Kenners nuanceren: “Actie van Groenewegen was erover, maar geen moordaanslag”

donderdag 6 augustus 2020 om 13:09
Kenners nuanceren: “Actie van Groenewegen was erover, maar geen moordaanslag”

© Cor Vos

Dylan Groenewegen is sinds gisteren kop van Jut op sociale media. Vooral Patrick Lefevere schreeuwde zijn woede uit. “Deze kerel hoort thuis in de gevangenis”, klonk het bijzonder scherp. De meningen van de meer objectieve kenners zijn een stuk genuanceerder. Al is tezelfdertijd ook iedereen overtuigd: “Zo’n actie kan niet en moet bestraft worden.”

Oliver Naesen: “Hij is een typische sprinter”

Het was in de Eurométropole Tour van 2016 dat Oliver Naesen het aan de stok kreeg met Groenewegen nadat die de deur had dichtgedaan in volle sprint. Naesen nam toen het woord ‘crapuleus’ in de mond en noemde de Nederlander een bowlingbal die iedereen omver kegelt. Ook de woorden ‘achterlijken’ en ‘deb’ werden uitgespuwd.

Vandaag nuanceert Naesen. “Naast de fiets is Dylan een aangename, vriendelijke kerel”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Maar op de fiets is hij een typische sprinter. Zet hem in de laatste rechte lijn en hij verandert in een killer, zoals allemaal. Die mannen zetten allemaal hun verstand op nul. Ik ken maar één uitzondering: André Greipel. Dat is een gentleman en hij speelt het altijd fair. Maar die krijgt dan overal de kritiek dat hij te braaf is.”

Naesen kaart liever twee andere problemen aan, namelijk de gevaarlijke aankomst daar in Katowice én de laksheid van de wedstrijdjury. “Er bestaan regels voor de sprint. Je moet bijvoorbeeld je lijn houden. Dat wordt nooit nageleefd, maar de jury grijpt amper in. Tenzij in de Tour, omdat de hele wereld meekijkt. Of als je Bouhanni heet, omdat die al te veel mispeuterd heeft. Maar een gemiddelde sprint zou veel zuiverder verlopen als de jury consequenter ingrijpt en strenge straffen uitdeelt.”


Frank Hoste: “Normaal sprint hij wel rechtdoor”

Frank Hoste is zelf een ex-topsprinter en oud-winnaar van de groene trui. “Normaal sprint Groenewegen rechtdoor. Als hij opgesloten zit, gaat hij niet kwakken”, begint hij zijn relaas. “Ik vind hem geen gemene sprinter. Gisteren was dat helaas anders. Wat hij deed, kan gewoon niet. Het was er ver over.”

“Groenewegen lag op kop en kiest zijn lijn op twee meter van de nadar. Wanneer Jakobsen komt, begint hij te schuiven. Nog geen ramp, zolang je terug naar het midden gaat als de ander blijft komen. Maar dat doet hij niet: hij blijft uitwijken en zet op het einde nog zijn elleboog. Dat is opzettelijk. En geloof me: een sprinter wéét dat er dan gevallen wordt, onvermijdelijk. Daarom kan je dit nooit goedpraten.”


Robbie McEwen: “Correcte diskwalificatie”

Ook voormalige topsprinter Robbie McEwen lijkt enig begrip te tonen. “De actie van Groenewegen was er een die door sprinters al heel veel is gedaan”, zegt hij in een tweet. “En dat levert een correcte diskwalificatie op.” Maar de Australiër verwijst ook naar de omheining, daar in Katowice. “Dat was niet volgens de veiligheidsnormen van de UCI.”


Eddy Planckaert: “Leef er maar mee, met zoiets op je geweten”

Eddy Planckaert, ook al een oud-sprinter en winnaar van de groene trui vindt de term ‘moordaanslag’ bij de actie van Groenewegen ongepast. Maar ook hij vindt uiteraard dat wat hij deed, absoluut niet door de beugel kan. “Elke sprinter wijkt wel eens van zijn lijn af”, vertelt hij in Het Nieuwsblad. “Ik heb dat bijvoorbeeld ooit ook wel eens gedaan in de Ronde van Limburg toen ik op dertig meter van de meet was en ik Sean Kelly en Mario Cipollini voelde komen. Gelukkig zonder valpartij tot gevolg. Je doet dat onbewust en door de adrenaline.”

Eddy Planckaert – foto: Cor Vos©1998

“Wat Groenewegen gisteren deed, dat is niet gewoon de deur dichtdoen, dat is de deur helemaal dichtsmijten. Een andere sprinter als Jakobsen zou zich bij de eerste actie misschien al hebben ingehouden. Groenewegen zou sowieso gediskwalificeerd zijn en Jakobsen zou tweede zijn geworden en alsnog de zege hebben gekregen. Maar Jakobsen bleef doorgaan. Groenewegen voelde dat hij geklopt ging worden en kwakt vervolgens de deur helemaal dicht. Jongens, jongens. Zo manoeuvres moeten er echt uit.”

Planckaert  vreest dat het peloton twee Nederlandse topsprinters armer is na de spurt van woensdag. “Ik ben er niet goed van. Ik hoop met héél mijn hart dat Jakobsen volledig kan herstellen, maar ik ben daar niet zeker van. En wat met Groenewegen? Die zal nu ook wel in zak en as zitten en dat héél lang met zich meedragen. Leef er maar mee, met zoiets op je geweten. Ik denk dat we nu twee spurters kwijt zijn.”


Dit artikel delen:

95 Reacties

Sephiroth 6 augustus 2020 om 13:16

wow, Naessen, die zag ik niet aankomen. Echter wel helemaal de spijker op zn kop.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:18

Hij toont nog eens zijn groot hart.

kelderfan 6 augustus 2020 om 13:23

Ik denk dat Naesen het goed verwoord.

Lex van Deijl 6 augustus 2020 om 13:57

opmerking Levevre ongepast. zijn sprinters nu en het verleden waren ook geen recht toe aan sprinters.

Guushovd 6 augustus 2020 om 14:20

Naesen is echt een top kerel, tenminste zoals ik hem uit interviews talkshows en podcasts ken. Sympathiek en intelligent. En dat blijkt nu ook uit zijn reactie. Kunnen een hoop mensen hier wat van leren.

VerstandOpNul 6 augustus 2020 om 14:30

Dus die bijnaam heeft Dylan aan hem te danken?

jv88 6 augustus 2020 om 14:51

Klasse reactie. Laat de Groenewegen harers dit ook lezen. Dit is namelijk wel een objectieve mening van iemand die nu ook heel makkelijk een schop na had kunnen geven!

Ab Normaal 6 augustus 2020 om 14:51

Planckaert ook.
Denk idd dat we twee NL’se topspurters kwijt zijn.

Jean Dumas 6 augustus 2020 om 14:57

+1

klootje kriekeljon 6 augustus 2020 om 19:56

Heerlijk renner en mens!

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:17

De kop past totaal niet bij de getuigenissen. Waar zijn jullie mee bezig? Daarbij, je moet niet aan gekken vragen om een gek te beoordelen.

Merlinappa 6 augustus 2020 om 13:18

PatLef noemde het op de Vlaamse Radio 2 een moordaanslag vanochtend.

Chaba 6 augustus 2020 om 13:25

lekker makkelijk, waarom zijn dat gekken……zij hebben dit ook allemaal meegemaakt.
Dat het nu fout gaat is heel erg en er zullen wel consequenties uit volgen maar uiteindelijk is het een kwak van een sprinter die helaas wel vaker voorkomt.
Iets met killer instinct en vol adrenaline zitten.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:28

‘killer instinct’ = moordinstinct inderdaad

Panache 6 augustus 2020 om 13:30

Klopt Samlambeej. Er wordt niet zo veel genuanceerd, vrij unaniem is de mening dat deze actie ver over de schreef ging. Dus een gerechtvaardigde vraag aan Wielerflits: welk doel? Je zou bijna denken dat er middels weer een nieuw artikel clicks/reacties extra geld verdiend wordt ten koste van.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:41

Denk eerder de speciale relatie met Jumbo-Visma goed te willen houden.

007 6 augustus 2020 om 14:04

Sam is een beetje doorgeslagen

Martin van den Bosch 6 augustus 2020 om 14:07

De term moordaanslag wordt genuanceerd, niet de actie.

Quote:
Je zou bijna denken dat er middels weer een nieuw artikel clicks/reacties extra geld verdiend wordt ten koste van.

Clicks scoren met nuanceren?
Als het om echt te doen was om clicks te scoren hadden we wel van de extreemste stellingen in de comments een headline gemaakt.
Pageviews zijn bij ons nooit een doel op zich.

Quote:
Denk eerder de speciale relatie met Jumbo-Visma goed te willen houden.

Onzin

Panache 6 augustus 2020 om 14:49

“Clicks scoren met nuanceren?”

Natuurlijk. Dit is gewoon weer hetzelfde onderwerp in een net iets ander jasje. En juist door te veinzen dat de ‘kenners’ de actie nuanceren terwijl twee uurtjes eerder Lefevere speekt over aangifte doen, blijf je de discussie polariseren.

Wel respect voor je reactie, niet iedere site neemt de moeite vragen van lezers te beantwoorden.

Merlinappa 6 augustus 2020 om 13:17

Dat PatLef dit een moordaanslag noemt zegt meer over zichzelf dan over Groenewegen. Natuurlijk is wat Groenewegen hier doet fout, maar de ernstige gevolgen zijn helaas mede te danken aan de overige omstandigheden: aflopende finish, slecht hekwerk, helm die los schiet.
PatLef is nu bewust een haatcampagne tegen Groenewegen aan het beginnen, en in de (Belgische) media is er helaas niemand die hem van kritiek durft te voorzien. Enorm spijtig.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:20

Wat een onzin om die aflopende finish, nadars erbij te halen.
Als ik jou aan 30 per uur het gras in dwing en dan nog een elleboog uitdeel,
ga je ook over je stuur en breek je je nek.
Hij moet 'm niet van de weg maaien.

Merlinappa 6 augustus 2020 om 13:22

Ik ben wel vaker met 30/40 in het uur gecrasht (koers zelf ook) maar dat is nog wel goed op te vangen. Zelfs met 60 in het uur en goede hekken (zie crash van Cav door Sagan) valt het relatief gezien mee. Maar als je met 80 in het uur dwars de hekken wordt gekatapulteerd, en die hekken vervolgens midden op de weg belanden, dan zijn de hekken gewoon niet goed en zorgen ze ervoor dat de hele valpartij een heel stuk erger wordt helaas.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:30

Dan heb je geluk gehad. Wie verkeerd valt is zelfs bij 18 de sigaar. Dus ik dwing je niet van de baan af + elleboog want DAT zou kunnen gebeuren.

Merlinappa 6 augustus 2020 om 13:32

Mwoah, kwestie van weten hoe je moet vallen en dat kan je trainen. Al is dat met 80 per uur wel anders natuurlijk, helemaal als de hekken los staan en je daar ook nog een dwars doorheen vliegt. Desalniettemin fijn dat je het met me eens bent over de nadars en downhill finish.

Sephiroth 6 augustus 2020 om 13:46

Samlambjee, dan is koersen volgens jou dus per definitie niet mogelijk. Als ik van mn stoel val kan ik nog wat breken… dus je drijft het wat te ver door.

Daarnaast is met vallen die meter naar de grond niet het probleem maar de snelheid en dan een object tegenkomen. Ja ik ben met 120km/h+ gecrasht, het schuiven is vervelend maar gevaar zit m in harde objecten die of stilstaan of rondvliegen. Ergo hadden die hekken goed vast gestaan was het wel degelijk veel minder erg geweest. Los van dat Dylan idd tever ging.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:48

Nee @Sephiroth Je moet het niet doelbewust veel gevaarlijker maken dan het is. Dit was geen ongeluk.

Sephiroth 6 augustus 2020 om 14:06

Dan moet je niet de snelheden erbij halen samlambeej. Daar reageerde ik primair op.

xistnc 6 augustus 2020 om 14:25
Quote:
Als ik jou aan 30 per uur het gras in dwing en dan nog een elleboog uitdeel,
ga je ook over je stuur en breek je je nek.

Dat denk ik niet. Want ik rem dan gewoon en dan weet ik je daarna wel te vinden.

O59 6 augustus 2020 om 15:41

Wat DG deed was er ferm over en valt op geen enkele manier te verdedigen.
Verder is zijn tweet zielig, hij excuseert zich zelfs niet (ingefluisterd door advocaten). Wat hij deed was fout ,heel fout. Dat andere spurters dit ook gedaan hebben spreekt deze daad niet goed (shame on you Sagan, enz …)
Dat de UCI hier ook tekortkomingen heeft kwa veiligheid is waar, maar dat is geen verzachtende omstandigheid voor DG net zomin dat dit een instinctieve reactie zou zijn. Dit is niet instinctief maar kwaadwillig.
Verder leef ik wel mee met DG want dit draagt hij voor de rest van je leven mee en ik ben zeker dat hij zulke ravage niet in gedachten had maar hij kon wel weten door de deur dicht te klappen en een elleboog te zetten collega’s kunnen vallen.

KnightBiker 6 augustus 2020 om 16:59

@Sambaljee
@Samlambeej
Edit wf: laat verbasteringen achterwege svp

ook in de badkamer kan je vervelend vallen op een gladde vloer. Vallen hoort bij koersen en dan vooral bij massa sprints. Dat is ook de reden waarom ik het niet meer doe: ik vind het een beetje eng in een peleton, maar het hoort er bij en als je dat risico niet wilt moet je niet meedoen.

hartstikkebedankt 6 augustus 2020 om 13:19

Wat Groenewegen deed is iets wat niet mag en waar bij iedere renner die dit doet, strenger tegen moet worden opgetreden. Dit soort gevallen in sprints gebeurt echter in wielrennen. Daar zijn helaas talloze voorbeelden van, juist omdat er niet streng tegen wordt opgetreden. De consequenties van dit specifieke geval zijn echter wel voor een groot deel op het conto te schrijven van de organisatie / UCI. Dat zou zeer stevig moeten worden geanalyseerd en geëvalueerd.

Scibby 6 augustus 2020 om 13:31

Helaas is het deze keer met vergaande gevolgen. Maar hij is helaas niet de enige sprinter die dit soort dingen heeft gedaan.

rosencrantz 6 augustus 2020 om 13:19

Hoste:
“Maar dat doet hij niet: hij blijft uitwijken en zet op het einde nog zijn elleboog. Dat is opzettelijk. En geloof me: een sprinter wéét dat er dan gevallen wordt, onvermijdelijk. Daarom kan je dit nooit goedpraten.”

Duidelijke reactie van iemand die zelf sprinter is geweest.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:21

De titel past hier dus geenszins bij.

Scibby 6 augustus 2020 om 13:32

Ja die elleboog is echt hetgene wat voor mij ver, ver over het toelaatbare gaat. Hij moet toch hebben geweten dat Jacob echt geen kant op kan, hoe dicht hij zelf al op de hekken was.

Maenhout 6 augustus 2020 om 13:27

Het zou de ploeg sieren om Dylan voorlopig uit koers te halen. En deze topsprinters hebben gelijk: was ver over de grens maar niet crimineel.

Samlambeej 6 augustus 2020 om 13:32

De elleboog, terwijl je zelf al op centimeters van de afsluiting rijdt, is wat het crimineel maakt.

Sephiroth 6 augustus 2020 om 13:48

daar verschil je dan van mening over samlambeej

nickdt 6 augustus 2020 om 14:46

Dan zijn alle renners die kwakjes uitdelen ook crimineel (Inclusief Jakobsen), want ze brengen daarmee iemands leven in gevaar als er iemand door een kwakje valt.

KnightBiker 6 augustus 2020 om 17:05

@Sambaljee
@Samlambeej
Edit wf: laat verbasteringen achterwege svp

het (vermeend) gedrag van Moscon was crimineel – dit was een ondoordachte actie die niet had moeten plaatsvinden maar geen daad met voorbedachte rade

Melkzuur 6 augustus 2020 om 17:27

Het feit dat je iemand bewust laat vallen aan 80 km/u (zoals Hoste terecht aanhaalt), maakt het net wel crimineel. Want dan weet je natuurlijk dat die persoon zich wel eens heel ernstig zou kunnen bezeren.

Michelangelo 6 augustus 2020 om 19:24

Ik denk dat Groenewegen verwacht / gehoopt had dat zijn achterligger (ik vraag me af of hij uberhaupt wist wie er zat) in de remmen zou knijpen.

En ik denk dat Jakobsen gedacht heeft dat Groenewegen de deur niet helemaal dicht zou doen. Want als je de beelden ziet, dan zie je dat hij blijft proberen om er naast te komen.

Alles in de waagschaal voor een etappezege…. in de ronde van Polen.

En met een dergelijke aankomst is het verschil tussen de achteropkomende renner en de “stilvallende” renner met de kop in de wind extra groot. Je hebt nou eenmaal procentueel meer voordeel van een slipstream bij 80 per uur dan bij 18 per uur.
Gecombineerd met het idiote wielerseizoen (pakken wat je pakken kunt), de waardeloze dranghekken en gigantische geldingsdrang, en je krijgt dit resultaat.

Murcia 6 augustus 2020 om 13:29

Naessen, niet bepaald een vriend van Groenewegen in het verleden heeft de juiste analyse. Natuurlijk gaat Dylan over de schreef in de sprint en moet hij daarvoor een tuchtrechtelijke straf krijgen. Maar het is voor de UCI nu wel heel makkelijk om hem alleen er uit te pakken en met behulp van Patje de aandacht af te leiden van het inconsequente handhaven van de regels tijdens deze massasprints en het ontbreken van eenduidige veiligheidsmaatregelen bij de finish.

In de Tour zit ook al weer een downhill finish, want dat is zo lekker spectaculair. Benieuwd welke slachtoffers daar gaan vallen. Sprinters kijken in de laatste 200 tot 300 meter nergens meer naar behalve de finish en ze weten dat overtredingen alleen bestraft worden als het ernstig letsel tot gevolg heeft.

De oplossing zou moeten zijn dat het afwijken van je lijn automatisch een DSQ tot gevolg heeft. Dat er in de finish zone een veel deugdelijker afscherming komt en de wedstrijdorganisatie expliciet verantwoordelijk is voor de kwaliteit hiervan. En dat men deze kamikaze downhill finishes afschaft met onmiddelijke ingang.

Chris Van Uden 6 augustus 2020 om 13:39

Amen.

nummer3 6 augustus 2020 om 14:37

Een DSQ is geen oplossing. Sprinters doen dit als ze merken dat ze geklopt gaan worden. Dus ze hebben niks te verliezen als ze van hun lijn gaan. 2e plaatsen tellen niet.
Dan zou je met schorsingen ofzo moeten gaan werken.

Elvs 6 augustus 2020 om 16:16

Tuurlijk werkt een dreiging van dsq wel in een rittenkoers. Daar komen meestal meerdere kansen, dus hebben ze zeker wel wat te verliezen

joopie2 6 augustus 2020 om 22:10

Voorbeeld : Viviani in afgelopen Giro, gaat massaal van zijn lijn af en stopt hiermee de opkomende Moschetti, krijgt als straf laatste in de uitslag en -50 in het puntenklassement (maar stapt af in etappe 11) dus die dreiging zou alleen gelden voor sprinters die een doel van de puntentrui hebben gemaakt. Een aantal sappige quotes nog, https://www.wielerflits.nl/nieuws/lefevere-reageert-op-straf-viviani-belachelijke-beslissing/ (meneer de hypocriet) en https://www.wielerflits.nl/nieuws/gaviria-wil-niet-lachen-voor-mij-is-viviani-de-winnaar-vandaag/

Scott Sunderland 6 augustus 2020 om 13:33

Triest allemaal. Ik ben het met Eddy Planckaert eens. Het peloton verliest twee topsprinters. Rampzalige situatie voor Jakobsen. Toch denk ik ook steeds aan Groenewegen. Dit heeft hij nooit beoogd. Die mag men intern ook wel psychisch opvangen.

Guushovd 6 augustus 2020 om 14:25

Drie maanden geleden kocht iedereen massaal WC papier omdat de wereld zou vergaan. De waan van de dag. Natuurlijk is er dat risico. Maar de kans dat dit zo is met de huidige feiten lijkt mij niet heel groot.

Groenewegen zal er bovenop komen normaal gesproken, er zijn maar weinig gevallen bekend van renners die niet over zoiets heen kwamen.

Jakobsen hopelijk ook, daarvoor is wat meer informatie nodig. Maar de meeste renners met zwaar letsel op die leeftijd komen terug.

Glorious 6 augustus 2020 om 13:39

Cavendish, Renshaw, Steels…..die incidenten waren 10x erger dan wat Dylan deed.

Chris Van Uden 6 augustus 2020 om 13:42

Vooral die kopstoten in volle sprint van Renshaw waren schandalig.

Franco Ballerini 6 augustus 2020 om 13:39

Op Wielerrevue staat een tweet van Alex Rasmussen met een filmpje waarin de val van gisteren met een vrijwel identieke val in de Tour wordt vergeleken. Echt schokkend om het verschil in de boarding te zien.

Glorious 6 augustus 2020 om 13:45

UCI en de organisatie is mede schuldig, vreselijk!

erikvoncken 6 augustus 2020 om 14:07

Als de UCI hier geen lering uit trekt diskwalificeert ze zichzelf als onbekwaam orgaan. Zo simpel is het. Verplicht stellen van goedgekeurde hekken, geen bergaf aankomsten meer, consequent handhaven van de regels inclusief briefing vooraf en wat mij betreft regerentiestrepen de laatste paar honderd meter om beoordeling te vergemakkelijken. Dit kan zo niet door blijven gaan.

Franco Ballerini 6 augustus 2020 om 15:00

Ja die. Bedankt Crevaison.

O59 6 augustus 2020 om 15:46

Ik merk vooral dat de fout van Sagan even verkeerd is als deze van DG. Gelukkig waren de gevolgen iets minder erg en of dat dit alleen met het type afsluiting te maken heeft weet ik oprecht niet. Toevel / pech speelt ook een jammerlijke rol.

S. Morgenstern 6 augustus 2020 om 13:53

Patje heeft de toon gezet, dus dan zijn dit inderdaad allemaal nuanceringen. Ze geven in ieder geval veel betere voorbeelyd van gezonde manieren om naar gisteren te kijken.

Franco Ballerini 6 augustus 2020 om 14:08

Gerechtelijke stappen of aangifte doen vind ik waanzin, maar toen ik gisteren las dat Fabio in coma en levensgevaar verkeerde was mijn eerste reactie ook levenslang schorsen. Na een nachtje (slecht) slapen denk ik er iets genuanceerder over. De belabberde boarding heeft een enorme rol gespeeld in de ernst van de kwetsuren, dat is in ieder geval iets wat je Groenewegen niet kunt verwijten. Ik vind het nog steeds een idiote actie van Groenewegen, maar een schorsing van een maand of zelfs drie maanden zou ik wel te verdedigen vinden.

Murcia 6 augustus 2020 om 13:53

Sprinters zullen altijd voorzichtig zijn in hun reactie hierop omdat ze het allemaal wel een keer gedaan hebben, het afwijken van hun lijn, de schouderduw, de kopstoot en noem het allemaal maar op. De publieke opinie vind het allemaal best behalve als er ernstige gevolgen zijn van dit gedrag dan moet er opeens zwaar worden gestraft.

Doet mij denken aan het gejank over arbo regels, Het zijn er altijd teveel, het leidt tot bureaucratie enz. Dan is er een ernstig ongeluk met doden tot gevolg en iedereen schreeuwt moord en brand omdat de regels niet in acht werden genomen en de veiligheidsvoorschriften genegeerd. Het is simpel, Als je met elkaar regels afspreekt, ook in de wielersport dan dien je die consequent te handhaven. Als een renner weet dat het afwijken van zijn lijn leidt tot een automatische dsq dan zal dit een stuk minder voorkomen.

Onie 6 augustus 2020 om 14:03

Nette reactie van Naessen. Actie van Groenewegen was erover. DQ terecht, eventuele verdere sancties (paar maand geen koers) ook.

Harder optreden tegen zulke sprints/sprinters en ook de parcoursen eens kritisch nazien. Het is een wonder dat het al zo lang goed is gegaan.

stffl 6 augustus 2020 om 14:09

Geel-zwarte website verdedigt renner van geel-zwarte ploeg, toeval…?

sooike 6 augustus 2020 om 14:11

Ik verbaas me daar al lang niet meer over !

Lapjestrui 6 augustus 2020 om 14:16

Complotdenken en roeptoeteren. Echt heel erg van je hipperdewoke!

Guushovd 6 augustus 2020 om 14:29

Complot denken (of denken in kampen) is in tegenwoordig. Je moet je confirmation bias eens uitzettten als je reacties leest. De reacties hier zijn zeer divers. Van gevangenisstraf tot valt wel mee. Maar ik heb NIEMAND een bericht zien posten waarin hij/zij aangaf dat Groenewegen geen fout heeft gemaakt. En volgens mij is vrijwel iedereen heel begaan met Jakobsen.

castroviejo 6 augustus 2020 om 14:32

Ok je kunt overal wat achter zoeken. Als je alle berichten kijkt die er al zijn gepost hierover zul je toch zien dat het niet louter positief is? De tweets en reacties van Patje staan er toch ook gewoon? Maar goed je kunt overal wat achterzoeken natuurlijk. Misschien heeft Patje jou wel gevraagd deze reactie te plaatsen omdat hij bang is ongelijk te krijgen.

nummer3 6 augustus 2020 om 14:44

Heeft Vitesse iets over deze actie gezegd?

Joaquim Agostinho 6 augustus 2020 om 15:29

Bij iedere scheet wordt er een TJV foto geplaatst en de info vanuit die ploeg wordt klakkeloos overgenomen en als de enige waarheid bestempeld.
Geeft niets, je moet ergens je geld aan verdienen.

sooike 6 augustus 2020 om 14:10

Planckaert zegt wat velen betwijfelen: een sprinter voelt de snellere mannen komen en gaat heel bewust een reactie bepalen. Bij Groenewegen was dat naar rechts sturen en bij volle bewustzijn een collega blokkeren. Bijna rancuneus willen winnen…dat is de stijl van iemand die in de koers verblind is door zijn enige doel , waarbij alle middelen blijkbaar geoorloofd zijn: winnen !

Murcia 6 augustus 2020 om 14:44

Welke sprinter is niet verblind door het willen winnen dan?
Dit is een profsport waarbij alleen de overwinning telt. Als je niet wilt winnen waarom doe je dan mee. Waarbij ook nog komt dat massasprinter zijn nog een gradatie erger is qua gevaar. Ik blijf erbij dat de gevolgen hier bepalend zijn bij de verontwaardiging en niet de oorzaak. Als bijvoorbeeld Tom Steels in volle sprint met een bidon gaat gooien zou dat moeten betekenen dat hij nooit meer in de wielersport zou mogen werken. Maar nee hij is gewoon ploegleider. Cavendish, Sagan, Richeze ze zijn allemaal al vaak genoeg over de schreef gegaan.

Groenewegen zal de gevolgen van zijn actie moeten dragen. Maar de werkelijke test wordt of er bij de volgende overtredingen van de regels ook wordt ingegrepen, zelfs als de gevolgen er minder of zelfs totaal niet zijn. Stel dat bijvoorbeeld Morkov of Richeze weer bezig zijn met hun “sprintvoorbereiding”. Gaat Levefre of Matxin dan ook ingrijpen? En de UCI? Ik heb hier een hard hoofd in.

jv88 6 augustus 2020 om 15:01

Naesen geeft perfect aan dat sprinters allemaal zo zijn en allemaal zulke acties uithalen. Maar nu de gevolgen groot zijn en het Jumbo Visma betreft komt de meest trieste persoonlijkheid op deze site ook even zijn gram halen! Bah

Joaquim Agostinho 6 augustus 2020 om 15:36

Groenewegen’s motto “het podium of jodium” inclusief een corresponderend T-shirt is begrijpelijkerwijs van de site verwijderd.

Elvs 6 augustus 2020 om 16:21

jv88: +1

assen 6 augustus 2020 om 14:25

@redactie
Deze poll is eigenlijk niet goed, omdat de antwoordalterrnatieven niet wederzijdsuitsluitend zijn. Tip voor de volgende keer!

Rob Ettes 6 augustus 2020 om 14:46

Weet iemand die er verstand van heeft in hoeverre dit te vergelijken is met de situatie Cavendish/Sagan uit de Tour van 2017? ik heb beide valpartijen naast elkaar gezien en bij Cavendish zijn de hekken nog geen centimeter van hun plek gegaan en bij Jakobsen lijken ze wel van piepschuim, zo gemakkelijk lijken ze de lucht in te vliegen.

nickdt 6 augustus 2020 om 14:51

Ja en die hekken zorgde daarachter ook nog eens dat er renners ten val kwamen (En het hek waar Jakobsen doorheen viel, stuiterde de weg op en raakte Groenewegen op zijn achterband, waardoor deze viel).

Sephiroth 6 augustus 2020 om 14:52

Daar zit een essentieel vershcil wat velen niet kunnen scheiden van de actie.
De hekken in polen zijn van beduidend mindere kwaliteit (nee het publiek is niet de reden dat ze bij Cav blijven staan).

De actie van Dylan was fout, de gevolgen zijn vele malen erger dan noodzakelijk door slechte hekken van de organisatie.

ddjong67 6 augustus 2020 om 14:47

aanvullend op @assen : @redactie, ik vind het kwalijk en ik wordt verdrietig van maken van poll hierover. Ze suggereren een waarde oordeel. En wij moeten (volgens mij) in de eerste plaats afwachten op officiele instanties. Het klinkt voor mij hetzelfde als in Marken waar (mogelijk) een meisje doorgereden is, dat jullie een poll gaan maken over wat er moet gebeuren als de dader gepakt wordt.

Vind je echt dat je als web-wieler-portal op deze stoel zit / mag gaan zitten?

Japsie 6 augustus 2020 om 14:55

Wegzetten van iemand als crimineel is natuurlijk zwaar overdreven. Gevolgen door allerlei factoren desastreus. Groenewegen is zwaar besmet en beschimpt en wat mij betreft daarmee al zwaar genoeg gestraft.
Vooral hopen op volledig herstel, fatsoenlijke afzettingen, verbod op doldwaze aankomsten en strenge consequente jury’s.

Glorious 6 augustus 2020 om 14:59

+1000

Sjoerd102 6 augustus 2020 om 14:58

Terechte opmerking/vraag die ik op ander forum las. Normaal gesproken staat er publiek dat op de hekken leunt. Dat was nu niet het geval. Zo’n hek is niet heel zwaar (ook al staan ze gekoppeld). Als een voorwerp (in dit geval mens) van circa 65kilo met 80km/u er tegen op vliegt blijft geen enkel hek staan. Had er publiek gestaan dan had het hek nog iets van tegenwicht kunnen bieden.

xistnc 6 augustus 2020 om 14:59

Die poll vind ik juist erg informatief. Lees de comments hier en op social media en vergelijk dat met de uitkomst van de poll.

Hier willen diverse schreeuwerds hem aan de hoogste boom, dat geschreeuw overstemt alles. Elke nuance wordt afgedaan als een schande.

In de poll blijkt ‘slechts’ één op de veertien stemmers voorstander van een strafrechtelijk onderzoek. Dat plaatst op zijn minst het genoemde geschreeuw in perspectief. Lijkt me waardevol.

Murcia 6 augustus 2020 om 15:21

+1

Panache 6 augustus 2020 om 15:22

Wie straft is één ding, hoe zwaar de straf zou moeten zijn in een tweede. En dat zegt denk ik wel wat meer.
– vrijspraak
– diskwalificatie race
– week schorsing
– maand schorsing
– seizoen schorsing
– geldboete (hoe hoog)
– schadevergoeding (aan wie en hoe hoog)
etc.

