Kruijswijk kan nog niet kiezen, sluit combinatie Giro-Tour niet uit

Door , donderdag 30 november 2017 om 20:00

foto: Sirotti

Steven Kruijswijk heeft al jarenlang een warm gevoel bij de Giro d’Italia. Heel veel tijd om het woensdag gepresenteerde parcours aandachtig te bestuderen, had hij nog niet. Inmiddels heeft onze landgenoot een korte blik op het routeschema geworpen: “Voor mij is het een mooi parcours”, oordeelt de klassementsrenner tegenover WielerFlits.


‘Traditioneel heel zwaar’
De kopman van LottoNL-Jumbo was niet bij de presentatie in Milaan aanwezig. Samen met zijn ploeggenoten deed hij de laatste dagen onder leiding van Defensie een teambuilding op de Oranjekazerne in Arnhem. “Ik heb er weinig van meegekregen en niet veel van gezien. Ik heb bij thuiskomst even snel gekeken, vooral naar de aankomsten bergop. Er zit van alles wat in. Het parcours is misschien iets minder lastig dan dat van de afgelopen editie. Maar er zijn genoeg beklimmingen en listige etappes. De Giro is traditioneel heel zwaar, vooral de laatste week. Dat is in 2018 niet anders.”

Beslissing over Giro valt volgende maand
Of Kruijswijk in Italië te bewonderen is, valt nog te bezien. “We moeten daar met de ploeg goed naar kijken. De Giro heb ik altijd graag gereden. Ik zou hem ook graag weer willen rijden. Maar de Tour de France is ook een grote en mooie wedstrijd. Over twee weken zitten we met de ploeg samen op trainingskamp. Daar zullen we met elkaar bespreken waar onze voorkeur naartoe gaat qua koersen en planning, wat verstandig is om te doen.” Kruijswijk rijdt naar alle waarschijnlijkheid twee grote rondes in 2018. Of dat Giro-Tour, Giro-Vuelta a España, of Tour-Vuelta is, beslist hij in december.

Combinatie Giro-Tour
De nummer vier uit de Giro van 2016 heeft dus nog geen keuze gemaakt welke grote ronde hij komend seizoen betwist. “Ik ga de koers rijden waar voor mij de grootste uitdaging ligt. Waar ik de meeste kansen heb om een goed resultaat te rijden. Voor mij is het nog niet duidelijk óf ik een keuze wil maken. Het zou kunnen dat ik ze allebei doe, als de planning en de doelen duidelijk zijn. De Giro heeft mij altijd goed gelegen. Maar de Tour die ze voor 2018 hebben gepresenteerd, lijkt mij sowieso qua parcours aantrekkelijker dan de Tour die dit jaar verreden is. Dus daar ligt ook zeker een mooie uitdaging.”

‘Of het slim is, moeten we bespreken’
“Voor mij is het denk ik heel lastig om in twee grote rondes achter elkaar voor het klassement te rijden”, verduidelijkt Kruijswijk zijn ambities. “Maar met een extra week rust tussen de Giro en de Tour in vergelijking met andere jaren, moet een combinatie tussen die twee rondes zeker mogelijk zijn. Of het slim is, moeten we bespreken. Je zag aan Nairo Quintana dat hij in de Tour van dit jaar toch wel echt tekort kwam. Niet iedereen kan zich meten met Chris Froome, die met de jongste Tour en Vuelta wel liet zien dat hij een klassement in twee grote ronde achter elkaar aan kan. Ik zou keuzes moeten maken hoe ik de twee koersen ga benaderen.”

Kruijswijk goed beschermd in de roze leiderstrui – foto: ANSA/CLAUDIO PERI (archief, 2016)

Dit artikel delen:

32 Reacties

vlek 30 november 2017 om 20:09

Gewoon lekker naar de Giro en dan hopen dat Froome toch niet aan de start staat. Het parcours is niet echt geweldig, maar qua kansen op een hele mooie prestatie blijft het de ronde waar hij de meeste mogelijkheden heeft. Daarna in de Tour alle ballen op een mooie bergrit.

jessevdalen 30 november 2017 om 20:09

Dit wordt een raar jaar met klassementsmannen en de ronde zie zij gaan rijden…

Scott Sunderland 30 november 2017 om 20:14

Top tien in de Giro halen en gaan voor eindelijk die etappezege zou mooi zijn.

Ik ga er niet vanuit dat hij even zomaar het podium gaat halen. Maar hij mag me graag verrassen.

kelderfan 30 november 2017 om 20:48

Toch leuk om te lezen, dat Kruijswijk ook heeft gezien, dat er 1 week langer tussen Giro en TdF ligt. Als hij zich gewoon op die twee Grote Rondes toespitst, dan zie ik hem echt wel meedoen in de Giro en een goed klassement neerzetten. Gewoon net als Froome na de Giro rust en dan via hoogtestage toewerken naar de TdF. Go, go.

Shinzawai 30 november 2017 om 21:06

Het probleem voor renners als Kruijswijk is dat ze in het najaar weinig te doen hebben als ze de Vuelta niet rijden. De combinatie Giro/Tour ligt dan niet voor de hand.

kelderfan 30 november 2017 om 21:23

In het najaar kan hij toch Canada doen met die nieuwe Amerikanen. Dus thuiszitten hoeft hij niet.;)

mooiman 30 november 2017 om 21:27

Ik zou kiezen voor de ronde waar de kleinste kans is om te vallen, dan komt t wel goed

En nu wat serieuzer: Steven is een Giro-renner

Athos 30 november 2017 om 21:31

Hij heeft afgelopen jaren steeds voor Giro gekozen. Twee jaar geleden was hij natuurlijk fantastisch, afgelopen jaar viel het tegen. Ik denk dat ie eens vol voor de Tour moet gaan, gewoon om te kijken hoe dat gaat. Niet voor etappes, echt voor podium. Met die giro vorm van 2016 zou hij een serieuze kanshebber zijn.

vanuit de kantlijn 30 november 2017 om 21:35

@ Athos, maar dan lijkt de komende Tour nou niet echt op het lijf van Kruijswijk geschreven met al dat wringen in de eerste week.

Plaggie 30 november 2017 om 21:45

Hij is geen kampioensrenner, maar voor komend WK mag hij toch uitgaan van een selectie zeker als hij de Vuelta in zijn programma opneemt.

xistnc 30 november 2017 om 21:54

Maar sprint hoe dan ook ajb niet mee in Yorkshire, Steven!

jacco4 30 november 2017 om 22:22

Is echt een giro renner en een tour de suisse renner, daar moet vooral zijn focus liggen.

kelderfan 30 november 2017 om 22:25

Heeft Steven een goede sprint in de benen. Ik ben ’t volkomen eens met de stelling.
Aub niet meer mee sprinten in Yorkshire.

Athos 30 november 2017 om 22:30

@kantlijn. Misschien niet, maar TLJ zou toch een behoorlijke ploeg moeten kunnen samenstellen om hem bv over die kasseien te helpen.

teunster 30 november 2017 om 23:05

Kruijswijk heeft denk ik niet de luxe om niet te kunnen kiezen. Alle ballen op één doel, één focus. Dan een portie geluk en dan kan hij ver komen. Anders niet.

Jungle Man 30 november 2017 om 23:26

Ik zou hem graag eens op de tour uitgespeeld zien worden, ondanks dat de giro een veel mooiere ronde is

west 30 november 2017 om 23:47

De Tour is een betere koers voor Kruiswijk. Gecontroleerde etappes, gecontroleerd tempo bergop, en dan in de laatste kilometer meeklappen. Niet die paniekbergritten van de Giro.

Sunrider 1 december 2017 om 00:01

Giro-Suisse-Vuelta-WK, een prima optie voot Kruijswijk. Het probleem in de Giro lijkt mij dat er amper etappes zijn met meerdere zware bergen erin. Vorig jaar was hij niet 100%, hopelijk dit jaar beter.

winningmood 1 december 2017 om 00:51

Kruiswijk is een goede coureur, maar winnaars kunnen wel keuzes maken.

wielrenner 1 december 2017 om 07:04

Inderdaad niet meer meesprinten in Yorkshire met die 2 dwazen van Orica en Dimension.

achtpuntzes 1 december 2017 om 09:29

ik ga er toch wel van uit dat er voor hem gekozen wordt.

Rondo 1 december 2017 om 09:40

edit wf: laat onzin achterwege

Brummel 1 december 2017 om 09:46

de grote vraag, wat mij betreft, is wat Roglic gaat doen dit jaar.

theking 1 december 2017 om 11:00

Ik zou er voorstander van zijn dat alle Nederlandse kopmannen in de tour starten dit jaar. Mollema, Dumoulin, Gesink, Kelderman, en Kruijswijk en dan gewoon allemaal voor klassement. Of droom ik nu….

LB117 1 december 2017 om 11:50

@theking, Dat wil ik ook wel zien, hoe Mollema, Kelderman en Kruiswijk strijden voor een plek in de top 10 met Louis Meintjes en Fuglsang

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.