Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

dinsdag 29 maart 2016 om 16:50
Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff (Katusha) heeft de openingsetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Hij reed met Alexey Lutsenko en Lieuwe Westra naar de streep en versloeg het Astana-duo in de sprint. Westra was voornamelijk gefocust op het klassement, maar kreeg tot zichtbare ergernis van hemzelf weinig hulp van zijn ploegmaat.

Voorafgaand aan de officiële start werd eerst een minuut stilte gehouden voor Daan Myngheer (22) en Antoine Demoitié (25). Daarna volgde vanaf themapark Plopsaland een neutralisatiezone van zestien kilometer, waar Patrick Bevin (Cannondale) en Yoann Offredo (FDJ) ten val kwamen. Het tweetal verliet vervolgens de wedstrijd.

Waaiervorming
De wind blies fel vandaag en dat zorgde direct vanaf de start voor waaiervorming. Een beperkte groep kwam vervolgens aan bij de eerste tussensprint van de dag en daar liet Tony Martin meteen zijn klassementsambities blijken. De Duitser van Etixx-Quick-Step werd tweede en pakte zodoende twee bonificatieseconden. Danny van Poppel (Sky) won het sprintje, de laatste seconde was voor Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE).

Bij de tweede tussenspurt sprokkelden Van Poppel (drie) en Durbridge (twee) opnieuw bonificatieseconden. Op dat moment zaten zij in een sterke kopgroep van zestien man die in het tweede uur werd gevormd. Het duo had daar gezelschap van Alexander Kristoff, Michael Mørkøv (Katusha), Rick Zabel, Taylor Phinney, Loïc Vliegen, Tom Bohli (BMC), Christian Knees, Luke Rowe (Sky), Alexey Lutsenko, Lieuwe Westra (Astana), Mads Pedersen (Stölting), Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) en Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo).

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Astana; Westra, Lieuwe; Muro Di Grammont;

Westra op de Muur van Geraardsbergen – Foto: Sirotti

De voorsprong van de leiders schommelde lang rond de minuut. Etixx-Quick-Step had de slag gemist en dus moesten zij achtervolgen om de klassementskansen van Martin overeind te houden, maar de Belgische formatie kwam amper dichterbij.

Ergernis bij sterke Westra
Vooraan plaatste Lieuwe Westra een aanval op dertig kilometer van de streep. Op de beklimming van Tenbosse konden alleen Rowe en Kristoff het tempo van de Fries volgen. Even later kwam ook zijn ploegmaat Lutsenko aansluiten. De vier leken samen naar de voet van de Muur van Geraardsbergen te rijden, maar de onfortuinlijke Rowe reed vlak daarvoor lek. De Sky-renner kon daarna niet meer terugkeren. De drie leiders kwamen samen over de top van De Muur. Daarachter nam Tony Martin zelf de kop in het peloton om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Vooraan deed Westra veel kopwerk om met het oog op het klassement een zo groot mogelijke voorsprong te hebben. De Fries werd al twee keer tweede in deze koers en is gebrand om ditmaal de eindzege te pakken. Zijn ploegmaat Lutsenko leek dat echter niet te begrijpen. De Kazach zat voornamelijk in het derde wiel en werkte ondanks vele gebaren van Westra amper mee.

Uiteindelijk plaatste Lutsenko op twee kilometer voor het einde een aanval, maar Kristoff pareerde relatief eenvoudig. Westra nam daarna niet meer de kop, waardoor de voorsprong zakte van ruim één minuut tot 29 seconden op Rowe en Pedersen, en 36 seconden op het peloton, waar Pim Ligthart (Lotto Soudal) de sprint won. Vooraan kwam Kristoff als eerste voor de streep. Westra eindigde als derde en greep daardoor ‘maar’ vier bonificatieseconden.

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Katusha; Kristoff, Alexander; Zottegem;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

95 Reacties

Purito 29 maart 2016 om 16:56

@LutsenkoFan
Kom op, Westra is nog altijd een betere tijdrijder dan Lutsenko.

Je kunt toch gewoon toegeven dat dit niet slim was van Lutsenko? Als hij nu de rit wint, maar hij kwam niet in de buurt.

r525 29 maart 2016 om 16:56

Waarom geeft bijna iedereen nu alleen Lutsenko de schuld? Ze hadden allebei keihard kopwerk moeten doen, dan hadden ze wellicht wel 1.20 minuut gepakt. Westra is niet meer of minder fout dan Lutsenko.
Zoals je ziet, maken ze geen enkele kans in de sprint tegen Kristoff.

mus van de maasstad 29 maart 2016 om 16:56

wat zal lieuwe spijt hebben dat hij prutsenko liet aansluiten zeg…

Jowinho 29 maart 2016 om 16:57

Westra gaat hier evenveel in de fout. HAd hij vroeger in de aanval getrokken, dan was hij alleen weg. En ook in de laatste km moest hij gewoon op kop gereden hebben, want in een sprint is die toch altijd geklopt en daardoor verliest hij nog een 10 à 15 seconden.

sven241 29 maart 2016 om 16:57

Kristoff nooit afschrijven. Bleef samen met Rowe als enige bij Westra. Als hij nog iets kan verbeteren komt er weer een favoriet bij voor Vlaanderen.
Astana geweldig dom gespeeld, hadden natuurlijk moeten aanvallen. Westra wel hele goede zaken voor de eindwinst. Boom deed goed afstop werk in het peloton en is volgens mij heel sterk.

MaxvanHeeswijk 29 maart 2016 om 16:57

Ik neem aan dat ze daar bij Astana vooraf afspraken over maken…

martini151 29 maart 2016 om 16:57

Ze gunnen het elkaar inderdaad niet. Want ik denk ook dat Lutsenko een aardige tijdrit kan rijden. Maar het blijft een domme finale

LutsenkoFan 29 maart 2016 om 16:57

@purito,

Ik zeg ook dat ik het niet kan uitleggen. Maar beide maakten ze fouten. Tenslotte zit een kazach aan het stuur.

Mooie_Mario 29 maart 2016 om 16:58

Westra laat zien waarom hij een tijdje keienlegger is geweest en geen arts.

NairoQ 29 maart 2016 om 16:59

Denk dat Kristoff het zelf ook wel sneu vond voor Westra gek genoeg, leek zo uit zijn interview. Maar goed, deels ligt de fout ook bij Westra. Een logische tactiek zou me lijken dat Westra vol op kop rijdt, Lutsenko één kans op aanvallen krijgt en dat hij als die mislukt gewoon kopwerk ging doen. Dan hadden ze misschien een minuut overgehouden op de streep en was enkel Kristoff nog een concurrent voor het klassement.

elander 29 maart 2016 om 16:59

Hoe dom kunnen ploegmakkers zijn? Kristoff was zichtbaar vermoeid maar er kwam niet één aanval…

Hakkie2 29 maart 2016 om 17:00

Twee renners die horen samen te werken maar elkaar niet kunnen verstaan, zo leek het. Steeds naar elkaar gebaren, maar volgens mij begrepen ze elkaar niet. En Kristoff lijkt me nu een minstens zo grote kanshebber voor de eindzege als Westra.

MaxvanHeeswijk 29 maart 2016 om 17:00

Als ik Lutsenko was, zou ik zorgen vanavond niet tegelijkertijd met Westra op een afgezonderd plekje te zijn. Of nog even zijn helm ophouden.

Cossie 29 maart 2016 om 17:01

Man man man, zelden zulk een gebrek aan koersinzicht gezien. Lusenko die denkt dat hij kristoff gaat kloppen…
Westra duidelijk de beste, had op 10-15km moeten demarreren.

heuvelcolombia 29 maart 2016 om 17:02

@Purito, maar als Westra eerst Kristoff had uitgedaagd had Lutsenko een poging kunnen doen om er overheen te komen. Kan me van Lutsenko voorstellen dat je het onverstelbaar vindt dat Westra het tot een sprintje laat komen.

Dupouey 29 maart 2016 om 17:03

Onwaarschijnlijk dit. Daar moet echt iets fundamenteel fout zitten bij Astana. Verstaan ze elkaar überhaupt wel?

sven241 29 maart 2016 om 17:03

Barta, Stannard, Le Bonn allemaal tijd verloren.

Wim Kruithof 29 maart 2016 om 17:04
Quote:
GreenDay – 29 maart 2016 om 16:52 – Bewerkt op 29 maart 2016 om 15:54
  

Goede zaken? Dit was een schertsvertoning van Astana, ze hebben gereden zoals nieuwelingen die elkaar het daglicht in de ogen niet gunnen. 25 seconden kwijtgeraakt in 1 km, Lutsenko die de bonusseconden nog voor Westra wegkaapt. Een lachertje, die Kazakkenploeg. Ik zou zo graag een vlieg zijn, om nu eens in die ploegbus te gaan zien.

Exact dit. Dat Lutsenko zelfs nog de bonificatie wegpakt is buitengewoon genant, maar ook Westra reageert gekleuterd. Zich vanaf de Muur geheel leegrijden en iedere seconde koesteren, om vervolgens in de finale door irritatie de helft weer aan het peloton cadeau te doen. Sterke individuen maar als ploeg zeer teleurstellend.

martini151 29 maart 2016 om 17:05

Is dit een koers zonder oortjes? Anders is niet helemaal vreemd van de ploegleiding

LutsenkoFan 29 maart 2016 om 17:06

Wel met oortjes, had de laatste 20 km alleen gezien en zag in ieder geval de Astana mannen soms iets zeggen.

Mooie_Mario 29 maart 2016 om 17:06

martini151 – 29 maart 2016 om 17:05
Volgens mij zijn er geen koersen meer zonder oortjes op dit niveau. Afgeschaft wegens de veiligheid op aandringen van de teams zelf. (Lees: tactische redenen)

biazzi 29 maart 2016 om 17:06

Westra zal de panne winnen! Laat het een troost zijn na al die discussies!!!

KeesD 29 maart 2016 om 17:07

@Lutsenkofan: Wat ik mij echt afvraag is hoe je in deze tijden fan kan zijn van een Kazach…
Ik kan me niet voorstellen dat je als Nederlander het domme koersgedrag van die pipo ook nog kan verdedigen. 0 kans tegen Kristoff, dus de sprint verliezen en het klassement van Westra ook nog naar de knoppen geholpen.
Alhoewel Westra zelf gewoon als een blinde gas had moeten geven. Was ook van hem oliedom.

Purito 29 maart 2016 om 17:07

@heuvelcolombia
Daarom zeg ik ook dat beiden het niet slim speelden.

Westra had gewoon op kop moeten blijven rijden. Dus als hij de Panne niet wint, is het ook echt zijn eigen schuld.

Retro Lex 29 maart 2016 om 17:08

Ik denk dat de Astana ploeg leiding liever lutsenko zien winnen.
Westra zal moeten knechten voor Lutsenko ben ik bang

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone