Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

zondag 6 augustus 2017 om 16:49
Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

Alexander Kristoff heeft in het Deense Herning de Europese titel veroverd. De Noor klopte na een wedstrijd van 240 kilometer Elia Viviani met een minimaal verschil in de massasprint. Moreno Hofland werd derde en veroverde het brons.

Vroege vlucht met drie
De renners kregen in Denemarken twaalf rondjes van 20,1 kilometer voorgeschoteld. De afstand weerhield drie renners er niet van om al vroeg op avontuur te gaan. De Zwitser Lukas Spengler, de IJslander Anton Örn Elfarsson en de Wit-Rus Nikolai Shumov tekenden voor de vroege vlucht. Toen het drietal meer dan 12 minuten voorsprong had verzameld, besloot de Italiaanse ploeg dat het genoeg was. Zij voerden de snelheid aan kop van het peloton op en kregen hulp van de Denen en de Noren.

Edvald Boasson Hagen en Elia Viviani kwamen door pech in een tweede groep, waardoor de Italianen en de Noren in de achtervolging moesten. Dat was voor de Belgen het teken om zich aan kop van het peloton te zetten. Het hoge tempo zorgde ervoor dat de kopgroep al vroeg werd gegrepen. De vlucht werd met nog 90 kilometer te gaan ingerekend.

Keukeleire kleurt de koers
Na ongeveer dertig kilometer kwam de achtervolgende groep weer aansluiten. Terwijl het lekke banden regende, kozen kort erna drie renners voor de aanval. Onder impuls van de Belg Jens Keukeleire ontstond er een kopgroep van twaalf renners. Ook Wim Stroetinga wist aan te sluiten, samen met onder meer de Noor Edvald Boasson Hagen en de Ier Sam Bennett.

De groep zou niet lang voorop blijven, waarna Keukeleire het samen met de Spanjaard Imanol Erviti opnieuw probeerde. Ook de Zwitser Pirmin Lang wist aan te sluiten, maar de voorsprong bleef beperkt. Het peloton liet de drie maximaal veertig seconden wegrijden, maar op 38 kilometer van het einde kwam alles weer samen.

Sanchez opent finale
Een spervuur aan demarrages volgde, maar het door Denen en Italianen aangevoerde peloton probeerde de wedstrijd gesloten te houden. Luis León Sánchez waagde in de slotronde met nog dertien kilometer te gaan een poging een massasprint te voorkomen. Er ontstond een kopgroep van tien renners met daarin onder meer Steven Lammertink en Jasper De Buyst. Op de lange, rechte wegen richting Herning hield het door Denemarken aangevoerde peloton de vluchters in het zicht. Met nog acht kilometer te gaan volgde een samensmelting.

Boasson Hagen kan sprint niet voorkomen, Kristoff wint
Boasson Hagen en Keukeleire probeerden in de finale met een ultieme poging een massasprint te voorkomen. Ook de Rus Nikolay Trusov wist aan te sluiten. Op het moment dat het peloton de leiders leek in te lopen, probeerde Hagen het solo. Nadat hij in de slotkilometer werd ingerekend, kon de massasprint voorbereid worden.

De strijd om de Europese titel werd na een door valpartijen ontsierde massasprint beslist in een duel tussen Kristoff en Viviani. Met een minimaal verschil wist Kristoff de Italiaan achter zich te houden. Hij volgt op de erelijst Peter Sagan op.

Dit artikel delen:

62 Reacties

TykkeThor 6 augustus 2017 om 16:50

Gevaarlijke situatie door die rare kronkelende dranghekken.

Fritsie 6 augustus 2017 om 16:51

Nette sprint van Moreno!

Wheely 6 augustus 2017 om 16:51

Hallo medaillespiegel!

vlek 6 augustus 2017 om 16:51

Lelijke valpartijen, leuke winnaar en heel mooi voor Hofland om weer eens een positieve uitslag neer te zetten.

Mooie_Mario 6 augustus 2017 om 16:52

Wat stonden die hekken daar schots en scheef. 2 rare valpartijen en een terechte winnaar Kristoff. Hij mag EBH bedanken.

