Lance Armstrong zet vraagtekens bij opgave Roglic: “Dit verhaal zit niet goed”

dinsdag 19 juli 2022 om 09:06
Lance Armstrong zet vraagtekens bij opgave Roglic: “Dit verhaal zit niet goed”

foto: Cor Vos

Lance Armstrong en George Hincapie zetten vraagtekens bij de opgave van Primož Roglič in de Tour de France. De Sloveen van Jumbo-Visma verscheen zondagochtend niet meer aan de start van de vijftiende etappe naar Carcassonne, omdat hij te veel last had van eerder opgelopen blessures. “Dit verhaal zit niet goed”, is Armstrong duidelijk in zijn podcast The Move.

De coureur van Jumbo-Visma neemt bewust gas terug om volledig te herstellen van zijn blessures, die hij opliep bij een valpartij in de kasseienrit naar Wallers-Arenberg. De voorbije dagen reed Roglič zichtbaar onder zijn gebruikelijke niveau en dus heeft de Sloveen, na overleg met de ploegleiding, besloten om de handdoek te gooien. Armstrong noemt het een ‘zeer opvallende’ beslissing en is behoorlijk kritisch op Roglič.

“De officiële uitleg van zijn ploeg was dat hij de tijd wil nemen om zijn blessures te laten herstellen. Voor de goeie verstaander: om zich voor te bereiden op de Vuelta. Zelfs al doet je schouder een beetje pijn, je probeert in koers te blijven. De ploeg kan hem alleen niet verplichten om te blijven. Als de renner in kwestie ‘nee’ zegt, dat is het nee. We zitten natuurlijk niet in de ploegbus van Jumbo-Visma, maar dit verhaal zit niet goed. Ik zou geshockeerd zijn geweest als zoiets binnen mijn ploeg zou gebeuren.”

Armstrong denkt dat Roglič zelf de beslissing heeft genomen om de Tour te verlaten. “Volgens mij was dit een individuele beslissing en dat duidt erop dat er bepaalde zaken niet goed zitten binnen de ploeg. Ik zou het échte verhaal achter zijn opgave wel eens willen weten.”

Hincapie: “Zelfs met zijn blessures kon hij nog van waarde zijn”
George Hincapie gaat mee met zijn vroegere kopman. “Voor de ploeg zal dat een moeilijke beslissing zijn geweest. Zelfs met z’n blessures kon hij nog van waarde zijn voor Vingegaard. Misschien is de liefde tussen de twee bekoeld. Maar dat is geen excuus. Je bent een profrenner, wordt goed betaald en je ploeg strijdt om de eindzege. Dan stap je niet zomaar af. Vorig seizoen snapte ik zijn opgave, toen hadden ze de gele trui niet en moesten ze de boel niet controleren.”

“Maar nu is de situatie volledig anders”, schetst Hincapie. “De Tour is twee weken ver, de Pyreneeën komen er nog aan en Roglič is één van de beste klimmers van de wereld. Om dan plots naar huis te gaan…die beslissing bevalt me helemaal niet.”

Dit artikel delen:

135 Reacties

Napoleon 19 juli 2022 om 10:06

Volgens Thijs Zonneveld is Roglic niet vrijwillig afgestapt, maar was het een beslissing van de ploegarts en de ploegleiding.

Ik heb het vermoeden dat Zonneveld dichter op het vuur zit dan Armstrong, maar ik kan het mis hebben.

0
KnightBiker 19 juli 2022 om 10:20

+1 van buiten af ken ik Roglic niet natuurijk, maar hij is meestal zo ‘ZEN’ en droog observerend en met zelf reflectie in zijn analyses/commentaar dat ik vermoed dat Roglic zijn ego prima op zij kan schuiven.

Kortom: het kan, maar de speculatie komt niet overeen met het karakter en ik geloof er dus ook nix van.

0
xistnc 19 juli 2022 om 10:07

Ja, geef maar weer een podium dit soort types. Onlangs slaagde een YouTube-algoritme erin om me in een vlog van hem met Hincapie te doen belanden en warempel, opeens verscheen JB ook in beeld. Armstrong heeft daar nog altijd de touwtjes in handen op een manier waar de honden geen brood van lusten. Het lukte me nog net weg te schakelen voordat ik van walging mijn laptop besmeurde.

Een mening over het afstappen van Roglic is 80% gekleurd door de eigen situatie van destijds en voor 20% te reduceren tot de constatering ‘wij zitten natuurlijk niet in de ploegbus’.

Overigens ben ik sowieso allergisch voor dit soort opgaves, hoe begrijpelijk ook. Freire presteerde dat altijd in de Vuelta vanwege voorbereiding op het WK, ongeacht hoe goed een kopman er in het klassement voorstond. Maar een kopman die geacht wordt om te knechten is geen sinecure. Niet elke situatie leent zich ervoor om zo’n omgekeerde apenrots te managen. TJV heeft het wat dat betreft al moeilijk zat met het in toom houden van hun halfmens/halfbrommer.

0
YogiBear 19 juli 2022 om 10:11

“Zelfs al doet je schouder een beetje pijn” Als je je verhaal op deze manier moet onderbouwen bij een vrij forse schouderblessure die alsmaar pijnlijker werd, is het meteen duidelijk dat je niet veel verhaal hebt. Ze vergeten maar even dat hij ook last van zijn onderrug had. Roglic moest letterlijk meerdere keren van de fiets geholpen worden en liep als een oude vent. Dat vervolgens Armstrong binnen zijn ploegen een geblesseerde renner min of meer had gedwongen om verder te rijden, sluit dan wel weer perfect aan bij de persoonlijkheid zoals die van Armstrong steeds meer naar voren is gekomen; het was gewoon een criminele baas die toevallig best goed kon fietsen.

0
mocca 19 juli 2022 om 11:26

Door hele flexibele schouders, vliegt er 1 geregeld uit de kom (en net als bij Roglic zit hij er zo ook weer in). En uit ervaring kan ik zeggen dat fietsen dan echt niet leuk is.

0
Mechanieker 19 juli 2022 om 10:12

Ik zou geshockeerd zijn mocht zoiets in mijn ploeg gebeuren…. say what????

0
Ketønen 19 juli 2022 om 10:15

Wat een onzin. Alsof Armstrong en Hincapie weten wat er intern bij Jumbo Visma besproken is en hoe Roglic zich voelt. Als je zag hoe Roglic na de etappes van de fiets af geholpen moest worden, is het heel knap dat hij nog zo veel heeft gereden.

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 10:16

Ik ga er vanuit dat de ware reden van de opgave door de ploeg naar buiten is gebracht. De rest is allemaal speculatie gevoed door je eigen mening.
Dat zegt dus iets over jezelf!

0
mocca 19 juli 2022 om 11:26

Ploeg heeft gezegd dat hij er mental fysiek helemaal doorheen zat.

0
AWestie 19 juli 2022 om 10:21

Redactioneel zou het passender zijn om ook de reactie van Maassen bijvoorbeeld hier te plaatsen, jongens

0
YogiBear 19 juli 2022 om 10:21

Krijg een beetje een Waldorf en Statler idee bij deze twee.

0
De Siepel 19 juli 2022 om 10:31

Lsnce wil ook nog centjes verdienen. Gewoon links laten liggen. Iedere vorm van aandacht aan deze leugenaar is teveel.

0
Burn 19 juli 2022 om 10:33

Het is lastig om hier als buitenstaander iets over te zeggen.

Ik betwijfel wel of Roglic, voor een vlakke rit en rustdag, ook naar huis zou gaan als hij zelf de gele trui zou hebben.

0
Gabarie 19 juli 2022 om 14:46

En dan in de Pyreneeën een mooie heldendood sterven(niet letterlijk)en misschien je verdere carriere zwaar hypothekeren.

0
Baukema Tomoulin 19 juli 2022 om 10:36

Ik denk dat deze 2 nog in de jaren 90 leven. Sinds corona is er (gelukkig) enorm veel aandacht voor het op tijd uitstappen uit een koers bij blessure en ziekte. Uiteindelijk is gezondheid belangrijker dan willens en wetens een sportkoers voltooien. Zeker als je verderop in je leven nog weer een sportprestatie wil neerzetten. Eerst speculeren en daarna daarop door gaan vind ik sowieso een lage vorm van discussiëren. Als ik speculeer dat alle colombianen in het wielrennen eigenlijk high-end cocaïne distributeurs in Europa zijn, dan vind ik het vervolgens ook niet cool dat ze elke keer maar mogen koersen in Europa. #thewarondrugs
Daarnaast: zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

0
Bahamontes Fanclub 19 juli 2022 om 11:09

Veel aandacht voor op tijd uitstappen bij blessures en ziektes?

Ahja, behalve als de CT-waarde van de PCR-test niet te laag is…
Of een bronchitis, dan is het ook geen probleem!

Aandacht voor tijdig uitstappen… laat me niet lachen.

0
peervaneynthoven 19 juli 2022 om 10:38

Het is onbegrijpelijk dat op basis van onderbuikgevoelens en totaal gebrek aan (feiten) kennis van de situatie van Roglic beoordeeld,maar vooral veroordeeld wordt. De ‘huidige tijd’ leeft op speculatie,meningen,speculatie,meer meningen,speculatie enz. Zonder rekening te houden met de ‘beschadiging’ van het individu of ploeg. WF zou betere journalistiek bedrijven als ze de uitleg van JV en Roglic zouden ontkrachten maar kicken op ‘clickbaits’.Fout bezig mannen!

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 11:02

Hear! Hear! Het negativisme vaart er wel bij. Roddel en prietpraat heette het vroeger.

0
Mystieke_Monnik 19 juli 2022 om 10:44

Ik ken de blessures niet van Roglic in detail, net zo goed als ome Lance. Wat ik wel weet uit eigen ervaring, is de nasleep van een schouder uit de kom (al vier keer er goed uitgeweest hier). Dat is echt geen kattenpis. Het hele gebied rond de schouder krijgt een enorme optater. Je gewricht, kraakbeen, spieren en vooral je pezen zijn volledig uit balans, beurs, opgerekt en hebben soms ook last van onstekingsreacties. Je kunt geen kracht meer zetten, je hebt continue een zeurende pijn. Als je de hele schouder niet vier-zes weken absolute rust geeft, sloop je de hele boel nog verder, misschien zelfs onhelstelbaar.

0
Panache 19 juli 2022 om 10:45

Niemand weet hoe het echt zit, zelfs de ploegleiding waarschijnlijk niet. Wat feiten.
1) Roglic is gevallen in etappe 5, een harde valpartij met schade.
2) Roglic liet op de Planche en in de Alpen nog een heel erg hoog niveau zien na zijn val.
3) Roglic speelt sinds etappe 11 geen rol meer in het klassement.
4) 3 weken Tour en 3,5 week rust/training voor de Vuelta is lastiger dan 2 weken Tour en 4,5 week rust/training.
5) Er zijn nog geen technieken om pijn te meten (buiten hersenactiviteit). Of het wel of niet gaat is vooral een uitspraak van een individu. Als er dermate grote schade is dan was doorrijden na die vijfde etappe discutabel. Mogelijkerwijs is er intern bij TJV meetbare schade bekend – schade die niet heelt, of verergert – echter is die informatie hier niet voorhanden.
Dat zijn de feiten en dat is de basis waarop men verder redeneert. Ga je uit van het pr-persbericht dan kan je redeneren dat Roglic in teambelang lang door de pijn heeft gebeten, nog een fantastische rol heeft gespeeld in het kraken van Pogacar en nu totaal uitgewoond de pijp aan Maarten geeft en Vingegaard het laatste stukje zelf laat opknappen? Tuurlijk, dat kan en mag en is verdedigbaar. Daar tegenover staat de visie dat we te maken hebben met een uiterst ambitieuze sporter, die merkt dat zijn carrière net over de top is, die nog grote wedstrijden kan en wil winnen maar dan wel op en top voorbereid moet zijn om die steeds schaarser wordende kansen te pakken. Dan is een 65% van de Tour rijden en een maand voorbereiden op de Vuelta een manier om daar kansrijk te zijn, omdat 100% Tour en krap 3,5 week voorbereiding bijna niet kan. Beide visies kunnen realiteit zijn en mogen wat mij betreft verdedigd worden.

0
S. Morgenstern 19 juli 2022 om 11:23

De tweede zienswijze gaat echter uit van een beeld van Roglic waarvoor je allemaal aannames moet doen over hoe hij in zijn sport staat, terwijl het eerste verhaal dichter staat bij hoe hij zichzelf de laatste jaren heeft getoond.

Ik vind wat dat betreft de reacties van zijn ploeggenoten, die hem en zijn huidige toestand het best kennen, veelzeggender dan de aannames die wij hier doen. Zij reageerden constant op hem alsnog het uitzonderlijk was dat hij er überhaupt nog bij zat.

0
Panache 19 juli 2022 om 11:58

Je hoeft toch geen aannames te doen bij het vermelden dat Roglic voor een Vuelta gaat en dat deelnemen uiteraard betekent dat hij zijn titel gaat verdedigen?
https://twitter.com/i/status/1547927194092986368

0
S. Morgenstern 19 juli 2022 om 12:04

Heb je dat moment gezien? En bekend met de droge humor van Roglic?

De suggestie dat Roglic nog door had gekund, maar zich liever ging voorbereiden op de Vuelta (die hij al drie keer heeft gewonnen), dan dat hij bij zou kunnen blijven dragen aan het winnen van groen en geel met de ploeg, steunt op aannames over zijn instelling die wat mij betreft niet stroken met hetgeen hij de laatste jaren heeft neergezet.

0
Panache 19 juli 2022 om 13:06

Er zijn twee mogelijke uitgangspunten.
1) Roglic is een alpa mannetje die vooral zelf wilt winnen, lukt dat niet dan knecht hij maar slechts in die mate dat het zijn persoonlijke doelen niet in de weg staat.
2) Roglic is een teamspeler die vaak uitgespeeld wordt voor de winst, maar ook niet te beroerd is eigen kansen in de race of in de toekomst op te offeren om teamgenoten de kans te geven grote prijzen te winnen.
Jij noemt het een aanname dat ik voor de eerste optie ga…
Optie 2 is iets dat past bij Van Aert, toch niet bij Roglic. Dat hebben we nog nooit gezien.

0
S. Morgenstern 19 juli 2022 om 16:50

Waar heb jij vorige week dinsdag naar zitten kijken dan?

0
Panache 19 juli 2022 om 18:51

Overduidelijk naar 1) mits je woensdag bedoelt.

0
Japiev 19 juli 2022 om 10:53

Ergens snap ik dit verhaal wel. Meer vanuit een houding/idee van dat ze het allemaal wel onder controle hadden en Roglic mooi als bijvangst nog een keer voor een Vuelta overwinning kan gaan. En dan beslis je dat en alsof het lot er mee speelt gaat ineens alles mis het het uitvallen van Kruijswijk en het vallen van Bennoot en zelfs Vingegaard zelf. Want juist nu is het toch wel jammer dat je Roglic net hebt laten gaan terwijl hij zich best had kunnen wegcijferen bij het uitvallen van Kruijswijk. Maar goed, dat is ook wijsheid achteraf.

0
oostrijck 19 juli 2022 om 11:04

Ieder heeft recht op zijn mening toch. Mijn mening is dat Roglic terecht is afgestapt. De een vindt dit en de ander dat.

0
Bahamontes Fanclub 19 juli 2022 om 11:06

Moet zowat de eerste keer in mijn leven zijn dat ik Armstrong kan volgen in iets…

Voor het overige vooral hemeltergend dat het Oranje Legioen op WF telkens de egotripperij van Roglic steeds maar weer er voor lief bijnemen…

0
Lalsacien 19 juli 2022 om 11:28

Je mening is vreselijk subjectief over Roglic. Ik neem aan dat je hem niet kent. Zijn ploeggenoten vertellen iets anders.

0
Eroba 19 juli 2022 om 11:06

Blijkbaar heeft Roglic alweer de schijn tegen

0
oliebol 19 juli 2022 om 11:09

Ik denk dat Roglic volgend jaar niet meer voor Jumbo rijdt. Welkom Wilco.

0
molovin 19 juli 2022 om 11:25

Wilco mag, met alle respect, nog niet in de schaduw staan van Roglic. Wilco valt overigens door pech nog veel vaker uit.

0
55x11 19 juli 2022 om 11:24

Kijk, nou hoor je ’t eens van een kenner.

0
Groetjesaandevoetjes 19 juli 2022 om 11:37

Groetjesaandevoetjes zet vraagtekens bij uitspraken en activiteiten van Lance Armstrong. Dit verhaal zit niet goed.

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 11:45

Toprenner, maar als ploegspeler heb je er helemaal niets aan. In schril contrast met die andere topper die in hetzelfde team rondrijdt.

0
molovin 19 juli 2022 om 12:10

Hij heeft zich geblesseerd en al helemaal gesmeten om Pogi te breken in de mooiste etappe sinds jaren, en jij noemt hem geen ploegspeler? Maar jij bent natuurlijk op de hoogte van alle ins en outs.

0
Harry Hek 19 juli 2022 om 12:28

Als ploegspeler heb je niks aan de grootste ploegspeler? Zoveel haat voor een renner. Pure jaloezie al dit soort reacties.

0
chasse patat 19 juli 2022 om 11:45

Roglic werd nu niet echt beter in de Tour. De kans om hem op te roken tegenover datgene wat hij de ploeg al heeft gegeven en nog kan geven is heel legitiem. Dat Kruijswijk dan vervolgens ook nog wegvalt is pech. Ik zie het als een menselijke keuze en respect voor de renner en persoon Roglic.

