Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

zondag 6 augustus 2017 om 16:49
Kristoff klopt Viviani op EK, Hofland derde

Alexander Kristoff heeft in het Deense Herning de Europese titel veroverd. De Noor klopte na een wedstrijd van 240 kilometer Elia Viviani met een minimaal verschil in de massasprint. Moreno Hofland werd derde en veroverde het brons.

Vroege vlucht met drie
De renners kregen in Denemarken twaalf rondjes van 20,1 kilometer voorgeschoteld. De afstand weerhield drie renners er niet van om al vroeg op avontuur te gaan. De Zwitser Lukas Spengler, de IJslander Anton Örn Elfarsson en de Wit-Rus Nikolai Shumov tekenden voor de vroege vlucht. Toen het drietal meer dan 12 minuten voorsprong had verzameld, besloot de Italiaanse ploeg dat het genoeg was. Zij voerden de snelheid aan kop van het peloton op en kregen hulp van de Denen en de Noren.

Edvald Boasson Hagen en Elia Viviani kwamen door pech in een tweede groep, waardoor de Italianen en de Noren in de achtervolging moesten. Dat was voor de Belgen het teken om zich aan kop van het peloton te zetten. Het hoge tempo zorgde ervoor dat de kopgroep al vroeg werd gegrepen. De vlucht werd met nog 90 kilometer te gaan ingerekend.

Keukeleire kleurt de koers
Na ongeveer dertig kilometer kwam de achtervolgende groep weer aansluiten. Terwijl het lekke banden regende, kozen kort erna drie renners voor de aanval. Onder impuls van de Belg Jens Keukeleire ontstond er een kopgroep van twaalf renners. Ook Wim Stroetinga wist aan te sluiten, samen met onder meer de Noor Edvald Boasson Hagen en de Ier Sam Bennett.

De groep zou niet lang voorop blijven, waarna Keukeleire het samen met de Spanjaard Imanol Erviti opnieuw probeerde. Ook de Zwitser Pirmin Lang wist aan te sluiten, maar de voorsprong bleef beperkt. Het peloton liet de drie maximaal veertig seconden wegrijden, maar op 38 kilometer van het einde kwam alles weer samen.

Sanchez opent finale
Een spervuur aan demarrages volgde, maar het door Denen en Italianen aangevoerde peloton probeerde de wedstrijd gesloten te houden. Luis León Sánchez waagde in de slotronde met nog dertien kilometer te gaan een poging een massasprint te voorkomen. Er ontstond een kopgroep van tien renners met daarin onder meer Steven Lammertink en Jasper De Buyst. Op de lange, rechte wegen richting Herning hield het door Denemarken aangevoerde peloton de vluchters in het zicht. Met nog acht kilometer te gaan volgde een samensmelting.

Boasson Hagen kan sprint niet voorkomen, Kristoff wint
Boasson Hagen en Keukeleire probeerden in de finale met een ultieme poging een massasprint te voorkomen. Ook de Rus Nikolay Trusov wist aan te sluiten. Op het moment dat het peloton de leiders leek in te lopen, probeerde Hagen het solo. Nadat hij in de slotkilometer werd ingerekend, kon de massasprint voorbereid worden.

De strijd om de Europese titel werd na een door valpartijen ontsierde massasprint beslist in een duel tussen Kristoff en Viviani. Met een minimaal verschil wist Kristoff de Italiaan achter zich te houden. Hij volgt op de erelijst Peter Sagan op.

Dit artikel delen:

62 Reacties

platt 6 augustus 2017 om 18:57

Nee nergens, 4e in MSR en 5e in de RVV.

ah-ja 6 augustus 2017 om 19:10

Zwak veld, maar wel mooie koers gezien. Geen oortjes, altijd mooi of apart.

HF2013 6 augustus 2017 om 19:33

Bennet, Coquard, Cort Nielsen niet in de top-10. Last van de valpartij?
Hofland boven verwachting.

Zonde dat niet elk land dit al serieus neemt, want het lijkt toch een goede voorbereiding op het WK. Noorwegen ook daar in staat het af te maken…. we gaan het zien.

Samus_Aran 6 augustus 2017 om 19:35

@platt

een spurt winnen uit een uitbollend groepje in de Ronde van Vlaanderen stelt niets voor. Zo is Tyler Farrar ook al is vierde geworden in de Ronde.

Hoebele 6 augustus 2017 om 19:38

Pakt Hofland toch nog één medaille voor de oranje heren. Deze week waren het toch de vrouwen die de Europese titels aaneen regen.

platt 6 augustus 2017 om 20:06

@Samus_Aran
Ah juist… dus 99% van het peloton was nergens in de RVV. Ok prima zo kun je het ook zien.
En Farrar reed uitstekend in de klassiekers in 2010 dus die hoef je hier niet te noemen.

mosere 6 augustus 2017 om 20:23

Kristoff deed niets fout in de sprint. Leuk voor Hofland deze nette 3e plaats. Verder bepaald geen indrukwekkend deelnemersveld.

Mwielerfan 6 augustus 2017 om 20:50

Iemand meegekregen waarom hofland sprintte en niet wippert?

kelderfan 6 augustus 2017 om 21:07

Wippert kwam er niet aan te pas.

Poeksel 6 augustus 2017 om 21:36

Vier man van Bora in de top twaalf. Goede trein :)

Random wielerliefhebber. 6 augustus 2017 om 22:05

Nog nooit van nommela en frank Zac gehoord lol

Doordrijver 7 augustus 2017 om 11:58

Haha en Viviani maar armgebaren maken… Zelden iemand zo rechtdoor zien spurten de afgelopen maanden als Kristoff gisteren.
Viviani werd enkel gehinderd door de miserabel scheef geplaatste dranghekken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair