fbpx

Tour 2019: Alaphilippe verdedigt geel met fenomenale tijdritzege

vrijdag 19 juli 2019 om 17:54
Tour 2019: Alaphilippe verdedigt geel met fenomenale tijdritzege

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft op indrukwekkende wijze de individuele tijdrit rond Pau naar zijn hand gezet. Na 27,2 kilometer zette hij 35:00 op de klokken en daarmee deed hij het beter dan Geraint Thomas en Thomas De Gendt, die lange tijd de snelste tijd in handen had.

Voor Pau was het een 71e weerzien met de Tour. Haar ligging nabij de Pyreneeën maakt de stad tot een ideale uitvalsbasis in het routeboek en ditmaal was daar een individuele tijdrit uitgetekend van 27,2 kilometer. Dat de chrono allesbehalve vlak was, konden de renners al bekijken tijdens de vrouwenwedstrijd La Course. ’s Ochtends reden de vrouwen namelijk dezelfde ronde, maar dan vijfmaal. Marianne Vos maakte haar favorietenrol waar. Hoe zou het de mannen vergaan?

Om twee uur ’s middags stipt trapte Yoann Offredo de tijdrit af als laagst geklasseerde renner in het klassement, maar de Fransman zou normaal gesproken geen rol spelen in de strijd om winst. Op papier werd meer verwacht van vroege starters als viervoudig wereldkampioen Tony Martin, Chad Haga en Kasper Asgreen. Al snel werd duidelijk dat Martin zijn winstambities opzij had gezet in dienst van de ploeg, want al snel werd hij ingehaald door zowel Haga als Asgreen.

Kasper Asgreen legt de lat meteen hoog
Haga daarentegen had duidelijk zijn zinnen gezet op een goede uitslag. In de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia had de Amerikaan van Sunweb zijn visitekaartje al afgegeven dit jaar en ook in de lange tijdrit van de Tour leek hij zich te willen laten zien. Haga en Asgreen deden echter niet veel voor elkaar onder. Aan de finish bleek de Deense kampioen de betere van de twee: Haga klokte 36:22, maar Asgreen dook er meteen een half minuutje onder en zette de toptijd naar 35:52.

Kasper Asgreen – foto: Cor Vos

Na de binnenkomst van Asgreen was Alex Dowsett de eerste specialist die niet kon tippen aan de snelle tijd van de Deen. De voormalige houder van het werelduurrecord kwam veertig tellen tekort. Even nadat de Brit over de streep kwam, startte Stefan Küng juist voor zijn tijdrit. De drievoudig Zwitserse kampioen, die vooraf tot de kanshebbers werd gerekend, viel in de eerste kilometers en kende daarmee een valse start. Hij rechtte de rug, maar kwam uiteindelijk een minuutje tekort.

Intussen zette Matej Mohorič snellere tussentijden op de klokken dan Asgreen, die al veel renners hun tanden had zien stukbijten op zijn tijd. Ook Nelson Oliveira was sneller onderweg. Maar zowel de Sloveen als de Portugees moesten hun snelle start bekopen aan de finish. Mohorič gaf bijna een minuut toe op Asgreens snelste tijd, Oliveira elf seconden. Met Joseph Rosskopf en Nils Politt kwamen er nog eens twee tijdritspecialisten tekort.

Wout van Aert en Thomas De Gendt snel
Toen was de Belgische kampioen Wout van Aert aan de beurt. De renner van Jumbo-Visma, vier dagen geleden winnaar in Albi, verscherpte de snelste tijd van Oliveira aan het eerste tussenpunt. Daarmee onderstreepte hij zijn favorietenrol. Van Thomas De Gendt kreeg hij felle tegenstand. De Lotto Soudal-renner, net als Van Aert al ritwinnaar in deze Tour, dook bij de tussenpunten telkens onder de tijden van zijn crossende landgenoot door.

Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

Het werd een boeiende tweestrijd, totdat Van Aert bij het ingaan van de laatste kilometer in het hekwerk terechtkwam. Al snel bleek de situatie ernstig; aan zijn rechterbovenbeen had hij een diepe vleeswond opgelopen en medische behandeling was vereist. De Belg werd afgevoerd naar het ziekenhuis en daarmee kwam een einde aan zijn Ronde van Frankrijk. De Gendt bleef recht en onttroonde Asgreen met een tijd van 35:36. Daarmee was hij 0:16 sneller dan de Deen.

Met Küng en Van Aert waren er al enkele renners onderuit gegaan en ook Maximilian Schachmann zou niet recht blijven. Hij had de vijfde tijd geklokt bij het derde tussenpunt, maar ging vervolgens tegen de vlakte. Weliswaar redde de Duitser het tot aan de finish, maar het kostte grote moeite: hij leek serieus gehavend. In het laatste kwart van de tijdrit verloor hij liefst vierenhalve minuut en ’s avonds werd bekend dat hij de strijd moet staken.

Thomas De Gendt ziet specialisten tekortschieten
De Gendt mocht intussen voorzichtig gaan dromen. Specialisten in ritten tegen het uurwerk als Søren Kragh Andersen en Jonathan Castroviejo waren immers allen (ruim) tekortgeschoten. Vanuit de hot seat bekeek hij de verrichtingen van zijn collega’s op televisie en zo zag hij dat ook de eerste renners uit de top-20 niet aan zijn tijd kwamen. Hij kon opgelucht ademhalen toen hij Rigoberto Urán op minder dan een seconde zag stranden.

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

Met onder anderen Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe waren er nog wel wat kleppers onderweg. Kruijswijk schoot uit de startblokken en scherpte De Gendts tijd bij het eerste tussenpunt aan met liefst zes seconden. Daarmee bleef hij ook Thomas voor (op 0:01). De gele trui leek Julian Alaphilippe vleugels te geven, want de Fransman van Deceuninck-Quick Step ging nóg sneller (11:17).

Kruijswijk was ook bij het tweede tussenpunt sneller dan De Gendt met vijf seconden, maar dit keer was Thomas wél sneller. Alaphilippe snelde intussen opnieuw naar de snelste tijd. De tijdrit stevende daarmee af op een bloedstollend spannend einde. Kruijswijk was van de top-4 de eerste die een eindtijd moest neerzetten. De Nederlander zette 35:45 neer en daarmee legde hij de lat hoog voor zijn overige drie concurrenten.

Julian Alaphilippe geeft gele trui nog eens extra glans
Kruijswijk zag Bernal alvast tekortschieten; de Colombiaan klokte 36:36 en daarmee werd hij in het klassement voorbijgestoken door de Nederlander. Nadat Bernal over de finish kwam, had Thomas de finish al in zicht. De Britse titelverdediger zette 35:14 op de klokken. Toen was alleen nog Julian Alaphilippe onderweg. De Fransman verraste al vriend en vijand met zijn snelle tijden bij de tussenpunten en hij hield op knappe wijze stand.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Aan de streep zette de geletruidrager 35:00 op de tabellen, waarmee hij iedereen voorbleef. Geraint Thomas eindigde op de tweede plaats op 0:14, voor Thomas De Gendt restte de derde plaats op 0:36. Rigoberto Urán en Richie Porte completeerden de top-5. Steven Kruijswijk was op de zesde plaats de beste Nederlander en daarmee schoof hij door naar de derde plaats in het klassement ten koste van Bernal.

Dit artikel delen:

136 Reacties

vevie 19 juli 2019 om 17:55

Uhmmmmmm

Verweggistan 19 juli 2019 om 17:55

Tuurlijk joh.

vevie 19 juli 2019 om 17:56

Edit redactie: Niet insinueren.

drikkes 19 juli 2019 om 17:57

Euhmmm

Wheely 19 juli 2019 om 17:57

Formidable!

John Bidon 19 juli 2019 om 17:57

Alaphilippe kanshebber nummer 1 voor eindoverwinning in deze vorm. Ongelooflijk sterk en goede ploeg.

LutsenkoFan 19 juli 2019 om 18:01

Hahaha, hij zal morgen al moeten lossen.

LB117 19 juli 2019 om 18:02

Devenyns en Mas mogen hun borst natmaken ja..

Scibby 19 juli 2019 om 18:07

Na het zien van vandaag zou hij morgen zomaar voor de ritwinst kunnen gaan.

Peter Lippens 19 juli 2019 om 18:31

tja, als de betere klimmers afwachtend blijven rijden en pas aanvallen de laatste km van de klim dan kan dat best. Ze zullen dus sneller moeten aanvallen en dan kan alleen maar leuke koers opleveren ….

jb4bruges 19 juli 2019 om 17:57

Zozo Julian! Niet eens buiten adem over de streep.

Apemantus 19 juli 2019 om 18:17

Kwam nog speels met slippende achterband over de meet….

sven241 19 juli 2019 om 17:57

Edit redactie: Niet insinueren.

Merlinappa 19 juli 2019 om 17:58

Hij ademde niet eens! ;)

koos verrek 19 juli 2019 om 17:58

Ongeloofwaardig dit. Sorry

sven241 19 juli 2019 om 17:58

Is maar goed dat MvdP niet meedoet hahaha.

jan jansen 19 juli 2019 om 20:34

Matje zal stiekem toch wel spijt hebben van zijn keuze. Hij kan hier zomaar de tour winnen.

