Jurgen Van den Broeck stopt aan het einde van het seizoen

vrijdag 19 mei 2017 om 07:43
Jurgen Van den Broeck stopt aan het einde van het seizoen

Jurgen Van den Broeck is bezig aan zijn laatste jaar als beroepsrenner. Zijn ploeg LottoNL-Jumbo laat weten dat zijn contract dat tot en met eind 2018 liep, in goed overleg eerder wordt beëindigd.

De renner wil voorkomen dat komend seizoen`het jaar teveel` wordt. “Ik luister naar de signalen van mijn lichaam”, aldus Van den Broeck. “Je kunt de wielersport alleen aan honderd procent bedrijven. Het valt me alsmaar zwaarder om dat te bereiken en ik heb er steeds meer moeite mee om er veel voor van huis te zijn.”

De 34-jarige Van den Broeck debuteerde in 2004 als beroepsrenner bij US Postal. In 2007 stapte hij over naar de Belgische Lotto-Ploeg, waarvoor hij een vijfde (2010, later aangepast naar derde) en vierde (2012) plaats in de Tour de France behaalde. In 2016 stapte hij over na Katusha en sinds dit seizoen is hij in dienst bij LottoNL-Jumbo. Momenteel rijdt hij de Giro d’Italia in een ondersteunende rol voor kopman Kruijswijk.

Dit artikel delen:

64 Reacties

john 19 mei 2017 om 09:34

Hopelijk heeft hij als boer meer succes

GinneR 19 mei 2017 om 09:35

@Johnny7:
Zie je Bennett zo dicht bij een eindoverwinning in een grote ronde komen als Kruijswijk? Ik denk van niet. En dan is Bennett precies de meesterknecht die een rondewinnaar goed kan gebruiken, zoals een Poels of Amador.

Edit: On-topic: "De renner wil voorkomen dat komend seizoen`het jaar teveel` wordt." –> Dat is het natuurlijk al een aantal seizoenen. Ik denk eerder dat hij nog steeds hoop had op de heropleving (in weer een nieuwe ploeg) en dat hij dat nu opgegeven heeft.

Tuubke 19 mei 2017 om 09:36

Een jaar te laat. Zijn plek bij TLJ had beter kunnen worden vergeven aan iemand met meer toekomst. En nee, dit is geen wijsheid achteraf: toen het nieuws bekend werd dat hij zou worden aangetrokken, heb ik al ernstige twijfels geuit of hij wel iets zou kunnen betekenen voor de ploeg. Het was al jaren een aflopende zaak.

serzzio 19 mei 2017 om 09:36

@ koel

Bennet is veel sterker als Kruiswijk. Kruiswijk was vorig jaar in de vorm van z’n leven en die gaat hij wss niet meer halen. Bennet daarin tegen is gezien de afgelopen jaren een constante factor in de bergen die makkelijk een klassement kan rijden. Die gaat echt niet de knecht voor Kruiswijk zijn. Als hij mee rijdt dan zal hij de schaduw kopman zijn en niet knechten, zou zonde zijn van z’n kwaliteiten.

Hengacity1 19 mei 2017 om 09:36

Ik hoop wel voor Kruijswijk dat hij in de Vuelta revanche neemt. Hij is de absolute kopman bij TLJ en maakt dat totaal niet waar.. hopen op Bennett vanavond.

Het is beter voor Jürgen dat die stopt inderdaad.

Koel 19 mei 2017 om 09:37

serzzio – 19 mei 2017 om 09:36
En dat wist jij al van tevoren….?
Bennett doet het op het ogenblik prima in de T.o.C. , een Mickey Mouse rondje in vergelijk met een grote ronde als de Giro.
Los daarvan, denk je nu echt dat meneer v. Eerdt van Jumbo staat te kwispelen als het "oer Hollandse" TLJ een buitenlandse kopman heeft?

Random wielerliefhebber 19 mei 2017 om 09:43

Bennet is in de Vuelta voor een klassement gegaan en werd daar tiende. Nu zou het in mijn ogen niet gek zijn om hem als meesterknecht voor kruijswijk mee te nemen.

Johnny7 19 mei 2017 om 09:48

Mensen denken dat we het hier over Sky hebben volgens mij? Alleen daar zou Bennet een knecht zijn. Bennet klimt beter dan Gesink en Kruijswijk. Dat is geen knecht laat me toch niet lachen. Nogmaals het is geen tea Sky en Kruijswijk moet eerst maar weer eens op dat niveau van vorig jaar zien te komen.

@Random wielerliefhebber
Jammer dat je weer onzin de wereld in helpt. Bennett was toen knecht en heeft veel tijd verloren toen hij bij Kruijswijk moest helpen. Pas toen Kruijswijk uit koers ging mocht hij voor zijn eigen kansen gaan. Anders was hij zeker hoger geeindigd.

roelieman2 19 mei 2017 om 09:52

@serzzio
Wat een domme ongefundeerde uitspraak. Bennett is pas sinds dit jaar goed in etappekoersen van één week. In een grote ronde heeft hij pas één keer een redelijk klassement gereden tegenover een flink aan goede klassementen van Kruijswijk. Daarbuiten is het niveau in de giro vele maten hoger dan het niveau in de tour of California. Vergelijk een bookwalter eens met een pinot, amador of pozzovivo, dat is toch wel een heel ander niveau. Kortom al was Bennett meegenomen, dan was het voor een dienende rol. De hele heeft zich al maanden voorbereid op de giro waar één man de kopman is! Dit zal overigens volgend jaar precies hetzelfde zijn, omdat ik inschat dat alleen Kruijswijk de giro als hoofddoel ziet bij tlj.

assen 19 mei 2017 om 10:08

En zo verlaat de beste Belgische renner van de afgelopen twintig jaar in grote rondes het wielrennen. Chapeau, en respect!

arviidd 19 mei 2017 om 10:13

Ik dacht dat het hier over Jurgen van de Broeck ging.

Jammer dat het er dit jaar niet meer uit komt. Was gewoon de beste Belgische renner van de afgelopen 15 jaar.

Pietertje2 19 mei 2017 om 10:14

@jhonny7

Je verkoopt zelf nogal klets, Bennett heeft in de Vuelta ongeveer 2:30 verloren met wachten op Kruijswijk, waarbij het nog maar de vraag is of hij bij had kunnen blijven als hij voor eigen kansen mocht rijden.
Uiteindelijk is hij gewoon op meer dan 14 minuten geëindigd, in toch wel de minste van de drie rondes.
Zijn prestaties zouden dus echt geen kopmanschap rechtvaardigen.
Kruijswijk was vorig jaar dichtbij de zege, dus het is logisch dat alle ballen op Kruijswijk gingen.

Bennett was sowieso ziek tijdens de voorbereiding dus hij was nooit een optie voor de Giro ondanks zijn hele snelle herstel.

tetedelacourse 19 mei 2017 om 10:30

Als een nachtkaarsje uit, het verhaal van VDB2. Volgens mij werd hij door Wiggo voor de Tour die hij won als een van de belangrijkste uitdagers benoemd. Dat niveau is al een poosje ber weg. Wat de reden ook is, het is vooral jammer dat deze Giro voor hem en Kruijswijk niet brengt wat na vorig jaar gehoopt werd.

tetedelacourse 19 mei 2017 om 10:38

@pietertje als je ziet hoe goed Bennett al was in Baskenland was hij heus wel een optie voor de Giro.

Het plan was vooraf gewoon anders: Kruiswijk met deze (vooraf ingeschatte) sterke(re) ploeg naar de Giro. En Bennett een klassement in de Tour waar Gesink voor etappes wil gaan. Zoals wel vaker is het in theorie een mooo verhaal bij TLJ, maar op de weg haalt de realiteit van een koers dat vaak in.

Wheely 19 mei 2017 om 10:39

Het mega afscheidsfeest van VdB met oa Samson en Gert in het sportpaleis staat al gepland. Sporza heeft al wat zendtijd vrijgemaakt voor een ouvre overzicht. Uiteraard gaat Jurgen nog 1 keer pieken in zijn Tour.

yoeri 19 mei 2017 om 10:44

Stapte hij echter over na Katusha? Serieus? Lijkt me toch dat hij naar Katusha overstapte.

On-topic: Slimme zet, voegt 0,0 toe. Vroeger veel pech gehad in de tour, veel harde valpartijen. Nu is het er gewoon helemaal niet meer.

BartBrouwer 19 mei 2017 om 11:14

Bennett zou prima als een Amador kunnen fungeren, probleem is dat Kruijswijk niet vam het niveau Quintana is

On topic: terecht dat jurgen stopt, heeft gewoon veel uit zijn carriere gehaald en mag tevreden terugkijken wmb

flashke 19 mei 2017 om 11:20

Jammer, maar dit jaar was echt een ramp voor hem. Velen zijn hier blijkbaar wel vergeten dat hij vorig jaar voor zijn opgave constant bij de beste 20/25 zat in de Tour, als knecht van Rodriguez. Zo onlogisch en dom was zijn overgang naar LottoNL dus niet. Ik heb niet het gevoel dat Clement vorig jaar zo veel meer liet zien, maar ja: met het verleden kun je de toekomst niet voorspellen, logisch.

Dat hij hier wordt afgemaakt voor zijn Giro-selectie… Achteraf gezien, wat is er erger: Eén foute knecht selecteren, of de foute tactiek vastleggen door 8 renners voor één kopman te laten werken die, dankzij het uitvallen van enkele concurrenten, voorlopig op plek 12 staat?
Je kunt tot in het extreme kritisch zijn op JVDB, maar het lijkt me dat er nog wat problemen zitten in de LottoNL-giroploeg.

serzzio 19 mei 2017 om 11:28

@koel en roelieman2

Hij presteert dit seizoen constanter dan Kruiswijk dat bedoelde ik er vooral mee. En daarnaast is hij vorig jaar als schaduw kopman van Lotto NL jumbo naar de vuelta geweest en 10e geworden dus het zou zonde zijn om iemand die zelf klassement kan rijden als knecht mee te sturen. Dat zou hetzelfde zijn als Roglic mee sturen naar de giro.

Koel 19 mei 2017 om 11:38

serzzio – 19 mei 2017 om 11:28
Sympathie voor je uitleg, maar wanneer je een keuze maakt voor een kopman en je wilt het maximale resultaat, dient iedereen zich ondergeschikt te maken, voorbeelden te over..

Turtlehead 19 mei 2017 om 12:34

Jammer. Het ‘Jaar teveel’ lijkt er al te zijn, vorig jaar tot zijn val (sic!) in de Tour nog prima.
Ooit gestart in de Tour met een valpartij over een middenstreep in de TTT, daarna elke dag in de aanval. Helaas later nooit meer zo aantrekkelijk gekoerst.

Pietertje2 19 mei 2017 om 12:45

@tetedelacourse

Ik weet dat hij snel weer op niveau was maar je weet niet of zijn voorbereiding geschikt was om de Giro te rijden.
Lijkt me niet dat ze door zijn snellere herstel plotseling heel zijn programma omgooien.

Daarnaast lijkt het mij dat je in de Tour ook wilt scoren.
Het is gewoon vrij makkelijk om altijd maar in een vacuüm te roepen wat er fout gaat maar je moet ook naar het grotere plaatje kijken.

Hadden ze nu alles op de Giro gezet en daar het beste team opgesteld dan waren er nu weer genoeg die gingen roepen van alle eieren in een mandje is niet goed.
Alles staat of valt gewoon met de vorm van de kopman.

Switchfoot 19 mei 2017 om 12:48

Goed dat hij stopt! Hij heeft zijn belangrijkste resultaten behaald in de tijd dat het moeilijk was om ‘schoon’ mooie uitslagen te rijden. Daarna is zijn carrière als een nachtkaars uitgegaan. Daarnaast is hij een renner met weinig uitstraling en misschien zelfs nog wel minder stuurvermogen. Ik heb hem ook zelden op een actie kunnen betrappen die het spektakel in de koers verhoogde. Wat mij betreft stapt hij nu uit de giro en bergt hij zijn fiets voor eeuwig op. Succes met boeren!

klootje kriekeljon 19 mei 2017 om 12:53

Oei Flashke, kijk je wel uit wat je zegt op WF? ;)

kleomantre 19 mei 2017 om 12:59

Inderdaad kleurloze renner die veel te lang kans is gegeven om zowat maar 1 enkele koers te pieken ala Boom. Ik wijt z’n anonieme laatste jaren niet aan pure pech. Heeft grotendeels eenzelfde verloop van z’n carriere als Gesink, maar die wist zich nog op te richten. Dat is Jurgen niet gelukt. Was het motivatie? Is hij mentaal gebroken? Reageerde hij niet goed op nieuwe trainingsvormen? Of gaven z’n beginjaren om andere redenen een veel te rooskleuring beeld van zijn werkelijke kunnen. Hoe dan ook weinigen zullen hem missen. Hopelijk heeft hij zelf vrede met de misère.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair