Kritiek over aanpak in Mantova-zaak: “Carrières verwoest”

zaterdag 19 december 2015 om 09:34
Kritiek over aanpak in Mantova-zaak: “Carrières verwoest”

De deadline die Ballan zichzelf heeft gesteld voor het vinden van een nieuwe ploeg loopt morgen af- Foto: Sirotti

De al jaren voortslepende Mantova-zaak in het Italiaanse wielrennen liep gisteren met een sisser af. Hoewel tegen een groot aantal (oud-)renners en (oud-)ploegleiders celstraffen en geldboetes waren geëist, rolde er alleen voor een apotheker en een amateurrenner een veroordeling uit de bus.

Volgens Fabrizio Bontempi, de enige aangeklaagde die vrijdag bij de uitspraak aanwezig was, is dat het bewijs dat de zaak door de aanklager compleet verkeerd is ingeschat. “We hebben zeven jaar lang in een nachtmerrie geleefd”, zei de officemanager van Lampre tegen Italiaanse media. “Voor mij betekende het uitsluiting uit de wielerwereld. Maar voor veel verdachten, die volledig onschuldig waren, heeft dit een vervroegd einde van hun carrière ingeluid. Met een betere bestudering van de documenten had dit allemaal voorkomen kunnen worden.”

Ook de Corriere della Serra spreekt van een pijnlijke inschattingsfout van aanklager Antonio Condorelli. “Dit had de dopingzaak van het decennium moeten worden, maar het eindigde in een duidelijke afwijzing van de theorie van de aanklager”, kopt de Italiaanse krant.

Alessandro Ballan
Een van de renners op wie Bontempi lijkt te duiden is Alessandro Ballan. De voormalig wereldkampioen werd in 2014 voor zijn rol in de Mantova-zaak geschorst wegens het ondergaan van een bloedbehandeling met ozontherapie. Na het aflopen van zijn straf heeft Ballan nog geen nieuwe ploeg weten te vinden. Een door hemzelf ingestelde deadline loopt morgen af.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Orakel 19 december 2015 om 10:04

Spelregels en strafrecht zijn totaal verschillende werelden. Je kunt prima de spelregels overtreden, zonder strafrechtelijk een probleem te hebben.

Wat Bontempi echter zegt: strafrechtelijke vrijspraak staat gelijk aan het niet overtreden van de spelregels, is natuurlijk lariekoek. Enkel blinde struisvogelfans zullen in die gedachte meegaan.

0
Coldeportes 19 december 2015 om 12:23

@Orakel: +1
Spijker op zijn kop. Bewijslast in het strafrecht ligt veel hoger dan in de reglementen van een sportbondje. En terecht. Maar betekent natuurlijk niet dat er geen (duidelijke) regels van de sportbonden zijn overtreden. Dat laatste is zonneklaar.

0
kaalpani 19 december 2015 om 12:33

@orakel +1

0

Headlines

Populair

Materiaalzone