Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

dinsdag 29 maart 2016 om 16:50
Kristoff wint in De Panne, Westra doet goede zaken ondanks onhandig ploegenspel

Foto: Sirotti

Alexander Kristoff (Katusha) heeft de openingsetappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Hij reed met Alexey Lutsenko en Lieuwe Westra naar de streep en versloeg het Astana-duo in de sprint. Westra was voornamelijk gefocust op het klassement, maar kreeg tot zichtbare ergernis van hemzelf weinig hulp van zijn ploegmaat.

Voorafgaand aan de officiële start werd eerst een minuut stilte gehouden voor Daan Myngheer (22) en Antoine Demoitié (25). Daarna volgde vanaf themapark Plopsaland een neutralisatiezone van zestien kilometer, waar Patrick Bevin (Cannondale) en Yoann Offredo (FDJ) ten val kwamen. Het tweetal verliet vervolgens de wedstrijd.

Waaiervorming
De wind blies fel vandaag en dat zorgde direct vanaf de start voor waaiervorming. Een beperkte groep kwam vervolgens aan bij de eerste tussensprint van de dag en daar liet Tony Martin meteen zijn klassementsambities blijken. De Duitser van Etixx-Quick-Step werd tweede en pakte zodoende twee bonificatieseconden. Danny van Poppel (Sky) won het sprintje, de laatste seconde was voor Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE).

Bij de tweede tussenspurt sprokkelden Van Poppel (drie) en Durbridge (twee) opnieuw bonificatieseconden. Op dat moment zaten zij in een sterke kopgroep van zestien man die in het tweede uur werd gevormd. Het duo had daar gezelschap van Alexander Kristoff, Michael Mørkøv (Katusha), Rick Zabel, Taylor Phinney, Loïc Vliegen, Tom Bohli (BMC), Christian Knees, Luke Rowe (Sky), Alexey Lutsenko, Lieuwe Westra (Astana), Mads Pedersen (Stölting), Maxime Farazijn (Topsport Vlaanderen-Baloise), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) en Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo).

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Astana; Westra, Lieuwe; Muro Di Grammont;

Westra op de Muur van Geraardsbergen – Foto: Sirotti

De voorsprong van de leiders schommelde lang rond de minuut. Etixx-Quick-Step had de slag gemist en dus moesten zij achtervolgen om de klassementskansen van Martin overeind te houden, maar de Belgische formatie kwam amper dichterbij.

Ergernis bij sterke Westra
Vooraan plaatste Lieuwe Westra een aanval op dertig kilometer van de streep. Op de beklimming van Tenbosse konden alleen Rowe en Kristoff het tempo van de Fries volgen. Even later kwam ook zijn ploegmaat Lutsenko aansluiten. De vier leken samen naar de voet van de Muur van Geraardsbergen te rijden, maar de onfortuinlijke Rowe reed vlak daarvoor lek. De Sky-renner kon daarna niet meer terugkeren. De drie leiders kwamen samen over de top van De Muur. Daarachter nam Tony Martin zelf de kop in het peloton om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Vooraan deed Westra veel kopwerk om met het oog op het klassement een zo groot mogelijke voorsprong te hebben. De Fries werd al twee keer tweede in deze koers en is gebrand om ditmaal de eindzege te pakken. Zijn ploegmaat Lutsenko leek dat echter niet te begrijpen. De Kazach zat voornamelijk in het derde wiel en werkte ondanks vele gebaren van Westra amper mee.

Uiteindelijk plaatste Lutsenko op twee kilometer voor het einde een aanval, maar Kristoff pareerde relatief eenvoudig. Westra nam daarna niet meer de kop, waardoor de voorsprong zakte van ruim één minuut tot 29 seconden op Rowe en Pedersen, en 36 seconden op het peloton, waar Pim Ligthart (Lotto Soudal) de sprint won. Vooraan kwam Kristoff als eerste voor de streep. Westra eindigde als derde en greep daardoor ‘maar’ vier bonificatieseconden.

29-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 01 De Panne - Zottegem; 2016, Katusha; Kristoff, Alexander; Zottegem;

foto: Sirotti

Dit artikel delen:

95 Reacties

rvb 29 maart 2016 om 17:09

Ploeggeklungel komt meer voor dan u denkt.

Als Lieuwe met deze voorsprong niet wint, dan rijdt hij niet hard genoeg.

LutsenkoFan 29 maart 2016 om 17:10

Laten we na de laatste etappe maar zien wie de beste is

Purito 29 maart 2016 om 17:11
Quote:
Wat ik mij echt afvraag is hoe je in deze tijden fan kan zijn van een Kazach…

Beste Kees.

Boogerd, Nelissen, T en E Dekker, Breukink, Lotz, Blijlevens, Voskamp, De Jongh.

Waren dat ook allemaal Kazachen, Kees?

Dupouey 29 maart 2016 om 17:11

Zou Nibali ook de koers hebben gekeken?

Retro Lex 29 maart 2016 om 17:13

Sagan ook gewoon goed vandaag

CyclesGoff 29 maart 2016 om 17:13

Als Kristoff nog wat boni’s bij elkaar scharrelt, moet ik het nog zien dat Westra voldoende tijd pakt in de tijdrit.

Mooie_Mario 29 maart 2016 om 17:13

Lutsenko gaf vorig jaar 30 seconde toe op Kristoff in de tijdrit. Kristoff werd op 18 sec 3de achter Wiggins. Lutsenko lijkt me dus gezien voor de overwinning, vooral als Kristoff nog wat meer boni's pakt.
Enige voordeel wat Westra heeft is dat Kristoff ziek is geweest en eigenlijk aangeeft niet helemaal fit te zijn. Dit wordt tijdens een ITT zwaar omdat je je dan niet kunt verstoppen in een peloton.
Al met al geef ik Westra nog gewoon kans om dit te winnen, maar het zal vervelend zijn als hij de boni's van vandaag dadelijk net te kort komt.

wulu 29 maart 2016 om 17:14

Gelukkig is alles al gezegd hoe dom de Astana mannen de finale hebben geerden.

Westra had gewoon op kop moeten blijven sleuren voor het AK, wellicht dat Lutsenko nog voor de dagwinst kon gaan.
Westra was de sterkste vandaag, maar dé sterkste wint niet altijd… En iemand als Westra had na zijn demarrage op de Ten Bossenstraat niet meer met zijn hart moeten koersen, maar met zijn hoofd.

rahimns 29 maart 2016 om 17:14

Wat is er toch aan de hand met Etixx, laten zich continue in de luren leggen en nu ook maar met 1 renner bij de eerste 60. Toch wel frappant dat juiste dat deel van de ploeg wat voor de klassiekers moet gaan, zo faalt de afgelopen weken.

LutsenkoFan 29 maart 2016 om 17:14

Zolang een renner mooi koerst kan ik nog steeds fan van hem zijn.
Doping of niet, maakt me ook geen zak uit. Al zal ik mijn naam moeten veranderen bij dit geval. Maar laten we maar hopen dat deze jongeman, met talent, schoon is.

Retro Lex 29 maart 2016 om 17:18

Geen enkele twijfel over schoon volgen mij.
Wij zien graag Westra winnen. De Kazachtstaanse ploeg zien liever een kazach winnen.

@rahims
Etixx heeft teveel goede mannen. Maar Tactisch gaat het toch te vaak mis. De Omloop van vorige jaar was toch iets. Stannard wint uit kopgroep met Terpstra Boonen en StijnvdBerg

Mooie_Mario 29 maart 2016 om 17:25

Lutsenko stond er vanmorgen ook al zielig alleen bij:
http://i.imgur.com/2hdyG5S.jpg

BauenLau 29 maart 2016 om 17:28

Westra maakt van dit rondje een belangrijk doel. Maar de vraag is of Westra dit wel met de ploegleiding heeft besproken. Je hebt inderdaad vanuit de sponsor (Astana) gezien best kans dat ze juist wilden dat Westra zich volledig zou opofferen voor eindklassementskansen voor Lutsenko, en vanavond in de team bus juist Westra de huid vol schelden.

sooike 29 maart 2016 om 17:32

De grote schuldige in het Astana-verhaal is natuurlijk de ploegleiding. Die moet Lutsenk de opdracht geven zich het vuur uit de sloffen te rijden voor het klassement van Westra. Je weet natuurlijk dat je in een sprint met drie geen schijn van kans hebt tegen Kristoff. Westra was de sterkste van de drie en had de laatste kilometers alles moeten geven om de voorsprong van een kleine minuut vast te houden en zo al bijna de eindwinst in zijn zak te steken. Dit hele scenario had bij het ontbijt al besproken moeten worden. Lutsenko is een egoïst en een zichzelf overschattende renner die zelfs dacht kans te maken op de etappewinst. Met Kristoff in zijn wiel zeker..

sooike 29 maart 2016 om 17:34

Hoewel de visie van BauenLau ook het nadenken waard is…Ik ben benieuwd naar de komende twee dagen !

Hakkie2 29 maart 2016 om 17:37

@sooike: je vergeet dat ze één van de grootste kandidaten voor de eindzege in hun wiel hadden: Kristoff. Als die morgen en overmorgen weer boni’s pakt, wint die gewoon de ronde. Westra en Lutsenko hadden er dus alles aan moeten doen om bij hem weg te rijden, maar vooral Westra pakte dat niet verstandig aan. Hij bleef maar een beetje op kop rijden.

Rondo 29 maart 2016 om 17:41

Wel een mooi voorbeeld voor de jeugd hoe het niet moet. Ook niet slim van Westra, ongeacht hoe dom looserenko rijdt.

Tripodboom 29 maart 2016 om 17:43

Ongelooflijk dom van Westra, maar aub niet naar TLJ want dan is het echt over met je carrière.

sven241 29 maart 2016 om 17:43

Westra heeft aangegeven aan de ploegleiding dat hij de Panne wilde rijden en winnen. Ze vonden dat goed, maar dat moest hij ook de andere klassiekers rijden.

betonmolen 29 maart 2016 om 17:45

de finale was komisch om te zien. idd gestuntel van Astana. Waar ik me ook aan ergerde nu je er op gaat letten gezien het gebeuren de laatste tijd is die motor die in de laatste 3 a 4 km al toeterend via de smalste doorgang aan de kant waar de kopgroep zich van de kop af langs liet terugzakken langsheen wurmde en een auto die vol in de finale nog passeerde

Lennimator 29 maart 2016 om 17:49

Zoals ik gisteren al zei gaat Lieuwe het doen.

Nu op woede.

john 29 maart 2016 om 18:00

martini151. Doen die dan ook mee ?

Ivanoviclover 29 maart 2016 om 18:00

Amateurs. In de kopgroep en in de achtervolging. Wat doen al die ploegen toch aan de start als ze 1. niet meekunnen en 2. niet meerijden? Wie verdoet zijn tijd nog met deze aanfluiting van een wielerwedstrijd? Ik dus. Maar dat is het punt niet. Het is lachwekkend.

debarreman 29 maart 2016 om 18:01

Eerst maar eens zien of Kristoff dit rondje uitrijdt. Misschien verstandig om, na ziekte, dit meer als training te zien.

Interessante hypothese van Bauenlau, zeker na dat sterke staaltje van Lutsenko in de vijfde etappe van PN.

Covadonga 29 maart 2016 om 18:03

Ik heb helaas niets gezien. Bedankt aan alle ploegleiders hier op wf. Ik weet nu precies hoe het zit.

Headlines

Populair

Materiaalzone