Kristoff sprint naar de zege in Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

zondag 31 maart 2019 om 16:47
Kristoff sprint naar de zege in Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Alexander Kristoff heeft de 81e editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De Noor van UAE Emirates won na een bijzonder attractieve wedstrijd. John Degenkolb en Oliver Naesen moesten genoegen nemen met de dichtste ereplaatsen. Mathieu van der Poel luisterde zijn WorldTour-debuut op met een vierde plek.

Gent-Wevelgem is in allerlei opzichten een aparte koers. En dan doelen we niet alleen op het parcours. De West-Vlaamse klassieker blijft voor altijd een ‘eerbetoon’ aan een inktzwarte periode uit de westerse geschiedenis: de Eerste Wereldoorlog. Maar voor de renners is Gent-Wevelgem toch vooral een (prestigieuze) wielerwedstrijd.

Razendsnelle start 
Om kwart voor elf begonnen toppers als titelverdediger Peter Sagan, man in vorm Zdeněk Štybar, Wout van Aert én Nederlands kampioen Mathieu van der Poel – die zijn debuut maakte op WorldTour-niveau – aan de ruim 250 kilometer lange klassieker. Ze werden geconfronteerd met een razendsnelle start, waardoor het lang gesloten bleef.

Na één uur koers hadden de renners al 51(!) kilometer afgewerkt. Hierdoor bereikte het peloton al snel de West-Vlaamse kust. En wie kust zegt, zegt al snel wind! Die bleek vandaag gunstig te staan voor waaiers, waardoor het peloton al vroeg op de kant werd gezet. Jumbo-Visma bleek bij de les, terwijl Deceuninck-Quick-Step zich liet verrassen.

Jumbo-Visma zet het peloton op de kant – foto: Cor Vos

Waaiers! Van Aert, Van der Poel en Sagan mee
De Nederlandse WorldTour-ploeg had vijf renners mee vooraan, waaronder kopman Wout van Aert. Ook Trek-Segafredo en BORA-hansgrohe (met Sagan) waren bijzonder goed vertegenwoordigd in de voorste groep, die uit twintig renners bestond. De eerste achtervolgers werden gemeld op een halve minuut…

Van Aert en Sagan hadden zich kortom niet laten verrassen. Die eerste kon rekenen op steun van Maarten Wynants, Mike Teunissen, Taco van der Hoorn en Danny van Poppel, terwijl Sagan in het wiel kon zitten van sprinter Pascal Ackermann en sprintaantrekker Rüdiger Selig. Maar er zaten nog meer toppers vooraan.

Deceuninck-Quick Step in het defensief 
Wie? Van der Poel en Europees kampioen Matteo Trentin bijvoorbeeld! Maar ook Fernando Gaviria, Luke Rowe, Niki Terpstra, Cees Bol, Jan-Willem van Schip en Trek-Segafredo-renners John Degenkolb, Mads Pedersen en Jasper Stuyven konden zich rustig laten meedrijven in de voorste groep.

Tim Declercq ook, maar de Belg keek vooral achterom. De kopmannen van zijn ploeg – Deceuninck-Quick-Step – waren namelijk niet mee. Elia Viviani, Štybar, Philippe Gilbert en Yves Lampaert moesten dan ook in de achtervolging. Het achtervolgend pelotonnetje – met daarin ook Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Oliver Naesen – verloor echter steeds meer terrein.

Van der Poel laat zich ook zien op WorldTour-niveau – foto: Cor Vos

Voorsprong smelt als sneeuw voor de zon
Vooraan moesten we ondertussen twee renners van Jumbo-Visma schrappen. Van Poppel reed op een cruciaal moment lek, terwijl Van der Hoorn na beulswerk moest lossen. Hierdoor gingen we met slechts achttien koplopers verder. Toch bleef hun voorsprong maar groeien: het verschil was na goed honderd kilometer al ruim één minuut.

In het peloton was het vooral Lotto Soudal dat op kop reed, waardoor het verschil bleef schommelen rond de minuut. Vooraan stond de poort wagenwijd open, helemaal op de eerste passage van de Kemmelberg, Van Aert, Trentin en Van der Poel versnelden, waardoor de mindere goden moesten afhaken.

Kemmelberg zorgt voor uitdunning en samensmelting 
Dat was ook nodig, aangezien de achtervolgende groep steeds dichter kwam. Onder aanvoering van de grote kanonnen – Gilbert, Van Avermaet en Benoot – slonk de voorsprong tot slechts twintig seconden. Toch viel het na de Kemmel weer stil, waardoor de koplopers weer konden uitlopen. Maar ook vooraan was er nauwelijks cohesie.

En dus gingen Sagan, Trentin, Theuns en Teunissen er maar vandoor. De andere koplopers bleven maar naar elkaar kijken, waardoor ze (eindelijk) werden opgeslokt door de achtervolgende groep. De storm ging eindelijk wat liggen, waardoor de vier avonturiers als eerste aan de plugstreets begonnen.

Peter Sagan op de plugstreets – foto: Cor Vos

‘Veldrijders’ laten zich zien
Sagan en co kregen op 45 kilometer van de streep het gezelschap van Rowe, die met succes de sprong wist te maken. We begonnen met vijf koplopers aan de laatste passage van de Kemmelberg. Sagan maakte in de E3 BinckBank Classic nog een kwetsbare indruk, maar de Slowaak leek vandaag met de pedalen te spelen.

De drievoudig wereldkampioen zette zijn medevluchters onder druk, maar de overige vluchters wisten hun wagonnetje nét aan te haken. Daarachter wisten Stybar en Van Aert de rest uit het wiel te rijden, maar alles kwam weer samen in de daaropvolgende vlakke kilometers. Hierdoor veranderde ook de dynamiek in de koers.

Koplopers worden opgeslokt, sprinters ruiken hun kans 
De renners mochten zich nu opmaken voor lange en brede wegen richting finishplaats Wevelgem. Hierdoor ontstond er enige vorm van organisatie in de achtervolgende groep, waardoor de koplopers het lastig kregen. De voorsprong smolt als sneeuw voor de zon, waardoor ze op goed twintig kilometer van de meet werden ingerekend.

Wat wereldtoppers als Terpstra, Gilbert en Pedersen daarna ook probeerden, niemand wist weg te rijden. Een groepje met Stuyven en Sebastian Langeveld wist uiteindelijk wél een gaatje te slaan, en begon zelfs als eerste aan de laatste kilometer. Het bleek echter niet genoeg, waardoor we alsnog gingen sprinten. Dat laatste bleek gesneden koek voor Kristoff.

Alexander Kristoff spuit met de champagne – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

88 Reacties

Javier 31 maart 2019 om 17:01

Het is toch bizar dat je voor de 1e keer in je leven een 250+ km klassieker rijdt, dat je meegaat in de kopgroep, verschillende keren aanvalt, en dan nog 4e wordt in een sprint, terwijl je van veel te ver moest komen.

Poel geeft wel aan dat hij niet meekon met Stybar en Wout. Ben benieuwd of dat in de RvV beter gaat zijn.

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:57

MVDP zegt iig in studio dat hij wel meekon met de laatste 4, maar verstandigerwijs daar geen heil in zag. Slimme kerel : met Stybar en Van Aert meegaan was nl. niet slim. Van Aert had met Teunissen voorin wellicht niet meegereden. Stybar had tot dat moment nog niets in koers gedaan. Logisch dat VdP dan ook mss denkt, laat maar rijden. Stybar wordt btw bij de Belg continue de hemel in geprezen, terwijl hij vanwege Slimme DQS, veelal slechts meepeddelt. Mss vergeten hoeveel crossen VdP won dit jaar en nu dit? Gaat om t totale plaatje he!

Jeff 31 maart 2019 om 17:02

Van Aert sterkste man in koers.

Waar zijn al die roepers dat Van Aert geen ploegspeler is?
Heel jammer dat hij zich in de laatste kilometers moet opofferen voor Van Poppel, die gaat die spurt nooit winnen. Jumbo had beter ingezet op een finale aanval van Van Aert.

En VDP, die had gewoon de spurt kunnen winnen.

Chrys 31 maart 2019 om 17:04

Als je Jansen vooruit hebt rijden gaat Van Aert natuurlijk niet daarheen springen met het risico het hele peloton mee te nemen.

Jeff 31 maart 2019 om 17:06

Een aanval bij de aansluiting kon nog. En Jansen ging Stuyven niet kloppen.

ChefSpijker 31 maart 2019 om 17:09

@Chrys >>> Klopt maar het is raar dat hij ook niet met een Stybar en Kristoff meedraaide na de Kemmel om richting Sagan Trentin Teunissen en Theuns te gaan. Dan krijg je gewoon een overtal voorin en betere papieren op winst dan met enkel Teunissen voorin.

maklukzat 31 maart 2019 om 17:12

Na de Kemmel was het aan de sprinters. Dat weet WvA ook.

MDKIDW 31 maart 2019 om 17:03

Wat een mooie koers gezien vandaag.. echt genoten..
Die van aert is echt beresterk… mathieu trouwens ook lekker gereden in zijn eerste wt koers.. tjv heeft echt een top koers gereden, die zaten altijd goed jammer dat het niet beloond is met een ereplaats. En het deense monster kan nog winnen, indrukwekkend

Brabander 31 maart 2019 om 18:54

Uit Noorwegen dan ;)

WernerFranke 31 maart 2019 om 17:04

Ook de eerste keer dat de 4 ‘grote’ voorjaarsmannen van Trek eens iets doen.

Mwielerfan 31 maart 2019 om 17:58

Ja opvallend allemaal lekker bezig. Direct energy zat ook met 4 man in de laatste groep

Brabander 31 maart 2019 om 18:56

Viel me ook op. Nu alleen nog Dimension Data, dat met Valgren en EBH echt niets presteert

Tuubke 31 maart 2019 om 17:06

Naesen rijdt tot twee keer toe het karretje van MvdP in de poep, zo lijkt het. Het doet me ergens aan denken….

HSV 31 maart 2019 om 21:00

Mij ook. Dat Deb gedoe met Dylan Groenewegen..

Chris Van Uden 31 maart 2019 om 17:07

Ik had liever Naessen of Degenkolb de zege zien pakken. Of Mathieu natuurlijk. Verder mooie koers gezien!

Baukema Tomoulin 31 maart 2019 om 17:07

DQS maakt de fout door vandaag 1 kopman te hebben. Als er 1 ploeg is die de afgelopen weken en jaren alles wint omdat ze meer kopmannen hebben dan zijn zij het. Dus volgende keer gewoon weer wolfpack spelen ipv 6 schapen en een herdershond.

ghostwriter 31 maart 2019 om 17:12

Volgens mij is Stybar toch een paar keer in de aanval gegaan. Quick-Step maakte de fout door niet juist te zitten toen de grote kopgroep zichzelf los reed.

Tuubke 31 maart 2019 om 17:14

Hoe lang zal het geleden zijn dat DQS of voorgangers geen top-10 reden in zo’n grote koers?

Turtlehead 31 maart 2019 om 19:49

Laatste keren geen ‘QS’ in top 10 WT eendagskoers:
MSR2018, Eschbron/Frankfurt 2018, GP de Montréal2018, Il Lombardia2018 :)
Maar in Vlaanderen+Roubaix is ’t nog van langer geleden: E3 Harelbeke2016 (Trentin 12e).
Bron: CQ

Jean Dumas 31 maart 2019 om 17:20

Omstandigheden waren net niet zwaar genoeg voor een slagveld in de finale. Toch wint altijd een grote naam.

Pietspeed 31 maart 2019 om 18:02

Pardon? De renners maken de koers niet andersom. Eerste 3 uur >50km/u! 250 km in 5u.26!!

vanSpringel 31 maart 2019 om 17:27

Doet me wel altijd deugd dat er een renner wint die zich onderweg ook één of meerdere keren op kop heeft laten zien, i.p.v. in de laatste 200 meter.
Chapeau voor Kristoff !

Scott Sunderland 31 maart 2019 om 18:59

Roompot ook sneu in de uitslag. Op 08.45 komen Boy van Poppel en Lars Boom binnen en dat was het….

john 1 april 2019 om 11:37

Ja maar dat komt om dat Boom zich aan het sparen was voor de volgende wedstrijd

cubie 31 maart 2019 om 19:05

Lars Boom was weer top. Waarschijlijk weer bewust rustig aangedaan, maar waarvoor?

Turtlehead 31 maart 2019 om 19:40

Netjes uitgereden en gespaard in het tweede peloton. De Groote Koerschen moeten nog komen hè?!

VerstandOpNul 31 maart 2019 om 19:06

Gelet op het koersverloop en de sterkte van JV extra jammer dat Groenewegen ziek was..

Retro Lex 31 maart 2019 om 19:18

Een top 10 zonder Sagan of Greg , hoe lang is dat geleden ?

Jean Dumas 31 maart 2019 om 19:52

Kristoff opent voor Mohoric op de Baneberg, denk je dan. Op de Kemmel denk je, dit is over. En dan wint ie?!

assen 31 maart 2019 om 19:58

Eerst dacht ik nog, TJV met vijf man mee en dan pas een 5e plaats, dat is mager. Maar
– Jansen had kans op winst als ze voorop bleven
– De ploeg heeft als geheel erg goed gereden (Jansen heel goed, blij van)
– Zie niet waar TJV het beter had kunnen doen (alleen achteraf), of misschien WvA samen met MvdP na de Bananenberg?
– WvA beste bergop!

MvdP heeft teveel gegeven in de eerste 100 km denk ik, dat gaat ie in de RVV niet doen.

jw1979 31 maart 2019 om 20:17

Toch jammer dat Boom verkeerd gepositioneerd zat, anders kan ie natuurlijk altijd met MVDP mee..

HSV 31 maart 2019 om 21:03

Haha. Ja, maar hij spaarde zich nu voor volgende week alvast. Gent Wevelgem is maar een klein koersje immers.

Volle gas 31 maart 2019 om 20:37

Heerlijke koers.
Berenwerk van de crossers; Van Aert momenteel absolute top in dit werk, Van der Poel prima binnenkomer op het allerhoogste niveau, alsook eervolle vermeldingen voor Vermeersch & ex-wereldkampioen veldrijden bij de U23: Teunissen.
Uiteindelijk heeft Kristoff perfect geanticipeerd & bijgevolg de winst niet gestolen.
Sagan, Theuns, Teunissen & Trentin hebben ervoor gezorgd dat DQS mannetjes tekort kwam in de finale om de boel te controleren.

een zjat om aa oren 31 maart 2019 om 23:14

Amund Grøndahl Jansen, wat een kanjer! Dat belooft voor de komende jaren.

HSV 1 april 2019 om 19:01

Wat is RV trouwens stil!!
Is ie aan het kijken of hij de Koppenberg goed opkomt?
De jongens uit de niche cross blijken dus gewoon ook met de top op de weg mee te kunnen. Zowel van Aert als mvdp. Haha.
Ik lees al dagen niks van em..

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair