Kemna: “Het moet niet meer waardevol zijn om doping te gebruiken”

zondag 24 mei 2015 om 12:07
Kemna: “Het moet niet meer waardevol zijn om doping te gebruiken”

foto: Marcel Koch

Rudi Kemna is bang dat de wielrennerij weer in een nieuwe dopingcultuur verzeild raakt. De ploegleider van Giant-Alpecin vertelt tegen de NOS dat hij in de wandelgangen dingen hoort die ervoor kunnen zorgen dat de sport weer in de ‘oude gewoontes’ terug dreigt te vallen. Kemna pleit voor strengere regels vanuit de UCI.

“Er is te weinig gedaan om het structureel te veranderen”
In 2013 kwam Kemna zelf naar buiten met het nieuws dat hij doping gebruikt had. In die periode kwamen meer ex-renners met een opbiechting. “Ik ben ervan overtuigd dat het een shock teweeg bracht in de wielerwereld”, zegt Kemna. “Dat shock-effect heeft hele goede dingen gedaan, maar als ik nu terugkijk, is er in de grote lagen, bij reglementen, bij organisaties, te weinig gedaan om het ook constructief en structureel te veranderen.”

Over Lampre-Merida, dat uit de MPCC stapte nadat zij Diego Ulissi niet wilden ontslaan na zijn schorsing, is Kemna teleurgesteld. “Je kan je wel voorstellen dat ik daar diep ongelukkig van word. Kijk, het is niet nieuw dat mensen zich aansluiten bij het MPCC om vervolgens, als het ze even niet goed uitkomt, de verantwoording te ontlopen en er weer uit stappen. Voor mij is het heel duidelijk: we moeten strak de regels naleven. Met de MPCC doen we dat iets meer dan met de UCI-regels. Maar het blijkt dat als het belang minder is, je er zo uit kan stappen. En dat dan het feestje gewoon doorgaat. En dat is een hard gelag, zoals we nu met de wielersport bezig zijn.”

“Het is niet aan mij om Astana te beschuldigen”
Afgelopen maand beschuldigde Greg Henderson via Twitter Fabio Aru. Kemna ziet een deling in het peloton. “Een hele groep renners is heel bewust bezig met topsport. En hoe we wielersport op een geloofwaardige manier kunnen bedrijven. Die beschuldiging zegt wel iets, die was er in het verleden niet. Wij als individu kunnen niet zomaar zeggen: dit is er aan de hand. We kunnen wel in het algemeen zeggen: er gebeuren vreemde dingen. Zoals nu met Astana, die goed rijden, ongeloofwaardig goed. Maar het kan ook gewoon heel goed gepiekt zijn. Het is niet aan mij om Astana te beschuldigen.”

“De UCI moet structureel de regels zodanig veranderen dat het geen waarde meer heeft om doping te gebruiken”
Kemna acht het noodzakelijk dat de UCI ingrijpt. “Het moet niet meer waardevol zijn om dat risico te nemen”, vertelt de Oldenzaler. “Wanneer je van dopinggebruik geen voordeel hebt, ga je het niet voor de lol gebruiken. Dat de MPCC sterker moet worden ondersteund door de UCI. Dat je wordt veroordeeld, ook publiekelijk en niet welkom meer bent als je niet aangesloten bent… Die mogelijkheid zou moeten worden geboden.”

“Je moet het willen. Echt willen. Mijn idee is nog steeds dat er nog steeds belangen zijn, grotere belangen. Ik denk dat het vooral macht is. En misschien ook geld.”

Extreme verschillen geven frustratie
Volgens Kemna wordt er in het peloton en het wereldje erom heen niet heel veel over dit onderwerp gesproken. “Maar natuurlijk is het zo dat als die zichtbaarheid er meer en meer is, bijvoorbeeld van een renner die nu alweer voor de zesde keer in de aanval is terwijl hij een maand geleden nog helemaal niets reed, dus als je extreme verschillen ziet, geeft dat frustratie. Zoals bij Henderson, die dan wat gaat roepen.”

Dit artikel delen:

53 Reacties

klootje kriekeljon 24 mei 2015 om 12:12

thx, fixed

xistnc 24 mei 2015 om 12:17

Hij kan het geval Aru/Hendersom eruit lichten, dat vind ik nogal goedkoop. Feitelijk geeft hij tussen de regels door aan dat hij de prestaties van Steven Kruijswijk verdacht vindt. Jammer dat de interviewer daar niet alert op is en op door vraagt. Want ook als dat niét de bedoeling is, zouden de vage voorbeelden die hij geeft best wat specifieker toegelicht mogen worden.

DMenchov 24 mei 2015 om 12:21

Tsja… Praatjes voor de sponsor?

In zijn ploeg rijdt anders ook een kerel die dit voorjaar beestachtig goed was, en eentje die geen poot meer vooruit komt na twee topjaren. En zo kan je van iedere ploeg wel wat zeggen.

Behalve van TLJ… Die zijn 100% zeker clean afgaande op de resultaten.

stephano 24 mei 2015 om 12:28

Goed dat hij uitspreekt wat menig wielervolger haarfijn aanvoelt.
Alleen snap ik niet hoe je kan voorkomen dat doping voordeel geeft.

tuk90 24 mei 2015 om 12:29

Volgens mij doelt Kemna op Ulissi(schorsing) dan wel Aru(het zogenaamde virus). en niet op Kruiswijk

xistnc 24 mei 2015 om 12:29
Quote:
stephano – 24 mei 2015 om 12:28
Goed dat hij uitspreekt wat menig wielervolger haarfijn aanvoelt.

Zeker. Maar laat hij het dan ajb wel iets concreter uitspreken dan we als menig wielervolger zelf ook zouden kunnen.

klootje kriekeljon 24 mei 2015 om 12:30

Waar lees je dat in Xistnc?

Marakus 24 mei 2015 om 12:30

Natuurlijk heeft hij wel gelijk en is het makkelijk wijzen. Nu rijd Astana erg sterk maar dat hebben we vaker gezien, wat Astana nu doet hebben we Sky ook zien doen, meerdere malen. Tinkoff heeft dat ook laten zien, Europcar voor paar jaar terug zelfde als BMC enzovoorts… in dat opzicht is het niet nieuw wat Astana hier laat zien en net zo verdacht of onverdacht als andere ploegen.

mollemarijden 24 mei 2015 om 12:31

@xistnc

Dacht ook dat over Kruissie ging, dat die zo vaak in de aanval was.
Maar, Kruissie heeft het gewoon 2 jaar laten zien op top niveau in de enorme bergritten te kunnen klimmen met de toppers. Dit is gewoon peanuts voor hem. Want, het is niet zo dat hij in elke ontsnapping iedereen eruit reed. Hij zat vaak alleen mee.

Tiralongo daarentegen lijkt spontaan de nieuwe Kiryenka te geworden zijn :P

Tutu888 24 mei 2015 om 12:31

@xistnc
Hij kan even goed Betancur bedoelen.

xistnc 24 mei 2015 om 12:34

@klootje
Hij heeft het in het interview waar dit WF-artikel naar linkt over '6 keer aanvallen'. Degene die daar het dichtst bij in de buurt komt, is Kruijswijk.

@Tutu
Uiteraard, dat kan. Of Zakarin, wellicht. Maar laat hij dan wat concreter zijn – en laat de interviewer zo alert zijn om op zo'n punt door te vragen.

stephano 24 mei 2015 om 12:38

@xistnc specifieker mag het van mij ook. Maar stel hij noemt Kruijswijk. Wat dan? Hoe bewijst hij zijn bewering? Misschien heeft hij meer gezien dan wij, dan zou het dat kunnen zeggen maar als hij het niet gefilmd heeft of opgenomen valt ook dat lastig te bewijzen.

xistnc 24 mei 2015 om 12:40

@stephano
Heel veel specifieker kan hij niet zijn. Daarom is die rol in eerste instantie weggelegd voor de interviewer. Die mag wél namen noemen en daar kan Kemna op reageren.

stephano 24 mei 2015 om 12:41

@xistnc Het lage kennisniveau van menig sportjournalist valt mij ook op. Een groot aantal lijkt zich voor zo’n interview even in te lezen met het laatste nieuws. Ze zouden is wat dieper in de materie kunnen duiken en zelf met een goed stuk onderzoeksjournalistiek kunnen komen.

tight 24 mei 2015 om 12:48

Straks krijgen we een krantenbericht te lezen zoals deze, maar dan over Kruijswijk ipv Westra:
http://www.dewoudklank.nl/nieuws/15558/nico-verhoeven-beticht-lieuwe-westra-indirect-van-doping/

xistnc 24 mei 2015 om 12:49

Is dit Gio Lippens, by the way?

Spruch 24 mei 2015 om 13:02

Goed dat Kemna uitspreekt dat de regels scherper moeten. Dat is waar het begint. Regels volgen altijd en overal de realiteit, daarom lopen ze daar ook vaak een stap op achter. Dan is het zaak extra alert te zijn dat de regels niet te ver achter komen te lopen en de regels voortdurend aan te scherpen. Het beste is natuurlijk van een reactief systeem naar een proactief systeem. En daarvoor moet er nog veel veranderen bij de UCI.

Barcanoord 24 mei 2015 om 13:03

De wielersport heeft wel mensen als Kemna en Henderson nodig. Ik geloof dat er nu meer mensen tegen doping zijn dan pakweg 10 jaar geleden. Alleen soms zie je nog steeds dezelfde dingen gebeuren. Astana dat met 9 man in een groep van 40 zit. Aru ziek, zwak en misselijk maar toch in staat Contador meerdere malen aan te vallen.

In het boek van Rasmussen lees je dingen die zo vergelijkbaar zijn met dingen die nu gebeuren. Als een wielrenner de kans te groot acht om betrapt te worden, ‘wordt hij even ziek’, zodat hij op het piekmoment niet te betrappen is. Rustdagen waarop renners het nodige doen om tot ‘optimale’ prestaties te komen, waar andere renners dat niet doen en opeens niet meer kunnen volgen…

krypton 24 mei 2015 om 13:10

@xistnc
Volgens mij is het wel héél erg ver gezocht om te denken dat hij naar Kruijswijk verwijst… Hij zegt ook "als iemand zes keer aanvalt", dat lijkt me überhaupt niet te gaan om meegaan in de ontsnapping maar eerder om renners die ineens meerdere keren kunnen demarreren en dus meerdere pijlen op hun boog hebben.

mus van de maasstad 24 mei 2015 om 13:13

Ik blijf erbij: eenmaal betrapt = nooit meer terug in het wielrennen in welke functie dan ook. Zelfs niet als buschauffeur. Gewoon wegwezen.

xistnc 24 mei 2015 om 13:14

@krypton
Laat hij bij zo’n voorbeeld dan zeggen wat hij wel bedoelt – of vraag daar naar.

klootje kriekeljon 24 mei 2015 om 13:24

ah ok ik had de link op NOs niet gelezen.

MvdM, idd. keihard maar nooit meer terugkomen. Dat zou ik ook willen.

montventoux 24 mei 2015 om 13:38

Hij heeft het over de wandelgangen. Vast niet specifiek iets n.a.v. afgelopen dagen/week. Hij doelt toch vrij duidelijk wel op Astana, Ullisi/MPCC-ervaringen.
Kruijswijk er bij halen is wel erg snel geoordeeld en willekeurig. Zou kunnen maar hoor dat niet in Kemna's commentaar.

Kan me de frustratie goed voorstellen. Ene ploeg wel lid van MPCC, andere niet. UCI met parels voor de zwijnen, etc. etc.

PS: @xistnc Dat is Steven Dalebout

Lalsacien 24 mei 2015 om 13:49

Ik denk eerder dat hij Aru bedoeld met 6x aanvallen!

zoetepap 24 mei 2015 om 14:12

Wat is het ergst aan deze sport? De straffeloosheid der ploegen of de machteloosheid der UCI ? Een sport die niet bij machte is de deelnemers te bepalen,dat is uniek. Een sport die niet in staat is zich sportief en juridisch te zuiveren ook. Zolang de sponsors aan de ploegen(sponsorteams) gelinkt zijn en niet aan de UCI(landenteams) wordt het wielrennen bepaald door geld en macht.(vraag en aanbod) Het is natuurlijk te gek de schone schijn van MPCC en Astana en anderen. Zal blij zijn als ze hangen. Kemna heeft een punt,helaas niets nieuws onder de zon.

Headlines

Materiaalzone

Populair