van twintig seconden.

Van der Poel valt terug en geeft op
Wie had gedacht dat de Nederlander zijn koers aan het indelen was, kwam bedrogen uit. Waar Tempier de oversteek probeerde te maken, viel Van der Poel nog verder terug. Na twee rondes was hij al teruggevallen tot de grauwe middenmoot, op ruim een minuut van de koplopers. Niet veel later gaf hij dan ook op.

Waar VDP een ware baaldag kende, kende Forster een bijzonder sterke wedstrijd. De Zwitser reed na goed twintig minuten weg uit de kopgroep, en kon rekenen op afstoppingswerk van zijn landgenoten. Hierdoor wist de 25-jarige renner een mooie kloof uit te bouwen. Luca Braidot wilde zich echter niet verzoenen met de situatie, en probeerde de oversteek te maken.

Förster beslecht duel in zijn voordeel
De Italiaan slaagde met verve in zijn opdracht, en nam in zijn spoor Rohrbach mee. Met dit drietal gingen we de vierde ronde in. Niet veel later trapte Rohrbach op zijn adem, waardoor Braidot en Förster met z’n tweeën overbleven. Een eliteduel leek in de maak, maar het tempo van de Zwitser bleek te machtig voor de Italiaan.

Achter de steeds verder uitlopende Förster probeerde Braidot uit de greep te blijven van de flink opkomende Spanjaard Valero en de Fransman Tempier. Hier slaagde de 27-jarige renner in, maar hij kon niet verhinderen dat Förster met de Europese titel aan de haal ging.

Voor Förster is het zijn eerste grote titel bij de profs, nadat hij zich al enkele keren kroonde tot Zwitsers kampioen veldrijden.

Uitslag Europees kampioenschap mountainbike mannen
1. flag-nr1 flag-ch Lars Förster
2. flag-nr2 flag-it Luca Braidot
3. flag-nr3 flag-es David Valero Serrano

Dit artikel delen:

7 Reacties

Marcel1112 7 augustus 2018 om 17:37

Gelukkig heeft hij net op tijd tot en met 2023 bijgetekend. Ik zie de sippe gezichten van Cor en Don al voor me. Gegokt en verloren jongens.

DeGroteMolen 7 augustus 2018 om 17:41

Denk eerder dat Can & Yon wat teleurgesteld zijn.

Taliesin 7 augustus 2018 om 17:49

Hopelijk beter in de wegwedtrijd :)

Dark Noise 7 augustus 2018 om 18:04

Heel af en toe heeft Mathieu een slechte dag, zowel in de cross, op de weg als de mountainbike, en dan zakt de moraal diep weg, maar zoals ik zei is dit maar heel af en toe.

HennieK 7 augustus 2018 om 19:51

Die zal er wel staan as. zondag…

Handige Harry 7 augustus 2018 om 19:54

Toch een gemiste kans aangezien de beste twee renners van dit seizoen niet meededen.

Marszzz 8 augustus 2018 om 08:19

Iedereen mag een slechte dag hebben, ik mag een slechte dag hebben, zelfs Geraint Thomas mag er eentje hebben, maar MvdP nee die niet.

Headlines

Materiaalzone

Populair