Pietspeed 6 augustus 2020 om 15:46

Gelukkig zijn er in een samenleving die rechtstatelijk is gevormd regels en rechters, die onafhankelijk en objectief worden geacht te zijn. Kan me niet goed voorstellen dat de reaguurders hier dit allemaal zijn. De poll zegt in dat opzicht dus eigenlijk niet zo veel. Misschien zegt een rechter u bent schuldig aan het opzettelijk (het risico op de koop toe genomen) veroorzaken van blijvend ernstig lichamelijk letsel. Echter, ik matig de straf…. bijvoorbeeld omdat hij al voldoende door maatschappij, team en UCI gestraft is. Dan wordt ook meteen duidelijk dat wielrenners niet buiten de samenleving staan en alleen door een UCI beoordeeld kunnen worden.

ddjong67 6 augustus 2020 om 15:27

@xistnc: aan de ene kant heb je een punt , maar aan de andere kant moeten we als maatschappij ook leren wat ieders positie in het geheel is …. En ik zie teveel agressie wat ik niet toejuich. Mensen die eigen rechter gaan spelen. Een trouwstoet ophouden? sla politieagent plat, iemand die geen mondkapje op wil slaat politieagent om zn oren. Iemand die anderen vraagt rotzooi die ze maken op te ruimen wordt even voor dood achtergelaten .. ik ben serieus van mening dat een stuk meer terughoudendheid op zijn plaats is. Ik ben het wel met je eens dat het in perspectief plaatsen van bepaalde opmerkingen heel verhelderend werkt.

Bedankt voor je reactie! point taken.

peervaneynthoven 6 augustus 2020 om 15:57

Niet voor niets dat de UCI de ‘aanval’ kiest op Groenewegen en zo o.a. probeert af te leiden van het eigen falen en dat van dde organisatie. Een gebruikelijke maar verwerpelijke methode. maar wel typerend voor dit ‘stelletje bestuurders’. Maar ook: wat een vreselijk mens is die Lefevere toch.Iemand op deze manier en in deze bewoordingen als een crimineel veroordelen gaat alle perken te buiten en is een uiterst slecht voorbeeld voor ‘reaguurdes en twitteraars’ die hun drek (mede) gelegitimeerd voelen door deze vent.Een vent die het woord hypocriet, maar dan wel selectief, heeft uitgevonden en een fervente aanhanger van de ‘Omerta’ is gebleken als het hem uitkomt en uitkwam.
Ik hoop van harte dat Fabio er boven op komt en dat Groenenwegen overweg kan met deze hetze maar vooral met de (onbedoelde) gevolgen van deze val voor Fabio Jacobsen e.a. Een sprint incident zoals er zovele zijn geweest in het verleden waarbij valpartijen als gevolg van ‘misdraging’ schering en inslag zijn. 95% loopt goed af. In dit geval (mede door andere ontoereikende zaken) niet.Tragisch.

Tinus 6 augustus 2020 om 16:14

Los van wat er wel of niet met Dylan zou moeten gebeuren, lijkt het me bittere noodzaak voor de UCI om het hele idee ‘massasprint’ eens onder de loep te leggen. Het hoort bij wielrennen en is onvermijdelijk, maar zorg dan dat het zo veilig mogelijk wordt.

Publiek (zoals dat nu overigens het geval was, niet aan de hekken. Herinner me bijvoorbeeld nog een arm van iemand die een foto wilde nemen in de Giro een jaar of 5 terug. De bekende pdm-handen in de Tour ook.

Weg breed genoeg voor meerdere sprinters, die dan ook verplicht hun lijn moeten houden. Afwijken is DQ.

Daarnaast blijft het aan renners om de risico’s in te schalen. Dat gedoe met klassementsrenners voorin uit angst voor een paar seconden tijdsverlies. Vreselijk.

Evlojami 6 augustus 2020 om 16:23

Wat moet er nu gebeuren? Massaspurts gaan verbieden? Als er al maatregelen gelden als opblaasbare boardings om vallende renners op te vangen e.d werk je toch de ellende in de hand? Aankomsten breder maken? Ze blijven in elkaars wiel hangen tot de laatste meters dus dat helpt ook al niet. Iemand?

Maenhout 6 augustus 2020 om 16:32

Banen maken met lijnen in de lengterichting, 100-200 meter voor de eindstreep? Eenmaal baan gekozen, daarin blijven. Dan maar sprinten zonder jump in de laatste meters….

Michelangelo 6 augustus 2020 om 19:29

Een beetje het langlauf-idee…

Koppelen aan strenge straffen, en wie weet kom je al een heel eind.

Minimaal de moeite waar om ermee te experimenteren. En als je een bocht hebt in de aankomst, dan moet je gewoon dus eerder op kop zitten om de beste baan te kiezen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair