Raymond Kerckhoffs
donderdag 9 juni 2022 om 19:30

Jumbo-Visma tevreden over laatste tijdrittest voor de Tour de France

InterviewFuck!” In een woord kwamen al zijn frustraties naar buiten. Voorbij de streep hoorde Wout van Aert van persman Ard Bierens dat hij in de tijdrit van de Dauphiné net tekort kwam en weer tweede achter Filippo Ganna was. Na de vloek van de vierletterige kreet tilde de kopman van Jumbo-Visma met zijn krachtige bovenarmen boos zijn voorwiel op om het vervolgens hard op het wegdek te laten stuiteren. Verliezen met zo’n klein verschil doet altijd pijn.

Pas minuten later was het een kleine troost dat het verschil tussen Wout van Aert en wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna in de strijd tegen de chronometers steeds kleiner wordt. Op het WK in Imola in 2020 was het nog 26 seconden. In Brugge kwam hij vorig jaar tijdens de mondiale titelstrijd zes seconden te kort, terwijl hij nu op twee tellen van de Italiaan bleef steken.

Dat hij met meer tegenwind moest afrekenen dan de ruim twee uur eerder gestarte Ganna en dat het vlakke 31,9 kilometer lange traject in het dal van de Forez meer op het lijf van de flyer van INEOS Grenadiers was geschreven, wilde hij niet als excuus aanbrengen.

Vertrouwen voor Kopenhagen
“Laat ik stellen dat dit veel vertrouwen geeft voor de openingstijdrit van de komende Tour de France in Kopenhagen”, keek Van Aert al vooruit naar de 13,2 kilometer lange ouverture van La Grande Boucle. “Een kortere afstand ligt me normaal beter. Ik kom het best tot mijn recht in tijdritten korter dan 20 minuten. Al ligt die afstand Ganna ook heel goed.”

“Het belangrijkste is misschien wel dat ik vandaag de bevestiging heb gekregen dat ik richting Kopenhagen qua benen, materiaal en voorbereiding op de goede weg ben. Dat is een goede zaak. Zeker met de wetenschap dat ik normaal nog sterker wordt van een week harde koers zoals deze Dauphiné. De eerste tijdrit van de Tour is zeker een groot doel voor mij.”

Jonas Vingegaard na tijdrit in de Dauphiné – foto: Raymond Kerckhoffs

Voor Jumbo-Visma was deze tijdrit een belangrijke test met het oog op de Tour de France. Hun twee klassementsrenners Primož Roglič en Jonas Vingegaard eindigden respectievelijk op de vijfde (op 42 seconden) en zevende (op 1.12 minuut) van Ganna.

“Dit was een heel belangrijk meetmoment richting de Tour de France”, benadrukte Mathieu Heijboer, head of performance van Jumbo-Visma en de eindverantwoordelijke voor de tijdritten in de Nederlandse ploeg. “Dit is de laatste tijdrit die de jongens rijden voor de Tour. Dus dit was voor ons dé test voor de openingstijdrit in Kopenhagen.”

Met drie renners bij de eerste zeven kon Heijboer tevreden zijn. “Zeker Primož en Jonas hebben het op dit vlakke parcours met redelijk wat wind goed gedaan. Dit is niet meteen hun terrein. Al hebben beiden vorig jaar laten zien dat ze op dit terrein ook een goede tijdrit kunnen rijden.”

“Jonas liet vorig jaar met twee derde plekken in de tijdritten in de Tour al zien dat hij in deze discipline met de besten kan wedijveren. Daar waren de tijdritten wel wat lastiger dan hier. We waren overtuigd dat hij op dit traject niet weggereden zou worden. Eigenlijk doet hij het heel goed. Zeker met de wetenschap dat hij richting de Tour conditioneel nog een paar stappen kan zetten.”

Primož Roglič – foto: Raymond Kerckhoffs

Vingegaard zelf maakte ook een positieve balans op: “Het was een zware, snelle tijdrit. Ik houd meer van heuvelachtige parcoursen. Ik denk dat ik tevreden kan zijn met dit resultaat. Zeker omdat ik deze ronde echt als een training richting de Tour zie. Het verschil met Ganna lijkt misschien groot met 1.12 minuut, maar hij heeft twintig kilogram meer aan kracht die hij op dit parcours perfect kan omzetten in snelheid. Dit parcours was gewoon helemaal op zijn lijf geschreven.”

Ook Roglič wees naar het verschil in lichaamsgewicht dat een belangrijke factor in deze tijdrit was. Met zijn 1,93 meter lengte en 83 kilogram schoon aan de haak is Ganna een echte powerhouse. “Dit was het terrein voor de big ones. Niet dat ik een kleintje ben, maar Ganna is toch een maatje groter. Ik ben nog niet op mijn best, maar het gaat hier wel oké. Dat bewijst deze tijdrit ook. Ik heb deze week in de Dauphiné nodig om sterker te worden. Van mijn knieproblemen heb ik geen last meer, waardoor ik optimistisch vooruit kijk.”

Heijboer was enthousiast over de tijdrit van Van Aert. “Wout was natuurlijk ook weer een klasse apart, maar hier aan de finish overheerst nu de teleurstelling van de tweede plaats. Dit was een moment geweest om Ganna te kloppen. Helaas is dit niet gelukt. Deze tweede plaats is gewoon heel zuur.”

“Eigenlijk trekt Wout in deze Dauphiné de lijn door van vorig jaar. Toen hij liet zien op alle terreinen mee te kunnen doen voor de ritzeges. Natuurlijk doet het missen van deze ritzege na zijn teleurstellende tweede plek van dinsdag tegen David Gaudu opnieuw pijn. Anderzijds heeft hij wel het geel weer stevig om zijn schouders.”

Wout van Aert in het geel na tijdrit in Dauphine – foto: Raymond Kerckhoffs


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2022 20:48
Roglic lijkt mij (gevoelsmatig) over zijn top, maar is nog steeds heel erg goed. Vingegaard kan niet langer op de verrassing spelen, die is dit jaar nog niet Tourpodiumwaardig geweest. Zelfs Van Aert lijkt mij, terwijl hij achter Pogacar de beste renner ter wereld lijkt, ietsje minder dan ‘20 en ‘21. Het zou kunnen dat de geelzwarten dit jaar magnifiek sterk pieken in juli, maar mijn glazen bol wijst een andere kant uit. ‘22 wordt het jaar dat TJV gaat koersen zoals Ineos dat deed in de Giro ‘20. Maar wie gaat Dennis dan dit jaar op sleeptouw nemen richting de Hautacam?
    10 juni 2022 07:37
    Ik denk gewoon dat ze nog niet top zijn. Heel hun jaar is ingericht om te gaan pieken in de tour. Dus beter dat ze dan top zijn dan dat ze dat nu al zouden zijn.
8 juni 2022 21:05
Ik denk alles volgens plan gaat bij jumbo visma.
8 juni 2022 21:07
@panache alles bepalend voor de tour gaat zijn hoe goed Pogacar zal zijn. Roglic en Vingegaard zijn momenteel nog niet top, en zullen in de Tour echt de topvorm moeten hebben. Al denk ik dat bij Roglic er niet veel extra meer in zit. Vingegaard heeft zijn max. vorig jaar in de Tour al behaald. Ben benieuwd of hij dat niveau en nog iets extra's kan aantikken.
WVA is een ander verhaal. Het doel de groene trui zal nog niet zo makkelijk te matchen zijn met het andere grote doel de gele trui voor Roglic/Vingegaard. Je ziet het nu in de Dauphine. WVA wil elke etappe meedoen als het kan, maar dat kost veel energie.
Energie die hij dan in bepalende etappes tekort gaat komen.
Ik hoop op een mooie Tour voor de Nederlandse ploeg, maar vermoed dat het toch weer niet gaat lukken.
8 juni 2022 22:01
Vind het zo grappig dat mensen iemand over de top vinden die nog geen jaar geleden een Olympische titel won, de Vuelta met overmacht won en dit jaar ook een World Tour rittenkoers wint.

Totaal voorbarig want de prijzen worden volgende maand verdeeld. Heel simpel: twee jaar terug riepen we in koor dat Roglic te vroeg in vorm was en daarom de gele trui op la Planche de belle files verloor.

Er wordt nu constant gezegd dat ze in voorbereiding zijn. Als je nu al top bent dan ben je te vroeg in vorm als klassementsman. Eind juli dan volgt de afrekening.
    8 juni 2022 22:49
    Inderdaad. Ik zie Iban Mayo nog fladderen in de Dauphiné en week 1 van de Tour…
    8 juni 2022 23:13
    Helemaal mee eens.
    8 juni 2022 23:13
    Helemaal mee eens.
    9 juni 2022 07:42
    FDJ over de top (in feite Froome zomer 2018 - kijk wat hij vlak daar voor allemaal won) is niet waar jij op hint ‘gearriveerd in het dal’.
    9 juni 2022 08:17
    @panache slechht voorbeeld... Froome werd 2e in 2018 in de Tour. De reden dat het daarna niet meer lukte was een gigantische valpartij.
    9 juni 2022 10:17
    Het is een prima voorbeeld, maar volgens mij hanteren wij een andere definitie van over de top. Het is in mijn ogen het moment direct na je hoogste niveau. Froome won de Giro (voor Dumoulin) en dat was zijn derde grote ronde op rij. Froome verloor de Tour van Bernal en eindigde ook achter Dumoulin (hij werd dus ook geen 2e). Froome eindige in de 8 uitgereden grote ronden voordien steeds op p1 of p2, die Tour in 2018 p3. Het was nog steeds een topprestatie en extreem hoog niveau, maar wel 'over de top' .
    9 juni 2022 20:37
    Panache, ik vind het ook niet echt een heel goed voorbeeld. Met de Giro (voor het klassement) in de benen derde worden in de tour is weinig mensen gegeven.

    Ik vind dat eerder een van de strafste dingen van Froome zijn carriere. Hoeveel kun jij er opnoemen die met de huidige kalender twee keer podium reden in de Giro en tour in hetzelfde jaar? Dumoulin dat zelfde jaar en dan enkele mannen uit de doping glorietijd, veel meer kan ik er niet opnoemen. (kan ook aan mijn beperkte kennis liggen :))
8 juni 2022 22:02
Ik denk nog immer dat zeker Primoz er alles aan doet om alles wat maar
naar favoriet riekt verre van hem en vooral de pers te houden.

niettemin, dat overdreven zwalkend mini-mollemalen van 'm deze middag
stemt me ook engszins bedrukt
8 juni 2022 23:02
Ik krijg altijd de kriebels als ik bij TJV het woord "tevreden" lees. Ik had het idee dat dat woord het afgelopen jaar in de ban is gedaan met geweldige resultaten als gevolg. Is dit terug naar vroeger? Ik hoop het niet.
8 juni 2022 23:19
Ik denk dat Roglic gaat etaleren in de Tour. Hopelijk blijft 'ie op z'n fiets zitten en krijgen we een mooi duel.
8 juni 2022 23:31
Heeft wva vandaag verloren door het gele tijdritpakkie van de organisatie?
Ik verwacht wva trouwens wat minder op de cols dit jaar, meer focus op de sprint(training?) en ook wat meer kilo's lijkt het.
    9 juni 2022 10:52
    Volgens mij zeker. AGU Snelpak van Jumbo-Visma is 1-2% beter in vergelijking met een normale tijdritpak, dus 20-40 s. Onlangs heeft Cyclingmole erover gehaad, hoe ze het in windtunnel proefen.
9 juni 2022 07:38
Wout was ca 1promille trager dan Ganna. Dan kun je enkel teleurgesteld en boos zijn. Wat meer geluk met de omstandigheden en het parkoers en hij kan zeker winnen van Ganna.
9 juni 2022 08:31
Prima tijdritten. Als de JV mannen op hun fiets blijven zitten wordt dit het jaar van het grote duel tussen JV en Pogi. Als de kopmannen beter zijn dan de knechten van Pogi zullen ze hem in de bergen om de beurt moeten bestoken. Ik zou Kuss direct veel achterstand aan laten smeren en mee sturen id vroege vlucht. Roglic en Vinegaard zullen realistisch moeten zijn en bedenken dat de enige manier om van Pogi af te komen is, dat ze hun eigen kansen opofferen voor elkaar. Simpelweg omdat Pogi de beste is.
    9 juni 2022 08:47
    Roglic en eigen kansen opofferen? Ik zie het nog niet gebeuren.
    9 juni 2022 10:24
    "Als de kopmannen beter zijn dan de knechten van Pogi zullen ze hem in de bergen om de beurt moeten bestoken."

    Dat is het wielrennen zoals dat in het befaamde gele boekje staat 'voor dummies'. Pogacar ziet dat van mijlenver aankomen, had afgelopen jaren overschot, dus is tzt al lang vertrokken zonder iemand die kan volgen.
9 juni 2022 09:02
Heb een raar gevoel bij TJV. Lijkt mij dat ze niet meer in Roglic geloven (zie rare selectie Tour met weinig bergknechten) en langzamerhand WvA aan het omtoveren zijn tot klassementsman? Die hype rond WvA is wel vermoeiend maar perfect voor een bedrijf als Jumbo dat wil groeien in Belgie. Heeft dus niet veel met wielrennen te maken maar alleen met marketing, jammer.
    9 juni 2022 09:58
    Of gewoon een wisseling van tactiek. Wat heeft JV/Roglic immers aan een surplus aan bergknechten als het enige wat die doen is Pogacar in een zetel richting finish brengen?
    9 juni 2022 11:02
    Klopt helemaal ProScorito...Sky/Ineos reed een treintje bergop voor Sky/Ineos, TJV rijdt een treintje bergop voor een kopman van een ander ploeg.
9 juni 2022 09:05
Zit me al af te vragen of ik ook niet ergens, in een artikel over Jumbo Visma, moet roepen dat ik twijfels heb. Kan ik tenminste na de tour zeggen dat ik het al wel gedacht had als het tegen valt. Niets vreemds aan dat je twijfelt over het behalen van geel, groen of de dubbel in de Tour. Je zou wel gek zijn om dat niet te doen, met iemand als Pogacar in het peloton. Het patroon is echter wel weer vergelijkbaar; een aantal voorspelbare personen roept vooraf dat ze twijfelen om dan vervolgens achteraf ‘zie je wel’ te roepen en te beweren dat zij het toch zo goed hadden gezien.
    9 juni 2022 10:31
    Wat een negatieve manier om in het leven te staan.

    Ook internationaal twijfelen analisten, zoals Axelgaard (vertaling): "Het maakt ook Primoz Roglic stijgt naar voren als de grote favoriet, maar deze keer komt de Sloveen met grotere twijfels dan normaal naar de race. Misschien won hij in het voorjaar Parijs-Nice, maar het is vrij duidelijk dat de Sloveen dit jaar niet zichzelf is geweest. Het is duidelijk dat we zijn historisch zwakke prestatie in Baskenland kunnen verklaren, waar zijn eindeloze school overwinningen in de wekenlange races die hij voltooit, werd gebroken, met knieproblemen. Maar ze waren geen thema toen hij in Parijs-Nice zo'n grote crisis doorgemaakt dat alleen Wout van Aert hem de overwinning verzekerde, of toen hij in Milaan-Sanremo zo'n "povere" inspanning leverde dat het Van Aert zelf de overwinning zou kunnen kosten waaraan de Belg de Sloveen slechts zes dagen eerder aan had geholpen."

    "Het probleem is dat het komt na een 2021 waar ik nooit met het gevoel zat dat Roglic was zoals in 2019 en 2020, waar hij angstaanjagend superieur is en in zijn eigen competitie. Toegegeven, hij won de Vuelta en de Olympische Spelen in het enkelspel, net zoals hij een mooie overwinning pakte in Baskenland en twee eendagskoersen won in het najaar, maar hij had ook vreemde en zeldzame offdays in Luik en Lombardije. Het niveau was nog torenhoog, maar in 2021 had hij niet het aura van onkwetsbaarheid dat hij in voorgaande seizoenen had, en als 2022 ook slecht is begonnen, kan het alleen maar zorgwekkend zijn als we er nu snel het beste van hebben gezien 33-jarige Roglic."
    9 juni 2022 15:59
    @panache het feit dat er iemand anders ter wereld ook over Roglic twijfelt zegt niet zoveel. Maar er is sowieso altijd wel reden om te twijfelen of iemand fit of te fit aan de start staat. Of hij het wel nog een keer kan wat hij het jaar ervoor deed. In mijn optiek was in het voorjaar Pogacar ook niet ongenaakbaar dus misschien is die ook niet meer zo onaantastbaar. Wie zal het zeggen(hoop mensen hier;-)). Roglic heeft aangetoond als enige echt in de buurt te komen van Pogacar. Dus mocht hij in vorm aan de start staan(en zijn waardes zullen dat echt wel aantonen) van de TdF dan gaat hij het Pogacar echt wel moeilijk kunnen maken, maar dan moeten zij hem wel aanvallen en kijken of zij hem op zijn zwakke momenten kunnen pakken. Overigens heeft de leeftijd van Pogacar dan wel voordeel, want hoe jonger hoe beter het herstel. En als het op ervaring aankomt fiets Pogacar even lang als Roglic. Dus ploeg en intrisieke kwaliteit zullen doorslag moeten geven in mijn optiek. Heb er zin in.
    9 juni 2022 16:43
    Beetje twijfelachtige analyse (als je de vertaling leest althans) wat mij betreft.

    Ik heb ook vraagtekens of Roglic nog lang zijn vorm kan aanhouden van de afgelopen jaren en als enige dertiger zijn plaatsje aan de absolute wereldtop nog wat langer kan behouden.

    Maar in 2021 was hij toch echt nog wel op zijn topniveau. Een heel hoog niveau maar niet van de uitzonderlijke klasse waarmee Pogi de afgelopen 2 jaar heeft geacteerd. Zo goed is Roglic nooit geweest. ‘Angstaanjagend superieur en in zijn eigen competitie’ of ‘aura van onkwetsbaarheid’ voor een ronderenner die nooit die Tour of de Giro wist te winnen, vind ik gewoon overdreven.

    Zijn Vuelta-zege van vorig jaar was er bv. eentje met groot gemak. ‘Zeldzame offdays in Luik en Lombardije’? Vorig jaar behaalde hij in Lombardije zijn beste resultaat ooit? In 2020 won hij 2 weken na de Tour dan wel Luik (weliswaar na een sprint waar hij als enige niet gehinderd werd door Alaphizwiep) en reed hij een goed WK, maar verder is Roglic nooit van het niveau Pogacar geweest in eendagswedstrijden. Zijn uitslagen in het verleden billijken de term ‘zeldzame offdays’ toch echt niet. Met zijn 2de plek in de Waalse Pijl in 2021 behaalde Roglic net nog 1 van zijn beste prestaties in een grote eendagswedstrijd.

    En in rondjes van een week was hij in Parijs-Nice (jammerlijk uitgevallen) en Baskenland als vanouds top.

    Vorig jaar zou ik na 2020 net het 2de beste seizoen van zijn carrière durven noemen (al komt 2019 ook in de buurt). 2022 is vooralsnog een stuk minder overtuigend, ‘21 was dat zeker niet wat mij betreft.
9 juni 2022 09:09
Bizarre is dat WvA gewoon de eerste zes etappes had kunnen winnen als het net iets meer mee had gezeten.
    9 juni 2022 10:00
    Hij heeft dan ook het beste resultaat wat betreft rituitslagen na vier etappes in de geschiedenis van de Dauphine (met: 1, 6, 2 en 2). Ik zie het ook van de positieve kant; iets meer geluk en hij had één of twee overwinningen meer gehad. Deels is het wellicht ook de vloek van de allrounder; overal heel goed in zijn met een risico dat je nergens echt de beste in bent. Ik ben benieuwd hoe het kwartje gaat vallen in de tour, waarbij ik denk/hoop dat met een paar procent verbetering (en soms een beetje meer geluk) er een paar mooie etappe overwinningen in moeten kunnen zitten.
    9 juni 2022 10:06
    "You win some, lose some, it's all the same to me" (Lemmy, Motörhead)

    Indrukwekkend is het in elk geval. En het is niet de eerste keer dat hij in een rittenkoers de topnoteringen opstapelt met hier en daar een overwinning; denk ook aan de Tirreno en Groot-Britanië vorige jaar. Nog meer winnen zou leuk zijn natuurlijk, maar in elk geval vetcool om zo'n renner dagelijks voor de overwinning te zien strijden.
    9 juni 2022 10:17
    Van Aert heeft sowieso maar drie keer geen top tien gereden dit jaar, waarbij twee etappes in Parijs-Nice waar hij het waarschijnlijk bewust liet lopen.
9 juni 2022 10:19
Ik vind juist dat ze niet zo best presteren. Roglic wint die etappe bergop normaal met twee vingers in zijn neus, Wout die moet lossen en dus stikkapot zit op zo’n relatief makkelijk klim, een loper met nog een behoorlijk peloton, Kruiswijk matig.
    9 juni 2022 10:27
    Op zich klopt dat wel, maar daar staat dan tegenover dat ze na 5 ritten met z'n 3'en bij de eerste 4 staan. Ik verwacht ze gewoon heel sterk in de Tour, maar Pogacar kloppen zie ik ook niet direct gebeuren.
9 juni 2022 11:06
Ik hoop dat VDP deze Dauphine met argusogen volgt en dat hijzelf en zijn ploegleiding ervan overtuigd zijn dat hij meer op zijn tijdritfiets moet trainen wil hij in 2022 ook nog eens geel pakken in de TDF!
10 juni 2022 00:56
Ik vrees dat we met Pogacar een nieuwe Armstrong te pakken hebben, en dan bedoel ik niet qua doping, maar qua heerschappij. Armstrong was altijd top in de Tour en hem overkwam nooit iets. Pogacar heeft hetzelfde aura zeg maar. Roglic valt regelmatig. Vingegaard geef ik meer kans op het podium.
10 juni 2022 09:22
Volgens JV worden de waardes van Roglic nog ieder jaar beter, mede doordat hij op relatief vrij late leeftijd is begonnen net fietsen. Het kan bij iedereen voorkomen dat het iets minder loopt, maar ik zie Roglic “gewoon” weer op het podium staan in Parijs (en hopelijk op het hoogste treetje, het is hem gegund)

Reacties zijn gesloten.