HoofdIsVrij 6 augustus 2017 om 16:52

Wel weer een topper als Europeens kampioen, mooi. En hopelijk voor Hofland weer een stimulans om nog iets van zijn carrière te maken.

Romāns Vainšteins 6 augustus 2017 om 16:52

edit redactie: geen onzin svp

boehoe 6 augustus 2017 om 16:52

Hofland derde, dat is toch een mooi resultaat. Veel meer kan je niet van hem verwachten.

klootje kriekeljon 6 augustus 2017 om 16:52

Gesticuleren is in Italië zoiets als ademen. Kristoff doet weinig fout, terechte winnaar. Hofland leuk 3e. Maar het heeft weinig waarde allemaal zo’n EK.

t731 6 augustus 2017 om 16:53

Wat is die Debusschere een idioot. Die verdient wel een schorsing voor dat uitzakken.

Mooie zege voor Kristoff verder. Viviani duidelijk de snelste maar zat aan de binnenkant, vakkundig opgesloten door Kristoff. Leek er door die amateuristische boarding alsnog langs te komen maar hij was te laat.

arviidd 6 augustus 2017 om 16:53

Mooie winnaar en een slechte verliezer. Hofland netjes zou hem goed doen.

Laatste man 6 augustus 2017 om 16:53

Jammer van Eddie. Was een mooie kampioen geweest. Belgen niet eens podium.

Hofland mooi 3e!

Silent Hill 6 augustus 2017 om 16:53

edit wf: geen onzin svp

Pfff … Nömmela is 7de, weet ik ook wel.
Als iets te hoog gegrepen humor een edit verdient: proficiat.

Arema Pro Cycling Team 6 augustus 2017 om 16:53

Hofland..hij kan het nog!

Noud89 6 augustus 2017 om 16:54

Aantal vreemde tactieken gezien. De Italianen die achter een kopgroep met Cimolai aanrijden, de Russen die achter Trusov aanrijden.

Mezgec kwam van veel te ver, had hier een behoorlijk wat beter kunnen eindigen als hij goed had gezeten. Wel een faire sprint van Kristoff gewoon.

Wielermuis 6 augustus 2017 om 16:54

Als stroetinga op de plek van Hofland zat had hij gewonnen!!!

123poetertjes 6 augustus 2017 om 16:54

Coquard met een rare wtf-zwieperd die de val veroorzaakt, zo leek het. Edi en Kusztor gevallen, grafstemming nu in huize 123p.

Grobbel 6 augustus 2017 om 16:55

Oef, die top 10 telt toch een aantal vrij opvallende namen. Om nog een keer erin te wrijven hoe zwak het deelnemersveld was…

christidoc 6 augustus 2017 om 16:55

Hofland zat eigenlijk de hele sprint in het wiel van Kristoff. Lijkt dat hij niet sterker was en dit de hoogst mogelijke uitslag was.

josemanuelfuente 6 augustus 2017 om 16:55

Dranghekken stonden op het laatst inderdaad wat meer op de weg, nadeel voor viviani

achtpuntzes 6 augustus 2017 om 16:56

stop de persen! we hebben een nieuwe Europees kampioen!

zo en nu stoppen met deze aanfluiting, of aantrekkelijker maken voor de toprenners alsmede een gunstigere plaats op de wielerkalender.

HoofdIsVrij 6 augustus 2017 om 16:56

@RV, je wordt van het enthousiasme helemaal simpel zie ik, met je “Ik wordt…”.

TeamNL 6 augustus 2017 om 16:58

Straks wordt Kristoff wereldkampioen, zien we dat lelijke truitje wederom een heel jaar niet.

kelderfan 6 augustus 2017 om 16:59

Mooi van Moreno Hofland met zijn keurige 3e. plek. brons dus.

Wheely 6 augustus 2017 om 16:59

Hagen de prijs van de megastrijdlust!
Keukeleire heel, heel ontgoocheld.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone