Larry Warbasse schenkt Aqua Blue Sport eerste zege in Zwitserland, Kruijswijk derde

dinsdag 13 juni 2017 om 17:21
Larry Warbasse schenkt Aqua Blue Sport eerste zege in Zwitserland, Kruijswijk derde

Larry Warbasse heeft zijn ploeg Aqua Blue Sport de eerste overwinning ooit geschonken. De Amerikaan overleefde de vroege vlucht en soleerde in Villars-sur-Ollon naar de ritzege. Damiano Caruso is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk is opgeschoven naar de tweede plek met een achterstand van 15 seconden.

In de eerste bergrit van de Ronde van Zwitserland kozen vier renners voor een dag in de vroege vlucht, waaronder twee Nederlanders: Lars Boom, Nick van der Lijke, Larry Warbasse en Antoine Duchesne reden heel de dag in de spits van de wedstrijd. Zij wisten een ruime maximale voorsprong van bijna acht minuten te behalen.

Op het programma stonden vandaag twee serieuze beklimmingen. Tijdens de beklimming van de eerste berg, de Col des Mosses, moest Boom als eerste lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reed op dat moment virtueel aan de leiding, maar kon het tempo bergop niet volgen. Hij werd later als eerste koploper teruggepakt door het peloton.

In de kopgroep maakte Warbasse een zeer sterke indruk. Toch was het Van der Lijke die de meeste bergpunten sprokkelde op de top van de Col des Mosses. Hierdoor naderde hij bergkoning Norman Hansen tot op één punt.

Aanval Steven Kruijswijk
Aan de voet van de tien kilometer lange slotklim was de achterstand van het peloton teruggelopen tot vier minuten. Korte tijd wist Van der Lijke het tempo van Warbasse te volgen, maar de Amerikaan van Aqua Blue Sport was te sterk. Op vijf kilometer van de top werd de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij teruggehaald.

In het peloton volgde ondertussen een spervuur aan demarrages. Het was Caruso die als eerste versnelde, waarna renners als Spilak en Pozzivivo hetzelfde probeerden. Ook Steven Kruijswijk deed zijn duit in het zakje. De Brabander probeerde zijn concurrenten met een vurige versnelling op achterstand te zetten, maar kreeg geen ruimte.

Tom Dumoulin moet lossen
Voor Tom Dumoulin was het tempo te hoog op de steile stroken. De winnaar van de Giro moest op iets minder dan zes kilometer van de top lossen.

In de laatste kilometers kwam de uitgedunde groep der favorieten nog akelig dichtbij Warbasse. Maar aan de finish kwamen ze toch nog veertig seconden te kort. In de sprint om de tweede plek moest Kruijswijk alleen Caruso, die de leiding in het klassement overneemt, voor zich dulden. Kruijswijk is in het klassement wel opgeschoven naar de tweede plek.

Dit artikel delen:

115 Reacties

ChefSpijker 13 juni 2017 om 18:08

Het is wel echt des Colombiaans om na een zware blessure ijzersterk terug te komen. Deed Henao 2? jaar terug ook in Zwitserland. Kennelijk hebben die jongens geen wedstrijdritme nodig. Quintana rijdt voor een grote ronde ook meestal nooit meer dan 5 ritjes in de maand ervoor.

KissMyAce 13 juni 2017 om 18:08

Wel grappig dat mevrouw Been dacht dat Sinkeldam bij Dumoulin over de finish kwam:D

Jandepandaman 13 juni 2017 om 18:09

@Geit
Dat heeft niks met chauvinisme te maken maar eerder met realisme. Gezien zijn zeer beperkt aantal koersen, laat staan WT, vind ik dat een nette prestatie.

vlek 13 juni 2017 om 18:09

Kruijswijk moet donderdag in gaan houden, omdat zijn ploeg niet goed genoeg zou zijn? Zou werkelijk het domste zijn, wat hij kan doen. Donderdag en vrijdag gewoon niets terughouden, dat schept voor die rit van zaterdag veel meer zekerheid.

Prima Facie 13 juni 2017 om 18:10

@ti-raleigh
Zaterdag is ook een etappe voor Matthews, dus hopelijk kunnen Sunweb en TLJ elkaar daar verstaan. Met het uitvallen van Lobato heeft Kruijswijk nog maar vijf renners in steun. Dat is echt niet veel. Zo laat mogelijk de leiderstrui pakken.

vlek 13 juni 2017 om 18:12
Quote:
Daan Olivier, na het vroeg eigen tempo pakken, ook keurig 34e.
Quote:
Gaan we daar nou serieus triomfantelijk over doen? Echt, soms neemt het chauvinisme hier maffe vormen aan.

Soms tref je dat wijsvingertje hier aan in vormen die je voor onmogelijk hield na het lezen van de reactie waar hij op wordt gericht..

vlek 13 juni 2017 om 18:12

Kijk even naar dat profiel van vrijdag…..

Prima Facie 13 juni 2017 om 18:17

@vlek
We hebben de afgelopen jaren meerdere brevetten van onvermogen gezien als het om het verdedigen van leiderstruien gaat door TLJ (Eneco, Giro, Zwitserland). De finale klim op donderdag is echt niet zo zwaar, daar ga je nauwelijks tijd pakken. De dag daarop moeten de vijf mannen van TLJ als Kruijswijk de leiderstrui heeft 140 kilometer op kop rijden. Eigenlijk voor niks, want die etappe is verder niet echt onvoorspelbaar. Die krachten kunnen ze beter sparen voor de dag erop.

En uiteraard ga je de trui niet bewust niet pakken. Als Caruso donderdag al kraakt, is het een feit. Maar waarom niet het bordje van BMC leegeten?

edit: ja, het profiel van vrijdag ken ik. Allemaal nutteloze inspanningen. Wat Boom, Keizer en Martens laten zien deze dagen wekt gewoon ontzettend weinig vertrouwen.

IlPirata 13 juni 2017 om 18:18

Sommige reageerders hopen dat Spilak de ronde van Zwitserland gaat winnen. Mag, niks mis mee, goede renner ook, maar waarom kan Kruiswijk deze ronde niet winnen? Alleen omdat zijn tijdrit niet heel sterk is?

assen 13 juni 2017 om 18:20

Ha ha ha, zelf een blinde voelt aan dat Sinkeldam niet bij de eersten bergop aankomt op zo’n klim; wat dacht Been?!?

Caruso kan veel beter tijdrijden dan Kruissie. Dat liet ie ook in de proloog zien. Spilak viel zwaar tegen in de proloog. Had niet verwacht dat ie vandaag zo hard zou rijden.

josi 13 juni 2017 om 18:22

Izaguirre idd wel behoorlijk onder de maat, kreeg hier in de voorbeschouwing geloof ik zelfs de meeste sterren. Betancur gewoon weer op zijn normale niveau van de afgelopen jaren, die droom heeft ook niet lang geduurd. Lopez echt bewonderenswaardig. Die kunnen we alvast opschrijven voor de Vuelta.

Geit in mijn Kelderman 13 juni 2017 om 18:22

@vlek

Eens. Kruijswijk moet gewoon volle bak gaan op de twee aankomsten behoorlijk. Daarnaast vind ik het strategisch inhouden in bepaalde bergritten iets wat een drieweekse koersen veel meer te begrijpen valt dan in een eenweekse koers.

Prima Facie 13 juni 2017 om 18:23

@assen
Een proloog is een niet een hele goede voorspeller voor lange tijdritten. Caruso zit ook vaak in winnende TTT-teams van BMC. Niettemin heeft hij nog weinig laten zien in langere tijdritten, dit in tegenstelling tot Kruijswijk, die nog wel eens top-10 wil halen, zeker als het (net als zondag) een wat lastiger tijdrit is.

limburgia 13 juni 2017 om 18:26

Kruiswijk laat zien waar hij toe in staat is .
Het was een klim die het waard was om te kijken.
En Tom Dumolin , het is zoals wij in Limburg zeggen:
“De reem is van de klomp aaf “.

honderdprocent 13 juni 2017 om 18:27

Het zou mooi zijn als Spilak deze ronde net niet wint

vlek 13 juni 2017 om 18:28
Quote:
De dag daarop moeten de vijf mannen van TLJ als Kruijswijk de leiderstrui heeft 140 kilometer op kop rijden. Eigenlijk voor niks, want die etappe is verder niet echt onvoorspelbaar.

Je geeft hier zelf eigenlijk al het antwoord toch? Waarom zouden ze daar belangrijke energie moeten verspelen als Kruijswijk de leiderstrui heeft? Wil iemand vanuit het peloton die rit winnen, dan moet hij zijn ploeg lekker op kop zetten.

Mocht je je zo goed mogelijk willen wapenen voor een zaterdag in de leidertrui, dan moet je niet als een angsthaas gaan koersen, maar zorgen dat je die dag zo riant als mogelijk aan de leiding staat.

josi 13 juni 2017 om 18:33

De aankomst van donderdag lijkt me nou niet echt op het lijf van Kruijswijk geschreven: een klim met een “makkelijk” stijgingspercentage gevolgd door een kleine 10 kilometer dalen – niet echt z’n sterkste punt. Tenzij Caruso tekenen van zwakte toont, lijkt het meer voor de hand te liggen om gewoon te volgen en al zijn kaarten op vrijdag te zetten.

dons 13 juni 2017 om 18:34

In een langere tijdrit, en als er het om gaat, kan Kruijswijk een heel behoorlijke tijd neerzetten. Het probleem zit misschien in de rit naar La Punt. Dat is een heel pittige afdaling van de Albula naar de streep. Ik ken die weg.

Blaudzun 13 juni 2017 om 18:38

Speculeren over een evt. leiderstrui van Kruijswijk is mi wat voorbarig. Vandaag oogde hij sterk, weliswaar niet sterker dan Caruso, Pozzo en Spilak. Het lijkt erop dat het TLJ chauvinisme weer verblindend werkt. Podium zou een uitstekend resultaat zijn.

vlek 13 juni 2017 om 18:45

Een speculatieve discussie over een hypothetische situatie voorbarig noemen; pleonasme de luxe?

Wielrennertje 13 juni 2017 om 18:47

Mooi voor Aqua Blue. De ‘Betancur is terug’ hype kan ook weer de ijskast in.. Sterk van Kruijswijk, zou mooi zijn als hij podium kan rijden. Winnen verwacht ik eerlijk gezegd niet, of hij moet nog tijd pakken in de bergen. Izagirre ook echt nog niet in goede vorm, maar t is nog een paar weken tot de tour. Dumoulin was wel te verwachten, hij kan beter afstappen en rust nemen.

josi 13 juni 2017 om 18:48

Achteraf speculeren is inderdaad een stuk veiliger, maar wel minder leuk.

dons 13 juni 2017 om 18:49

Blaudzun, wielersport = speculeren. Maar inhoudelijk klopt het dat in dit gezelschap van niet echt topklimmers, behalve Pozzo dan, Kruijswijk eigenlijk de beste hoort te zijn. Echt top is hij mss inderdaad niet.

Laatste man 13 juni 2017 om 18:49

Leuk voor Warbrasse. Mooie zege. Kruijswijk top om te zien. Kudus en Ion mis ik.

Waarom altijd dezelfde mensen toch moeten zeuren..

Verweggistan 13 juni 2017 om 18:53

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar dit is dan toch wel een hele mooie eerste zege. En ook nog eens de eerste profzege van Warbasse.

Headlines

Materiaalzone

Populair