Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

dinsdag 29 maart 2016 om 16:50
Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff (Katusha) heeft de openingsetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Hij reed met Alexey Lutsenko en Lieuwe Westra naar de streep en versloeg het Astana-duo in de sprint. Westra was voornamelijk gefocust op het klassement, maar kreeg tot zichtbare ergernis van hemzelf weinig hulp van zijn ploegmaat.

Voorafgaand aan de officiële start werd eerst een minuut stilte gehouden voor Daan Myngheer (22) en Antoine Demoitié (25). Daarna volgde vanaf themapark Plopsaland een neutralisatiezone van zestien kilometer, waar Patrick Bevin (Cannondale) en Yoann Offredo (FDJ) ten val kwamen. Het tweetal verliet vervolgens de wedstrijd.

Waaiervorming
De wind blies fel vandaag en dat zorgde direct vanaf de start voor waaiervorming. Een beperkte groep kwam vervolgens aan bij de eerste tussensprint van de dag en daar liet Tony Martin meteen zijn klassementsambities blijken. De Duitser van Etixx-Quick-Step werd tweede en pakte zodoende twee bonificatieseconden. Danny van Poppel (Sky) won het sprintje, de laatste seconde was voor Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE).

Bij de tweede tussenspurt sprokkelden Van Poppel (drie) en Durbridge (twee) opnieuw bonificatieseconden. Op dat moment zaten zij in een sterke kopgroep van zestien man die in het tweede uur werd gevormd. Het duo had daar gezelschap van Alexander Kristoff, Michael Mørkøv (Katusha), Rick Zabel, Taylor Phinney, Loïc Vliegen, Tom Bohli (BMC), Christian Knees, Luke Rowe (Sky), Alexey Lutsenko, Lieuwe Westra (Astana), Mads Pedersen (Stölting), Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) en Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo).

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Astana; Westra, Lieuwe; Muro Di Grammont;

Westra op de Muur van Geraardsbergen – Foto: Sirotti

De voorsprong van de leiders schommelde lang rond de minuut. Etixx-Quick-Step had de slag gemist en dus moesten zij achtervolgen om de klassementskansen van Martin overeind te houden, maar de Belgische formatie kwam amper dichterbij.

Ergernis bij sterke Westra
Vooraan plaatste Lieuwe Westra een aanval op dertig kilometer van de streep. Op de beklimming van Tenbosse konden alleen Rowe en Kristoff het tempo van de Fries volgen. Even later kwam ook zijn ploegmaat Lutsenko aansluiten. De vier leken samen naar de voet van de Muur van Geraardsbergen te rijden, maar de onfortuinlijke Rowe reed vlak daarvoor lek. De Sky-renner kon daarna niet meer terugkeren. De drie leiders kwamen samen over de top van De Muur. Daarachter nam Tony Martin zelf de kop in het peloton om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Vooraan deed Westra veel kopwerk om met het oog op het klassement een zo groot mogelijke voorsprong te hebben. De Fries werd al twee keer tweede in deze koers en is gebrand om ditmaal de eindzege te pakken. Zijn ploegmaat Lutsenko leek dat echter niet te begrijpen. De Kazach zat voornamelijk in het derde wiel en werkte ondanks vele gebaren van Westra amper mee.

Uiteindelijk plaatste Lutsenko op twee kilometer voor het einde een aanval, maar Kristoff pareerde relatief eenvoudig. Westra nam daarna niet meer de kop, waardoor de voorsprong zakte van ruim één minuut tot 29 seconden op Rowe en Pedersen, en 36 seconden op het peloton, waar Pim Ligthart (Lotto Soudal) de sprint won. Vooraan kwam Kristoff als eerste voor de streep. Westra eindigde als derde en greep daardoor ‘maar’ vier bonificatieseconden.

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Katusha; Kristoff, Alexander; Zottegem;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

95 Reacties

F e r o x 29 maart 2016 om 18:03

Men zei altijd dat Quick-Step dom rijdt, maar Astana toont hier eventjes wat echt idioot koersen is. Beide onbegrijpelijk de boot in.

Gelukkig is hun voorsprong nog net zo groot dat het toch niet kan mislopen in de tijdrit ( tenzij ze in de moeren weer tacktisch gaan blunderen).

Jungle Man 29 maart 2016 om 18:07

Dat gedrag van lutsenko verbaast me niks, wetende waar hij vandaan komt. Ben werkzaam in zijn land en ervaar zulk gedrag dagelijks.

Retro Lex 29 maart 2016 om 18:13

Ik lees zojuist de volledige uitslag. Ruim 25 DNF !!
Een groep van ong 50 renners op 10 min + Het gem lag hoog. er is echt gekoerst

Lombarda 29 maart 2016 om 18:23

Misschien verstond die Kazach geen Fries, en was het geen onwil maar gewoon een communicatieprobleem.

Hakkie2 29 maart 2016 om 18:32

@Lombarda: dat idee had ik ook. Westra spreekt Nederlands, Fries en Engels, Lutsenko Russisch en Italiaans, denk ik. Dat praat lastig.

Boum05 29 maart 2016 om 18:35

Wat weer een afgang voor Etixx, is er iets ” uitgewerkt”?

6129ak2 29 maart 2016 om 18:41

Zoals iedere stratenmaker zal Lieuwe toch zeker een schop hebben.
Hopelijk geeft hij deze aan die Kozak onder zijn kont , dan weet die
hoe ze in een wielerploeg over samenwerking denken .

Borsje 29 maart 2016 om 18:56

De formule en parcoursen van deze driedaagse staan imo garant voor spanning, rekenwerk, etc. tot het laatste moment. Het was weer genieten. De wielerliefhebbers zijn de winnaars.

bilthoven 29 maart 2016 om 19:02

Wat is er met Goss aan de hand? Vandaag (weer)opgegeven. Heeft dit seizoen voor het bescheiden One-ploegje nog geen deuk in een pakje boter kunnen rijden. Hoe heeft deze man ooit Milaan -San Remo kunnen winnen?

JohanP 29 maart 2016 om 19:37

Stom, vooral van Westra. Als je het AK wil winnen dan onderhoud je het tempo tot aan de finish toe om een zo groot mogelijke marge met Martin op te bouwen. Kristoff moet gedacht hebben dat hij met dumb en dumber naar de finish reed.

rvb 29 maart 2016 om 19:43

iedere wielrenner spreekt italiaans en al helemaal bij astana, daar gaat veel in het italiaans.

en don’t flik me verstaat ook iedereen.

Verweggistan 29 maart 2016 om 19:51

@bilthoven: Goss schijnt serieus drankprobleem te hebben (gehad) en is daardoor ver weg gezakt. (net als Matthew Lloyd, ooit winnaar van een rit en de bergtrui in de Giro)

Turtlehead 29 maart 2016 om 19:51

Quick Step wéér t gaatje niet dicht na een dag vol achtervolgen, die mannen gaan vol vertrouwen zijn de komende weken….

Il Cavaliere 29 maart 2016 om 20:12

Knappe prestatie van Juraj Sagan die toch een heel degelijk voorjaar rijdt. Is best van waarde als knecht binnen die ploeg. Zeker niet een broertje-van die alleen meer mee moet doen om de kopman/sponsor tevreden te houden.

Daan° 29 maart 2016 om 20:41

QOUTE:
Etixx-Quick-Step had de slag gemist en dus moesten zij achtervolgen om de klassementskansen van Martin overeind te houden, maar de Belgische formatie kwam amper dichterbij.

mark78 29 maart 2016 om 20:45

Dumb and dumber

zipp404 29 maart 2016 om 21:32

Het viel mij op dat ze niet met dezelfde koersbroeken reden bij Astana. Weet iemand hier meer van?

Covadonga 29 maart 2016 om 21:53

@retro
Viel mij ook op: veel uitvallers en grote tijdsverschillen. Phinney bvb ook op ruim 10 minuten. Van hem had ik al weer wat meer verwacht dit seizoen. Kan nog goed komen.

Het kan nog lekker spannend worden. Knappe prestatie van Kristoff overigens; die was al half afgeschreven door sommigen. Hij kan het ook via de aanval (wat op zich natuurlijk al langer bekend is). Ik hoop alvast op een mooi gevecht v.w.b. het AK tussen Kristoff en Lutsenko.

Hakkie2 29 maart 2016 om 22:09

Cannondale heeft inderdaad ook al weer 4 uitvallers en ook One Pro Cycling is gehalveerd. Vooral van het eerste team zou je toch wel beter mogen verwachten.

Omhoog73 29 maart 2016 om 23:28

Klutsenko!

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone