Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

zondag 6 augustus 2017 om 16:49
Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

Alexander Kristoff heeft in het Deense Herning de Europese titel veroverd. De Noor klopte na een wedstrijd van 240 kilometer Elia Viviani met een minimaal verschil in de massasprint. Moreno Hofland werd derde en veroverde het brons.

Vroege vlucht met drie
De renners kregen in Denemarken twaalf rondjes van 20,1 kilometer voorgeschoteld. De afstand weerhield drie renners er niet van om al vroeg op avontuur te gaan. De Zwitser Lukas Spengler, de IJslander Anton Örn Elfarsson en de Wit-Rus Nikolai Shumov tekenden voor de vroege vlucht. Toen het drietal meer dan 12 minuten voorsprong had verzameld, besloot de Italiaanse ploeg dat het genoeg was. Zij voerden de snelheid aan kop van het peloton op en kregen hulp van de Denen en de Noren.

Edvald Boasson Hagen en Elia Viviani kwamen door pech in een tweede groep, waardoor de Italianen en de Noren in de achtervolging moesten. Dat was voor de Belgen het teken om zich aan kop van het peloton te zetten. Het hoge tempo zorgde ervoor dat de kopgroep al vroeg werd gegrepen. De vlucht werd met nog 90 kilometer te gaan ingerekend.

Keukeleire kleurt de koers
Na ongeveer dertig kilometer kwam de achtervolgende groep weer aansluiten. Terwijl het lekke banden regende, kozen kort erna drie renners voor de aanval. Onder impuls van de Belg Jens Keukeleire ontstond er een kopgroep van twaalf renners. Ook Wim Stroetinga wist aan te sluiten, samen met onder meer de Noor Edvald Boasson Hagen en de Ier Sam Bennett.

De groep zou niet lang voorop blijven, waarna Keukeleire het samen met de Spanjaard Imanol Erviti opnieuw probeerde. Ook de Zwitser Pirmin Lang wist aan te sluiten, maar de voorsprong bleef beperkt. Het peloton liet de drie maximaal veertig seconden wegrijden, maar op 38 kilometer van het einde kwam alles weer samen.

Sanchez opent finale
Een spervuur aan demarrages volgde, maar het door Denen en Italianen aangevoerde peloton probeerde de wedstrijd gesloten te houden. Luis León Sánchez waagde in de slotronde met nog dertien kilometer te gaan een poging een massasprint te voorkomen. Er ontstond een kopgroep van tien renners met daarin onder meer Steven Lammertink en Jasper De Buyst. Op de lange, rechte wegen richting Herning hield het door Denemarken aangevoerde peloton de vluchters in het zicht. Met nog acht kilometer te gaan volgde een samensmelting.

Boasson Hagen kan sprint niet voorkomen, Kristoff wint
Boasson Hagen en Keukeleire probeerden in de finale met een ultieme poging een massasprint te voorkomen. Ook de Rus Nikolay Trusov wist aan te sluiten. Op het moment dat het peloton de leiders leek in te lopen, probeerde Hagen het solo. Nadat hij in de slotkilometer werd ingerekend, kon de massasprint voorbereid worden.

De strijd om de Europese titel werd na een door valpartijen ontsierde massasprint beslist in een duel tussen Kristoff en Viviani. Met een minimaal verschil wist Kristoff de Italiaan achter zich te houden. Hij volgt op de erelijst Peter Sagan op.

Dit artikel delen:

62 Reacties

HoofdIsVrij 6 augustus 2017 om 16:59

@8.6
Je hoeft het niet te volgen, he. Als je het helemaal niks vindt, waarom volg je het dan überhaupt?

Dario 6 augustus 2017 om 17:00

Boasson Hagen en Keukeleire misschien wel de sterksten in koers, maar op zo’n parcours krijg je weinig om te mee te werken. België moet zonder topsprinter de koers maken, maar wordt net als in Qatar niet beloond.

glenn485 6 augustus 2017 om 17:01

@t731
Waar moet Debusschere dan naartoe? Hij kan niet verdwijnen he.

Merlinappa 6 augustus 2017 om 17:01

@silent Jill

Heeft Mollema netjes gedaan vanuit Groningen dan!

TykkeThor 6 augustus 2017 om 17:06

Kan iemand me vertellen wat er zo verschrikkelijk is aan deze koers? Ja, veel spektakel was er niet, maar dat kon je verwachten op dit parcours. Dat het deelnemersveld niet super is lijkt me deels te wijten aan de plek op de kalender, maar een nieuw project mag ook zeker de kans krijgen om te groeien in plaats van lekker popie jopie afzeiken na twee edities.

Mwielerfan 6 augustus 2017 om 17:08

Waarom had hofland wippert of stroetinga niet mee in finale vraag ik me af?
Bizar van dranghekken en uci zal er wel weer niks mee doen

t731 6 augustus 2017 om 17:10

@ glenn458

Helemaal naar links misschien? Maargoed, dat uitzakken dwars door de drukte zie je steeds vaker tegenwoordig. Je maakt mij niet wijs dat ze dat niet expres doen en zeker Lotto-Soudal renners zie ik het altijd doen.

Debusschere maakt in zijn uitzakken hier na de eerste zwieper naar het midden óók nog een zwaai naar rechts waardoor coquard c.s. eigenlijk vast komen te zitten. Die tweede zwaai is naar mijn mening erover. Als je je fiets zo slecht in bedwang kan houden moet je gewoon helemaal naar links.

achtpuntzes 6 augustus 2017 om 17:11

@ Hoofdisvrij:
ik mag toch gewoon mijn mening geven? ik heb niks tegen welke wedstrijd dan ook, maar dit als 'Europees kampioenschap' bestempelen is toch echt van de zotte. daarnaast draag ik punten aan om dit op te waarderen om zo de Europese toppers volgend jaar wel aan de start te krijgen.
om terug te komen op je vraag, ik was wat aan het zappen en kwam er zo in op zo'n 11 kilometer van de meet, en ben toch maar ff blijven hangen.

Noud89 6 augustus 2017 om 17:14

Ah dus je baseert het ook nog eens op 11 kilometer 8.6. Vind je het erg dat mijn mening is dat jouw mening in deze even niet zo serieus te nemen is?

ah-ja 6 augustus 2017 om 17:17

Mooi voor de Emiraten

Koel 6 augustus 2017 om 17:17

Mwielerfan – 6 augustus 2017 om 17:08
Omdat de sprint wellicht “een beetje” ontregeld werd…?

arviidd 6 augustus 2017 om 17:18

8.6 spannend genoeg om 11km te kijken dus. Heb pas op het laatste moment tv aan gedaan en vond het leuke laatste km’ s.

achtpuntzes 6 augustus 2017 om 17:20

@ Noud89:
nee hoor, je mag van mijn mening vinden wat je wil. :)

arviidd 6 augustus 2017 om 17:22

@Noud: 8.6 doelt op het deelnemersveld. Neem ik aan? En ja dat vind ik voor een Ek ook erg mager. Ondanks de afgelopen 2 winnaars niet de minste zijn. En wel Europees kampioen waardig zijn. Sagan en Kristof.

ChefSpijker 6 augustus 2017 om 17:22

Hofland had juist Wippert wel mee. Keurig afgezet door treintje Looij-Stroetinga-Wippert.

Wheely 6 augustus 2017 om 17:27

Ik vind het uiteindelijk wel verfrissend deze wedstrijd, vooral vanwege de landenteams in combinatie met het iets mindere deelnemersveld en de afstand. Prima voor de afwisseling. Heeft nog niet de status die het zou kunnen hebben maar dat is prima, hoeft ook niet van mij.

Noud89 6 augustus 2017 om 17:29

@Arviid

Tsja dat was bij de olympische spelen ooit ook zo, en inmiddels is dat een koers met zon beetje dezelfde waarde als een monument.

Je ziet ook dat landen als Italie, Noorwegen en Belgie de koers al serieus nemen. Helaas doen bijvoorbeeld Duitsland en Nederland nog niet mee daaraan, wat ook een gemiste kans is want een goede generale voor het WK. Overigens is het met o.a Viviani, Kristoff, Boasson Hagen, Coquard, Debusschere, Mezgec, Keukeleire ook niet echt een super slecht deelnemersveld voor een tweede editie natuurlijk.

limburgia 6 augustus 2017 om 17:35

Met een deel renners uit continentale ploegen en een vlak parcours was dit een
Europees kermiskoerskampioenschap.

arviidd 6 augustus 2017 om 17:37

@Noud: ik ben het eens dat we het zijn tijd moeten geven en het kan natuurlijk nog groeien. Maar ik heb hier trouwens niks op tegen hoor. Wat 8.6 zegt: ”stoppen met dit” Vind ik onzin.

Laat het maar lekker uitgroeien tot een mooi deelnemers veld. En hopen dat niet een saaie gecontroleerde wedstrijd wordt want dat is het nu niet wat het juist aantrekkelijk maakt.

Noud89 6 augustus 2017 om 17:45

@Arviidd

Dat ben ik dus met je eens, die fase van kilometer 40-20 was mega chaotisch en daarom leuk om te kijken.

Ik stoor me dan een beetje aan iemand die zegt dat ze moeten stoppen met het EK terwijl hij de moeite heeft genomen om maar liefst 10 minuten te kijken. In mijn ogen baseer je je mening dan op niets.

arviidd 6 augustus 2017 om 17:54

Wordt trouwens een leuk shirt. Weet niet of de Emiraten er blij mee zijn. Een Europees logo op een shirt van de Arabische Emiraten.

achtpuntzes 6 augustus 2017 om 17:55

@ noud89:
mens erger je niet. neem een voorbeeld aan mij, van mij mogen jullie lekker soppen over deze wedstrijd hoor. daar heb ik geen enkel probleem mee. :)

jan jansen 6 augustus 2017 om 17:55

Een EK beslist in een massasprint. pffff

O59 6 augustus 2017 om 17:59

Sterke wedstrijd van de Belgen. Brons voor Hofland.

Samus_Aran 6 augustus 2017 om 18:05

Wat een zwak deelnemersveld zeg, dit stelt niet veel voor. In de Monumenten was Kristoff nergens.

Headlines

Materiaalzone

Populair