Koersdirecteur Guillén denkt aan vrouwenversie Vuelta a España

vrijdag 29 maart 2019 om 10:27
Koersdirecteur Guillén denkt aan vrouwenversie Vuelta a España

foto: Cor Vos

Als het aan Javier Guillén ligt, zal er in de toekomst een Vuelta a España voor vrouwen worden georganiseerd. Het doel is om een één week durende ronde te creëren, die gelijktijdig zal worden verreden met de mannen-Vuelta. Dat laat de koersdirecteur weten aan diverse Spaanse media.

Guillén heeft al ervaring met het organiseren van La Madrid Challenge, een eendaagse wielerwedstrijd voor vrouwen in het centrum van Madrid. Deze koers wordt verreden op de laatste zondag van de Vuelta a España. In 2015 won de Amerikaanse Shelley Olds de allereerste editie.

Hierna volgden zeges van Jolien D’Hoore (tweemaal) en Ellen van Dijk. Afgelopen seizoen was La Madrid Challenge al een tweedaags wielerevenement. Na een ploegentijdrit van 12,6 kilometer in Boadilla del Monte, kregen de renners op zondag een 100,3 kilometer lange vlakke etappe voorgeschoteld naar het centrum van Madrid.

Vorig seizoen was Team Sunweb dominant in La Madrid Challenge – foto: Cor Vos

Driedaags evenement in 2020?
Guillén hoopt de vrouwenwedstrijd uit te breiden tot één week, maar heeft geen deadline voor ogen. “Volgend jaar willen we graag een driedaags evenement organiseren, maar we moeten het rustig aanpakken en niet overhaast te werk gaan. Ik weet niet hoe lang het zal duren”, aldus de Spanjaard.

Eerder sprak UCI-voorzitter David Lappartient zich al uit over de toekomst van het vrouwenwielrennen. “Ik wil dat elke organisatie een mannen- én vrouwenkoers heeft.” Zo droomt hij specifiek van een Parijs-Roubaix Feminine. Een Tour de France voor vrouwen lijkt echter ver weg in verband met de veiligheid.

Dit artikel delen:

8 Reacties

rahimns 29 maart 2019 om 10:59

Een Giroversie in het voorjaar en dan een Vuelta voor vrouwen in het najaar zou toch fantastisch zijn. Dan heb je 2 mooie rittenkoersen, ik hoop dat het lukt.

west 29 maart 2019 om 11:23

Als je een evenement op poten zet, inderdaad beetje in het najaar, alleen dan van 16 dagen… Dan ben je met stip de belangrijkste koers van het hele jaar. Dat is wat die vrouwen zelf allemaal willen. Een koers vergelijkbaar met een Grand Tour.

KnightBiker 29 maart 2019 om 11:49

dan ook de Vuelta voor de heren terugbrengen naar 16 dagen… de dames min of meer parallel of 1 dag van tevoren laten rijden.

Zou voor de Vuelta echt een uitkomst kunnen zijn als ze dit als eerste grote ronde voor elkaar krijgen:
1 – Dames en heren parallel
2 – een week korter (16 dagen voor heren dames)
3 – kortere etappes met meer punch
4 – nice to have: een combi klassement voor dames en heren
(trade-teams met dames en heren ploegen kunnen het tegen elkaar opnemen, tijdritten/ploegentijdritten kunnen evt via een aflossing gaan)

(er is meerwaarde voor 3 weekse grand-tours, maar het houd de internationalisering op de kalender tegen)

Flowik 29 maart 2019 om 11:29

Kunnen de 3 grote rondes niet beter 1 grote ronden van 3 weken organiseren voor de dames? IPV allemaal 3 dagen?

Jean Dumas 29 maart 2019 om 12:31

De Vuelta is zelfs geschikt om in combi georganiseerd te worden: een compacte ronde met late aankomsten, al kun je het natuurlijk ook omdraaien.

Sagan=hulk 29 maart 2019 om 14:16

Geweldig idee van Guillén. De vrouwen verdienen ook een grote ronde. Zelf ben ik steeds meer en meer geïnteresseerd in het vrouwenwielrennen, dus het zit weldegelijk in de lift.

Maar om het echt naar een hoger niveau te tillen lijkt het me belangrijker om te ordenen in de ploegen en wedstrijden. In plaats van allemaal UCI ploegen, moet je ook naar World Tour en Continental durven gaan. Want op dit moment vind ik dat er geen onderscheid is tussen de vrouwelijke .1 en .2 koersen.

Vlinder 29 maart 2019 om 20:43

Jaaaa dit is fantastisch nieuws!

Mwielerfan 30 maart 2019 om 00:36

Niet denken maar doen. Wat bazelt die kerel over rustig aan doen?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair