Kortgeknipte Toon Aerts kijkt al uit naar comeback: “Ik wil evenaren wat ik al heb bereikt”
foto: Cor Vos
dinsdag 3 januari 2023 om 08:38

Kortgeknipte Toon Aerts kijkt al uit naar comeback: “Ik wil evenaren wat ik al heb bereikt”

Vorige week donderdag maakte Toon Aerts bekend dat de UCI hem voor twee jaar wil schorsen vanwege een positieve dopingtest, deze maandag was hij te gast bij de podcast CROSS van Play Sports. Daar vertelde hij over het afgelopen jaar en sprak hij alvast over zijn comeback.

Aerts testte op 19 januari 2022, bij een dopingcontrole buiten competitie, positief op het verboden Letrozole Metabolite. Sinds zijn positieve test kwam de crosser niet meer in actie. Het was een moeilijke periode, vertelt Aerts, maar inmiddels heeft hij de blik weer op de toekomst gericht. “Ik zou in de tweede helft van mijn carrière graag evenaren wat ik in het eerste deel heb bereikt”, zei de 29-jarige veldrijder.

“Ik zou graag weer toewerken naar een of andere grote overwinning”, vervolgde Aerts. Zijn schorsing zal – indien het voorstel bekrachtigd wordt – op 16 februari 2024 aflopen. Het volgende veldritseizoen is dan zo goed als afgelopen. “Als ik pas in september 2024 opnieuw mag starten, zal ik tegen de kerstperiode van 2024 wel weer in orde zijn.”

Korte coupe
Opvallend: Aerts deed zijn verhaal met een kortgeknipt kapsel, terwijl hij het afgelopen jaar lange manen had laten groeien. Dat had de veldrijder laten doen om zijn onschuld te proberen te bewijzen met haaranalyses. Die laatste analyse was vorige week en dus kon Aerts weer naar de kapper.

“De resultaten van de nieuwe haaranalyse heeft laten zien Letrozole sinds de voorbije zomer niet meer is gevonden. De blootstelling aan het product is dus gestopt na het vorige crossseizoen, dus waarschijnlijk komt het uit voedingssupplementen”, zei Aerts, die blij was met zijn nieuwe, korte coupe. “Met mijn haar is ook de stress een beetje weggeknipt.”

Aerts blijft ondertussen het schorsingsvoorstel van de UCI betwisten. Hij onderneemt binnenkort juridische stappen en zal zijn verhaal doen bij antidopingtribunaal van de Internationale Wielerunie.

 
19 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2023
Quote:
De blootstelling aan het product is dus gestopt na het vorige crossseizoen, dus waarschijnlijk komt het uit voedingssupplementen
Dat klinkt nou niet echt als hard wetenschappelijk bewijs.
  3 januari 2023
  Ik snap de hele logica er ook niet achter. Waarom moet je daarvoor je haar laten groeien?
  3 januari 2023
  Om te kunnen bewijzen dat je in het verleden niks mispeuterd hebt, veronderstel ik. Als je je haar kort laat knippen, verdwijnt het bewijs dat een haaranalyse zou kunnen opleveren.
  3 januari 2023
  Inderdaad @josi, niet echt een sterk argument. Het wordt zo wel heel fraai; Mocht je betrapt worden op doping, gewoon daarna niet meer fietsen, niet meer 'spuiten en slikken' en je haar laten groeien om te bewijzen dat je, nadat je betrapt bent, geen doping meer hebt gebruikt. Was ook niet nodig want je fietste toch al niet meer. Blijft onverlet dat het voor Toon een (op z'n zachts gezegd) vervelende situatie blijft.
  3 januari 2023
  Met die haaranalyses wil Aerts aantonen dat hij gedurende 4 maanden aan (minieme hoeveelheden van) Letrozole is blootgesteld, hoewel hij in al die tijd maar één keer positief plaste ondanks vele dopingtests. Dat kan omdat Letrozole maar heel kort detecteerbaar is in urine, maar in je haar kan je wel zien wanneer een product is ingenomen. De minieme hoeveelheden zouden dan moeten aantonen dat het om een onvrijwillige blootstelling door contaminatie ging. Meer uitleg hier: https://sportmagazine.knack.be/wielrennen/waarom-onwetendheid-over-een-vervuild-voedingssupplement-geen-excuus-is-voor-toon-aerts/ Niet heel erg sluitend allemaal. Ook wel opvallend dat Toon hier zegt dat het 'waarschijnlijk' uit supplementen komt. Volgens zijn verdediging heeft een labo een vervuild supplement met Letrozole in een geopende ‘container’ gevonden. En is er dus ‘100 procent zekerheid dat het product door contaminatie in het lichaam van Aerts is terechtgekomen.’
  3 januari 2023
  Dank Maillot maar hij heeft toch zijn haar laten groeien nadat hij gestopt is met competitie en ook het gebruik van dat supplement (lijkt me). Hij had toch ook wat haarsamples kunnen bewaren of gewoon steeds laten testen. Er is nou eenmaal die positieve test in het verleden geweest, daar verander je met lange haren verder niks aan.
  3 januari 2023
  @Wheely 't is me ook nog altijd niet helemaal duidelijk. Aantonen aan welk 'tempo' zijn haar groeit en in welke periode er bijgevolg 'blootstelling' is geweest? Ik gis ook maar, blijft volgens mij sowieso niet echt een hard bewijs dat de blootstelling die er onomstotelijk was onopzettelijk is geweest
  3 januari 2023
  Als die haren aantonen dat hij gedurende 4 maanden Letrozole in zijn lichaam had dan kan dat nog altijd 2 of meer oorzaken hebben: 1. Aerts heeft gedurende 4 maanden (hoeveel potjes zijn dat?) vervuilde supplementen binnengekregen - hard bewijs lever je met een ongeopende verpakking. Niet gedaan. Toevallig waren de potjes op, na de positieve plas? 2. Aerts heeft gedurende 4 maanden micro-doseringen Letrozole ingenomen. Kortom, met die haren bewijst Aerts helemaal niets.
  3 januari 2023
  De les is dus kopen per batchnummer en dan van elke batch een ongeopende verpakking achterhouden (naast een restant uit een verpakking die je gebruikt hebt). Had in dit geval waarschijnlijk anderhalf jaar schorsing gescheeld (had tevens de kapper niet bijna een jaar aan klandizie mis hoeven te lopen).
Ik wil Aerts graag geloven, maar ik ben toch sceptisch. Eerst dat gejank dat de UCI niet met een uitspraak kwam, terwijl de UCI zat te wachten op het dossier van de advocaten van Aerts. Het zal echt niet alleen voor Aerts gelden, maar ik denk dat veel renners, of het team dat de renners begeleiden met onder meer voeding, toch echt wel het randje opzoeken. En dan kan je er ook wel eens overheen sodemieteren.
3 januari 2023
Als het om een Portugees of Kazak zou gaan, zouden de reacties er volledig anders uitzien.
  3 januari 2023
  Wedstrijden tegen de Kozakken Boys leek t er vaak op dat ze gedrogeerd waren
3 januari 2023
De doping was dus alleen voor het haar?
  3 januari 2023
  Daar hebben ze Alpecin voor toch :)
Ik zou hem weer lekker laten crossen vanaf het nieuwe veldritseizoen. Los van of hij nou wel of niet bewust heeft gehandeld vind ik hem genoeg gestraft. Een klein beetje vergevingsgezindheid is soms ook niet verkeerd hoor.
3 januari 2023
Toon staat gelijk al weer een kilo scherper. Geen haar op zijn hoofd dat denkt aan opgeven.
Dat hele 'ik ben onschuldig, kijk maar naar mijn haar' is ongeacht de wetenschappelijke logica natuurlijk weer heerlijk wielercult. Mag het rijtje in 'doping was voor mijn hond', 'bloedschommelingen kwamen door aambeien' en 'positieve test komt door mijn nooit geboren tweelingbroer'.
  3 januari 2023
  De ene laat het groeien, de andere verft het blond. All in the game, yo.
3 januari 2023
De toetsenbord ridders hier weten weer precies hoe de vork in de steel zit.

Reacties zijn gesloten.