Klacht ingediend bij NOS over Danny Nelissen wegens grensoverschrijdend gedrag
foto: Cor Vos (archief)
maandag 13 maart 2023 om 13:15

Klacht ingediend bij NOS over Danny Nelissen wegens grensoverschrijdend gedrag

Tegen wielercommentator en oud-renner Danny Nelissen (52) is een klacht ingediend bij de NOS wegens grensoverschrijdend gedrag. Het gaat om ongewenste en seksueel getinte opmerkingen tegen zijn voormalige collega Marijn de Vries, zo meldt De Gooi- en Eemlander.

De klacht is al sinds begin 2022 bekend bij de directie van de NOS en sinds 2016 bij leidinggevenden op de sportredactie. Voor zover bekend werden er geen verdere maatregelen genomen en is er ook geen onderzoek gestart naar het gedrag van Nelissen.

Marijn de Vries ging in een column in NRC uitgebreid in op haar ervaringen achter de schermen bij het NOS-programma De Avondetappe. De oud-wielrenster en journalist deed dit naar aanleiding van recente ontwikkelingen over meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnen NOS Sport. Als slachtoffer voelde De Vries zich niet gehoord.

“Stel je voor dat je naast een collega in de auto belandt die dagenlang alleen maar smerige taal uitslaat. Soms zit er nog iemand in de auto, maar meestal ben je met hem alleen. Dan heeft hij het over wijven. En neuken”, schrijft ze. “Stel je voor hoe dat aan je vreet. Hoe je aan jezelf gaat twijfelen. Hoe machteloos je je voelt. Hoe je daar geen kant mee op kunt. Het heeft mijn carrière beschadigd, maar vooral mij als persoon. Het vrat me leeg, vanbinnen”, schreef ze.

Nelissen wil nog niet reageren: “Ik kies zelf mijn moment”
Nelissen werd door het Noord Hollands Dagblad om een reactie gevraagd. Hij reageerde niet op die verzoeken. Bij De Limburger gaf de oud-prof van PDM, TVM en Rabobank zondagavond wel een korte reactie. “Ik ga nu niet reageren. Als ik alles heb bekeken, volgt mijn reactie. Dat kan morgen zijn, volgende week of volgende maand. Ik kies zelf mijn moment”, aldus de NOS-wielercommentator.

Op vragen wat hij vindt van de beschuldigingen van De Vries en van de klacht die zij al in 2016 tegen hem indiende, wil Nelissen geen antwoord geven. “Er zijn een heleboel mensen die toen niet in die auto hebben gezeten maar afgelopen dagen toch van alles hebben geroepen”, gaf hij nog wel aan.

Zondag werd bekend dat de hoofdredactie van NOS Sport per direct opstapt na meerdere meldingen en verhalen van onder meer pestgedrag, intimidatie dan wel seksuele intimidatie, discriminatie, verbale agressie en integriteitsvraagstukken op de werkvloer. Dit zijn meldingen uit de laatste twintig jaar. Vanuit de omroep zijn excuses gemaakt vanwege de onveilige werksfeer.

Onderzoek van de Volkskrant bevestigde dit weekend het beeld van een onveilig werkklimaat op de redactie van NOS Sport. In een artikel, waarvoor de krant sprak met meer dan dertig medewerkers en voormalig medewerkers van NOS Sport, kwam meer informatie aan het licht over misstanden op de sportredactie.

Onafhankelijke commissie 
Een onafhankelijke commissie gaat extra onderzoek doen naar de meldingen, die zijn gedaan nadat de NOS in december 2022 onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag bij de sportafdeling. Volgens een externe vertrouwenspersoon vinden de melders dat door de top binnen NOS Sport te weinig is gedaan met meldingen en signalen over dat wangedrag.

Voor een aantal personen heeft het schandaal al gevolgen. Janke Dekker, voorzitter van meldpunt Mores en de vrouw van Tom Egbers, stopt bij het meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de cultuur- en televisiesector. Er was de afgelopen dagen al veel kritiek op haar dubbelrol. Voor medewerkers van NOS Sport was het een reden zich niet bij Mores te melden. Dekkers man, sportpresentator Tom Egbers, was dit weekend niet te zien op televisie. Het is onduidelijk of hij terugkeert

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
264 Reacties
Sorteer op:
13 maart 2023 12:05
iedereen die naar de Tour de France gaat vanuit Nederland. is grensoverschrijdend bezig.
13 maart 2023 08:35
De naam zong al rond hier op het forum. Nu blijkt dat velen het goed hadden.
    13 maart 2023 08:37
    Kon ook bijna niet anders, ben blij dat ik hem niet vals beschuldigd heb.
    13 maart 2023 08:40
    Ja jij had het goed in het snotje Wheely, ik kon het me bij Nelissen niet voorstellen. Nu blijkt maar weer dat echt iedereen een smeerpijp kan zijn.
    13 maart 2023 08:41
    Dat was echt hogere wetenschap inderdaad, stelletje Sherlocks dat we hier zijn met zijn allen.

    Nog even: sorry Michael, sorry Thijs, in onze gedachten sloegen jullie al dezelfde gore prietpraat uit als hier vaak in de liveblog maar schoorvoetend dienen we toe te geven dat jullie je, althans niet aantoonbaar, verlagen tot dergelijke smerige praat.
    13 maart 2023 08:49
    In navolging, sorry Thomas, sorry Edwin. Jullie namen zijn ook genoemd.
    13 maart 2023 08:55
    Had dit niet van hem verwacht.
    13 maart 2023 09:03
    hahaha, zie de mannetjes hier
    13 maart 2023 09:25
    We vergeten nog Rob (waarom zeg ik Bram?).
    Wie ook de dader is, het gaat hier niet om een zedenzaak he. Ja, hij had zich professioneel moeten gedragen, zich moeten bedenken dat'ie niet bij Boogerd in de auto zat, en sowieso z'n kop moeten houden toen daarom gevraagd werd. Maar nog beter zou zijn als de cultuur waarin dit werd gedoogd tot inzicht komt. Van bouwkeet tot Minerva.
    13 maart 2023 10:10
    Ja een aantal had de goede persoon, maar net zoveel hadden iemand anders op de korrel.
    Wat mij betreft is het niet goed om te speculeren: de naam komt vanzelf wel naar voren, en dan hoeven er geen excuses gemaakt te worden aan diegene onterecht beschuldigd zijn. Zelf eigen rechter spelen kan toch niet de bedoeling zijn.

    (Verder had ik Nelissen niet per se verwacht, maar dat geeft ook maar aan dat je niet moet oordelen op je onderbuikgevoel)
    13 maart 2023 10:31
    Was geen speculatie meer als je de puzzel eenmaal gelegd had, zijn naan noemen is vervolgens helemaal niet kwalijk ter verdediging van de vals beschuldigingen.

    Moeten we wel in acht nemen dat Danny en Marijn de enigen zijn die weten wat er in die auto gezegd is. Maar dat zij samen in die auto zaten stond als een paal boven water.
    13 maart 2023 12:59
    Ik noemde hem ook al maar begon later enigszins te twijfelen omdat die twee na 2017 nog heel amicaal contact hebben gehad met elkaar op Twitter. Toch vreemd als iemand je zo vies laat voelen etc.
    13 maart 2023 17:11
    In Vlaanderen is dit al van vorige week bekend, bij monde van Marijn de Vries bij sporza?
13 maart 2023 11:31
@lars maden

Fatsoenlijk met elkaar omgaan heeft niks met woke te maken.
    13 maart 2023 11:36
    Mensen cancelen omdat ze in het verleden iets hebben gedaan wat niet juist is, gaat mij veel te ver. Excuses maken en door. Zijn niet eens strafbare feiten.
    13 maart 2023 11:42
    Er wordt niemand 'gecanceld'. Dat is zo'n woord wat wordt gekaapt om de 'woke' cultuur belachelijk te maken.

    Danny heeft zich misdragen tegenover collega's, meermaals. Hij hield niet op toen het hem werd gevraagd. In een normaal bedrijf wordt je ontslagen als je dat blijft doen en er geen verbetering in zit. Bij NOS Sport niet omdat de leiding zelf lekker mee deed.
    13 maart 2023 11:45
    Je bent behoorlijk naïef. Nelissen ga je niet meer zien of horen bij de NOS. Dus gecanceld voor stoere praat in een auto.
    13 maart 2023 11:46
    Dat is niet cancellen, dat is gewoon ontslaan. Vrij normaal in deze situatie.
    13 maart 2023 11:50
    Cancellen is mensen verbannen omdat ze een controversiele mening zouden hebben. Iets waar ik zelf geen voorstander van ben.

    Iemand ontslaan wegens ontoelaatbaar gedrag heeft niks met cancellen te maken.
    13 maart 2023 11:54
    bij quinn simmons zou je een discussie over cancellen kunnen hebben, hier is 't niet relevant
    13 maart 2023 11:54
    Zijn gedragingen waren intern al bekend en hij werd niet ontslagen. Nu onder druk van de publieke ophef wellicht wel. Dus gecanceld! Jullie snappen er duidelijk weinig van.
    13 maart 2023 12:00
    Als blijkt dat Nelissen door zijn werkgever is aangesproken op zijn gedrag maar zich niet aangepast heeft, kun je idd van grensoverschrijdend gedrag spreken. Maar als dat niet is gebeurd is kun je al veel moeilijker van grensoverschrijdend gedrag spreken.
    Nou ja voor Marijn de Vries was het duidelijk wel grensoverschrijdend gedrag. Maar voor de NOS ook? Of voor een rechter? De gekwetste bepaalt die grens niet.

    Op basis van fatsoensnormen heb je sociale controle. Je spreekt elkaar als collega’s ook gewoon aan. Als bijv die ene collega verkeerde grappen over een collega van buitenlandse afkomst blijft maken. En als dat niet gebeurt heb je geen goede bedrijfscultuur, zoals het bij de NOS ook lijkt te zijn ,
    13 maart 2023 12:13
    @klootje,

    ja dat bepaald de gekwetste persoon wel. Als die persoon een bepaalde grens aangeeft, en je gaat er overheen is dat grensoverschrijdend.
    En ja bij de 1 ligt de grens hoger als bij een ander.
    13 maart 2023 12:32
    Dat probeer ik nou net van elkaar te onderscheiden, Mocca.

    Jij bepaalt zelf waar jouw grens ligt en wanneer je anderen aanspreekt op het feit dat je je ergens niet senang bij voelt. Die ander dient dan op basis van fatsoensnormen rekening met je te houden. Hoe ver dat tegenwoordig ook gaat.
    Maar jij bepaalt niet waar de grens an sich ligt, alleen maar omdat je je gekwetst voelt. De NOS kan dat werkgerelateerd echter wel bepalen, vast laten leggen en daar op toezien. Een rechter kan zich er op een ander niveau ook over uitspreken. Maar wat gezonde sociale controle zou al dat gedoe natuurlijk normaal gezien moeten voorkomen. Voorwaarde is wel dat mensen weerbaar zijn en met elkaar blijven communiceren.

    Allemaal rode draad in de huidige zeitgeist.
    13 maart 2023 14:43
    Moccha;
    Je schrijft; 'ja dat bepaald de gekwetste persoon wel. Als die persoon een bepaalde grens aangeeft, en je gaat er overheen is dat grensoverschrijdend.'

    Ik ben het eens met Klootje, de grens wordt niet louter bepaald door de gekwetste. Dan kan je al iemand kwetsen als je iemand een man of vrouw noemt, terwijl deze persoon zich als non-binair beschouwd en zich beledigd voelt.

    De grens hoort volgens mij bepaalt te worden door een samenspel tussen de personen en/of maatschappelijke opvattingen en de afstemming daartussen.
    13 maart 2023 15:02
    @tvm
    Zal er misbruik van gemaakt worden? ja natuurlijk, zoals van bijna alles misbruik wordt gemaakt.
    Maar als jij iemand man noemt, en die liever vrouw genoemd wil worden, zal die gene dat aangeven. Aan jou de dan de taak om te zeggen. Sorry wist ik niet, en ik zal er rekening mee houden. Want diegene heeft geen grens aangeveven (voordat jij diegene man noemde) , dus zomaar grensoverschrijdend is het niet.
    Ga je toch door met diegene man te noemen, ja dan ben je grensoverschrijdend bezig. Diegene heeft duidelijk aangegeven waar de grens lag.

    En ja juridisch is het niet altijd even makkelijk, en beide kanten zullen niet altijd hun gelijk halen. Maar wat let het jouw (en dan bedoel ik mensen in het algemeen) om een beetje fantsoenlijk te doen, zeker als iemand iets vraagt om het niet te doen.
    13 maart 2023 16:34
    Luipaard,. Dat is niet normaal in deze situatie. Als werkgever weet ik dat je zo iemand, na dit gemeld is bij je, stevig toespreekt en laatste kans geeft.
    Direct ontslaan die je niet voor lompheid, bot onfatsoenlijk gedrag en al zeker niet in deze context. Is ook geen bedrijf klant verhaal bijvoorbeeld.

    En nu na al die jaren ontslaan is een goede. Allereerst had hij beter zijn gedrag wat aangepast, fatsoen getoond maar had vooral NOS corrigerend in moeten grijpen.
    Anderzijds hebben we het over oude koeien, werkt de één niet meer voor de NOS, en zal door veranderende tijd mogelijk een DN tot inkeer zijn gekomen. Iemand nu nog ontslaan ondanks het voornoemde is vooral schone schijn ipv rechtvaardigheid.
    13 maart 2023 17:04
    Mocca. ,. Wat een joke.
    Niet bepaald het goede voorbeeld. Wanneer ik een vrouw die ik als vrouw ken vrouw, haar etc noem doe ik dat ook wanneer ze begint te stijgeren en ineens man of hem genoemd wil worden.
    Of een drag queen die dame etc genoemd wil worden maar man is noem ik man. Meedoen aan interesse, non binair, en alles juist andersom moet je zeker niet doen wanneer je daar geen behoefte aan hebt. Heeft niets met onwetendheid te maken, ik wil al die interesse, binair en nog 10 tal andere gekkigheid gewoon niet weten. Weet het maar vind het nonsens.

    In mijn familie heeft een neef een dochter die al jaren sinds haar 10e zich als jongen gedraagt, kleedt en nu ook als lasser werkt. Tweelingzus is echt dametje. Geen woke gedoe etc. Iedereen zag en begreep het. Iedereen noemt haar nog steeds haar en een meisje wat eigenlijk een jongen is. Allemaal prima, ze gebruikt zelfs haar meisjesnaam nog steeds en als ze dat verandert zullen velen de oude naam nog gebruiken omdat men de persoon zo kent. Het zal met verloop van tijd wel veranderen en zij weet dat ook dat zoiets niet op commando werkt. Iedereen gaat er soepel mee om en waardeert de persoon gewoon om wie zij is ook al is het in kleding en gedrag, kort haar helemaal een jongen.
    Gewoon omdat de natuur wel eens een "foutje" maakt.

    Maar het geforceerde gedoe zoals de NTR die voor klas 7 en 8 6 maakte transgenders zet om op dergelijk jonge leeftijd kinderen die vaak al onzeker zijn dit als normaal op te leggen en gezien huidige media en D66 politiek feitelijk te pushen is absurd.

    Wanneer een omgebouwde kerel meedoet bij damestennis accepteer ik dat evenmin en noem het een kerel of omgebouwde, een trans. Geen enkel probleem wanneer men dat wil een transitie, ik hoop dat ze heel zeker zijn van hun zaak, maar men moet dan niet af willen dwingen mee te doen bijvoorbeeld als ex man bij de dames. Erger de situaties waarbij mannen die fysiek man zijn zich vrouw noemen en in een vrouwenteam mee willen doen.
    13 maart 2023 18:37
    @bordvoordekop

    Dat is nou juist het probleem, de leidinggevenden deden simpelweg niks. Als je alles hier rondom had gelezen dan wist je dat Marijn (en andere vrouwen) meermaals bij hun leidinggevenden hadden geklaagd hierover. Maar die deden simpelweg niks. die hielden de 'populaire' mannen een hand boven het hoofd.

    Dát is ook de reden dat het nu via een column in de openbaarheid komt. Intern deed er niemand wat. Dat betekent dat leidinggevenden bij de NOS net zo goed fout bezig waren.
    Lees anders het stuk in de VK van zaterdag ook even. Verhelderend.
    13 maart 2023 20:57
    @Luiaard van Lent
    Wat jij aangeeft is bekend. Plus heb Vk artikel gelezen.
    Bekend dat ze gemeld heeft en er niets aan werd gedaan.
    Er waren vorige week reeds 100 meldingen opgespoord nav de ophef die al eerder in kleinere kring ontstond mbt de sportredactie en onderzoek VK.
    Ook de meldingen van MdeVries. Nog niet besloten was hoe men vanuit de NPO dat aan ging pakken richting NOS en NOS zelf sloot zich deze keer er niet voor af.

    Zonder ophef van MdeVries (column) was de Volkskrant al bezig te publiceren inclusief haar verhaal. Duidelijk dat haar column wat betreft extra druk tbv openbaarheid en opvolging onnodig was. Haar inkomsten als column ist bij het NRC worden er ook niet minder om, integendeel.

    Jouw argumenten zijn als mosterd na de maaltijd. Het Volkskrant artikel en alle ophef eromheen waren voldoende aanleiding voor NOS om nu wel te reageren.

    Duidelijk geval om haar verdienmodel te spekken. Mevrouw heeft al weer boekingen bij Sporza en ander Be kanaal.
    Vanavond a € 2500,00 bij Jinek en niet laatste optreden deze week.

    Verder niemand die zegt dat de leiding goed heeft gehandeld destijds.
    Door haar belang mbt verdienmodel heen prikken zien vele hier als mysogynie. Veelzeggend.
    14 maart 2023 07:52
    Ik vind het wel triest voor je dat bij jou alles blijkbaar om geld draait. Gelukkig is dat niet bij iedereen zo.

    Ik snap heel goed waarom Marijn alsnog zo’n column heeft geschreven. Ze wist überhaupt niks over het VK artikel wat gepubliceerd werd ná haar verhaal. Zijn ook twee verschillende verhalen dus staan los van elkaar. En ik snap gezien het verleden dat zij weinig vertrouwen heeft in het zelfoplossend vermogen van nos sport, en terecht. Dan kan je maar beter het roer in eigen handen nemen.
13 maart 2023 12:08
Nooit gedacht dat Danny zo grof in de bek was, én een heuse Casanova en Valentino in één.

Gods Gift To Women, met een buikje en een brilletje. Maar waarom zulke praat als je jongedame in de auto er kennelijk niet van gediend is? Geen heer.
13 maart 2023 14:48
De NOS-sport redactie is wat mij betreft de grootste schuldige, zowel hier als in de zaak met Tom Egbers hebben ze hun verantwoordelijkheid niet genomen.

Best wel triest, als je bedenkt dat er allerlei meldpunten zijn opgetogen sinds het schandaal rondom the Voice.

Dus goed dat deze verantwoordelijken het schip ruimen.
13 maart 2023 10:42
heb nelissen altijd een bijzonder matige commentator gevonden, vooral omdat daar soms dingen uit kwamen waarbij ik me afvroeg hoe een ex-renner er zo ver naast kon zitten. dan heb ik het niet over wie er gaat winnen, maar gewoon analyses over hoe een peloton reageert op wind of hoe je moet opschuiven binnen zo'n groep, alsof die het zelf nooit had gedaan

maar goed, ondertussen is 't duidelijk dat de onzin niet ophield als de microfoons uit gingen, want uiteraard gelooft ook niemand dat "de wijven" stonden aan te schuiven voor domme danny
13 maart 2023 10:46
Aan de reacties hier te lezen zijn er nog een hoop die bewust en/of minder bewust oude manieren in stand kunnen/willen houden. Gelukkig is er meer van het andere geluid.

Benieuwd naar de reactie van DN, oprecht benieuwd. Ik hoop dat hij het bij zichzelf kan houden en voor openheid en eerlijkheid kiest.
    13 maart 2023 12:20
    Hoe kom je er bij dat dit oude manieren zijn? Heb juist het idee dat dit soort gedragingen bij deze tijd horen. Mensen die steeds minder bereid zijn om grenzen in acht te nemen bij hun gedrag.

    Zelfde geldt voor die uitwassen in het studentenleven steeds. Dan hoor je ook mensen roepen dat het niet meer van deze tijd is. Maar het is zoveel gestoorder dan het vroeger was, dat het juist van deze tijd is.
    13 maart 2023 13:57
    @Oblomov Ik snap wat je bedoelt. Ik noem het oud omdat er gelukkig zichtbaar veel verandering in de lucht hangt. Het wordt steeds vaker herkent, benoemd en erkent. Maar er is zeker nog veel te winnen. En soms slaan we een beetje door. Dat hoort bij ontwikkeling.
    13 maart 2023 15:54
    Of mensen die steeds minder kunnen hebben. De andere kant van het spectrum bestaat ook.
    Kijk maar eens naar de reactie van Helènen Hendriks bij Vandaag Inside. Die komt op voor de vrouwen etc maar wel met enig realisme ofwel zaken in juiste perspectief plaatsen en vooral gedrag.
    Gedrag hoe je met dingen omgaat ipv snel de huilstruik uithangen.
    Merijn deed goed eea bij de leiding te melden en die had vanwege omgangsvormen en fatsoen in moeten grijpen. Anderzijds scoort Marijn weer erg veel media aandacht = geld. En krijgt nog meer volgers op haar social media = geld. En dat is geen toeval want wie haar tijdlijnen leest ziet dat dit een core issue is tbv haar verdienmodel.
13 maart 2023 11:11
Dat nota bene DN het vrouwenwielrennen becommentarieert vind ik veelzeggend. Iets wat Marijn ook had kunnen doen. Zij had ook die positie kunnen krijgen. Ze is deskundig, verbaal sterk en prettig om naar te luisteren.
Het onderschrijft maar weer de machoculturen en de weke knieën bij de NOS-sportredactie.
En wat laf dat DN niet gewoon reageert. Je kunt op z'n minst zeggen dat het je spijt en dat je er later uitgebreid op terugkomt.
    13 maart 2023 11:35
    Nou.. ik vond dat ze over het algemeen bar weinig te melden had, maar waarschijnlijk doet ze niet onder voor een Bobby Traksel, een Leontien van Moorsel of een Jose Been..
    13 maart 2023 12:00
    Een goed presentatieduo bestaat meestal uit een presentator, met een radio- of televisie achtergrond, en een commentator, met een verleden als wielrenner. Het goede van Danny Nelissen is dat hij als ex-renner de rol van 'presentator' weet te vervullen. Niets duidt er op dat De Vries dat zou kunnen. Zij zou hooguit de rol van Roxane Knetemann kunnen vervullen.
    13 maart 2023 12:47
    @verstandopnul
    Jose been is natuurlijk geen wielrenner, maar als journalist is ze 100 keer beter en meer betrokken dan menig oud renner als Ducrot en Traksel of automatische piloot en birdwatcher Kroon. Je kan je jezelf wellicht afvragen of je José Been niet kan waarderen omdat ze als vrouw en niet renner niet beantwoord aan je verwachtingspatroon.

    José Been doet ook veel Engels commentaar, en de Engelse kijkers zijn doorgaans zeer lovend over José Been. Ook over de artikelen die ze schreef voor Cyclingtips.

    Ik zou maar eens naar jezelf kijken of je zelf niet het probleem bent met vooringenomenheid en rolbevestigende verwachtingspatronen.
    13 maart 2023 13:01
    @Knightbiker

    Uhm... Hij benoemt Traksel al joh. Ga eens fietsen met je insinuaties
    13 maart 2023 13:42
    Hoi Knightbiker, ik heb Jose Been al heel lang niet meer gehoord, zou best kunnen dat ze sterk verbeterd is inmiddels. Dat ze een vrouw is speelt geen enkele rol bij mijn oordeel. Ik vind Roxane bijvoorbeeld prima.
    13 maart 2023 13:58
    @verstand op nul, ok wellicht ging ik wat kort door de bocht. Laat maar zien dat voorkeuren voor presentator subjectief zijn. (En los staan van de zaak in kwestie)
    13 maart 2023 15:58
    Marijn heeft inhoudelijk mbt wielrennen niets te melden.
    Dan zijn er betere zoals Chantal Braak etc. Maar niet een mislukte journalist die jaartal te graag in het wereldje wilde komen. Werd renster als experiment of ouder iemand die schreef over fietsen, wielrennen en beetje op laag demesniveau koerste nog prof kon worden.
    Ze trok veel media en publieke aandacht zoals Puck Moonen en kreeg daarom daarna paar keer contract. Niveau en technisch fysisch inhoudelijk was toen nog behoorlijk laag tov nu.
    13 maart 2023 16:02
    @knigightrider. Jij bent vast de lollige thuis.
    José Been.... Ja ze volgt ieders social media, leest alles en spreekt haar taken.
    Maar als je niet haar hooghartige betweterige spreken, intonatie herkent, ja dan kun je niet veel goed beoordelen.
    13 maart 2023 17:10
    @kopoverkop dus, je erkent dat ze haar werk doet door goed voorbereid te zijn, maar je kan haar intonatie niet hebben en je vindt haar een betweter?
    Kan gebeuren, ik zie dat niet ik zie iemand die blij is dat ze het werk mag doen dat ze doet, en daar moeite insteekt in tegenstelling tot een aantal andere wieler commentatoren.

    Agree to disagree, al vind ik het raar om iemand af te fakkelen terwijl je wel erkent dat ze haar taken serieus neemt.
    13 maart 2023 20:42
    Taken serieus nemen is wat anders dan goede juiste uitvoering ervan kunnen geven. Overigens binnen het peleton van conti tot WT bestaat is deze mening breed gedragen. Ook hier op WF is dit vaker aangegeven door velen hier. Ofwel als velen dat zo ervaren zal het niet zijn vanwege haar vrouw zijn e.d.
    14 maart 2023 09:57
    @kopoverkop - mooie drogreden, wie zal er ooit toegeven dat ze haar niet pruimen omdat ze een vrouw is? Dat zou forum-zelfmoord zijn.
    Dat rolbevestigend denken is ook niet per se een bewust proces, het zit cultureel ingebakken in de mens.

    (Verder wil ik best toegeven dat ik José Been in haar begin jaren ook niet kon hebben, dat kwam onder andere doordat ze het anders deed, en ze nog niet de ervaring had die ze nu wel heeft, en ik ben intussen aan haar stijl gewend)
13 maart 2023 19:00
Is het nou echt zo ingewikkeld om je respectvol te gedragen ten opzichte van je medemens. Te snappen dat je als oudere, meer senior werknemer of als leidinggevende je voelsprieten moet gebruiken en een beetje je best doen om geen dingen te zeggen die een ander kunnen kwetsen. Het gaat niet om iets niet mogen zeggen, het gaat om in staat te zijn een situatie in te schatten en te weten wat wanneer kan. Begrijpen wanneer je intimiderend over komt op een ander. We kunnen duizend en 1 meldpunten inrichten, maar zolang mensen andere mensen niet respectvol behandelen, zullen we geen stap verder komen. Om nog maar te zwijgen over de situatie waar zaken gemeld zijn en genegeerd worden. Iedereen verdient respect, op elke werkvloer, overal. Helaas zijn er nog teveel mensen die vinden dat zij alles moeten kunnen zeggen, die het geen klap interesseert of ze een ander kwetsen, zij mogen per slot van rekening alles, dat is hun recht. Dat andere mensen ook rechten hebben, ach dat is nou jammer……….
    13 maart 2023 22:51
    Ja het is heel moeilijk.
    Kijk de hele dag eens goed om je heen en je ziet echt veel asociaal gedrag.
    Dat zijn veelal kleine dingen zoals geen richting aangeven, voordringen bij de kassa enzovoort.
13 maart 2023 10:47
Goh, hij kwam naar mij toe altijd over als een nerd en een wat streverig mannetje, maar schijn bedriegt. Blijkbaar pocht hij niet alleen met zijn hoge hematocrieet waarde, maar kon hij zijn lusten niet onder stoelen of banken houden. Erg onprofessioneel en ik zie nergens naar voren komen dat hij voor het matje is geroepen en er serieuze gesprekken hebben plaatsgevonden. Wat een gebrek aan professionaliteit, collegialiteit en fatsoen. Je zou zeggen dat dingen zoals deze zijn op te lossen en geen mentale sporen bij Marijn achter hadden hoeven laten als er ruimte was om over te praten en er duidelijke consequenties aan verbonden waren. Dit maakt het hele gebeuren bijzonder triest. Einde carriere Danny Nelissen.
    13 maart 2023 14:37
    @Lars Maden,
    Je schrijft; 'Zijn gedragingen waren intern al bekend en hij werd niet ontslagen. Nu onder druk van de publieke ophef wellicht wel. Dus gecanceld! Jullie snappen er duidelijk weinig van.'

    Ik zou met je meegaan als dit het hele verhaal is. Echter heeft de redactie zich ook teruggetrokken, aangezien deze ook een aandeel hebben door niet op te treden naar eerdere meldingen. De nos-sportredactie is medeverantwoordelijk en gaan zich intern opschonen, in plaats van alleen onder druk cancelen.
    13 maart 2023 16:09
    Je verwoord het goed. Echter dat aangaande mentale problemen gaat dan meer over feit dat het meisje niet gehoord werd door de NOS leiding. Dat ze zich mogelijk bpverraden voelde of totaal genegeerd.
    Kan ook zijn dat de NOS dacht wat zullen we voor jou doen als we toch al menen dat je niet echt veel inhoudelijke brengt en een corryfee als DN daarom maar niet hiermee gaan lastig vallen wat ze wel hadden moeten doen uiteraard.

    Maar beschadigd door herhadelijke sexueel getinte botte praat, hou eens op. Dan zijn de helft van de vrouwen in het land "beschadigd".
    13 maart 2023 17:15
    @ kopoverkop : speciaal voor jouw wat statistieken:
    Bijna driekwart (73%) van de Nederlandse vrouwen is ooit seksueel geïntimideerd; dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen. De helft (51%) van de vrouwen in Nederland heeft in het afgelopen jaar situaties of omgevingen vermeden uit angst voor fysiek of seksueel geweld
13 maart 2023 11:52
Ik verbaas me wel dat veel mensen hier al de aanname doen dat hij schuldig is. Als hij daadwerkelijk schuldig is, dan is het walgelijk, maar ook voor Danny Nelissen geldt: onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
    13 maart 2023 12:05
    Daar heb je natuurlijk gewoon een punt. Het lijkt er wel op dat er mensen zijn die het verhaal van Marijn kunnen bevestigen.
    13 maart 2023 12:15
    Hij wordt niet van seksueel geweld beschuldigd. Het gaat om het bezigen van oversekste praatjes. Denk dat iedereen dat soort mensen wel een keer heeft meegemaakt, dus klinkt het niet onwaarschijnlijk.

    De vraag die mensen hier vooral bezig lijkt te houden is in hoeverre je aanstoot mag/moet nemen aan dat soort gedrag. Ik zit meer in kamp De Vries, maar anderen houden er minder strenge fatsoensnormen op na.
    13 maart 2023 13:42
    Schuldig, schuldig. Er zijn toch geen strafbare feiten gepleegd?

    Het is een kwestie van omgangsvormen en communicatie. Goed om bij stil te staan maar niet over daders/slachtoffers te spreken.
    13 maart 2023 15:08
    @paustovski
    Als hij dat gepraat heeft gedaan naar de Vries, en zij heeft gevraagd om er mee te stoppen. Maar hij gaat door. Kan je dat juridisch uitleggen als intimidatie.

    En ja dat is strafbaar
    13 maart 2023 15:35
    Schuldig? Hij heeft geen misdaad gepleegd. Hij komt hier niet voor in de gevangenis. Hij heeft Marijn (zeer waarschijnlijk) met geen vinger aangeraakt dus dat 'schuldig' zal wel meevallen. Dat gezegd hebbende. Hij kan zich gewoon als een volwassen kerel gedragen en zeggen. "Marijn en mensen, het spijt me. Ik had een grote bek. Ik had beter moeten weten dan dit soort dingen tegen een andere vrouw te zeggen." Koopt hij een mooie bos bloemen voor Marijn en kunnen ze als volwassenen gewoon het gesprek aangaan. Desondanks ligt de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de werkgever zelf. HR had dit namelijk moeten oppakken en dan was dit verhaal nooit naar buiten gekomen want dan was het gewoon met een goed gesprek afgehandeld.
    13 maart 2023 15:44
    @Mocca: Dat zou alleen zo zijn als hij tegen haar zou hebben gezegd dat hij haar wilt 'neuken'. Dan zou dat uitgelegd kunnen worden als intimidatie. Als hij tegen haar heeft gezegd dat hij bvb Dionne wel zou willen 'neuken' (alleen dat woord al... als je je een beetje normaal gedraagt dan zou je niet 'neuken' zeggen maar 'naar bed gaan'...) dan is dat geen intimidatie jegens de Vries. Dus het gaat hier om een issue tussen twee werknemers van de NOS waar gewoon een goed gesprek, eventueel in het bijzijn van HR, voldoende zou hebben moeten zijn. Gebeurt het dan weer, ja, dan zou dat waarschijnlijk leiden tot ontslag. Ik heb een situatie op werk meegemaakt waarbij de directe leidinggevende tegen mij zei "Why, why, why?!" en dat op een vrij agressieve manier toen hij zag dat ik op een bepaalde manier werkte die niet in het 'boekje' stond beschreven. Nou, dat moet je natuurlijk niet tegen een Hollander doen... Dus was er een mondeling 'gevecht'. Resulterend in een gesprek met de supervisor (kan me niet herinneren of dat met HR erbij was). Later werd het hele Nederlandse team (en andere teams over hun direct leidinggevende) gevraagd naar wat zij van de leidinggevende vonden. Nou, hij werd compleet weggevaagd door het hele team, ik was grappig genoeg de enige die wat milder was in de bewoordingen... De week erop was hij overgeplaatst naar het oost-Europese team. De beste man is overigens een Russische Poetinhater. Dus dat pleit voor hem :-D
    13 maart 2023 16:19
    SCHULDIG?
    je kunt schuldig zijn aan aanranding, diefstal etc. Maar lompe praatvenngedrag in die zin is niet strafbaar dus in die zin niet schuldig.
    Tenzij schuldig aan onfatsoenlijk handelen, ja dat lijkt mij duidelijk. Er is niemand vermoord maar in de media mbt de aandacht, woordkeuze en gespeelde verontwaardiging lijkt het daar wel op.
13 maart 2023 13:20
Misschien zag hij in Marijn een "vriend". Zoals je zulke taal ook in elke vriendengroep hebt. Maar als ze aangeeft er niet van gediend te zijn dan kan je er beter mee kappen.
13 maart 2023 08:41
Tsja, niet verrassend dit helaas.. Iedereen die een beetje terugging in de tijd en uitzocht wie wanneer op welke plek was in de Avondetappe kon al tot de conclusie komen dat Nelissen de enige persoon was over wie Marijn het kon hebben.
13 maart 2023 09:41
Als zodanig gaat het hier inhoudelijk helemaal niet om wielrennen, fietsen, maar om een veel voorkomend fenomeen op de 'werkvloer'. Eerder om uitwassen van een kennelijk uitermate ranzige cultuur bij de Hilversumse NOS oftewel de gooise matras.
Dat met de klacht(en) niets wordt gedaan zegt eigenlijk al genoeg. Alles ahw onder de matras houden. Zeer kwalijke situatie voor een nb publieke organisatie, omroep.
Ook dat de kennelijk eerder ingediende klachten nu via de Gooi en Eemlander uitlekken in de zin dat het om Nelissen zou gaan, is kwalijk. Klachten dienen vertrouwelijk behandeld te worden. Of het klachtdossier is inmiddels afgehandeld en openbaar toegankelijk.
Uiteraard was de wereldvrouwendag een goed moment voor de column van Marijn. Btw, is het niet elke dag wereldvrouwendag?
Of er daadwerkelijk sprake is van grensoverschrijdend gedrag als gesteld, dient eerst nog maar ns onderzocht te worden. Benieuwd naar de versie van Nelissen.
    13 maart 2023 09:57
    Elke dag een wereldvrouwendag? U heeft een vaatwasser hoor ik wel.
13 maart 2023 11:02
ik zou net denken dat degenen, die alleen iets te melden hebben wanneer ze in de buurt van "verkeerd" mogen komen, net degenen zijn die nietszeggend zijn

ik ben in ieder geval in staat om ongemeen boeiend te zijn zonder dat ik ook maar 1 keer moet gaan nadenken over de toelaatbaarheid van mijn uitlatingen en ik ben echt verre van bijzonder

begrijp niet wat het probleem is van zij die het gevoel hebben constant op hun stappen te moeten letten
13 maart 2023 13:16
Zullen we wachten op wat Dhr Nelissen te vertellen heeft?
Ongeacht wat de uitkomst daar ook van is, leven wij( gelukkig) in een land waar twee zijde van het verhaal gehoord moeten worden. Vandaaruit zal door de juiste mensen wel de juiste stappen worden ondernomen.
13 maart 2023 13:25
Wow, wat een reacties.

Veel van deze reacties bevatten aannames. Op basis van aannames snel wat roepen, daar is niemand bij gebaat.

Uit een grootschalig onderzoek naar dit soort zoeken kwam naar voren dat organisaties TE SNEL mensen die beschuldigd worden al aan de kant zet. En dan worden er ook fouten gemaakt en kunnen mensen (de beschuldigden) te snel/zeer bestraft worden, soms zelfs onterecht.

Dus kom op, even rustig aan, iedereen rustig aan het woord laten en nadat alle wolken zijn opgetrokken een verstandig besluit nemen.
    13 maart 2023 18:40
    Ik verwacht dat het bij de NOS te lang heeft geduurd. We zijn 6 jaar verder en nu wordt Marijn pas serieus genomen door haar leidinggevenden.
13 maart 2023 08:49
Waarom bij de NOS gemeld? Dat moest toch bij de KNWU?

Anyway, goed dat WF niet mee is gegaan op de geruchtenmolen van de afgelopen dagen. De borstklopperij van die geruchtenmolen snap ik dan weer niet zo goed, want er zijn naast deze naam ook tig andere onterechte namen voorbijgekomen. En nee, daar kun je Marijn niet de schuld van geven omdat ze zogenaamd geen naam heeft genoemd. Dat heeft ze namelijk wel, hooguit niet voor de buitenwereld.
    13 maart 2023 09:20
    Hoezo bij de KNWU? Die organisatie staat hier geheel buiten.
    13 maart 2023 11:50
    Hoe bedoel je, hooguit niet voor de buitenwereld? Dat ze in de publiciteit geen namen noemt is precies waarom de geruchtenmolen op gang kwam, inclusief hier een malloot die (god betere het) Rob Harmeling zwart ging maken. Dat kun je haar wel degelijk verwijten.
    13 maart 2023 17:43
    @Oblomov dat is de omgekeerde wereld. Niet speculeren is ook een kunst.
13 maart 2023 09:17
Iedereen krijgt hier de reclames waar die om vraagt. Zegt vaak iets over je eigen interesses. ;-)
13 maart 2023 11:08
Met die uitspraak doe je iedereen tekort die uitstekend werk levert (of het nu in de sportjournalistiek is of daarbuiten) zonder vunzig gedrag te vertonen. Of omgekeerd bekeken: de gedachte dat iedereen die interessante praat verkoopt ooit 'gepakt' zal worden vanwege foute uitspraken is te gek voor woorden.
13 maart 2023 11:22
Uiteindelijk zullen er de figuren overblijven die juist iets te melden hebben.
Die zich niet hoeven te verlagen in ranzigheid om maar iets te kunnen melden.

En Iedereen heeft vunzig gedrag. Het gaat er alleen om waar doe je het, en tegen wie.
En als je wordt gevraagd om het niet te doen, en die persoon gaat ermee door. Je meldt het, wordt niks mee gedaan. Je meldt het nog een keer, wordt nog steeds niks mee gedaan. Dat is niet 1 keer een foute uitspraak. Dat is keer, op keer, op keer, op keer.
En ja dat moet aangepakt worden.
13 maart 2023 11:25
Moet eerlijk zeggen dat ik toch een beetje verbaasd ben dat het Nelissen betreft. In de Avondetappe maakte hij weliswaar vaak een uitgebluste indruk, maar als commentator van de vrouwenkoersen deed ie het toch goed met Knetemann.
    13 maart 2023 16:45
    Ik snap wel dat hij uitgeblust was van al dat neuken...
    13 maart 2023 17:19
    Knetemann. Zal wel reageren bij VI en heeft wellicht een heel ander verhaal.
    13 maart 2023 17:27
    Ik geloof niet dat Roxanne een ander verhaal heeft over hoe Nelissen zich tegenover De Vries heeft gedragen. Hooguit een verhaal over haar eigen ervaringen met Nelissen.
13 maart 2023 13:33
Waarom Wielerflits plaatsen jullie dit bericht opnieuw althans hij staat er nu weer op met tijdstip 13:!5. inhoudelijk is er niets veranderd. Komt bij mij over alsof jullie dit leed helemaal ten voordele van jullie site willen uitmelken. Persoonlijk vind ik dat jullie hiermee ook een grens te over gaan.
    13 maart 2023 15:05
    Ik heb het vermoeden dat niet WF dit doet maar dat het gewoon de algoritmen zijn. Hoe meer mensen een bepaalde pagina bezoeken en/of comments plaatsen des te hoger die zal komen te staan in het nieuwsoverzicht. We kunnen het uittesten door met zijn allen naar het nieuws te gaan dat Strand Hagenes de Ronde van Drenthe heeft gewonnen en daarop te reageren met 'gefeliciteerd'
13 maart 2023 14:11
Ik vind het onbegrijpelijk dat je aan een vrouw vertelt: wie je allemaal hebt geneukt en wie je wil neuken.
Ik vind het onbegrijpelijk dat als een vrouw, met wie je alleen in de auto zit en je vertelt dat ze je praatjes niet leuk vindt, je er nog steeds mee doorgaat.
Ik vind het onbegrijpelijk dat je als HRM en directie te horen krijgt dat een vrouw de praatjes van haar mannelijke collega ongepast vindt, dat je dan niks met deze informatie doet.

Maar dan vind ik het ook weer onbegrijpelijk om je ex-collega aan de schandpaal te nagelen voor wat ongepast verdrag van jaren geleden.
Wat er is gezegd door Danny is niet strafbaar en dat er door niemand is ingegrepen ook niet.
Ik denk dat er in de sportjournalistiek meer testosteron rondloopt dan op een gewone werkvloer. Dus voor mij zijn deze platvloerse opmerkingen geen verrassing en ook niet schokkend.
Dionne, Astrid en Rikvah gaan hier blijkbaar anders mee om. Ik hoop dat zij zich ook laten horen, want zij zijn voor mij de belangrijkste getuigen.
    13 maart 2023 15:14
    Als het tot een rechtzaak zou komen, zou het gedrag van Danny is intimidatie en/of pesterijen gezien kunnen worden.
    En beide zijn strafbaar.
    13 maart 2023 16:14
    Helène Hendriks en nog veel meer anderen gaan er ook anders mee om. Zonder dit allemaal goed te praten wel te verstaan.
13 maart 2023 12:29
Jaja, die dikke Danny.
Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over.... en het is echt niet de enige kletspraat van 'm.

Reacties zijn gesloten.