Lance Armstrong zet vraagtekens bij opgave Roglic: “Dit verhaal zit niet goed”

dinsdag 19 juli 2022 om 09:06
Lance Armstrong zet vraagtekens bij opgave Roglic: “Dit verhaal zit niet goed”

foto: Cor Vos

Lance Armstrong en George Hincapie zetten vraagtekens bij de opgave van Primož Roglič in de Tour de France. De Sloveen van Jumbo-Visma verscheen zondagochtend niet meer aan de start van de vijftiende etappe naar Carcassonne, omdat hij te veel last had van eerder opgelopen blessures. “Dit verhaal zit niet goed”, is Armstrong duidelijk in zijn podcast The Move.

De coureur van Jumbo-Visma neemt bewust gas terug om volledig te herstellen van zijn blessures, die hij opliep bij een valpartij in de kasseienrit naar Wallers-Arenberg. De voorbije dagen reed Roglič zichtbaar onder zijn gebruikelijke niveau en dus heeft de Sloveen, na overleg met de ploegleiding, besloten om de handdoek te gooien. Armstrong noemt het een ‘zeer opvallende’ beslissing en is behoorlijk kritisch op Roglič.

“De officiële uitleg van zijn ploeg was dat hij de tijd wil nemen om zijn blessures te laten herstellen. Voor de goeie verstaander: om zich voor te bereiden op de Vuelta. Zelfs al doet je schouder een beetje pijn, je probeert in koers te blijven. De ploeg kan hem alleen niet verplichten om te blijven. Als de renner in kwestie ‘nee’ zegt, dat is het nee. We zitten natuurlijk niet in de ploegbus van Jumbo-Visma, maar dit verhaal zit niet goed. Ik zou geshockeerd zijn geweest als zoiets binnen mijn ploeg zou gebeuren.”

Armstrong denkt dat Roglič zelf de beslissing heeft genomen om de Tour te verlaten. “Volgens mij was dit een individuele beslissing en dat duidt erop dat er bepaalde zaken niet goed zitten binnen de ploeg. Ik zou het échte verhaal achter zijn opgave wel eens willen weten.”

Hincapie: “Zelfs met zijn blessures kon hij nog van waarde zijn”
George Hincapie gaat mee met zijn vroegere kopman. “Voor de ploeg zal dat een moeilijke beslissing zijn geweest. Zelfs met z’n blessures kon hij nog van waarde zijn voor Vingegaard. Misschien is de liefde tussen de twee bekoeld. Maar dat is geen excuus. Je bent een profrenner, wordt goed betaald en je ploeg strijdt om de eindzege. Dan stap je niet zomaar af. Vorig seizoen snapte ik zijn opgave, toen hadden ze de gele trui niet en moesten ze de boel niet controleren.”

“Maar nu is de situatie volledig anders”, schetst Hincapie. “De Tour is twee weken ver, de Pyreneeën komen er nog aan en Roglič is één van de beste klimmers van de wereld. Om dan plots naar huis te gaan…die beslissing bevalt me helemaal niet.”

Dit artikel delen:

135 Reacties

Gebruikersnaam 19 juli 2022 om 12:04

De timing is wel wat ongelukkig. Ik vermoed dat het niet fysiek onhaalbaar was om nog even verder te rijden. Hij heeft immers nog 9 zware ritten gereden na zijn val. Die 10e was een relatief eenvoudige rit en zat vlak voor de rustdag, ik vind het vreemd dat die ene dag er dan niet meer bij kon om op de rustdag dan te kijken hoe het zat. Men kon niet weten dat Benoot en Kruijswijk gingen vallen, maar men wist wel dat het nog maar 1 rit tot het perfecte evaluatie-moment was

Nu kun je stellen dat Roglic en de ploeg de Vuelta niet wilden hypothekeren, maar er wordt hier altijd in je gezicht geschreeuwd dat niets belangrijker is dan geel in de Tour, dat zal dan ook wel gelden voor de Vuelta. Liever Tourwinst en niets in de Vuelta dan Vingegaard straks weer 2e en ook weer Vuelta-winst voor Roglic, denk ik toch. En zelfs als dat niet zo is, dan kon diezelfde keuze ook een dag later worden gemaakt.

Tenzij Roglic er mentaal helemaal doorheen zat, maar dat durf ik nauwelijks als hypothese stellen, want je krijgt hier altijd de volle laag als je zelfs maar de kleinste opmerking maakt over Roglic op dat vlak.

0
S. Morgenstern 19 juli 2022 om 12:09

Wanneer het perfecte evaluatie moment voor de deur stond en je weet dat niets belangrijker is dan de Tour. Wat zegt het dan dat hij er toch uit is gehaald? Welke redenen zijn er dan om te denken dat het eigenlijk nog wel ging?

0
Anton van Valouwe 19 juli 2022 om 12:05

Ophef om niets! Ieder zijn mening, ook wanneer het een mening betreft van een figuur die zich als maffiabaas heeft gedragen!

0
advocaat van de duivel 19 juli 2022 om 12:07

Tja, hij wil de Vuelta winnen. Waarom dan nog in 40 graden je kloten afdraaien (leuke Vlaamse uitdrukking ;)) in deze Tour, met zo’n status?

0
oscarito1908 19 juli 2022 om 12:12

Omdat de Vuelta qua status niets voorstelt.

0
de nieuweMerckx 19 juli 2022 om 12:23

Zeer zeker. Hij maakt al het gehele jaar niet meer de indruk van vorige jaren. Ik vermoed dat ze bij JV beslist hebben om de beste ‘professionele begeleiding’ voortaan voor te behouden voor van Aert en Vingegaard.

0
timjokkmokk 19 juli 2022 om 12:32

Lance Armstrong was toch die renner die altijd zwaar onder de pijn stiller rond fietsten, en daar mee nog won ook. oké hij heeft al zijn tour overwinningen terug moeten geven, maar dat was een mis verstand, hij heeft nooit dopping gebruikt, het waren pijnstiller en snoepjes, en hij was toevallig ook nog een bloeddonor, dat die laboranten die bloed zak verkeert aansloten kom hij toch echt niks aan doe, hij wasten z’n handen in onschuld!

0
klootje kriekeljon 19 juli 2022 om 12:34

Als je naar Lance Armstrong over wielrennen luistert hoor je iemand die bitter weinig van de wielersport kent, vreemd genoeg. Dat zit daar een beetje vanaf zijn Amerikaanse apenrots te roepen. Vooral alles in zwart-wit tinten, nuances zijn voor pussies. En het moet lekker klinken in een oneliner. Amerikanen, pfff.

0
RJV 19 juli 2022 om 13:34

Dat die kerels zich nog met de sport durven te bemoeien en dan ook nog op een smerige roddelachtige manier. Wat ik heb begrepen wilde Roglic doorrijden maar heeft de ploeg hem aangeraden te stoppen ook met het oog op de Vuelta.

0
Mister Nice Guy 19 juli 2022 om 13:55

Kunt wel zien dat de meesten hier de podcast niet geluisterd hebben. Het was vooral Hincapie die dit verhaal hield. Maar ketteren op Lance Armstrong is natuurlijk makkelijker. Het vleesgeworden kwaad uit een zwarte periode.

0
Gebruikersnaam 19 juli 2022 om 14:50

Armstrong verketteren in de wielercontext is altijd terecht.

Niet omdat het een valsspeler was (dat geldt voor 90% van de wielericonen… en stiekem gewoon 100%), wel omdat hij zijn gelijk altijd wilde halen door zijn tegenstanders of criticasters te intimideren door middel van machtsmisbruik.

0
Mister Nice Guy 19 juli 2022 om 15:16

In deze kwestie valt het dus te bezien of het verketteren van Armstrong terecht is.

Los daarvan, ik heb genoten van die periode van het wielrennen en heb weinig moeite met Armstrong. Maar of ik zin heb in een discussie met Thijs Zonneveld waar er alleen zwart-wit is in deze zaak is een tweede.

0
Gabarie 19 juli 2022 om 14:29

Als het op is dan is het op.Niks speculaties.
Alleen maar lof en hulde voor Primoz (zeer zeker als renner,en waarschijnlijk ook als mens,maar ja ik ken hem niet persoonlijk dus dit blijft koffiedik kijken.)

0
Ronny0114 19 juli 2022 om 18:33

Roglic is nu eenmaal geen renner die zich nuttig wil maken voor de ploeg , maar is zelf wel graag geholpen , remember Parijs-Nice , zonder Wout geen eindwinst .

0

Headlines

Populair

Materiaalzone