NCK17 19 juli 2019 om 17:58

Nu kan het leuk worden Ineos moet vol gaan rijden.

Bernal ook minder goed dan velen hadden verwacht. Thomas duidelijk kopman.

Kruijswijk, Uran en Porte de andere winnaars vandaag. Allemaal een hele goede tijdrit gereden.

Scibby 19 juli 2019 om 18:08

Bernal wel een beetje naar verwachting gereden.

Brummel 19 juli 2019 om 18:21

Het hooggebergte moet nog komen. Ik hoop dat Bernal daar gewoon terug komt.

GroeneTrui 19 juli 2019 om 18:59

Ineos nu in een volledig andere rol in de laatste Tourweek

leegloper 19 juli 2019 om 17:59

Wat een verschillen. Ala rijdt de beoogde(?) kopman van zijn ploeg op een minuutje bijvoorbeeld, terwijl Mas het toch best goed deed.

Gladiool 19 juli 2019 om 17:59

Hahaha, hoe dan. Sja.

Polly 19 juli 2019 om 17:59

Lalalalala, ”in het geel kun je altijd net wat extra’s”. xD

https://www.youtube.com/watch?v=AtwKLIbEZH8

Dolfy 19 juli 2019 om 17:59

Wat een zege, niet verwacht. Sterke tijdritten van De Gendt en Kruijswijk. En ook wel van Mollema. Balen dat Van Aert zo hard viel. Al was de snelste tijd niet meer in het zicht..

Fort 19 juli 2019 om 17:59

Heeft al meer dan eens een goede tijdrit gereden. Niet eens zeer zo’n verassing wanneer je in het geel rijd in de vorm van je leven.

Een en al adrenaline, schitterend!

Merlinappa 19 juli 2019 om 18:00

Thomas is gewoon van het niveau Dumoulin qua tijdrijden, zie de tour van vorig jaar. Oftewel, behoort bij de beste 5 tijdrijders ter wereld. Ik kan me niet voorstellen dat Alaphillipe daar zo makkelijk enorm veel tijd op pakt.

Samlambeej 19 juli 2019 om 18:48

Je verwart een vlakke tijdrit met een die in de start de benen afsnijdt met een pittig klimmetje.

Merlinappa 20 juli 2019 om 08:27

@Samlebeej
Kijk de laatste tijdrit van de 2018 tour nog even terug. Die was heuvelachtiger dan vandaag en Thomas was daar in principe heer en meester.

Kosmonaut 19 juli 2019 om 18:00

Waar heb ik naar zitten kijken?

the student 19 juli 2019 om 18:05

Naar een rondje hardfietsen in en rond de pittoreske omgeving van Pau

TeamNL 19 juli 2019 om 18:00

De geloofwaardigheid van de wielersport loopt hier weer een deukje op!

Zonde…

de nieuweMerckx 19 juli 2019 om 18:12

Kan je net zo goed concluderen op basis van de prestatie van Kruiswijk, maar dat is een hollander, heb ik begrepen.

Apemantus 19 juli 2019 om 18:26

Kruijswijk is niet degene die dag na dag ver boven verwachting presteerd. Stevie is al jaren vrij stabiel in zijn prestatiecurve. Ik vroeg me ook af waar ik in hemelsnaam naar had zitten kijken toen Julian over de meet kwam.

Samlambeej 19 juli 2019 om 18:50

Zou Alaphilippe zijn palmares van een paar jaar geleden er eens bij nemen.

Apemantus 19 juli 2019 om 19:14

Dat zijn toch echt klassiekers.

michaeldenhollander 19 juli 2019 om 18:01

Is mij wel iets te opvallend maar dat zullen we pas over een paar jaar kunnen vaststellen cq bevestigen

Boemboem 19 juli 2019 om 18:01

Edit redactie: Niet insinueren.

koos verrek 19 juli 2019 om 18:15

Moet haast. Légale toverdrank zeker..

NDI22 19 juli 2019 om 18:02

Normaal gesproken is een week al lastig voor hem en nu legt hij iedereen er op eind week 2. Wil het best geloven, als hij de komende dagen volledig er door zakt.

vevie 19 juli 2019 om 18:02

Niemand kan dit zich voorstellen en idd; waar hebben we naar zitten kijken. Natuurlijk is het een klasbak, maar zelfs voor Alaphilippe komt dit uit het niks. Kom op, guys.. als we een beetje kritisch nadenken dan kan dit toch niet?

leegloper 19 juli 2019 om 18:03

Nou de wielerflitsredactie mag de helft van de berichten wegflitsen als ze consequent zijn.

Peter Lippens 19 juli 2019 om 18:28

mee eens, op de chat was het ook al van dattem, slechte verliezers wellicht

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.