Jurgen Van den Broeck stopt aan het einde van het seizoen

vrijdag 19 mei 2017 om 07:43
Jurgen Van den Broeck stopt aan het einde van het seizoen

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste jaar als beroepsrenner. Zijn ploeg LottoNL-Jumbo laat weten dat zijn contract dat tot en met eind 2018 liep, in goed overleg eerder wordt beëindigd.

De renner wil voorkomen dat komend seizoen`het jaar teveel` wordt. “Ik luister naar de signalen van mijn lichaam”, aldus Van den Broeck. “Je kunt de wielersport alleen aan honderd procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn.”

De 34-jarige Van den Broeck debuteerde in 2004 als beroepsrenner bij US Postal. In 2007 stapte hij over naar de Belgische Lotto-Ploeg, waarvoor hij een vijfde (2010, later aangepast naar derde) en vierde (2012) plaats in de Tour de France behaalde. In 2016 stapte hij over na Katusha en sinds dit seizoen is hij in dienst bij LottoNL-Jumbo. Momenteel rijdt hij de Giro d’Italia in een ondersteunende rol voor kopman Kruijswijk.

Dit artikel delen:

64 Reacties

Omhoog73 19 mei 2017 om 13:15

Gewoon meteen stoppen, contract inleveren na de Giro. Is toch niet meer gemotiveerd!

attaq 19 mei 2017 om 13:22

Ik wil zeker niet beweren dat iedereen hier alleen maar met lof over VDB2 moet spreken, hoewel ik zijn klassementen in de grote rondes toch niet slecht zou noemen, maar is het echt nodig om ook hier te beginnen bikkelen over de rol van Bennett vs Kruiswijk. Indien de renner waar het topic over gaat je niet echt boeit, laat de LottoNL-discussie dan ook maar voor een andere thread. Daarvoor klikte ik niet op dit topic en de reacties.

StonedCamel 19 mei 2017 om 13:29

@serzzio: en dan komt er de kritiek dat de ondersteuning te mager is. Bij menig ploeg starten in een grote ronde zeker 4 renners die volgens jouw redenering kopman zouden moeten zijn. Bennett stijgt duidelijk in de pikorde, maar kan prima een Giro voor Kruijswijk rijden en de Vuelta voor eigen kans. Als je echt wilt scoren dan moet je een sterke ploeg om je kopman zetten, met sterke ploegen is de kans groot dat we in de afgelopen jaren als Nederland zowel Giro (Kruijswijk '16) en Vuelta (Dumoulin '15) hadden gewonnen. In die zin vond ik de aankoop van VDB een hele logische: potentiele topklimmer die qua ambitie een stapje terug moest doen.

Nu is Kruijswijk deze Giro niet goed genoeg om een volledige ploeg te rechtvaardigen, maar dat is een ander verhaal. Voor hetzelfde geld had hij op Blockhaus met Dumoulin naar boven gereden en zouden ze momenteel een plan smeden hoe ze straks met sterke klimmers VDB en Clement de Stelvio gaan aangrijpen om met een tactische meesterzet Quintana en Dumoulin te slopen. Helaas loopt het niet altijd volgens het gunstigste scenario (Kruijswijk niet goed genoeg, VDB 3e bal en twijfelachtige vorm), maar als je wel in dat scenario zit kun je de opties maar beter wel hebben.

Vond VDB een kleurloze renner en ben nooit fan van hem geweest, maar het is toch al die tijd de enige Belg geweest die in klassementen iets kon betekenen. Het was in die zin mooi geweest als hij afscheid kon nemen als de superknecht die Kruijswijk naar Girowinst hielp, helaas nu toch een gevalletje nachtkaars.

Nibs 19 mei 2017 om 13:58

Niet echt een groot verlies voor de wielersport maar ik kan het wel apprecieren dat hij geen jaar meer gaat aanmodderen en zijn plaats afstaat.

Sebas 19 mei 2017 om 14:16

Helemaal mee eens @ StonedCamel.

Renners afrekenen op hun (wan)prestaties is geen probleem, maar wat mij vooral stoorde aan de reacties rondom JVDB2 was het onverzettelijke wantrouwen en de aanhoudende aversie wanneer hij ‘weer niets klaarspeelde’ in een etappe of wedstrijd. Mensen wilden koste wat kost wat van hem zien terwijl de periode waarin zijn doel/nut ligt, nog altijd niet is aangebroken. Prima dat er nu kritiek is – want het komt er tijdens de giro niet uit en gaat er ook niet uitkomen plus uit deze bekendmaking spreekt ook weinig ambitie – maar dat maandenlange getreiter alvorens de Giro begonnen was: onterecht.

Onterecht is ook het woord dat ik zou willen gebruiken in de discussie omtrent Bennett. Mensen die dat maar blijven roepen, lezen (begrijpend lezen) de berichtgeving / reacties vanuit de ploeg en hier op WF niet goed.

nederbelg 19 mei 2017 om 14:57

Tankink daarentegen gaat gewoon door ondanks “Papa, jij wint toch nooit”
http://sporza.be/cm/sporza/extra/opvallend/1.2983169

Kosmonaut 19 mei 2017 om 15:46
Quote:
De renner wil voorkomen dat komend seizoen`het jaar teveel` wordt

Volgens mij rijd hij al een paar jaar teveel. Opmerkelijke renner, die eigenlijk van het één op andere moment van klassementstopper naar peletonvulling transformeerde…. Paar mooie tours gereden, maar na de anonieme laatste jaren zulken niet veel wielerfans hem gaan missen waarschijnlijk.

detekloppenman 19 mei 2017 om 15:56

‘na’ Katusha -> naar Katusha

Velominatus 19 mei 2017 om 17:31

Enorm kleurloze renner. Met altijd bak aan excuses als het weer eens niet lukte.
TLJ mag zich bekocht voelen dit jaar. Goed dat hij stopt. Ik ga hem niet missen.

attaq 19 mei 2017 om 19:03

Wat een zever om de moeite te doen om te typen: ik ga hem niet missen… Kom op zeg, wat zijn we weer stoer online. Ik vind het een enorm zwaktebod om alleen maar negatief te zeveren bij het slot van een carrière van een renner.
@Velominatus: “Goed dat hij stopt.” Hij is het publiek toch niets verschuldigd. Sakker nog maar een end weg over LottoNL. Te gemakkelijk allemaal, zagende schaapjes

HF2013 19 mei 2017 om 19:28

Twee keer zeer knap top-5 in de Tour. Altijd hoge verwachtingen, maar eigenlijk toch bijzonder weinig overwinningen of aansprekende eindklasseringen.
Mysterieus hoe sommige renners dat hebben.

Blijf toch hopen dat hij nog eens een lange vlucht bekroond deze Giro, maar heb dan ook al die jaren (te) hoge verwachtingen gehad.
VdB had/heeft in mijn ogen altijd iets droevigs over zich gehad waardoor ik hem het extreem gunde.

Velominatus 19 mei 2017 om 19:37

@attaq Natuurlijk mag TLJ zich bekocht voelen. Hij strijkt een mooi salaris op en in de eerste de beste wedstrijd waarin hij er moet staan geeft meneer niet thuis. Kan het allemaal niet meer opbrengen. Heeft er niet zo’n z’n meer in. Presteert letterlijk helemaal niets. Dan denk ik: bedenk dat een paar maanden eerder en teken dat contract niet.

fraine gal 19 mei 2017 om 19:53

Ik heb niks tegen Jurgen Van den Broeck maar het is de overroepen Belgische renner van de afgelopen 10 jaar. Jammer dat alleen maar een volger was ipv aan te vallen om op te schuiven in de Algemeen Klassement. Het was een redelijk tijdrijder en daarmee is alles gezegd over de renner Van den Broeck.

Philfan 20 mei 2017 om 07:48

Nou sorry hoor, even von de puntjes op de i te zetten: was zelf nooit grote fan van VdB, maar heeft wel 2 keer top 5 in de tour gereden, waaronder een keer podium, 6e in Italiëbop zeer jonge leeftijd en 8e in Vuelta. Was geen groot talent, en daarom des te knapper!
Al die laagdunkende reacties hier, misschien even counteren met dit: moest VdB een hollander zijn, was hij jullie meest succescolle klassementsrenner sinds lang. Qua klassementen beter als Gesink, Dumoulin, Kruiswijck…
Dat zal weer pieken hier, maar het is de waarheid. Jullie lopen altijd zo hoog op met de nederlandse weelde in grote rondes, maar de enige belgische renner die zich daarop toelegde de afgelopen decennia deed het beter in de klassementen als al jullie mannetjes, sorry…

Headlines

Materiaalzone

Populair