Mettepenningen ziet kopman Iserbyt week na week scoren: “Beste bewijs dat onze aanpak werkt”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
woensdag 6 december 2023 om 10:00

Mettepenningen ziet kopman Iserbyt week na week scoren: “Beste bewijs dat onze aanpak werkt”

Interview Ploegmanager Jurgen Mettepenningen kan tevreden achteroverleunen. Terwijl de meeste veldrittoppers hun dagen lijken uit te kiezen en toe zijn aan rust, blijft Eli Iserbyt de overwinningen voor Pauwels Sauzen-Bingoal maar aan elkaar rijgen.

Telkens wanneer we denken: nu zit Iserbyt écht op zijn tandvlees, dan staat de West-Vlaming er het weekend nadien toch weer opnieuw. De 26-jarige crosser maakt er een punt van om dit seizoen geen enkele klassementscross links te laten liggen. In al die grote afspraken viel hij bovendien nog geen enkele keer door de mand, waardoor hij de leiding heeft in twee van de drie regelmatigheidsklassementen. “Of Eli me verbaast? Al lang niet meer. Hij blijft jaar na jaar grote progressie maken”, zegt Mettepenningen in gesprek met WielerFlits.

Ook na twee maanden crossen lijkt er nog geen sleet op Eli Iserbyt te komen.
“We zijn nog maar begin december, maar het is een feit dat Eli veel competitie nodig heeft. Hij is een crosser pur sang, dus wil hij liefst van het veldritseizoen gebruikmaken om zo veel mogelijk crossen te rijden. Volgens mij heeft Eli zijn grootste progressie geboekt in zijn wilskracht. Hij vecht voor elke meter, wat fantastisch is om te zien.”

Wat is zijn geheim om elk weekend toch weer fris aan zijn wedstrijden te kunnen beginnen?
“Zijn professionaliteit tijdens de weekdagen. Qua training, qua voeding, qua verzorging: alles doet hij op het hoogste niveau. Eli blijft hard trainen en zijn schema’s heel nauwgezet volgen, met maar één doel: er elk weekend terug staan. Thuis wordt hij goed omringd door zijn vrouw Fien, met zijn familie en de ploeg zit het super. Ik kan niet anders dan zeggen: het plaatje klopt helemaal.”

Eli Iserbyt blijft maar winnen – foto: Cor Vos

Iserbyt koerst ook steeds verstandiger. Als de overwinning weg is, zoals zaterdag in Boom, denkt hij meteen vooruit.
“Dat moet ook, hé. Als je elke cross helemaal tot het gaatje gaat, dan zal het vat veel sneller leeglopen. Het is een bewuste keuze om af en toe een beetje rust in te bouwen tijdens de cross zelf, van zodra je voelt dat je de wedstrijd niet meer kan winnen. Eli moet zijn momenten goed uitkiezen en zijn verstand blijven gebruiken. Dat kost soms een kans op de dagzege, maar voor ons zijn de klassementen belangrijker.”

Is het een statement van een honderd procent crossploeg zoals die van jullie om geen enkele klassementscross links te laten liggen?
“Er is goed nagedacht en gepraat over onze planning, en we waren het snel eens dat we alle klassementscrossen zouden rijden met Eli en Michael. Andere ploegen doen het inderdaad anders, maar we volgen onze eigen weg en kopiëren van niemand iets. We vinden het heel belangrijk om ons eigen ding te blijven doen, en we geloven rotsvast in onze aanpak. We blijven alles evalueren richting de drukke kerstperiode, maar voorlopig moeten we nergens bijsturen.”

Ook in jullie beperkter wegprogramma blijven jullie tegen de stroom invaren. Bewijzen jullie met de zeges van Eli dat die aanpak loont?
“Uiteraard. Onze corebusiness is de cross, dat is het enige wat voor ons telt. Iemand die zich tijdens het zomerprogramma helemaal leegrijdt, zal daarna toch rust moeten inbouwen. Wij zien de weg puur als voorbereiding en daar voelen we ons nog altijd het beste bij. Zolang we het veldrijden mee kunnen domineren, zijn we heel gelukkig.”

Dus jullie hebben sowieso geen interesse in een samenwerkingsverband met een wegploeg, zoals Sven Nys die met Lidl-Trek heeft?
“Niet direct, tenzij… Mocht er een WorldTeam zijn dat op fietsen van Ridley rijdt, dan kunnen we in de toekomst misschien praten. Voor mij is het belangrijkste dat onze renners het hele jaar op Ridley blijven fietsen, want we zijn superblij met hun materiaal. Lotto Dstny is intussen overgeschakeld op Orbéa, dus is er geen grote wegploeg meer die op Ridley koerst. Maar dat is niet erg. Zoals ik zei: we zijn heel blij met onze manier van werken.”

Ook Vanthourenhout wist al te scoren dit seizoen – foto: Cor Vos

Binnenkort zullen de toppers van de weg, zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel, het crosswereldje wel weer even helemaal op zijn kop zetten.
“We hebben drie à vier jaar gehoopt dat de dag zou komen dat we hen zouden kunnen kloppen, maar nu bekijken we het heel realistisch. Van Aert en Van der Poel zijn toch de besten. Ze zijn echte fenomenen, waar we ons niet meer aan moeten spiegelen. Eli heeft dat intussen ook goed begrepen.”

Hoe gaan jullie de kerstperiode dan aanpakken?
“Het doel is punten pakken voor de klassementen, die we liefst al vóór het WK veilig willen stellen. Zeker de Superprestige en Wereldbeker. Eli heeft traditioneel een dipje eind december, maar de laatste jaren was dat al minder. Hij kan dus vol voor die derde plaatsen blijven gaan, na de Grote Twee.”

Geldt dat ook voor jullie andere kopman, Europees kampioen Michael Vanthourenhout?
“Hem blijven we opvolgen na zijn blessure. De ligamenten rond het sleutelbeen blijven nog wat opspelen, maar hopelijk is hij door de trainingen en wedstrijden die hij moest missen juist frisser naar de kampioenschappen toe.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
17 Reacties
Sorteer op:
5 december 2023 18:15
Hij heeft een veldritteam met Vlaamse sponsors en heeft het grootste gelijk aan zijn kant. Alle crossen op het podium die rechtstreeks in Vlaanderen op TV zijn is belangrijker dan pieken voor die handje vol crossen waar ook de allerbesten aan de start komen.
5 december 2023 22:52
Iserbyt is zo'n beetje de enige die zoveel crossen rijdt én (daardoor?) goed is. Hij lijkt weinig te lijden, of zelfs beter te worden van dubbele weekenden. Alleen in Dublin was het vat voor de laatste ronde af.

BK zie ik alleen concurrentie als Vanthourenhout nog zo'n wonderdag heeft als op het EK (gebeurt zelden), Sweeck eens geen "pech" heeft of Nys jr nog volledig herstelt, wat ik dit seizoen eigenlijk niet meer zie gebeuren.
6 december 2023 07:38
Logisch dat je er geen specifiek doel meer van maakt om die twee te kloppen maar het moet wel de mindset blijven om te crossen voor winst als ze aan de start staan, ze moesten maar eens een paar keer lek rijden op een slecht moment of iets dergelijks. Als de rest als geslagen honden rondrijden vanaf de start en enkel naar elkaar kijken voor hun klassementje kunnen ze nog steeds niet winnen maar als je zo kort mogelijk wil blijven een gans uur lang zit er mogelijks toch een grote zege in. Op een uitslag zie je geen context, enkel dat je de groten bent voorgegaan.
5 december 2023 19:39
Ik vind Eli op dit moment een stuk sympathieker dan zijn baas. Ik vind Mettepenningen een engnek eerste klas. Samen met Mario de Clercq twee van de nare figuren die hun stempel op deze ploeg drukken en drukten.

Eli heeft wat mij betreft een hele goede stap gezet. Vrede met zijn vrouwke, vrede met de gedachte dat hij Mathieu en Wout niet op waarde kan kloppen. Het is ook goed dat de Lau daar weg is; de dynamiek in de ploeg is daardoor een stuk beter geworden. Zeker omdat daardoor ook de verdeling tussen Vanthourenhout en Eli wat minder spanning heeft.

Kortom, Eli zit goed in zijn vel. En dat zie je terug in zijn interviews. Zijn resultaten zijn eigenlijk niet heel veel beter dan de voorgaande jaren, maar het ziet er gewoon super stabiel uit, zowel fysiek als mentaal.
5 december 2023 14:13
" We hebben circa 4 jaren gehoopt dat de dag zou komen, dat we Mathieu en Wout zouden kunnen kloppen"....zegt Jurgen. Nu, het zou hem sieren om ook te vertellen dat alhoewel Eli en Michael, alsook Laurens toen hij nog bij de ploeg behoorde..... de voorbije 4 jaar daar de tijd en kans voor gekregen hebben en ze hier jammerlijk in gefaald zijn en in eigen boezem dienen te kijken dat dit na 4 jaar nog steeds niet gelukt is. Het excuus van de fenomenen gebruiken is maar pover, want het is duidelijk dat zijn renners zich niet verder uitgedaagd hebben om hun niveau omhoog te trekken.
  5 december 2023 16:50
  Onzin. Tegen fenomenen valt niets te beginnen. En reken er maar op dat het niveau van 4 jaar geleden een stuk lager is als het niveau van nu.
  5 december 2023 16:59
  LOL. Wat een gezwets, BAD. Lees maar eens opnieuw, je merkt het heus zelf. Als iemand beter is dan jij, dan ligt het aan jezelf dat je hem niet verslaat? Frustratie frustratie frustratie.
  5 december 2023 19:01
  Onzin...gezwets....LOL met de frustratie die er vanaf spat.
5 december 2023 13:46
edit wf: niet doen
  5 december 2023 17:01
  Hoezo; verduidelijk jezelf even?
  5 december 2023 18:55
  edit wf: gedraag je
  5 december 2023 19:10
  Vlaamse bril...eigen forumpje oprichten....Vlaamse meninkjes.....en ook al behoor ik tot
  dat volkje.....is uw woordenschat naar de bekrompen betweters onder ons geweldig leuk om te lezen...LOL...
  5 december 2023 21:35
  edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
  6 december 2023 07:42
  Bedankt voor de motiverende speech over ons belgen!
  6 december 2023 10:45
  edit wf: dank

  Ik heb het gemist, maar wellicht ging jOsBoS HeLeMaAlLoS? kraamvisite neemt wel over van hem.
  6 december 2023 11:22
  Nou nou Joske....ik vermoed dat je als provocateur pur sang in je opzet geslaagd bent.....en je je vast te pletter
  lacht om het boeltje hier op stelten te zetten met je uitspraken....het moet kicken zijn om de vele minnetjes te zien...de vele heavy binnenkomertjes....LOL

Reacties zijn gesloten.