Koos Moerenhout: “Afknapper, want het zag er ideaal uit”

maandag 30 september 2019 om 10:31
Koos Moerenhout: “Afknapper, want het zag er ideaal uit”

foto: Cor Vos

Koos Moerenhout was teleurgesteld en trots te gelijk na de WK-wegwedstrijd voor elite-mannen. De Nederlandse bondscoach had zijn kopman Mathieu van der Poel een geweldige finale zien rijden tot die moest lossen. “Ineens was alles voorbij.”

“Het was wrang voor iedereen”, reageerde Moerenhout na afloop van de wedstrijd in een gesprek met de NOS. “Met de ploeg hadden we hier als blok naartoe geleefd met Mathieu voorop. Die zit helemaal stuk, dus die zal even moeten bijkomen.” Eerst zat Mike Teunissen al vooraan namens Nederland. De geletruidrager van de vorige Tour de France maakte in de laatste vijftig kilometer de sprong naar voren naar Mads Pedersen en Stefan Küng. Ook Gianni Moscon zat mee.

“Dat was voor ons een goede situatie”, ging Moerenhout verder.” De jongens hadden de opdracht om eenmaal op de lokale rondjes controle over de koers te houden. Toen een kopgroep weg was hebben we heel knap gecontroleerd met eerst Jos van Emden en daarna Pieter Weening. Dylan van Baarle nam het later over. Op een gegeven moment ging een groepje weg en daar sprong Mike heen, waardoor we weer in een goede positie zaten.”

Toen Teunissen het moeilijk kreeg in de kopgroep, zette Van der Poel aan en samen met Matteo Trentin reed hij in één ruk naar Moscon, Pedersen en Küng. “Mathieu is Mathieu en die moet je niet vastpinnen op één tactiek. Dat is het mooie aan hem. Hij flitste ernaartoe met Trentin en de vogels waren gevlogen. Het was echt een slijtageslag. In de laatste drie kilometer reden we Julian Alaphilippe voorbij. Die hebben we eigenlijk niet gezien en hij zat kotsend op zijn fiets.”

‘Afknapper’
Hoewel Van der Poel de beste papieren leek te hebben vooraan, stortte hij in de laatste ronde volledig in. De torenhoge favoriet stond plots volledig stil. “Dat was een afknapper eerste klas, want tot dan toe zag het er ideaal uit”, zei Moerenhout daarover. “Ik rekende me zeker nog niet rijk in de auto, maar de voorsprong leek geslagen te zijn. De goede zat mee, want Mathieu is een geweldige afmaker. Dan gebeurt dat en staat alles even stil.”

Pure teleurstelling maakte zich even meester van de bondscoach. “Klote, vooral voor de jongens. Ze hebben er hard voor gewerkt en deden het geweldig. Spijtig dat ze niet de beloning kregen die ze verdienden. Het was een unieke kans en het is niet gelukt, dat is het wrange aan het verhaal. Maar ik draai het naar het positieve: we hebben genoten van een mooie koers met een geweldig oranje team. We hebben kleur gegeven aan de wedstrijd.”

Dit artikel delen:

36 Reacties

Chasse_patate 30 september 2019 om 10:33

Kleur hebben ze zeker gegeven. Trots op ons kleine landje. Alle grote landen te kakken gezet. Ze hebben ook gewoon de medaillespiegel gewonnen!

tendam 30 september 2019 om 10:37

De VS wint de medaillespiegel, lijkt me?

xistnc 30 september 2019 om 10:54

Nee, we doen het een keer op zijn zuiderbuurs: als het zo uitkomt, weegt het totaal aantal medailles zwaarder dan het aantal gouden plakken.

Wheely 30 september 2019 om 11:00

NL wint hem onofficiëel met Eekhoff ;)

Prachtig WK in ieder geval met een lach en een traan. Had natuurlijk nog veel mooier kunnen zijn maar zo is t leven. Heerlijk.

tendam 30 september 2019 om 11:12

@xistnc
Dat is vooral Amerikaans. Ik weet niet waarom je de Belgen er weer bijhaalt?

EddyB1958 30 september 2019 om 11:14

@xistnc, die Zuiderburen zijn niet van 1 kilometer ver te herkennen en zetten geen oranje overwinningspotpourri in, maanden voor een WK. Ik gunde Mathieu deze titel meer dan een Van Avermaet. En ik begin niet als een kieken zonder kop te kakelen als een Nederlander een klein beetje profiteert van de TV motor. Een Belg die 2,5 minuut achter een volgauto stayert moet van mij ook gediskwalificeerd worden. Ga eens een figuurlijke bril kopen met neutrale in plaats van donker oranje glazen.
Tijdens het gesprek met Mathieu voor de koers op Sporza, kwamen enkele mannen in beeld met een jas van de supportersclub. Wel daar staat en de Nederlandse en de Belgische vlag op.

xistnc 30 september 2019 om 11:18

@tendam
Die specifieke aanpak kan gerust Amerikaans zijn, daar heb ik me niet in verdiept. Maar het is Belgisch om de aanpak te kiezen die het beste uitkomt.

Man met de hamer 30 september 2019 om 11:20

Deze maandagochtend is al erg genoeg, daar hebben we het Nederland-België gezeik echt niet bij nodig. Klik aub op het juiste vlaggetje in de banner.

EddyB1958 30 september 2019 om 11:21

En het is xistnc's om alles uit één hoek te bekijken en met grote regelmaat een potje te janken. En beste man met hamer waarom zou ik op het Belgisch vlagje klikken. Ik probeer zo neutraal mogelijk te zijn, wat je van xistnc niet kan zeggen. Van mij mag de redactie stilaan het WK afsluiten.

Panache 30 september 2019 om 12:22

Wat een gezeur over een medaillespiegel. Het draait uiteindelijk om de enige echte ‘open klasse’ binnen de sport en daar hebben Pedersen – Trentin – Küng het podium gehaald. In de andere takken, leeftijden en genders scoren is leuk meegenomen, maar kan niet tippen aan de heilige graal.

Chris Van Uden 30 september 2019 om 12:50

@EddyB1958. Ik vind je bijdragen altijd zinvol en inderdaad vrij neutraal tav nationaliteit. Van mij mag je zo doorgaan! (Laat je niet opnaaien door anderen)

Derierre de la course 30 september 2019 om 14:42

Beste @Eddy het valt mij juist op dat je altijd hapt op nationalistische opmerkingen. Dus wat mij betreft is dat neutrale niet aan de orde. Aan de andere kant siert het je dat je het altijd netjes houdt.

Ik ben er voorstander van om meningen met een sterk nationalistisch karakter te verbieden in de topics. Hoeft er ook niemand te reageren of corrigeren.

leegloper 30 september 2019 om 15:22

NBC zend sinds jaar en dag in de VS de olympische spelen uit en houden een medaillespiegel bij. Vroeger was het in de eerste plaats aantal gouden medailles en bij gelijkspel naar aantal zilver kijken en eventueel daarna naar brons. En de VS kwam (bijna) altijd bovenaan.
Voorafgaand aan de spelen van Beijing in 2008 switchte NBC naar totaal aantal medailles, ongeacht de kleur. De rekenaars van NBC hadden hun huiswerk goed gedaan, want de VS won opnieuw met de nieuwe medaillspiegel, terwijl de Chinezen in eigen huis het meest aantal goud ophaalden.

Lennimator 30 september 2019 om 10:58

Nils tellen we sowieso mee. Eerst nog even naar de CAS.

Chasse_patate 30 september 2019 om 14:26

Daarom winnen we de medaille spiegel

KnightBiker 30 september 2019 om 10:58

Gewonnen of verloren, dat maakt niet echt uit voor de beoordeling: ze hebben nagenoeg perfect gereden, Weening en van Emden hebben het vuile werk gedaan, Theunisse en Van Baarle hebben de andere onder druk gezet door mee te gaan en Mathieu reed zich in de winnende ontsnapping.
In tegenstelling tot de Belgen en Fransen nooit achter de feiten aangereden, als je dan toch verliest, dan zo en niet zo als Greg van Avermaet nergens ooit mee in de slag zitten. Dat Mathieu kapot gaat? Als je geen vertrouwen hebt In je beste plan dan wordt het nooit wat.

jooprioolpijp 30 september 2019 om 12:01

Heb je het interview met van Avermaet op Sporza gezien? Die zat zo stik kapot, die was al lang blij dat hij nog met ‘het peloton’ meekon, had gewoon niet de benen om mee te zitten.

KnightBiker 30 september 2019 om 12:10

@jooprioolpijp – inderdaad, maar op basis daarvan en van Het afgelopen jaar had hij Ook geen kopman mogen zijn tot Het moment dat hij: of de sprint van Mathieu kan winnen, of hij er op een moment van weg rijdt, beide taken kan van Avermaet niet. (Gilbert forceerde Paris-Roubaix, in Canada won Greg mooi een sprint maar niet tegen het kaliber Mathieu. Dat was dus mooi voor silver of Brons, maar de taak was: kom van Mathieu af.
Het kopmanschap van Van Avermaet was op voorhand een verliezende strategie, op zijn best een joker om achter de hand te houden.

jooprioolpijp 30 september 2019 om 13:35

@KnightBiker Eens, maar was de bedoeling ook niet dat Gilbert de andere kopman zou zijn? In een wat-als scenario waarin Gilbert wel met MvdP en Trentin meekon had van Avermaet keurig kunnen afstoppen etc.

KnightBiker 30 september 2019 om 13:47

@jooprioolpijp – klopt, we zijn Het eens! Exit Gilbert was funest voor de kansen van belgie om Mathieu in de tang te nemen.

Oblomov 30 september 2019 om 12:03

Unieke kans is overdreven. Er komen vanaf 2021 met Vlaanderen, Australië en Glasgow drie kansen op rij aan voor Van der Poel en co. Daar zal hij heus ook nog wel een keer in een vergelijkbare positie terecht komen.

Pietspeed 30 september 2019 om 19:29

Hopelijk, zie Van Aert of Froome bijvoorbeeld.

limburgia 30 september 2019 om 12:30

Mathieu heeft bewezen een van de hele groten in het peloton te zijn . Jammer dat hij tegen een inzinking aan liep , maar hij heeft een bewijs van zijn grote kwaliteiten zeker en vast geleverd , chapeau .

Romāns Vainšteins 30 september 2019 om 13:01

NL heeft een hartikke goede en scherpe koers gereden waarbij alle timing tot in de puntjes op orde was en de krachten en taken van verschillende renners goed verdeeld waren.

Het enige waar ze even naar moeten kijken is het 'medische' waarom achter van der Poels plotse stilvallen.

Barry Batsbak 30 september 2019 om 13:12

Met het eerste deel van je betoog ga ik helemaal mee. Keurige ploegprestatie, waar niks op af te dingen is.

Of je iets “medisch” kan vinden betwijfel ik vanwege de omstandigheden. Het feit dat slechts 46 profrenners de meet halen spreekt eigenlijk al voor zich, het was een helse koers en soms lukt het gewoon niet.

kampie 30 september 2019 om 13:21

@RV. Het ‘medische’ blijkt (helaas) gewoon menselijkheid te zijn :)
Eens hoor, Oranje heeft perfect gereden gisteren.

Romāns Vainšteins 30 september 2019 om 13:22

Nu ja.

Had hij meer moeten eten / ziijn shirtje niet open moeten ggooien / iets minder kopwerk moeten doen etc. Wel even allemaal nagaan lijkt me want in de 3 geopperede aankomende WK’s kan je ook in koude regen 260+ vd kiezen krijgen.

KnightBiker 30 september 2019 om 13:53

Medisch valt hier niets te halen: men had wellicht mits slim geplanned -30 seconden kunnen investeren in droge ondershirtjes halfweg De koers.
(Beetje hetzelfde als Dumoulin zijn diaree-incident: met afneembare bretels had niet alles uit gehoeven, een beetje innoveren voor De gegeven omstandigheden kan veel goed doen.)

assen 30 september 2019 om 14:18

Ik houd ervan wedstrijden te analyseren, echt. Maar gisteren was een uitzonderlijke koers die vrijwel nooit wordt verreden, qua lengte en omstandigheden. In zulke koersen gaan andere vaardigheden/eigenschappen van het lichaam meespelen dan anders. DAAROM kun je de prestaties lastig evalueren.

Immers, misschien hebben die klasbakken van Belgen geen van allen die speciale vaardigheden / eigenschappen die benodigd zijn in dit weer. Kunnen ze niks aan doen. En aan zijn inzinking kon MvdP waarschijnlijk ook niets doen. En Trentin ook niet. En Pedersen is misschien als Traksel.

Als het ‘gewoon weer’ is, zijn de verhoudingen weer in ere hersteld waarschijnlijk.

Pietspeed 30 september 2019 om 19:36

Als een auto geen brandstof meer heeft, rijdt ie niet. Idem dito voor een renner, lees energie zowel relevant voor het lichamelijke als het mentale.
Heel ingewikkeld is het niet. Pa Adrie en Mathieu zijn performance manager zien het kennelijk ook zo.

Joachim Agostinho 30 september 2019 om 14:36

@Romans
v.d. Poel moet gewoon doen wat bij hem opkomt, 9 van de 10 keer komt het dan goed.
Van deze keer zal hij geleerd hebben, feit blijft dat ereen tiental kanshebbers waren waarvan er twee (v.d.P en Trentin) in de kopgroep zaten. Anderen zoals Sagan, treurden achteraf dat ze mee hadden gekund maar verwacht hadden dat….etc. etc.

Idske 30 september 2019 om 14:47

Hoezeer ik het ook jammer vind dat hij geen WK is geworden heeft het mijns inziens ook een positief kantje. Hij kan nu volgend jaar vol voor de OS gaan en zich niet “verplicht” voelen om overal de WK trui te moeten laten zien.

Viktrodriguez 30 september 2019 om 17:44

Daar geloof ik nu helemaal niks van. Vd Poel laat zich niet door dat soort verplichtingen leiden, dus die zou volgend jaar niet meer hebben gereden dan hij nu van plan is.

In die zin is de huidige wereldkampioen een meer waardige winnaar. Die rijdt tenminste een normaal en volwaardig WT-wegprogramma.

Witte Trui 30 september 2019 om 15:32

Enige wat – naast het er abrupt doorheen zakken van VDP – echt jammer is in mijn optiek, is dat Teunissen moest laten gaan toen hij ideaal de kop had bereikt. Als snelle man in dat groepje blijven hangen, had een heel andere finale betekend (kans Teunissen, rust bij VDP). Jammer dat hij zijn inspanning moest bekopen, waar Kung en Pedersen knap stand hielden.

Romāns Vainšteins 30 september 2019 om 16:25

Verschilletje in slechtweerbestandheid lijkt me. Ik vond dat Teunissen gisteren mooi aantoonde ook in top Flandrienkoersen als schaduwkopman / kopknecht gebruikt kan worden, hij kwam verder dat ik vermoed had.

Dick H. 30 september 2019 om 22:05

Voor mij is Teunissen duidelijk een renner voor het voorjaar. Kan veel meer dan sprint aantrekken voor Groenewegen, die toch een typische one-trick pony blijft.

Headlines

Materiaalzone

Populair