Kamp-Van der Poel nog in dubio over pittige combinatie op WK in Glasgow

donderdag 27 april 2023 om 09:13
Kamp-Van der Poel nog in dubio over pittige combinatie op WK in Glasgow

foto: Cor Vos (archief)

Mathieu van der Poel droomt nog altijd van mountainbike-goud op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. De 28-jarige alleskunner staat alleen voor een moeilijke opgave, want Nederland loopt ver achter op de plekken die recht geven op kwalificatie. Een mogelijke oplossing is het combineren van twee disciplines tijdens de komende wereldkampioenschappen in Glasgow.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

In een special schetsten we al de pijnpunten met betrekking tot de Olympische mountainbikedroom van Mathieu van der Poel. Er lijkt voor de Nederlander niets anders op te zitten dan het WK mountainbike te rijden in Glasgow, half augustus. Daar heeft hij olympische kwalificatie in eigen hand, omdat daar twee startplekken te verdienen zijn.

“De eerste negentien landen krijgen op de olympische ranking een startbewijs voor de Spelen. De eerste twee landen in de uitslag van het WK die eind mei 2024 buiten die negentien landen staan, krijgen óók een startbewijs. Hij heeft aan een top-5 of top 10-notering normaal gezien genoeg. Zelfs een top-15 zou volstaan, afhankelijk van de WK-uitslag. Als er echt zo’n stront aan de knikker is, dan zal Mathieu het WK gewoon moeten rijden”, schetst bondscoach Gerben De Knegt.

Een probleem: zes dagen eerder is Glasgow tevens het decor voor het WK op de weg. Dit is een groot doel voor Van der Poel, aangezien de renners een klassiekerachtig parcours krijgen voorgeschoteld. Vraag is dan ook of het haalbaar is om top te presteren op twee verschillende fietsen in twee disciplines, en dat allemaal binnen een week. Alpecin-Deceuninck is nog in dubio (“het is nog niet duidelijk”) over deze pittige combinatie, zo meldt Het Nieuwsblad.

Lees ook:
Mathieu van der Poel en Milan Vader staan voor zware Olympische mountainbike-missie

Een ding is wel zeker: voor Van der Poel is de Olympische mountainbikedroom nog altijd springlevend, ook al past hij voor de komende Wereldbeker in Nové Mesto. “Zowel wij als Mathieu vonden het niet opportuun om voor één wedstrijd alles in gang te trekken”, laat ploegleider Christoph Roodhooft weten aan Het Nieuwsblad. “We geven er de voorkeur aan om Mathieu zich terdege te laten voorbereiden op de Tour en het WK, zijn grootste doelen deze zomer. De ambitie om de Spelen te halen is er wel nog steeds.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

Secondant 27 april 2023 om 09:32

Het lijkt mij vrij risicoloos om het op z’n minst te proberen.
Als zijn hoofddoel 6 dagen eerder ligt, dan zal hij in vorm zijn. Na de WK’s zullen er geen hoofddoelen voor MvdP meer liggen.. dus waarom zou hij het niet proberen?

8
KevinK1986 27 april 2023 om 10:22

Helemaal mee eens… en een vdPoel in topvorm zou zo maar eens geschiedenis kunnen schrijven!

2
evanderwel 27 april 2023 om 14:14

Precies mijn gedachte. Ik vind het overigens wel opvallend dat Wielerflits blijkbaar al besloten heeft dat als Nederland een startplek behaald deze sowieso voor Van der Poel is. Ik snap wel dat hij de beste papieren heeft, maar wat nou als Vader volgend jaar in aanloop naar de Spelen de betere is?

0
pro cycling 27 april 2023 om 15:11

Ik denk dat het ook prima te combineren valt! Quick scan geeft aan dat de wegkoers een omloop heeft van ca 14km met 193hm. Ik heb geen idee over hoeveel heuveltjes dat verdeeld is, maar zal net als mtb’en zijn uitstekende anaeroob vermogen aanspreken. In aanloop naar wk soms wat duurtrainingen/intervaltrainingen op de mtb met een leuke afdaling voor het mtb gevoel hoeft m.i. niet in de weg te staan met zijn hoofddoel, de wegkoers. Voor de afwisseling zal hij dat denk ik ook niet vervelend vinden.

3
blix 27 april 2023 om 09:56

Is Glasgow 2023 niet de ultieme testcase voor MVDP voor Parijs 2024? Concreet: is het mogelijk om zowel op de wegrit als in de XCO mee te doen voor de hoofdprijs?

Want ook daar gaat de situatie zich voordoen: zowel wegparcours als XCO-parcours liggen hem.

4
wheelie23 27 april 2023 om 10:47

Ik ken niemand die zich zo kan focussen als MvdP, als ie er zin in heeft gaat die combi lukken

2
Glorious 27 april 2023 om 09:43

Hij moet zich 100% inzetten op het mountainbiken

-2
jimmen 27 april 2023 om 09:51

Ik snap echt niet hoe je dit kunt stellen, tenzij je van Aert fan bent in de klassiekers

3
Aanklampen 27 april 2023 om 09:52

Ben je zijn moeder? Lijkt me dat jij daar anders 0,0 over te zeggen hebt..

-1
Barry Batsbak 27 april 2023 om 10:15

Mathieu moet just niks!

6
Glorious 27 april 2023 om 17:31

Heerlijk de reacties, angst dat hij niet het belangrijkste gaat doen…gewoon op de weg rijden.

0
Romāns Vainšteins 27 april 2023 om 12:07

Ik denk dat combineren juist het verschil gaat maken dat het allebei op niets uitlopen gaat. Begrijp niet dat zo een goede wegcoureur die monumenten wint en ook nog eens goed aankomen kan er ook maar over peinst om dat rugvermoerende MTB er bij te pakken.

-3
Canyonracer 27 april 2023 om 12:27

Je hebt duidelijk geen verstand van mountainbiken. MvdP doet wat hij leuk vind en hij heeft al meerdere malen aangegeven MTB’en erg leuk te vinden. Is ook een stuk afwisselender dan 200 over asfalt rijden en dan pas in de laatste kilometers er een beetje een wedstrijd van te maken.

5

Net binnen

Populair

Materiaalzone