Kévin Reza (33) kondigt zijn afscheid aan

zaterdag 19 juni 2021 om 12:07
Kévin Reza (33) kondigt zijn afscheid aan

foto: Cor Vos

Kévin Reza hangt aan het eind van het seizoen zijn fiets aan de haak. Voor de sprinter van B&B Hotels, die vorige maand 33 jaar werd, zit er dan een elfjarige profcarrière op.

Reza licht in een persbericht van zijn ploeg zijn afscheid toe. “Mijn besluit is de afgelopen weken tot stand gekomen. De nervositeit in het peloton, de risico’s die sommige renners nemen, alle inspanningen steeds weer, mijn kont uit het zadel, keer op keer… Ik heb het gevoel dat ik het niet langer kan opbrengen allemaal.”

Zijn recente deelname aan de Baloise Belgium Tour heeft zijn standpunt niet veranderd. “Ik heb mezelf altijd voorgehouden dat op de dag dat ik mijn missie steeds moeilijker kon vervullen, ik mijzelf de juiste vragen moest stellen. In België merkte ik dat mijn fysieke conditie nog goed was, maar dat mijn hoofd niet langer volgde. Mijn lichaam kan niet langer met zulke druk omgaan. Op televisie ziet de voorbereiding op een sprint er vloeiend en simpel uit, maar in werkelijkheid is het heel anders.”

‘Nu merk ik dat het moment is gekomen’
Nadat hij in 2016 in de Vuelta a España al eens hard ten val kwam, wil Reza zijn leven niet langer op het spel zetten. “Het was verschrikkelijke uitdaging om terug op de fiets te komen na die val. Zo wilde ik mijn carrière niet beëindigen. Ik wilde laten zien dat ik op topniveau kon terugkeren. Nu merk ik dat het moment is gekomen en ik heb er geen problemen mee om dat te zeggen. Voor veel renners is afscheid nemen een taboe, maar ik heb er echt geen moeite mee.”

Volgende week zaterdag staat de Franse renner niet aan de start van de Tour de France. “In juli wil ik fysiek en mentaal uitrusten om in mijn laatste wedstrijden goed te presteren. Daarna is het tijd om na te denken over mijn nieuwe carrière. Ik weet nog niet exact hoe mijn toekomst eruitziet, maar als ik kansen krijg ga ik die zeker bekijken.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Verweggistan 19 juni 2021 om 12:25

Ik vond hem de laatste jaren al steeds minder zichtbaar in de sprints. Was toch een goede lead-out/onderdeel van de sprinterstreintjes en kon eventueel ook naar een mooie ereplaats sprinten.

Wheely 19 juni 2021 om 12:32

Als je eenmaal het ridicule van de sport, en dan met name het sprinten, inziet is de keuze snel gemaakt lijkt me.

KennyKlimmen 19 juni 2021 om 12:32

Iedere keer met mn kont uit het zadel. Ha, ha, die gozer lijkt er echt helemaal klaar mee.

Alderpark 19 juni 2021 om 12:39

In de ronde van België reed hij heel de tijd helemaal vanachter in het peloton alsof hij zich heel de dag mentaal aan het voorbereiden was om dan op het einde zich te mengen in dat geweld. Hij hield zich dus duidelijk heel de dag uit het gedrang omdat hij er tegenop zag om zich over die mentale grens te trekken om je in zo’n sprint te trekken. Ik kan me perfect inbeelden dat je na jaren aan een stuk het niet meer kan opbrengen om altijd over die mentale grens te gaan, een sprintvoorbereiding rijden valt mentaal echt niet te onderschatten. Respect voor de mooie carrière van Reza.

Deel Koeper 19 juni 2021 om 13:03

Dat zal Moscon tevreden stemmen.

Murcia 19 juni 2021 om 13:05

Lange loopbaan gehad en zeker een renner die zijn waarde had vooral in de lead-out.
Kan mij heel goed voorstellen dat op een gegeven moment je het niet meer op kunt brengen om de risico’s weg te redeneren als je betrokken bent bij de sprints.

Openheid hierover is nooit een slecht ding, alle succes voor hem in het leven na de fiets.

Nillus 19 juni 2021 om 13:25

Idd Respect voor deze man, !
Wat ik altijd mis in “deze gaat stoppen verhalen” is wat de renner gaat doen na zijn wieler carriere ?

SolitaryShell 19 juni 2021 om 14:54

Staat toch dat ie dat nog niet weet?

D.Koch 19 juni 2021 om 14:02

Komt altijd sympathiek en doordacht op mij over. Weloverwogen keuze

r525 19 juni 2021 om 14:39

Eerlijk en open verhaal, zo zullen er wel meer over denken. Jammer dat hij zelf uiteindelijk nooit gewonnen heeft, was een meer dan degelijke leadout.

Headlines

Materiaalzone

Populair