0
Edwin Jansen 19 juli 2022 om 11:50

Toch knap dat je met totaal geen informatie tot zulke sterke conclusies kunt komen. En dit is geen kritiek op Lance alleen. Tegenwoordig is wielernieuws vaak meer wielermening dat als nieuws verkocht wordt. In feite zijn het redactionele verhalen en geen nieuws. Blijkbaar is het leuker dan echt nieuws. Blijkbaar verkoopt het ook beter. En Lance weet daar alles van. Hij is tegenwoordig meer een soort direct marketeer van producten van de bedrijven waar hij zelf in investeert. Voor degenen die dat nog niet doorhadden. En ja zijn podcasts hebben zeker vooral amusementswaarde. Vooral als hij weer eens een keer door ‘vriend’ Hincapie op zijn punt gezet wordt.

0
Panache 19 juli 2022 om 12:05

Midden in een wedstrijd heeft het dan weer weinig zin om pr-berichten te herkauwen, omdat je moet denken in belangen. Vingegaard heeft bijvoorbeeld geen last van zijn valpartij. Voor jou een feit (het officiële bericht), voor mij een zet in een schaakspel. Wetenschappelijk gezien is het feit slechts dat Vingegaard communiceert geen last te hebben van zijn val. Wat is waarheid? Dat is lastig te achterhalen. Daar kan je slechts over speculeren. Echter als er zwaarwegende belangen zijn om iets te zeggen of te verzwijgen dan mag je dat als kritisch mens best meenemen. Niet als feit (want dat weet je niet), wel minimaal als slag om de arm.

0
Marlin 19 juli 2022 om 11:51

Het is duidelijk dat Roglic zich niet kan vinden in het knechten. Niet voor Vingegaard, niet voor Van Aert. Dat is ook in het verleden al vaak gebleken. Mocht Van Aert zich op dezelfde manier gedragen als Roglic, dan zou hier moord en brand geschreeuwd worden.
De reacties op Armstrong en Hincapie, net omdat het Armstrong en Hincapie zijn, zijn enorm hypocriet. Het zijn natuurlijk wel kenners. Net als de vele andere analisten en journalisten die net hetzelfde stellen als Armstrong en Hincapie.

Hetzelfde verhaal na de vele kritiek op de ploegtactiek van Jumbo tijdens de rit van de Granon (het terugbrengen door Van Aert van Majka en enkele concurrenten van Vingegaard) en het ongecontroleerd en krachtenverspillend fietsen van Van Aert in het algemeen. Riis, Horner, journalisten allerhande……. die kennen er allemaal niets van, volgens veel (Nederlandse ?) WF-volgers. Dan hebben we het nog niet over het kopmanschap van Roglic voor de Tour. Die duidelijk op de retour is en zeker minder was dan Vingegaard. Niet volgens dezelfde WF-volgers die er niet voor terugschrokken personen die een andere mening hadden persoonlijk aan te vallen.

0
Krist The Vanma 19 juli 2022 om 11:58

Er wordt al moord en brand geschreeuwd hoor (door sommigen) wat de rol van WVA betreft. Zelfs al gedraagt hij zich in mijn ogen voorbeeldig.

0
molovin 19 juli 2022 om 12:14

Waarom moeten er zoveel commentatoren, en ook volgers alhier en elders, zich altijd negatief uitlaten over zaken waar ze niks van weten en nooit eens gewoon kunnen genieten van de sport. Is het niet leuk genoeg als er niet iets of iemand als zondebok voor hypothetische omstandigheden aan te wijzen valt? Geniet gewoon van de sport!

0
Murcia 19 juli 2022 om 12:19

Marlin die begint over het aangevallen worden is toch wel de ultieme hypocrisie, anderen voor zwetsers uitmaken die het niet met hem eens zijn en als de uitslag niet bevalt zoals bij de Granon etappe onder de tafel kruipen en pas weer tevoorschijn komen met het bashen op 1 ploeg en haar renners na de valpartijen van Kruijswijk en co. Grappig genoeg kan hij dan kritiek op van Aert weer niet verdragen wat ernstig doet vermoeden dat we met een alter ego van een oude bekende te maken hebben.

0
Harry Hek 19 juli 2022 om 12:31

Ga maar terug onder de steen waar je onder kroop zodra je geblaat bullshit bleek te zijn. Dat is veel beter dan elke keer deze epistels tegen te moeten komen. Alvast dank!

0
Baroudeur Baroudeur 19 juli 2022 om 14:41

100% gelijk. In al die jaren heb ik Roglic weinig tot niks zien opknappen voor een ploegmaat.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone