Kristoff wint onrustige rit in Qatar

Kristoff wint onrustige rit in Qatar

foto: QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad (archief)

donderdag 11 februari 2016 om 14:20

De vierde etappe van de Tour of Qatar 2016 heeft een zege opgeleverd voor Alexander Kristoff. De 28-jarige Noor van Katusha was in de straten van Madinat al Shamal tijdens de sprint van een middelgrote groep sneller dan Greg Van Avermaet en Jacopo Guarnieri. Edvald Boasson Hagen verliest zijn leiderstrui aan Mark Cavendish.

Vroege vlucht krijgt weinig ruimte
Na veel lekke banden in de beginfase wisten negen renners zich vlot af te scheiden van het peloton. Mark McNally (Wanty-Groupe Gobert), Artyom Zhakarov (Astana), Patrick Gretsch, Sébastien Turgot (beiden Ag2R La Mondiale), Daniel Eaton (UnitedHealthcare), Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice), Thomas Koep (Stölting Service Group) en onze landgenoot Berden de Vries (Roompot Oranje Peloton) kozen het hazenpad. Hun voorsprong bedroeg nooit meer dan twee minuten en tien seconden.

Gebroken peloton zorgt voor nieuwe situatie
Ondanks dat er relatief weinig wind stond, trok BMC na de eerste tussensprint fanatiek door aan kop van het peloton. Dat brak daardoor in drie stukken, maar alle hooggeklasseerde renners maakten deel uit van de eerste achtervolgende groep op de negen vluchters. Op negentig kilometer van de streep smolten die twee groepen samen. Niet veel later sloten ook de overige groepen aan, waardoor weer vier renners hun geluk zochten middels een aanval. Van Hecke, McNally en Gretsch waren opnieuw van de partij, maar kregen dit keer alleen Jesper Asseleman (Roompot Oranje Peloton) met zich mee. Net na het ingaan van de laatste plaatselijke ronde viel het doek voor de vier.

LottoNL-Jumbo trekt waaiers
Alles leek te wijzen op een massasprint, maar schijn bedroog. Op acht kilometer van de meet reed klassementsleider Boasson Hagen lek, net op het moment dat LottoNL-Jumbo gebruikmaakte van de wind en het op de kant zette. Het peloton brak direct in twee waaiers, waar de Noorse drager van de gouden trui achter zat. Hij verloor veertig seconden, maar werkte hard om de achterstand weg te poetsen. De Nederlandse WorldTour-formatie toonde echter geen mededogen en bleef hard beuken aan kop van de eerste groep, waar ze later werden overgenomen door Katusha, Bora-Argon 18 en BMC. In de laatste kilometer kon het treintje van LottoNL-Jumbo echter geen partij bieden aan dat van Katusha, die een sterke lead-out uitrolden. Mede daardoor trok Kristoff aan het langste eind.

flag-qa Tour of Qatar 2016 (2.HC)
Vierde etappe: Al Zubarah Fort – Madinat Al Shamal (189km)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 3u57m12s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) z.t.
3. flag-it Jacopo Guarnieri (Katusha) z.t.
4. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18) z.t.
5. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) z.t.
6. flag-it Manuel Quinziato (BMC) z.t.
7. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha) op 6s
8. flag-dk Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) op 8s
9. flag-nl Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo) op 9s
10. flag-dk Michael Mørkøv (Katusha) z.t.

34. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 45s
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na rit 4
1. flag-gb Mark Cavendish (Dimension Data) in 10u51m13s
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 2 s
3. flag-it Manuel Quinziato (BMC) op 6s
4. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) op 9s
5. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) op 19s
6. flag-dk Søren Kragh Andersen (Giant-Alpecin) op 30s
7. flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18) op 41s
8. flag-no Sven Erik Bystrøm (Katusha) op 19s
9. flag-ru Viacheslav Kuznetsov (Katusha) op 50s
10. flag-ch Michael Schär (BMC) op 58s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

105 Reacties

CJJelle 11 februari 2016 om 14:39

10km waaier rijden kan best wel een goede aanslag op je lichaam zijn. Maar als de reacties in de februari-voorbereidingskoersen (!) al zo heftig zijn, dan beloven 21 etappes tour de France nog wat qua TLJ bashen.

chasse patat 11 februari 2016 om 14:40

Hoe het ook zij…als TLJ de move van Katusha had gemaakt dan was het een geniale actie. Dus alle lof voor de slimme taktiek van Katusha!

vlek 11 februari 2016 om 14:42
Quote:
ze rijden zich in die tijd leeg

Dacht jij dan dat je binnen de tien kilometer op zo’n rondje een waaier op kan zetten en (minstens) gelijkwaardige renners eraf kon rijden, zonder je leeg te rijden?

horsm 11 februari 2016 om 14:42

heldere analyse, @vlek

Arema Pro Cycling Team 11 februari 2016 om 14:45

Andersen van Giant ook weer sterk gereden. Witte trui moet normaliter wel binnen zijn nu.

Koel 11 februari 2016 om 14:47

Søren Kragh Andersen van Giant-Alpecin zat er al met al weer goed bij…

miguelon 11 februari 2016 om 14:48

Goed, het is voor mij de eerste keer dat ik een ploeg met zes renners in de eerste waaier zie waarbij er niet één in slaagt om zich te handhaven in het groepje dat uiteindelijk voor de overwinning sprint. En al zeker niet in een rittenkoers waar 11 niet-PT-teams meerijden!! Het was een triestige vertoning, zondermeer…

thorsen 11 februari 2016 om 14:48

Die lijkt de stap naar de profs inderdaad goed te verteren.

billi 11 februari 2016 om 14:49

goed gereden van Lotto Jumbo, jammer dat er niet meer in zat, goed gewerkt, weer een ervaring rijker, meenemen naar de toekomst …..
was het gat er niet gevallen, was Hofland waarschijnlijk ook 9e geworden, misschien 8e of eventueel 7e, meer zit er op dit moment niet in, in zo een kracht sprint …..
afwachten? en wat dan, hadden ze dan nog over de Katusha trein kunnen komen, denk van niet, misschien aanhaken, dat is mogelijk, vind dat ze hun best hebben gedaan, misschien een beetje meer opletten bij het laten uitzakken

gavirialaphilippe 11 februari 2016 om 14:53

lullig voor Hagen

mus van de maasstad 11 februari 2016 om 14:54

@miguelon

Als dat jouw dag goed maakt en je daardoor lekker slaapt vannacht mag jij dat vinden.

sooike 11 februari 2016 om 14:55

Ik ben een beetje verdrietig als ik zie hoe TLJ ook vandaag weer het lachertje van het peloton wordt. Is er nu geen enkele ploegleider beschikbaar in die geelzwarte auto die kan aangeven waar ze ongeveer moeten gaan ‘waaieren’ zonder er in de slotfase compleet afgereden te worden? Of krijgen we dadelijk weer een terugblik van een ploegleider die zegt:
“We zijn niet tevreden over de afloop, maar wel trots om te kunnen constateren dat onze ploeg zijn gezicht nadrukkelijk heeft laten zien in deze etappe”…
Ik drink vanavond maar weer een glaasje nieuwe wijn uit die oude zak….!

vlek 11 februari 2016 om 14:58
Quote:
Ik ben een beetje verdrietig als ik zie hoe TLJ ook vandaag weer het lachertje van het peloton wordt.

Hier geloof ik niets van.

miguelon 11 februari 2016 om 15:03

@ mus, CJJelle, wat je van mijn opmerkingen ook wil denken, doe maar, ik heb niet de gewoonte TLJ te bashen, ik ben er niet speciaal fan van. Ik bekijk wielrennen normaal meer op de renners individueel, normaal reageer ik niet als het over TLJ gaat. Maar wat hier vandaag gebeurde kan je toch niet verdedigen. En nee musje, dit maakt mijn dag niet goed, integendeel gelijk welke ploeg dit overkwam het was ronduit zielig!

wolfje 11 februari 2016 om 15:04

Haha vlek… ik was al benieuwd naar de reactie van Sooike.

Front-runner 11 februari 2016 om 15:04

Ook een sterke sprint van Bennett, die versloeg Cav toch wel redelijk overtuigend. Van Asbroeck helaas niet sterk genoeg om Katusha te volgen. Maar geen schande als je ziet dat Bennett en Cavendish het wiel ook niet konden houden.

thorsen 11 februari 2016 om 15:05

Als LTJ al het lachertje van het peloton is hoe moeten al die andere ploegen die niet in de 1e waaier zaten zich dan wel niet voelen…

Romāns Vainšteins 11 februari 2016 om 15:05

Puur wiskundig is er gewoon progressie. Een volgende x halen ze de sprint maar verkloot Hofland het zelf, de x daarop grijp i er net naast en daarna wint hij een x.

Vraag is of het leuk is om als team mee bezig te zijn, ik stel nee.

ah-ja 11 februari 2016 om 15:08

Ech lulling, hoeveel jumbo’s zaten er in de eerste groep?

vlek 11 februari 2016 om 15:10

Roompot zat vandaag trouwens ook met drie renners mee (waaronder de 20-jarige Looij). Dat die versnelling van Katyusha er vervolgens teveel aan is is wel jammer, maar verder dit is een mooie stap voorwaarts.

xistnc 11 februari 2016 om 15:13

Ik heb het niet gezien, dat voorop. Maar als ik het verslag in combinatie met de volledige uitslag probeer te interpreteren, dan heeft TLJ de koers gemaakt en zaten ze met 6 man in de eerste waaier, met bovendien nog 3 man van Roompot in de eerste waaier. Dat lijken met toch enkele succesjes.

Los daarvan gaat het natuurlijk ook/vooral om de winst. Gezien de kritieken hier moet TLJ de zege wel héél knullig hebben weggegeven. Of is het meezitten met 6 man misschien toch geen garantie op winst, gezien de kleppers die ook vooraan zaten zoals ze daar de hele week al in slagen?

Ik hou het erop dat maar weer eens duidelijk wordt voor wie een glas vooral half leeg is, als het ook als half vol gezien zou kunnen worden. Vooral heel lullig voor EBH, overigens.

mus van de maasstad 11 februari 2016 om 15:18

@miguelon
tactische én fysische faal
Het was een triestige vertoning
het was ronduit zielig

tja….

o ja, en nog iets. Wij hebben niet geknikkerd dus dat musJE kan je de volgende keer achterwege laten

wolfje 11 februari 2016 om 15:18

@xistnc
Natuurlijk is 6 man in de eerste waaier geen garantie op winst. De manier waarop ze de laatste kilometer werden weggereden was wel vrij pijnlijk, dan mag je gerust van een half leeg glas spreken vanavond.

Uiteraard zijn er ook zuurpruimen en bashers, maar een groot deel van de kritiek die hier geleverd wordt is gewoon terecht en redelijk verwoord

Laatste man 11 februari 2016 om 15:20

Sooike die het over nieuwe wijn en ouwe zak heeft..

Overigens wederom een mooie etappe in Qatar. Jammer dat dit niet beter te volgen is. De Noren erg sterk (Kristoff, Hagen, Andersen).

lnnrt 11 februari 2016 om 15:22

Is Andersen niet een Deen?

Headlines

Materiaalzone

Populair