KNWU hield positieve epo-test stil

KNWU hield positieve epo-test stil
donderdag 19 november 2020 om 18:00

De KNWU heeft in 2011 bewust een positieve epo test van een succesvolle renner uit een van hun nationale selecties verzwegen. Dat blijkt uit een document dat WielerFlits dinsdag kreeg aangereikt.

Op 4 mei 2011 testte de renner, die op internationale wedstrijden voor de KNWU is uitgekomen, bij een out-of-competition controle positief op rHepo. De desbetreffende renner besloot per onmiddellijk te stoppen en wist de KNWU zover te krijgen dat er geen ruchtbaarheid aan deze zaak werd gegeven.

Inmiddels heeft WielerFlits met de desbetreffende renner gesproken. Hij bevestigt de positieve controle. “KNWU-directeur Huib Kloosterhuis ging destijds op mijn verzoek in om de positieve test uit de publiciteit te houden vanwege familieomstandigheden. Omdat ik per direct stopte met wielrennen was dit mogelijk. Volgens Kloosterhuis kon dit binnen de regelgeving”, aldus de renner.

WielerFlits heeft besloten om de naam van de renner niet te publiceren. Wij vinden dat het aan de renner en/of instanties is om naar buiten te treden. De betreffende renner gaf destijds tegenover zijn ploegmaten en directe omgeving aan dat hij motivatieproblemen had en daardoor per direct was gestopt met wielrennen.

Bij algemeen directeur Thorwald Veneberg heeft WielerFlits uitleg gevraagd. In 2011 was hij als technisch directeur actief bij de KNWU. Veneberg: “Deze afweging is destijds gemaakt door de toenmalige directeur. Hij heeft mij hier destijds wel over geïnformeerd. Dit was een extreem zware trieste (familie) periode voor de betrokkene.”

Persoonlijke omstandigheden
“De renner heeft over deze kwestie vertrouwelijk overleg gehad met de directeur”, vervolgt Veneberg. “Die heeft besloten dit – bij uitzondering – niet te publiceren vanwege de persoonlijke omstandigheden en omdat de renner stopte met wielrennen. De KNWU is niet verplicht om de atleet publiekelijk bekend te maken zolang zeker gesteld is dat de schorsing effectief uitgevoerd kan worden en de renner dus niet aan competitie deelneemt gedurende de schorsing. Deze zekerheid was er. Deze uitspraak is geanonimiseerd zoals het hoort. De afweging om iets bekend te maken ligt bij de bond.”

Naast Huib Kloosterhuis (die in 2016 overleed) en Thorwald Veneberg was ook het hoofdbestuur van de KNWU op de hoogte van deze positieve epo-test. ‘Op 31 mei 2011 heeft het bestuur van de KNWU aan betrokkene een ordemaatregel opgelegd, bestaande uit een onmiddellijke schorsing’, staat in de jurisprudentie. Kloosterhuis was bij de tuchtcommissie gemachtigd door twee personen van het bestuur.

De huidige voorzitter Marcel Wintels was in 2011 ook al preses van de wielerunie. WielerFlits heeft Wintels het afgelopen etmaal diverse keren benaderd met de vraag of hij op de hoogte was van deze zaak. Hier heeft hij geen antwoord op gegeven.

Ernstig dopingdelict
Een positieve epo-test was in 2011 een zeer ernstig dopingdelict. Dit waren juist de jaren waarin de jacht tegen epo-zondaars in de wielersport op z’n felst was. In 2008 werd het biologische paspoort gepresenteerd als extra wapen tegen epo-gebruik en bloedtransfusies.

Volgens Esther Vroegh, straf- en tuchtrecht advocate met veel ervaring in sportzaken, hadden de persoonlijke omstandigheden en de keuze om dit stil te houden altijd moeten worden voorgelegd aan de tuchtrechter.

Vroegh: “Het kan niet dat de sportbond geheel zelfstandig dit besluit neemt, zonder de tuchtrechter hierover in te lichten. De persoonlijke overwegingen hadden bij de tuchtrechter ook aangekaart moeten worden, zodat de rechter daar rekening mee kon houden in de strafmaat.”

Vroegh kan zich geen enkele dopingzaak herinneren waarin de sportbond beslist om de naam van de atleet stil te houden. “Zeker niet bij een ernstig vergrijp als epo plaats ik hier grote vraagtekens achter. In alle verdragen en convenanten die de nationale wielerbonden met de UCI hebben ondertekend komt transparantie voor. Transparantie is een van de essenties om de sport ‘schoon’ te krijgen.”

De Dopingautoriteit geeft op haar website zelfs communicatietips hoe dopingzondaars met de pers moeten omgaan en welke rol een sportbond hierin kan vervullen.

Ander dopinggeval
Dopingexpert Douwe de Boer weet uit ervaring dat het niet ongebruikelijk is dat een sportbond een positieve dopingtest verzwijgt. “Van de KNWU ken ik uit die periode sowieso nog een ander dopinggeval dat niet in de publiciteit is gebracht. Ook in andere landen gebeurt dit. Het moet in ieder geval wel gemeld worden aan de betreffende internationale bond in dit geval de UCI. En aan het wereld anti-dopingagentschap WADA. De straf moet wel getoetst kunnen worden.”

Veneberg benadrukt dat de Dopingautoriteit aangifte moet doen op grond van de WADA Code. Uit de jurisprudentie blijkt dat de tuchtcommissie de betreffende renner de straf van uitsluiting voor een periode van twee jaar heeft opgelegd. Opvallend genoeg vinden wij op de lijst met geschorsten van de UCI (Consequences Imposed on License-Holders as Result of Anti-Doping Rule Violations as per the UCI Anti-Doping Rules) zijn naam niet terug.

Of de KNWU de UCI heeft ingelicht over deze positieve epo test is niet duidelijk. “Ik ging daar destijds niet over”, geeft Veneberg aan. “Het is wel gebruikelijk dat bonden een tuchtrechtelijke uitspraak inzake een dopingovertreding aan hun internationale federatie sturen. Het is ook onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de renner geen UCI licentie meer aan kan vragen en kan deelnemen aan wedstrijden. We kunnen dit dossier niet meteen vinden. Wellicht omdat we zijn overgestapt naar een ander digitaal systeem of omdat de wettelijke termijn om dit te bewaren is verstreken.”

Over een mogelijke andere dopingzaak die in deze periode ook buiten de publiciteit werd gehouden, waar Douwe de Boer naar wijst, weet Veneberg niks af.

Ernstige zaak
Een vertegenwoordiger van de UCI laat ons weten dat het een ernstige zaak zou zijn wanneer een nationale federatie een positieve dopingstraf niet doorgeeft. Ten eerste moet getoetst worden of de strafmaat van de nationale federatie wel voldoet. Ten tweede moet de UCI erop toezien dat de betreffende renner in de periode van zijn schorsing niet in een ander land een wedstrijd kan rijden. De UCI gaat deze zaak dan ook onderzoeken. Dit kan consequenties voor de KNWU hebben.

Het stilhouden van een positieve epo-test van een renner uit een nationale selectie in 2011 staat ook haaks op de dopingjacht van de betreffende bestuurders in de daaropvolgende jaren. Op 25 oktober 2012 roept de KNWU de wereldwielerbond UCI op een waarheidscommissie in te stellen. Die moet onderzoek gaan doen naar het dopinggebruik in het wielrennen. Dat staat in een brief die voorzitter Marcel Wintels naar de UCI heeft gestuurd.

De Tilburger vindt dat er een onderzoek moet komen naar het recente verleden van dopinggebruik in de wielerwereld. Wintels vreest dat zonder een waarheidscommissie ‘de cultuur van liegen en dopinggebruik’ misschien nooit meer weggaat uit de sport.

Niet veel later laat de KNWU door de commissie Sorgdrager een rapport maken over de dopingcultuur in de Nederlandse wielersport.

“Nederland neemt het voortouw om te komen tot cultuurverandering”, zei Wintels destijds strijdvaardig. De KNWU-voorzitter benaderde sommige toprenners persoonlijk en stelde aan hen voor om in een live tv-programma, waarbij hij ook aanwezig zou zijn, een bekentenis af te leggen. Er wordt in die tijd een werkgroep tot leven geroepen die de aanbevelingen moet omzetten in acties en maatregelen. Wintels neemt later ook deel in de ethische commissie van de UCI.

Het verzwijgen van een positieve epo-test past niet bij alle maatregels die de KNWU steevast voor het oog van de camera’s heeft genomen.

Dit artikel delen:

316 Reacties

Turtlehead 19 november 2020 om 21:06

Heel grappig. WF is leading in Google. Als ik ‘wielrenner g’ type in de zoekbalk, maakt Google automatisch af: ‘wielrenner gestopt 2011’.
Nou nog ff doorzoeken, dan hebben we zo een lijstje.

0
$kedel 19 november 2020 om 21:14

Zoiets heeft google snel door inderdaad ;)

Zo werd mijn wens vande week ook al door google bekrachtigt door een zoekopdracht naar Margriet van der Linden aan te vullen met ‘exit’ xD

0
HWSTOEL 19 november 2020 om 21:07

Ik weet wie de bewuste renner is.
Kwestie van zelf op onderzoek uit gaan jongens.
Dit is echt niet zo moeilijk om te achterhalen.

0
Bami Bal 19 november 2020 om 21:11

Hoe heb je het gevonden?

0
krypton 19 november 2020 om 21:08

Kan bijna niet anders dan Remmert Wielinga zijn. Gezien de ploegen waar hij voor heeft gekoerst ook eerder een verrassing als ie niet heeft gebruikt.

0
Maillot à Pois 19 november 2020 om 21:15

De renner maakte deel uit van de baanselectie, schrijft Wielerrevue.

Behoorlijk kwalijk, dat gespeculeer hier.

0
wapperend washandje 19 november 2020 om 21:20

Zou wel typisch zijn, gezien dit bericht:
https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/anp/5786

0
Bami Bal 19 november 2020 om 21:09

De zgn. kenners hier moeten nu toch wel met een naam kunnen komen. Kom op mannen!

0
Kaj 19 november 2020 om 21:14

Tja ook bij de wielerkenners en volgers is het OMERTA

0
Adelaar 19 november 2020 om 21:14

Het dossier is nog gewoon online te downloaden via

https://www.isr.nl/documents/Uitspraken/032_KNWU/Uitspraak%20zaak%20T%202011012%202011%2032%2003%20%20KNWU.pdf

0
Kaj 19 november 2020 om 21:18

Jammer dat er dan nog een plaatsnaam wordt genoemd is het alsnog duidelijk

0
Turtlehead 19 november 2020 om 21:22

Bedankt. Het is/was dus een man, en hij woonde in Burgum (Dat is Bergum in het Fries).

0
reusjen 19 november 2020 om 21:25

Dat is ook mijn idee the student. Overigens is hij wel weer aan het fietsen geslagen later. Zij het niet bij een profteam. Ik vind het een beetje dubbel dat een renner dus wel weer kan fietsen terwijl hij gepakt is geweest zonder dat dat bekend is geworden.

0
the student 19 november 2020 om 21:31

Ach zo te zien gewoon clubrenner die wat criteriums rijdt. Niet per se wat mis mee. Er rijden nog veel meer voorheen gepakte renners rond bij de Amateurs en Masters. Schorsing voorbij, gewoon een beetje fietsen voor de lol.

0
Cyclinglife 19 november 2020 om 21:32

Als het een renner uit burgum is dan kom ik uit bij s. z.
Maar hij heeft later wel weer wedstrijden gereden.

0
reusjen 19 november 2020 om 21:36

Ik heb er ook geen probleem mee dat hij fietst na zijn schorsing, voor mijn part wordt hij prof. Maar het is wel krom tegenover anderen die gepakt zijn en een imagoprobleem hebben.

0
Richard75 19 november 2020 om 21:14

Na het lezen van de reacties kan ik maar één conclusie trekken en dat is dat de meeste mensen heel slecht lezen. Er wordt gesproken over een succesvol renner die uitkomt voor een selectie van de KNWU.
Dat lijkt er meer op dat het in ieder geval niet om een succesvol professioneel wegrenner gaat.
O ja, volgens Wielerrevue gaat het om een baanrenner.

0
S. Morgenstern 19 november 2020 om 21:19

Zo klonk het mij ook in de oren

0
S. Morgenstern 19 november 2020 om 21:17

Wanneer is Wielinga voor de KNWU in internationale wedstrijden uitgekomen? Ik kan me niet voorstellen dat het veel meer is dan ergens ooit eens een verdwaald WK. Ik kan me echter dan wel weer voorstellen dat Kerckhoffs zo’n onbenullige gegeven vervolgens als één van zijn belangrijke hamerstukken in zijn stukje verwerkt.

0
Corné 't Glansarm 19 november 2020 om 21:18

Succesvoller in een andere sport dan het wielrennen? Kan dat ook nog de renner in kwestie zijn? Die beëindigde toen zijn Olympische zomeraspiraties

0
FondriestTF3 19 november 2020 om 21:18

Wielinga reed in juni 2011 nog het NK Wielrennen. Bovendien reed hij toen bij de opleidingsploeg van Itera. En hij heeft nog Ironman gedaan bij de profs waar je met een dopingschorsing niet aan mee mag doen.

Lijkt me hem dus niet te zijn. Dan zou de KNWU dubbel fout zijn want hij had geen triathlon licentie mogen hebben met een dopingschorsing.

Addy Engels reed nog tot en met september. Lijkt me niet handig als hij al op 4 mei betrapt is. Bovendien was in dat geval niet de KNWU het nieuws maar Engels zelf want het is nog steeds een grote naam.

Ofwel: we weten het nog steeds niet.

0
reusjen 19 november 2020 om 21:26

Jawel het is Sipke Zijlstra, kan eigenlijk niet missen.

0
reusjen 19 november 2020 om 21:26

Wel succesvol op de spelen geweest.

0
dvdl 19 november 2020 om 21:29

Een positieve test van blijkbaar een redelijk succesvol wielrenner. Dat lijkt me een belangrijk feit. Het achterhouden van die test door de bond is dat uiteraard ook. WF maakt een hele duidelijke keuze: het eerste vinden we niet relevant, het tweede wel. Dat lijkt me journalistiek nogal dubieus. En roept inderdaad vragen op. Waarom de naddruk op het handelen van de KNWU en niet (ook) op het dopinggebruik van een bekende renner? Heeft de renner alleen de positieve test toegegeven of ook het gebruik zelf (ik bedoel, het kan een snoepje van zijn oma geweest zijn of abusievelijke inname van een middel voor zijn hond)? Is daar over gesproken met de renner? Wilde de renner zelf alleen off the record praten?

‘WielerFlits heeft besloten om de naam van de renner niet te publiceren. Wij vinden dat het aan de renner en/of instanties is om naar buiten te treden.’
>WF krijgt bewijs dat Erik Dekker/Cadel Evans/Pogacar/Dumoulin doping heeft gebruikt. WF zegt: nou ja, doen we niks mee, want het is aan de renner of instanties. Maar die houden het onder de pet. WF: Tsja, niet aan ons hoor. WTF?

‘Het stilhouden van een positieve epo-test van een renner uit een nationale selectie in 2011 staat ook haaks op de dopingjacht van de betreffende bestuurders in de daaropvolgende jaren.’
>Dus het handelen in 2011 staat haaks op het handelen vanaf 2012??? Het kan ook zijn dat deze zaak een aanleiding is geweest voor dat latere handelen.

0
Magikdatzeggen 19 november 2020 om 21:32

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat Kerckhoffs hier Marcel Wintels een oor probeert aan te naaien.

0
Joaquim Agostinho 19 november 2020 om 22:54

Het is wat ranzig inderdaad!

0
Pedalo 19 november 2020 om 21:32

Belachelijk politiek stuk…Zeker gezien de eerdere opinie. Laat dan ook je voorkeur horen. Nu maak je de KNWU zwart over een kwestie die gewoon volgens de regels is afgewerkt en zelfs het betreffende document te laden is!

0
the student 19 november 2020 om 21:37

Volgens mij worden de meeste schorsingen van KNWU renners gewoon publiekelijk met achternaam in de nieuwsberichten op de site bekendgemaakt. Maar deze is verdwenen in de stukken van de tuchtcommissie zonder verder naam of licentienr.

https://www.knwu.nl/zoeken?s=schorsing

0
$kedel 19 november 2020 om 21:47

Dat ze zelf denken volgens de wet te hebben gehandeld zegt natuurlijk ook helemaal niets over de werkelijkheid.
Toch knap dat velen hier dat meteen maar aannemen.

0
reusjen 19 november 2020 om 21:34

Het interview van Raymond bij de NOS is wel verhelderend vind ik.

0
Turtlehead 19 november 2020 om 21:36

Raymond moet niet geïnterviewd worden. Hij moet interviewen, volgens mij. Daar zit nou net het pijnpunt.
Lekker scoren over de rug van je ‘beschermde en anonieme bron’ zo.

0
reusjen 19 november 2020 om 21:38

Wat is dat nou weer voor onzin. Raymond heeft een artikel geschreven en een ander nieuwsmedium stelt daar vragen over ter verduidelijking, ik kan met de beste wil van de wereld niet verzinnen waarom dat niet oké is. Het is zijn werk en als anderen daar vragen over hebben lijkt het me juist goed dat die gesteld worden.

0
Turtlehead 19 november 2020 om 21:34

Na 3 uur 23 hebben we de naam gevonden. Niet slecht, maar er is ruimte voor verbetering. Wel leuk, die escape-room-achtige stukjesschrijverij, zeker in de wielerluwe wintermaanden :)

Overigens vraag ik mij af of de handelswijze van de KNWU zo uitzonderlijk was binnen de UCI. Ook Menchov is zo in stilte van het toneel verdwenen volgens mij. https://www.hln.be/doping-in-wielrennen/menchov-stopte-niet-wegens-kniepijn-maar-na-verdachte-bloedwaarden~ab91e8db/
Overigens is Rusland nou niet bepaald een gidsnatie wat mij betreft…

0
the student 19 november 2020 om 21:37

Zeker, ik ben bang dat ze toch wel teleurgesteld zijn in ons wielerflitsers. Dat had veel sneller gemoeten.

0
Adelaar 19 november 2020 om 21:46

Sorry, ik was niet eerder online op Wielerflits

Overigens lijkt Sipke Zijlstra me het grootste slachtoffer van dit ouwe koeien uit de sloot halen om de knwu te zieken door Raymond Kerckhofs. Raymond had wel kunnen weten dat die naam gevonden zou worden als het dossier gewoon online staat.

0
John Bidon 19 november 2020 om 21:42

Sipke Zijlstra.

Nog nooit van gehoord tot vandaag.

0
Cyclinglife 19 november 2020 om 21:46

Als hij toendertijd dus openbaar gemaakt was met de gebruikelijke berichtgeving waarschijnlijk wel.

0
Adelaar 19 november 2020 om 21:49

Ach ja, in plaats van de gebruikelijke schorsing van 2 jaar heeft hij sinds 2011 (op zijn 26e) nooit meer een professionele wedstrijd gereden, dus hij heeft zijn straf wel uitgezeten.

0
Veloburto 19 november 2020 om 21:46

Leave Sipke alone!

0
Wheely 19 november 2020 om 22:49

#freesipke

0
Romāns Vainšteins 20 november 2020 om 07:25

Je suis Sipke

0
lathumnees 20 november 2020 om 08:34

# Sipkeslivematters

0
Baik-Baik 19 november 2020 om 21:50

Nu maar hopen dat het ook daadwerkelijk Sipke is en dat niet iemand onterecht wordt beschuldigd omdat Wielerflits de naam niet wil vrijgeven.

0
Romāns Vainšteins 19 november 2020 om 21:54

Sipke Zijlstra, DE Sipke Zijlstra?!? Wat een hopeloze farce dit zeg, hahaha. En dan nog aankomen met ‘succesvolle wielrenner’ ipv redelijke baanwielrenner, jeez.

En als hij het was, wie hij ook was. We vergeven je Sipke.

Eigenlijk wel een nette manier om zondaars in de marge af te serveren, netjes gedaan van Kloosterhuis, stomme pek en veren gedoe altijd.

0
Joek Sat 19 november 2020 om 21:55

Wat is deze?

0
Yeez 19 november 2020 om 21:56

Sipke zijlstra. Nou weten we ook weer. triest die vete van kerckhoffs tegen de knwu

0
$kedel 19 november 2020 om 22:00

Tsja.. wat hebben ze nogmeer onder de pet gehouden??
Ik vind dit soort informatie toch wel behoorlijk schokkend aangezien je gewoon geen flauw benul hebt hoe de KNWU als organisatie nu écht met dopinggevallen omgaat.

0
skylimit 19 november 2020 om 21:58

Ik had de naam al gefilterd via PCS op basis van het jaar 2011. Of dit allemaal juridisch en formeel goed behandeld/afgehandeld is door de KNWU en/of hier sprake is van een doofpot kan ik niet beoordelen. Op basis van in het artikel gestelde ben ik van mening dat de KNWU binnen haar bevoegdheden dus de zaak met betrokkene in de minne heeft geregeld.
Nu ruim negen jaar na data wordt dit door "riooljournalistiek" naar buiten gebracht vlak voor nieuwe voorzittersverkiezingen bij de KNWU. Dit stinkt toch naar het vereffenen van nog openstaande rekeningen en het in diskrediet willen brengen en proberen op deze manier de verkiezingen te beinvloeden.
Van een mug een olifantverhaal maken. Ik snap de drang naar willen scoren en dan ook nog onder het motto van transparantie, maar transparantie heeft ook grenzen wanneer privacy in het geding komt.
Een goede journalist had dit "nieuws" eerder gemeld (ergens in het najaar 2011 ofzo), maar het nu opeens publiceren….dat stinkt aan alle kanten.

0
John Bidon 19 november 2020 om 22:04

Correct verwoord. Journalistiek heeft zijn grenzen. En in dit geval is de privacy van de persoon belangrijker dan een derderangs scoop van WF.

Deze hadden ze voorbij moeten laten gaan, maar zal lastig geweest zijn nu de opiniemaker een belang heeft in WF.

0
$kedel 19 november 2020 om 23:14

Privacy xD
Hoe verzin je het.. Armstrong is zeker ook aangetast in zijn privacy door steeds maar die vervelende dopingtesten

0
RiccardoRicco 20 november 2020 om 09:40

+1

0
Tuubke 19 november 2020 om 21:59

Van dit soort ‘journalistiek’ krijg ik een vieze smaak in mijn mond. Het heeft er alle schijn van dat de auteur iets persoonlijks wil uitvechten met de bond. En dat over de rug van een renner wiens identiteit zo belabberd wordt verhuld, dat hij binnen een paar uur met naam en toenaam bekend is.
Ik stel daarom voor dat Wielerflits zich snel ontdoet van lieden als Raymond K. (ter bescherming van de privacy van de betrokkene wordt diens achternaam hier niet voluit genoemd).

0
Man met de hamer 19 november 2020 om 22:04

Lol plus 1

0
Joek Sat 19 november 2020 om 22:00

Wat is dit nou weer?

0
Rawolf 19 november 2020 om 22:01

Je word er Sip van als je dit leest

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone