Kobe Goossens heeft geleerd uit jaar met ups en downs: “Ambitie blijft een rit in een grote ronde”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens zaterdag 11 november 2023 om 12:45

Kobe Goossens heeft geleerd uit jaar met ups en downs: “Ambitie blijft een rit in een grote ronde”

Interview Kende Kobe Goossens nu zijn beste of juist het meest ongelukkige seizoen uit zijn loopbaan? Eigenlijk allebei. De 27-jarige man van Intermarché-Wanty-Gobert stond bijna het halve seizoen aan de kant met ziekte en blessures, maar boekte intussen ook zijn eerste profzeges. “Mensen lijken dat intussen al vergeten”, blikt Goossens met WielerFlits terug.

Goossens kende zijn gloriemomenten helemaal aan het begin van het seizoen, toen hij in de traditionele openingskoersen op Mallorca liefst twee keer achter elkaar raak schoot. Ook het voorjaar verliep nog voortreffelijk, maar de gevolgen van een coronabestemming hielden hem vanaf eind april uit roulatie. Dankzij wat oplapwerk werd hij alsnog klaargestoomd voor de Vuelta, maar daar liep het na amper vier ritten alweer mis, met een zware valpartij op zijn knie.

“Dat herstel is niet altijd van een leien dakje gegaan”, vertelt Goossens. “Bijna twee maanden lang heb ik niets kunnen doen, omdat de wonde wat begon te ontsteken. Daarop ben ik nog eens langsgegaan bij de specialisten, die de wonden operatief gekuist hebben, maar daarbij complicaties hebben ontdekt. Dat het vlies ontstoken was, de pees geraakt, en wat andere probleempjes. Gelukkig verloopt mijn herstel intussen een heel pak beter.”

Pijnvrij fietsen
Goossens zit sinds deze maand weer op de fiets. “De wonde is zo goed als helemaal toegegroeid, en ik kan weer twee uur pijnloos fietsen. Het plan is nu om een goede opbouw te doen naar volgend seizoen. Op dat vlak zitten we perfect op schema. Natuurlijk is de conditie niet top, als je zo lang uit roulatie bent geweest, maar al bij al valt het nog goed mee. Ik zal geen grote achterstand hebben ten opzichte van mijn collega’s.”

Foto: Cor Vos

De Leuvenaar vindt het wel lastig om de balans van afgelopen seizoen op te maken. “Ik heb al van veel mensen gehoord: het was een zwak seizoen, door al die miserie. Maar mij blijft juist bij dat ik in de eerste maanden van het seizoen heb bevestigd. Dat ik erbij hoor en mooie resultaten kan rijden als ik echt in orde ben. Ik onthoud meer het vertrouwen dan de twijfels. Natuurlijk was het wel een grote teleurstelling dat ik de Tour heb gemist, en dat mijn Vuelta daarna ook in het water viel. Dat waren de grote doelen, maar het is wat het is.”

Gericht naar doelen toewerken
De januarimaand van afgelopen seizoen inspireert Goossens dan ook richting 2024. Hij weet nu wat hij in zijn mars heeft, en dat wil hij uitspelen. “In theorie zijn mijn ambities dezelfde als voor afgelopen seizoen: proberen een koers op WorldTour-niveau te winnen. Een rit in een grote ronde staat hoog aangestipt. En verder wil ik het goed doen in koersen als Parijs-Nice en de Ronde van Romandië. De bedoeling is dat ik daar de stap maak richting de top 10.”

Daarom wil Goossens nu meer gericht naar zijn doelen toewerken. “Dit jaar was ik te snel te goed op Mallorca, waardoor het beste er al af was in maart. Nu moet het eigenlijk omgekeerd zijn. Dus is het de bedoeling dat ik vlak voor de belangrijke doelen een hoogtestage zal doen, om daarna écht goed te zijn. De vorige jaren zat er vaak meer tijd tussen de stages en de koersen, waardoor ik het goede gevoel wat verloor. Dat moet nu anders zijn.”

RIDE Magazine