Larry Warbasse schenkt Aqua Blue Sport eerste zege in Zwitserland, Kruijswijk derde

dinsdag 13 juni 2017 om 17:21
Larry Warbasse schenkt Aqua Blue Sport eerste zege in Zwitserland, Kruijswijk derde

Larry Warbasse heeft zijn ploeg Aqua Blue Sport de eerste overwinning ooit geschonken. De Amerikaan overleefde de vroege vlucht en soleerde in Villars-sur-Ollon naar de ritzege. Damiano Caruso is de nieuwe leider in het algemeen klassement. Steven Kruijswijk is opgeschoven naar de tweede plek met een achterstand van 15 seconden.

In de eerste bergrit van de Ronde van Zwitserland kozen vier renners voor een dag in de vroege vlucht, waaronder twee Nederlanders: Lars Boom, Nick van der Lijke, Larry Warbasse en Antoine Duchesne reden heel de dag in de spits van de wedstrijd. Zij wisten een ruime maximale voorsprong van bijna acht minuten te behalen.

Op het programma stonden vandaag twee serieuze beklimmingen. Tijdens de beklimming van de eerste berg, de Col des Mosses, moest Boom als eerste lossen. De renner van LottoNL-Jumbo reed op dat moment virtueel aan de leiding, maar kon het tempo bergop niet volgen. Hij werd later als eerste koploper teruggepakt door het peloton.

In de kopgroep maakte Warbasse een zeer sterke indruk. Toch was het Van der Lijke die de meeste bergpunten sprokkelde op de top van de Col des Mosses. Hierdoor naderde hij bergkoning Norman Hansen tot op één punt.

Aanval Steven Kruijswijk
Aan de voet van de tien kilometer lange slotklim was de achterstand van het peloton teruggelopen tot vier minuten. Korte tijd wist Van der Lijke het tempo van Warbasse te volgen, maar de Amerikaan van Aqua Blue Sport was te sterk. Op vijf kilometer van de top werd de Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij teruggehaald.

In het peloton volgde ondertussen een spervuur aan demarrages. Het was Caruso die als eerste versnelde, waarna renners als Spilak en Pozzivivo hetzelfde probeerden. Ook Steven Kruijswijk deed zijn duit in het zakje. De Brabander probeerde zijn concurrenten met een vurige versnelling op achterstand te zetten, maar kreeg geen ruimte.

Tom Dumoulin moet lossen
Voor Tom Dumoulin was het tempo te hoog op de steile stroken. De winnaar van de Giro moest op iets minder dan zes kilometer van de top lossen.

In de laatste kilometers kwam de uitgedunde groep der favorieten nog akelig dichtbij Warbasse. Maar aan de finish kwamen ze toch nog veertig seconden te kort. In de sprint om de tweede plek moest Kruijswijk alleen Caruso, die de leiding in het klassement overneemt, voor zich dulden. Kruijswijk is in het klassement wel opgeschoven naar de tweede plek.

Dit artikel delen:

115 Reacties

Stablinksy 13 juni 2017 om 17:33

Ik kan me voorstellen dat Dumolin zich niet druk maakt over deze wedstrijd. Hij heeft nog maar de Giro gewonnen en is waarschijnlijk blij dat hij eens zonder stress rijden.

Jandepandaman 13 juni 2017 om 17:36

Daan Olivier, na het vroeg eigen tempo pakken, ook keurig 34e.

Grobbel 13 juni 2017 om 17:36

Spilak lijkt al jaren alleen naar Romandië, Tour de Suisse (soms Dauphiné) toe te pieken en dat lijkt me ook dit jaar niet heel anders te gaan zijn. Die gaat ook ongetwijfeld een bijzonder sterke tijdrit rijden.

Prima Facie 13 juni 2017 om 17:36

Kruijwijk moet zich nu koest houden tot de Tiefenbachferner/Sölden op vrijdag. Daar moet hij uitpakken en de rest op achterstand zetten. Ik verwacht Kruijswijk aan de leiding na die etappe, dat is een monstercol. Zaterdag is een levensgevaarlijke rit voor TLJ. Over een circuit met een naar klimmetje, slechts 100 kilometer, dus daar kunnen types als Caruso, Spilak en Costa nog hun kans wagen.

In de tijdrit moet Kruijswijk oppassen voor Lopez en Spilak, maar als hij voor aanvang een minuutje heeft, kan het binnen zijn. In principe is hij de sterkste klimmer in koers.

flashke 13 juni 2017 om 17:37

Leuk dat er een mooie winnaar is, dat Kruijswijk het goed doet, dat de zon schijnt… Maar waar er winnaars zijn, zijn er ook verliezers. Ik vind het jammer dat niemand hier aandacht aan besteedt, ook de redactie niet, maar vandaag is de 48e heropstanding van Betancur in alle rust heengegaan. We hebben het leuk gehad samen, het ga ja goed! RIP. 02/06/17-13/06/17

TeamNL 13 juni 2017 om 17:38

Dumoulin heeft het laten lopen. Verstandig! Komende dagen een beetje werken voor Matthews, tijdrit proberen te winnen. NK rijden en dan vakantie.

Kruijswijk lijkt behoorlijk tam te rijden, benieuwd hoeveel extra er nog in de tank zit.

Cunego25 13 juni 2017 om 17:38

Izaguirre had vandaag ook een snipperdag zo te zien. Favorietenrol valt hem zwaar blijkbaar

Retro Lex 13 juni 2017 om 17:41

Betancur, Tja, die lijkt gemaakt voor Hammer series ;-) das niet zo lang.
Ik vind Ion Izaguirre ook wat tegenvallend op 4.30

LutsenkoFan 13 juni 2017 om 17:42

betancur doet het helaas naar mijn verwachtingen. In wat langere etappes lukt het hem niet,

LyndaLid 13 juni 2017 om 17:44

Ha, Carlos is “gewoon” weer op 7 minuten gereden. Ik ben er echt ingetrapt, denken dat ie terug was (door mezelf dan hè). Jammer…

Wat valt Izagirre ook vies tegen zeg, net voordat ie als kopman naar de Tour mag.

montventoux 13 juni 2017 om 17:45

LOL @xistnc Wat Nibali al zei over karma.

Guushovd 13 juni 2017 om 17:45

@Flashke
Funny because it’s true.

denistel 13 juni 2017 om 17:47

mooi voor deze jongen en zijn ploeg..ag2r zou in de tour ook een topteam kunnen hebben met franck-pozzovivo-latour en bardet.jammer dat ze niet allemaal de tour rijden.

IlPirata 13 juni 2017 om 17:51

Schrijf de Lopez nog niet af, die kan alleen maar sterker voor de dag komen.

HoofdIsVrij 13 juni 2017 om 17:53

Net als andere valt mij Izaguirre behoorlijk tegen. Porte heeft met Caruso zijn meesterknecht binnen, lijkt het.

ShutUp 13 juni 2017 om 17:54

Zou mooi zijn mocht Spilak deze ronde op zn naam kunnen schrijven (y)

koos1 13 juni 2017 om 17:57

Kruijswijk sterk, heeft duidelijk nog een goede vorm te pakken na z’n zieke in de Giro. Dumoulin komt zoals verwacht te kort, maar dat is ook niet vreemd na zo’n Giro. liet duidelijk lopen en kan misschien nog een keer in de aanval gaan of alles op de TT.

Frankvs 13 juni 2017 om 17:58

Bij de term “dumoulin laat het lopen” heb ik tegenwoordig hele andere gedachtes…

Bram93 13 juni 2017 om 17:59

Heeft caruso eerder laten zien zo goed te kunnen klimmen?

jooprioolpijp 13 juni 2017 om 18:00

Had toch niet gedacht dat Dumoulin zo snel zou moeten laten lopen, geeft toch aan dat hij behoorlijk uitgewrongen uit de Giro is gekomen (lees: ik dacht vooraf dat hij nog wel een kanshebber voor het AK zou zijn…)

ghostwriter 13 juni 2017 om 18:01

Het zou voor LottoNL en Kruijswijk een enorme opsteker zijn als ze na een mislukte Giro d’Italia deze ronde kunnen winnen. Na het goede presteren van Bouwman in de Dauphiné zou de LottoNL dan een prachtige maand juni hebben.

Geit in mijn Kelderman 13 juni 2017 om 18:04

@Jan de panda man

Een 34e plek in de Ronde van Zwitserland. Gaan we daar nou serieus triomfantelijk over doen? Echt, soms neemt het chauvinisme hier maffe vormen aan.

ti-raleigh 13 juni 2017 om 18:05

Mocht Kruiswijk inderdaad honger hebben naar de eindoverwinning, dan sluit ik me bij Prima Facie aan. Laat de leiderstrui maar mooi zo lang mogelijk aan iemand anders. TLJ heeft hier niet de allersterkste ploeg, misschien kunnen ze daarvoor nog bij Dumoulin aankloppen. Want die is nog wel een kleine wederdienst verschuldigd uit de Giro.

HoofdIsVrij 13 juni 2017 om 18:05

Lobato niet gefinished zie ik. Jammer, die was nou net zo goed in vorm.

Verder Vervaeke op 8:30, wat is daar mee gebeurd? Kon hij niet omgaan met de druk van José Been?

KissMyAce 13 juni 2017 om 18:05

Zou mooi zijn als Spilak deze ronde op zn buik kan schrijven

Headlines

Materiaalzone

Populair