KNWU hield positieve epo-test stil

KNWU hield positieve epo-test stil
donderdag 19 november 2020 om 18:00

De KNWU heeft in 2011 bewust een positieve epo test van een succesvolle renner uit een van hun nationale selecties verzwegen. Dat blijkt uit een document dat WielerFlits dinsdag kreeg aangereikt.

Op 4 mei 2011 testte de renner, die op internationale wedstrijden voor de KNWU is uitgekomen, bij een out-of-competition controle positief op rHepo. De desbetreffende renner besloot per onmiddellijk te stoppen en wist de KNWU zover te krijgen dat er geen ruchtbaarheid aan deze zaak werd gegeven.

Inmiddels heeft WielerFlits met de desbetreffende renner gesproken. Hij bevestigt de positieve controle. “KNWU-directeur Huib Kloosterhuis ging destijds op mijn verzoek in om de positieve test uit de publiciteit te houden vanwege familieomstandigheden. Omdat ik per direct stopte met wielrennen was dit mogelijk. Volgens Kloosterhuis kon dit binnen de regelgeving”, aldus de renner.

WielerFlits heeft besloten om de naam van de renner niet te publiceren. Wij vinden dat het aan de renner en/of instanties is om naar buiten te treden. De betreffende renner gaf destijds tegenover zijn ploegmaten en directe omgeving aan dat hij motivatieproblemen had en daardoor per direct was gestopt met wielrennen.

Bij algemeen directeur Thorwald Veneberg heeft WielerFlits uitleg gevraagd. In 2011 was hij als technisch directeur actief bij de KNWU. Veneberg: “Deze afweging is destijds gemaakt door de toenmalige directeur. Hij heeft mij hier destijds wel over geïnformeerd. Dit was een extreem zware trieste (familie) periode voor de betrokkene.”

Persoonlijke omstandigheden
“De renner heeft over deze kwestie vertrouwelijk overleg gehad met de directeur”, vervolgt Veneberg. “Die heeft besloten dit – bij uitzondering – niet te publiceren vanwege de persoonlijke omstandigheden en omdat de renner stopte met wielrennen. De KNWU is niet verplicht om de atleet publiekelijk bekend te maken zolang zeker gesteld is dat de schorsing effectief uitgevoerd kan worden en de renner dus niet aan competitie deelneemt gedurende de schorsing. Deze zekerheid was er. Deze uitspraak is geanonimiseerd zoals het hoort. De afweging om iets bekend te maken ligt bij de bond.”

Naast Huib Kloosterhuis (die in 2016 overleed) en Thorwald Veneberg was ook het hoofdbestuur van de KNWU op de hoogte van deze positieve epo-test. ‘Op 31 mei 2011 heeft het bestuur van de KNWU aan betrokkene een ordemaatregel opgelegd, bestaande uit een onmiddellijke schorsing’, staat in de jurisprudentie. Kloosterhuis was bij de tuchtcommissie gemachtigd door twee personen van het bestuur.

De huidige voorzitter Marcel Wintels was in 2011 ook al preses van de wielerunie. WielerFlits heeft Wintels het afgelopen etmaal diverse keren benaderd met de vraag of hij op de hoogte was van deze zaak. Hier heeft hij geen antwoord op gegeven.

Ernstig dopingdelict
Een positieve epo-test was in 2011 een zeer ernstig dopingdelict. Dit waren juist de jaren waarin de jacht tegen epo-zondaars in de wielersport op z’n felst was. In 2008 werd het biologische paspoort gepresenteerd als extra wapen tegen epo-gebruik en bloedtransfusies.

Volgens Esther Vroegh, straf- en tuchtrecht advocate met veel ervaring in sportzaken, hadden de persoonlijke omstandigheden en de keuze om dit stil te houden altijd moeten worden voorgelegd aan de tuchtrechter.

Vroegh: “Het kan niet dat de sportbond geheel zelfstandig dit besluit neemt, zonder de tuchtrechter hierover in te lichten. De persoonlijke overwegingen hadden bij de tuchtrechter ook aangekaart moeten worden, zodat de rechter daar rekening mee kon houden in de strafmaat.”

Vroegh kan zich geen enkele dopingzaak herinneren waarin de sportbond beslist om de naam van de atleet stil te houden. “Zeker niet bij een ernstig vergrijp als epo plaats ik hier grote vraagtekens achter. In alle verdragen en convenanten die de nationale wielerbonden met de UCI hebben ondertekend komt transparantie voor. Transparantie is een van de essenties om de sport ‘schoon’ te krijgen.”

De Dopingautoriteit geeft op haar website zelfs communicatietips hoe dopingzondaars met de pers moeten omgaan en welke rol een sportbond hierin kan vervullen.

Ander dopinggeval
Dopingexpert Douwe de Boer weet uit ervaring dat het niet ongebruikelijk is dat een sportbond een positieve dopingtest verzwijgt. “Van de KNWU ken ik uit die periode sowieso nog een ander dopinggeval dat niet in de publiciteit is gebracht. Ook in andere landen gebeurt dit. Het moet in ieder geval wel gemeld worden aan de betreffende internationale bond in dit geval de UCI. En aan het wereld anti-dopingagentschap WADA. De straf moet wel getoetst kunnen worden.”

Veneberg benadrukt dat de Dopingautoriteit aangifte moet doen op grond van de WADA Code. Uit de jurisprudentie blijkt dat de tuchtcommissie de betreffende renner de straf van uitsluiting voor een periode van twee jaar heeft opgelegd. Opvallend genoeg vinden wij op de lijst met geschorsten van de UCI (Consequences Imposed on License-Holders as Result of Anti-Doping Rule Violations as per the UCI Anti-Doping Rules) zijn naam niet terug.

Of de KNWU de UCI heeft ingelicht over deze positieve epo test is niet duidelijk. “Ik ging daar destijds niet over”, geeft Veneberg aan. “Het is wel gebruikelijk dat bonden een tuchtrechtelijke uitspraak inzake een dopingovertreding aan hun internationale federatie sturen. Het is ook onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de renner geen UCI licentie meer aan kan vragen en kan deelnemen aan wedstrijden. We kunnen dit dossier niet meteen vinden. Wellicht omdat we zijn overgestapt naar een ander digitaal systeem of omdat de wettelijke termijn om dit te bewaren is verstreken.”

Over een mogelijke andere dopingzaak die in deze periode ook buiten de publiciteit werd gehouden, waar Douwe de Boer naar wijst, weet Veneberg niks af.

Ernstige zaak
Een vertegenwoordiger van de UCI laat ons weten dat het een ernstige zaak zou zijn wanneer een nationale federatie een positieve dopingstraf niet doorgeeft. Ten eerste moet getoetst worden of de strafmaat van de nationale federatie wel voldoet. Ten tweede moet de UCI erop toezien dat de betreffende renner in de periode van zijn schorsing niet in een ander land een wedstrijd kan rijden. De UCI gaat deze zaak dan ook onderzoeken. Dit kan consequenties voor de KNWU hebben.

Het stilhouden van een positieve epo-test van een renner uit een nationale selectie in 2011 staat ook haaks op de dopingjacht van de betreffende bestuurders in de daaropvolgende jaren. Op 25 oktober 2012 roept de KNWU de wereldwielerbond UCI op een waarheidscommissie in te stellen. Die moet onderzoek gaan doen naar het dopinggebruik in het wielrennen. Dat staat in een brief die voorzitter Marcel Wintels naar de UCI heeft gestuurd.

De Tilburger vindt dat er een onderzoek moet komen naar het recente verleden van dopinggebruik in de wielerwereld. Wintels vreest dat zonder een waarheidscommissie ‘de cultuur van liegen en dopinggebruik’ misschien nooit meer weggaat uit de sport.

Niet veel later laat de KNWU door de commissie Sorgdrager een rapport maken over de dopingcultuur in de Nederlandse wielersport.

“Nederland neemt het voortouw om te komen tot cultuurverandering”, zei Wintels destijds strijdvaardig. De KNWU-voorzitter benaderde sommige toprenners persoonlijk en stelde aan hen voor om in een live tv-programma, waarbij hij ook aanwezig zou zijn, een bekentenis af te leggen. Er wordt in die tijd een werkgroep tot leven geroepen die de aanbevelingen moet omzetten in acties en maatregelen. Wintels neemt later ook deel in de ethische commissie van de UCI.

Het verzwijgen van een positieve epo-test past niet bij alle maatregels die de KNWU steevast voor het oog van de camera’s heeft genomen.

Dit artikel delen:

316 Reacties

doorak 20 november 2020 om 00:32

Bye bye Fuubs

0
Lance Armstrong 20 november 2020 om 01:20

Als het zo is goed speurwerk !

Ik heb ff Wikipedia NK MTB gecheckt uit 2011 , maar kom eigenlijk tot de conclusie dat ik hoopte op een bekende naam (sensatie) uit het wielrennen en dat deze voor mij onbekende figuren, niet eens uit het wielrennen die positief testten rond 2011 nu door deze ‘feiten’ ineens bekend geworden zijn. Ben er gewoon helemaal sip(ke) van geworden.

0
Henk van Bouw 20 november 2020 om 08:30

Niks speurwerk, het is naar ze opgestuurd en ze hebben welgeteld 2 minuten genomen om wat reacties op te vragen alvorens dit nieuwsbericht onder ‘opinie’ te scharen. Zwaktebod.

0
Lance Armstrong 20 november 2020 om 14:58

Ik bedoelde ook niet het bericht van WF maar speurwerk the student alhoewel hij later zelf al schreef dat het niks voorstelde

0
Wim Kruithof 20 november 2020 om 03:19

Van dit artikel en de vele invalshoeken en commentaren, oordelen over en weer… beklijft bij mij vooral het bijzonder irritante copy paste-gedrag van doorak. Soort superioriteit van koude grond.

Verder hulde voor de mooie zienswijze van rioolpijp.

0
Henk van Bouw 20 november 2020 om 08:31

Ordinaire spammer, precies onder alles op de 1e reactie pagina. Nogal vuil attentiegedrag.

0
Koersmaniak 20 november 2020 om 04:39

Dit artikel doet me denken aan Operacion Puerto: we kennen de namen van de bloedzakken, maar we brengen ze niet naar buiten.

0
Floris81 20 november 2020 om 05:41

Sipke Zijlstra is in 2011 gestopt, komt uit Burgum en was wel degelijk succesvol; bronzen medaille bij het ek baanwielrennen.

0
Jerry 20 november 2020 om 07:06

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat de cultuurverandering die ook benoemd wordt door Kerckhoffs hard nodig is. Is dit een oproep om dus niet voor Gerrie van Gerwen te stemmen en zo het oude wielrennen buiten de deur te houden??

0
RiccardoRicco 20 november 2020 om 09:53

Haha goed punt

0
Merlinappa 20 november 2020 om 07:22

Sipke zal voorlopig toch ook wel geen welkom gezicht meer zijn bij amateurkoersen. Eigen schuld.

0
Kaj 20 november 2020 om 08:30

Straf gehad en uitgezeten dus sinds 1/6 2013 is hij al weer welkom in de koers.

0
Merlinappa 20 november 2020 om 11:24

Snap ik, maar hij zal geen welkom gezicht zijn, iedereen haat epo-gebruikers in het amateurpeloton.

0
john 20 november 2020 om 07:53

Dus nou de vraag!!!!! (geven ze toch geen antwoord op ) hoeveel andere doping zaken hebben ze verzwegen ?????

0
the student 20 november 2020 om 08:07

Er valt binnenskamers buiten het tuchtcollege om ook nog een hoop te schikken…

0
reusjen 20 november 2020 om 11:47

Deze zaak is natuurlijk niet echt verzwegen, er is alleen geen naam aan gekoppeld. De titel van het artikel dekt wat mij betreft de lading dan ook niet. Hoeveel zaken er op deze manier behandeld zijn is gewoon openbaar en terug te zoeken. Of er ook zaken in de achterkamertjes zijn behandeld is een ander verhaal.

0
LeDouche 20 november 2020 om 08:33

Wat een narigheid veroorzaakt zo'n artikel, speculeren en nu dan een naam. Overleden KNWU-baas, renner die om moverende redenen uit de publiciteit blijft en stopt.

edit wf: laat onzin achterwege

0
EricV 20 november 2020 om 08:55

Wel mooi dat Sipke af en toe nog eens een criterium/rondje wint bij hem in de buurt. Is de epo toch een goede investering geweest

0
Henkie284 20 november 2020 om 09:17

Dit gaat toch nergens over? De renner is gewoon geschorst, zoals het hoort.

0
the student 20 november 2020 om 09:20

Het is persoonlijk wel een voordeel als een schorsing binnenskamers blijft. Heb je een hele hoop minder uit te leggen aan je directe omgeving.

0
Binda 20 november 2020 om 09:44

Maar Zijlstra won in 2018 nog een wedstrijdje. Of mocht hij dat gewoon omdat zijn schorsing maar 2 jaar was?
https://www.dvhn.nl/sport/Sipke-Zijlstra-verrast-peloton-in-slotronde-tijdens-Wielermeerdaagse-Noordenveld-Westerkwartier-23333164.html

0
reusjen 20 november 2020 om 09:46

Zijn schorsing was toen allang voorbij en het is een amateurkoersje.

0
Velocity 20 november 2020 om 10:03

Door een positieve test uit de publiciteit te houden doe je de concurrentie vooral te kort. Zij zullen dan niet weten waarom zij 2e, 3e of wat dan ook werden.

Bijv deze net voor de positieve test: https://www.waldnet.nl/wn/nieuws/32878/Sipke_Zijlstra_wint_thuiswedstrijd.html

0
billi 20 november 2020 om 11:01

doorak
… De tokkies …

“Hoe eea zit mbt de voorzitter en zijn handelen wat doorsijpelt binnen bestuur KNWU heb ik gisteren uitvoerig toegelicht onder artikel over KNWU. Dan wordt je meer duidelijk zoals ik oo hierboven al aangeef in een reactie.”

– – –

100× repeat, amai, over tokkie gedag gesproken …

Vraag aan doorak, “doorak” alias van/voor … ?

0
Scott Sunderland 20 november 2020 om 11:01

Ik heb er niet zo’n moeite mee dat ik nooit heb geweten dat Sipke betrapt was én geschorst. Hij is gepakt. En ik voel me niet beledigd dat men mij niet op de hoogte heeft gebracht. WielerFlits wilde niet zelf zeggen dat het Sipke was, maar gaf gewoon opzettelijk zodanig veel details dat “we” er vanzelf wel achterkwamen. Niet nadat we eerst de namen van Addy Engels, Remmert Wielinga, Joost Posthuma en Jan Bos eens flink onder de loep namen. Wie was de stouterd ? Het was Sipke. Nooit van gehoord trouwens, maar daar gaat het nu niet om…

0
Marik 20 november 2020 om 11:06

Het is nog simpeler, als men meteen de naam had vrijgegeven dan had het artikel nooit zoveel aandacht gekregen. Want de betreffende renner is redelijk onbekend. Dus bedacht men om een artikel te plaatsen met een hoog cliffhanger gehalte. Resultaat: een hoop media aandacht en met het forum reageren we al op de 4e pagina. Slim, sluw en commercieel.

0
FDJ 20 november 2020 om 12:24

Als de motivatie van WielerFlits echt enkel en alleen was om de misstanden binnen de KNWU aan de kaak te stellen hadden zij alle details niet moeten weergeven. Ik gok toch dat ze niet zo dom zijn dat ze hadden verwacht dat niemand de naam naar boven zou halen op deze manier. En de schrijver, de werper van het bommetje, Kerckhofs laat twee andere redactieleden zich verdedigen en zwijgt zelf op WF in alle talen en staat de NOS te woord. Als meneer deze site zo serieus neemt kan hij zichzelf ook hier verdedigen toch en dat niet aan anderen overlaten?

0
Klein Verzet 20 november 2020 om 11:37

Goed werk van Kerckhoffs, die maar weer eens aantoont dat “wie te lang op z’n nest ligt, gaat stinken.”

0
Deel Koeper 20 november 2020 om 12:23

Raarste vind ik nog dat een bond beslist om zoiets te doen voor een volslagen nobody. Dit lijkt me toch net een nietszeggende naam die je een dikke schorsing geeft om te suggereren dat je als bond echt wel streng bent, om dan grote namen achter te houden.

Tenzij dit stiekem nu ook wel het geval is, er veel meer positieve dopingtests zijn achtergehouden en deze figuur nu wordt geofferd om gelijksoortige gevallen te beschermen.

0
Pietspeed 20 november 2020 om 15:39

Op de lijst van de UCI
‘Opvallend genoeg vinden wij op de lijst met geschorsten van de UCI (Consequences Imposed on License-Holders as Result of Anti-Doping Rule Violations as per the UCI Anti-Doping Rules) zijn naam niet terug’ :
Op deze lijst komt wel de Nederlander Van Dijk voor, ivm ozonetherapy. Niet Zeilsta. Dan lijkt het mij dat deze zaak niet gemeld is door de KNWU of doping autoriteit. Zo kan dus, als vermeld in het opiniestuk, de strafmaat niet door bijvoorbeeld de WADA beoordeeld worden.
Niettemin, vlg mij wordt hier een conflict/rekening met de KNWU vereffend die niet de schoonheidsprijs verdient. Wetend dat de zaak nu verjaard is. Het bericht wordt als een rood stuk vlees in de arena geworpen, waarvan op voorhand kenbaar is dat de WFers gaan gokken wie die renner dan is. Zie alleen al aantal reacties en commotie in de pers. Anderszins doen RK en WF formeel mogelijk niets verkeerds. Ze schenden geen afspraken, openbare slechts ‘nieuws’. Of dit oa journalistiek ethisch verantwoord is jegens de betrokkene, tsja?

0
Merijn van Tilborg 20 november 2020 om 16:31

De naam Sipke Zijlstra lijkt mij inderdaad inmiddels wel duidelijk, temeer omdat Bergum nu eenmaal een klein dorp is én hij echt de enige renner is die het zover geschopt heeft. Ook zijn resultaten stoppen precies na de uitspraak en zijn er pas vanaf 2018 weer resultaten te vinden van deze renner. De schorsing is dan immers ook voorbij, die liep van 31 mei 2011 tot en met 31 mei 2013. De link naar de doping uitspraak is al gepost door anderen.

Opmerkelijk is dat het profiel van deze renner op de website van KNWU niet meer bestaat, maar lang leve Google cache. Hier geeft google aan zijn profielpagina op zijn minst op 7 november 2020 nog bestond!

KNWU heeft dus sneaky zeer recent een bestaand profiel van een renner verwijderd… waarom moet dit zo in de doofpot verdwijnen??

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Lbg_EV0MyMkJ:https://www.knwu.nl/profiel/95907230+&cd=5&hl=en&ct=clnk&gl=nl

Hieronder een fragment van zijn resultaten zoals op de KNWU website te vinden was tot minimaal 7 november 2020

Ronde van Zuid Oost Friesland Amateurs 26-05-2018 1
19e Raboronde van Bolsward (A1)-Elite-Mannen/Beloften/Amateurs 19-05-2018 11
50e Wielerronde van ’t Zand NH (A1)-Elite-Mannen/Beloften/Amateurs 06-05-2018 31
Koningsronde van Beilen (A1)-Elite-Mannen/Beloften/Amateurs 27-04-2018 2
Pompebled Tweedaagse. Elite-Mannen/Beloften/Amateurs 27-05-2011 14
Pompebled Tweedaagse. Elite-Mannen/Beloften/Amateurs 26-05-2011 3
Ronde van Zuid Oost-Friesland te Appelscha Elite-Mannen/Beloften 22-05-2011 64

0
Wim Kruithof 20 november 2020 om 18:33

zoveel (dubbele) belangen, zoveel strijd, zoveel onvrede.

Het puzzelt me dat als wat in reacties wordt gepost Kerckhoffs schaadt, dat hij niet naar voren treedt om zich te weren. De redactie toont zich unaniem en dat vind ik krachtig, maar het is geen groots staaltje verantwoordelijkheid tonen, om nu in de luwte te verblijven.

Persoonlijk heb ik niet direct een mening in de zaak, omdat ik er simpelweg te weinig van weet, maar de tendens vind ik opmerkelijk. Herhaaldelijk wordt om een antwoord gevraagd. Deze journalistieke kwestie droppen als een clusterbom… en dan vervolgens zwijgen als het graf, daar zie ik de schoonheid nog niet van.

0
de nieuweMerckx 20 november 2020 om 18:45

Typisch Nederlands natuurlijk. Het land waar onaangekondigde dopingcontroles weken op voorhand worden aangekondigd en iconen uit diverse sporten soms een jaartje niet aan wedstrijden deelnemen vanwege een mysterieuze blessure.

0
john 21 november 2020 om 17:38

HA ha op Facebook schreef iemand ,hij “KOOS “Geld voor zijn eieren, ik weet alleen niet of dat serieus is
Want ik weet niet wanneer die renner gestopt is met fietsen met die voornaam

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone