Kim Cadzow verruilt Jumbo-Visma voor EF Education-Cannondale
foto: Cor Vos
maandag 18 september 2023 om 17:10

Kim Cadzow verruilt Jumbo-Visma voor EF Education-Cannondale

Kim Cadzow verdedigt vanaf volgend jaar de kleuren van EF Education-Cannondale. De 21-jarige Nieuw-Zeelandse tekende eind 2022 nog een contract voor twee seizoenen bij Jumbo-Visma, maar verlaat de Nederlandse ploeg al na één jaar voor een nieuw Amerikaans avontuur.

Cadzow kan worden gezien als een laatbloeister. Ze stapte vijf jaar geleden als triatleet voor het eerst op de fiets. Ze liet al snel mooie resultaten zien, maar vond het hardlooponderdeel minder leuk. Haar coach moedigde haar vervolgens aan om zich toe te leggen op fietsen. Zonder enige verwachtingen verruilde Cadzow begin 2021 de triatlon voor het wielrennen. Het ging vervolgens heel erg snel.

In dienst van de bescheiden Britse wielerploeg Team Torelli maakte ze indruk met een vijfde plaats in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Ook werd ze veertiende in de Grand Prix de Morbihan en zestiende in La Classique Morbihan. Jumbo-Visma was er vervolgens als de kippen bij om Cadzow een tweejarig contract voor te schotelen.

Dit jaar besloot de Nieuw-Zeelandse klimster zich in Spanje te vestigen om het trainingsschema en wedstrijdprogramma van Jumbo-Visma te kunnen volgen. Ze liet zich de voorbije maanden, in haar eerste seizoen op het allerhoogste niveau, zien in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen (17e in het eindklassement) en de Tour of Scandinavia. In die laatste koers werd ze zelfs derde in de koninginnenrit naar Norefjell.

foto: Cor Vos

Stap naar de wereldtop
Cadzow had eigenlijk nog een doorlopend contract bij Jumbo-Visma tot eind 2024, maar vertrekt dus al eerder naar een andere ploeg. Esra Tromp, die sinds kort als algemeen directeur aan het team is verbonden, is zeer enthousiast over de nieuwe aanwinst. “Op de fiets is Kim echt een monster. Ze wil alles uit zichzelf halen en ze geeft niet op. Ze gaat altijd tot het gaatje en dat is cool om te zien.”

“Ze heeft het wielrennen pas enkele jaren geleden ontdekt, maar ze heeft een ongelofelijke aanleg voor het klimwerk. Het doel is om met Kim een traject aan te gaan, om haar zo te laten uitgroeien tot een van de beste klimsters ter wereld. Dat is haar droom en die willen we ook laten uitkomen”, legt Tromp de lat hoog.

EF Education-EasyPost kondigde begin juni een ‘eigen’ vrouwenteam aan: EF Education-Cannondale. Dat was enigszins opvallend, omdat er momenteel al een vrouwenteam koerst onder de naam EF Education-TIBCO-SVB. Die ploeg, waar EF titelsponsor is, is alleen geen eigendom van het bedrijf dat achter de mannenploeg van manager Jonathan Vaughters zit.

De licentie van EF Education-TIBCO-SVB is in handen van Linda Jackson. Deze ploeg zal volgend jaar niet meer in het peloton te zien zijn. De vrouwenploeg stopt definitief omdat er niet voldoende sponsoring is gevonden.

EF Education-Cannondale zal overigens niet op het WorldTour-niveau actief zijn. De nieuwe ploeg van Vaughters zal starten als een continentale ploeg.

 
11 Reacties
Sorteer op:
18 september 2023
Bizarre leegloop bij de damesploeg van TJV. Als ik het goed heb gevolgd is er ook nog enkele versterking aangekondigd. Benieuwd wat hier aan ten grondslag ligt. Het contrast met de mentaliteit en resultaten van de herenploeg is opvallend te noemen.
  18 september 2023
  Mijntje Geurts en Margaux Vigie komen volgend jaar voor Jumbo uit. Geurts heeft dit jaar het aardig gedaan en lijkt me een aardige aanwinst voor de toekomst. Maar de bezetting voor volgend jaar is nog steeds aan de dunne kant. Hopelijk komen er nog wat aan kwaliteit bij.
18 september 2023
Het is zeker opvallend te noemen, dat de weglopende dames vooral richting EF gaan. Zij volgen trouw de voormalige manager lijkt 't. Nog even en er blijft alleen Vos over. Zij missen zeker kwaliteit, maar dan vooral bij 't klimwerk. Ik hoorde ook al dat een deel van de leiding gaat vertrekken. Of dat waar is, weet ik niet.
  18 september 2023
  Voltallige ploegleiding lijkt weg te gaan en ook kraak is helaas voor JV(veel meer) dan een gerucht
  18 september 2023
  Als de ploegleiding vertrekt kunnen ze er alleen maar op voorruit gaan, die heb ik nog nooit op een tactisch sterke beslissing kunnen betrappen. Verder is het verschil op elk vlak wel erg groot met het heren team, alsof het dames team een soort van verplichting is. De laatste 2 jaar voornamelijk "talenten" aangetrokken die overbodig waren waar een ploeg als DSM toch wel de betere talenten binnenhaalt en ook verlengt.
  19 september 2023
  Zo zie je maar, Kelderfan....iedereen loopt daar gillend weg..!
18 september 2023
Deze dame is nu natuurlijk al één van de beste klimsters, alleen kan ze absoluut niet in een peloton fietsen. Verder ben ik benieuwd wat er volgens Jan mis is met de mentaliteit van de damesploeg. Rensters? Ploegleiding? Manager?
  18 september 2023
  Ik zie het probleem ook niet zo met de mentaliteit. Ze missen gewoon kwaliteit. Vos is natuurlijk een topper, maar heeft dit jaar helaas veel fysieke tegenslag gehad. Markus ontwikkeld zich gestaag. Labecky is een gokje geweest, maar daar zit het echt niet meer in. Kraak ontwikkeld zich goed en zie ik nog wel een paar mooie stappen maken. Henderson en Swinkels zijn blijven hangen, al heeft Swinkels deze week wel uitgehaald en voor Van Empel was dit echt eer leerjaar.
  18 september 2023
  Je mag je toch best afvragen hoe het komt dat de meer ervaren rensters relatief snel vertrekken. Ik denk dan aan Kasper, Koster en Swinkels. En nu gaat Cadzow al (voortijdig) na één jaar. Het valt te hopen dat de geruchten over Kraak pure verzinsels zijn.
18 september 2023
Sinds Tijssen er is neergezet door Zeeman is het er gaan rommelen. Blijkt weinig van het vrouwenwielrennen te begrijpen en weten waardoor veel wielrensters er geen vertrouwen meer in hebben en hun heil ergens anders zoeken. Hetzelfde geldt voor het merendeel van de staf nu aanmerkingen over de manier van werken van Tijssen aan dovemansoren zijn gericht en hem de hand boven het hoofd wordt gehouden.
Ik begrijp dat er zo veel focus op de mannenploeg is gezet; ergens begrijpelijk gezien de kwaliteiten aldaar icm noodzaak aan nieuwe sponsor, dat randvoorwaarden voor de vrouwen minder prioriteit kreeg. Niet handig voor een startend project. Plugge gaan evalueren wat er naar de toekomst toe nog beter kan. Afgaande op nieuws alhier, kan de vrouwentak wel een push/kwaliteitsinjectie gebruiken!

Geef een reactie