Tour 2019: Alaphilippe verdedigt geel met fenomenale tijdritzege
foto: Cor Vos
vrijdag 19 juli 2019 om 17:54

Tour 2019: Alaphilippe verdedigt geel met fenomenale tijdritzege

Julian Alaphilippe heeft op indrukwekkende wijze de individuele tijdrit rond Pau naar zijn hand gezet. Na 27,2 kilometer zette hij 35:00 op de klokken en daarmee deed hij het beter dan Geraint Thomas en Thomas De Gendt, die lange tijd de snelste tijd in handen had.

Voor Pau was het een 71e weerzien met de Tour. Haar ligging nabij de Pyreneeën maakt de stad tot een ideale uitvalsbasis in het routeboek en ditmaal was daar een individuele tijdrit uitgetekend van 27,2 kilometer. Dat de chrono allesbehalve vlak was, konden de renners al bekijken tijdens de vrouwenwedstrijd La Course. ’s Ochtends reden de vrouwen namelijk dezelfde ronde, maar dan vijfmaal. Marianne Vos maakte haar favorietenrol waar. Hoe zou het de mannen vergaan?

Om twee uur ’s middags stipt trapte Yoann Offredo de tijdrit af als laagst geklasseerde renner in het klassement, maar de Fransman zou normaal gesproken geen rol spelen in de strijd om winst. Op papier werd meer verwacht van vroege starters als viervoudig wereldkampioen Tony Martin, Chad Haga en Kasper Asgreen. Al snel werd duidelijk dat Martin zijn winstambities opzij had gezet in dienst van de ploeg, want al snel werd hij ingehaald door zowel Haga als Asgreen.

Kasper Asgreen legt de lat meteen hoog
Haga daarentegen had duidelijk zijn zinnen gezet op een goede uitslag. In de afsluitende tijdrit van de Giro d’Italia had de Amerikaan van Sunweb zijn visitekaartje al afgegeven dit jaar en ook in de lange tijdrit van de Tour leek hij zich te willen laten zien. Haga en Asgreen deden echter niet veel voor elkaar onder. Aan de finish bleek de Deense kampioen de betere van de twee: Haga klokte 36:22, maar Asgreen dook er meteen een half minuutje onder en zette de toptijd naar 35:52.

Kasper Asgreen – foto: Cor Vos

Na de binnenkomst van Asgreen was Alex Dowsett de eerste specialist die niet kon tippen aan de snelle tijd van de Deen. De voormalige houder van het werelduurrecord kwam veertig tellen tekort. Even nadat de Brit over de streep kwam, startte Stefan Küng juist voor zijn tijdrit. De drievoudig Zwitserse kampioen, die vooraf tot de kanshebbers werd gerekend, viel in de eerste kilometers en kende daarmee een valse start. Hij rechtte de rug, maar kwam uiteindelijk een minuutje tekort.

Intussen zette Matej Mohorič snellere tussentijden op de klokken dan Asgreen, die al veel renners hun tanden had zien stukbijten op zijn tijd. Ook Nelson Oliveira was sneller onderweg. Maar zowel de Sloveen als de Portugees moesten hun snelle start bekopen aan de finish. Mohorič gaf bijna een minuut toe op Asgreens snelste tijd, Oliveira elf seconden. Met Joseph Rosskopf en Nils Politt kwamen er nog eens twee tijdritspecialisten tekort.

Wout van Aert en Thomas De Gendt snel
Toen was de Belgische kampioen Wout van Aert aan de beurt. De renner van Jumbo-Visma, vier dagen geleden winnaar in Albi, verscherpte de snelste tijd van Oliveira aan het eerste tussenpunt. Daarmee onderstreepte hij zijn favorietenrol. Van Thomas De Gendt kreeg hij felle tegenstand. De Lotto Soudal-renner, net als Van Aert al ritwinnaar in deze Tour, dook bij de tussenpunten telkens onder de tijden van zijn crossende landgenoot door.

Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

Het werd een boeiende tweestrijd, totdat Van Aert bij het ingaan van de laatste kilometer in het hekwerk terechtkwam. Al snel bleek de situatie ernstig; aan zijn rechterbovenbeen had hij een diepe vleeswond opgelopen en medische behandeling was vereist. De Belg werd afgevoerd naar het ziekenhuis en daarmee kwam een einde aan zijn Ronde van Frankrijk. De Gendt bleef recht en onttroonde Asgreen met een tijd van 35:36. Daarmee was hij 0:16 sneller dan de Deen.

Met Küng en Van Aert waren er al enkele renners onderuit gegaan en ook Maximilian Schachmann zou niet recht blijven. Hij had de vijfde tijd geklokt bij het derde tussenpunt, maar ging vervolgens tegen de vlakte. Weliswaar redde de Duitser het tot aan de finish, maar het kostte grote moeite: hij leek serieus gehavend. In het laatste kwart van de tijdrit verloor hij liefst vierenhalve minuut en ’s avonds werd bekend dat hij de strijd moet staken.

Thomas De Gendt ziet specialisten tekortschieten
De Gendt mocht intussen voorzichtig gaan dromen. Specialisten in ritten tegen het uurwerk als Søren Kragh Andersen en Jonathan Castroviejo waren immers allen (ruim) tekortgeschoten. Vanuit de hot seat bekeek hij de verrichtingen van zijn collega’s op televisie en zo zag hij dat ook de eerste renners uit de top-20 niet aan zijn tijd kwamen. Hij kon opgelucht ademhalen toen hij Rigoberto Urán op minder dan een seconde zag stranden.

Thomas De Gendt – foto: Cor Vos

Met onder anderen Steven Kruijswijk, Egan Bernal, Geraint Thomas en Julian Alaphilippe waren er nog wel wat kleppers onderweg. Kruijswijk schoot uit de startblokken en scherpte De Gendts tijd bij het eerste tussenpunt aan met liefst zes seconden. Daarmee bleef hij ook Thomas voor (op 0:01). De gele trui leek Julian Alaphilippe vleugels te geven, want de Fransman van Deceuninck-Quick Step ging nóg sneller (11:17).

Kruijswijk was ook bij het tweede tussenpunt sneller dan De Gendt met vijf seconden, maar dit keer was Thomas wél sneller. Alaphilippe snelde intussen opnieuw naar de snelste tijd. De tijdrit stevende daarmee af op een bloedstollend spannend einde. Kruijswijk was van de top-4 de eerste die een eindtijd moest neerzetten. De Nederlander zette 35:45 neer en daarmee legde hij de lat hoog voor zijn overige drie concurrenten.

Julian Alaphilippe geeft gele trui nog eens extra glans
Kruijswijk zag Bernal alvast tekortschieten; de Colombiaan klokte 36:36 en daarmee werd hij in het klassement voorbijgestoken door de Nederlander. Nadat Bernal over de finish kwam, had Thomas de finish al in zicht. De Britse titelverdediger zette 35:14 op de klokken. Toen was alleen nog Julian Alaphilippe onderweg. De Fransman verraste al vriend en vijand met zijn snelle tijden bij de tussenpunten en hij hield op knappe wijze stand.

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Aan de streep zette de geletruidrager 35:00 op de tabellen, waarmee hij iedereen voorbleef. Geraint Thomas eindigde op de tweede plaats op 0:14, voor Thomas De Gendt restte de derde plaats op 0:36. Rigoberto Urán en Richie Porte completeerden de top-5. Steven Kruijswijk was op de zesde plaats de beste Nederlander en daarmee schoof hij door naar de derde plaats in het klassement ten koste van Bernal.

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
19 juli 2019 18:04
We gaan op zeker een prachtig weekend en een nog mooier slotweek tegemoet. Veel kanshebbers voor het podium, enkele toppers die er wel in moeten vliegen om de flinke achterstand goed te maken, Ineos wat er aan zal moeten om Fipje te breken, en Kruisje als lachende 15e?...
19 juli 2019 18:04
Asterix stijgt boven zichzelf uit!
19 juli 2019 18:05
Kruijswijk verliest vandaag minder op Thomas dan op La Planche?!
19 juli 2019 18:05
Doe is effe allemaal normaal man! Dat Jumbo Visma ineens iedereen wegrijdt is maar normaal en wordt hier algemeen verheerlijkt en dit is ineens verdacht? Terwijl Ala al eerder tijdritten gewonnen heeft, zeker als ze iets lastiger zijn. Kleingeestige reacties...
    19 juli 2019 18:14
    Iedereen weg rijdt? Jumbo wint een paar sprints met een band dikte verschil. Bennett wint vandaag de tijdrit niet, he.
    19 juli 2019 18:31
    Jumbo is al een paar jaar bezig zich te specialiseren op de tijdrit.
    19 juli 2019 18:52
    @Scibby
    En DQS niet?
19 juli 2019 18:05
Qua parcours was dit wel een heuvelklassieker op maat voor Flip he.
    19 juli 2019 18:19
    Eens. Die klimmetjes zijn voor hem gemaakt. In de afdalingen kan hij ook nog tijd winnen. In het hooggebergte wordt hij echt wel gelost.
19 juli 2019 18:06
Bernal valt wel wat tegen vandaag, Kruijswijk profiteert en schuift op naar de 3e plek.

Morgen gaan we zien wie van de mannen op grote achterstand nog een gooi kunnen doen naar een goeie eindklassering.
19 juli 2019 18:06
Van waar die dopingbeschuldingen? Alaphilippe staat al jaren te boek als één van de grootste talenten van zijn generatie, straffe prestatie nonetheless maar ze komt ook niet helemaal uit de lucht vallen. Bovendien vermoed ik nog steeds dat hij op een bepaald moment door het ijs zakt. Nu ja, in hoeverre je dat dan zo kunt noemen na zo'n Tour gereden te hebben.
19 juli 2019 18:06
En mocht Flip dit gewoon puur natuur doen, dan is hij iig wel in pole positie voor in ieder geval een top 5 plek. Hij moet het natuurlijk wel volhouden in de bergen, wat net als deze prestatie hoogst opmerkelijk zou zijn.
19 juli 2019 18:07
Wat een verdachtmakingen. Alapihillpe is waarschijnlijk wel de beste renner op dit moment.
    19 juli 2019 18:36
    Ja, en dat is nu zo zonde. Na vandaag ga je ook vraagtekens zetten bij zijn andere prestaties. Of dat nu terecht is of niet.
19 juli 2019 18:08
Iedereen vergeet Parijs Nice en Californië, om maar iets te zeggen.
19 juli 2019 18:08
Kan een uitschieter zijn, maar als ie dit de komende dagen volhoud dan krijg ik er moeite mee
19 juli 2019 18:09
Alaphilippe heeft al vaker, en ook voor dit jaar, dit soort dingen laten zien in heuvelachtige tijdritten en gelet op de toptien was het te zwaar voor de pure specialisten. Als hij morgen weer met de besten mee kan moeten de alarmbellen echt af gaan, nu twijfel ik nog...
19 juli 2019 18:09
Edit redactie: Niet insinueren
19 juli 2019 18:10
Achteraf minder verrassend, parcours op maat voor Flip. Kan veel tijd pakken met sturen in de afdaling.
19 juli 2019 18:10
Alaphilippe gepiekt op de eerste 2 weken denk ik. Zou er in de derde week door kunnen zakken omdat hij dan opgebrand is.
19 juli 2019 18:10
Alaphilippe heeft toch wel behoorlijk vaak top 10 tijdritten gereden wanneer hij goed in een klassement stond
19 juli 2019 18:10
Had wel verwacht dat Alaphilippe een goede tijdrit zou rijden maar dit is wel heel kras. Hij blijft maar zijn grenzen verleggen, ben zeer benieuwd wat hij straks kan boven de 2000 meter. Kruijswijk zeer gedegen, staat er zo mooi voor. Mas toch ook meer dan behoorlijk, is onopvallend met een hele goede Tour bezig. Heel sneu voor Van Aert dat hij op deze wijze moet opgeven, heeft op indrukwekkende wijze zijn visitekaartje afgegeven. Hopelijk valt de schade mee en keert hij weer snel terug op de fiets.
19 juli 2019 18:10
Jongens kom op. Als Jumbo de stenen uit de straat rijdt is het halleluja, als Alaphillippe een dijk van een tijdrit rijdt meteen verdachtmakingen.
Goed voor de Tour en voor Kruijswijk dit. Ineos zal moeten aanvallen. En Bernal en Mas zullen hun eigen klassement ondergeschikt moeten maken aan hun kopman. Als Kruijswijk slim is kan hij daar maximaal van profiteren.
19 juli 2019 18:11
Dit is de reïncarnatie van Riccardo Ricco...The 'Cobra' returns.
Zonder gekheid; genoten van Alaphilippe deze tour, maar ik kreeg hier toch wel een apart gevoel van, vooral het juichmoment achteraf...hhhmmmmzz
    19 juli 2019 18:53
    Owned hah! oh shit, ik moet nog snel even doen alsof ik wel moe ben. Laat ik na mijn feestje nog even in elkaar zakken snel en kort.

    De viering was opvallend, ik kan er verder niets van vinden. Ik hoop op zuiverheid en daar vertrouw ik nog steeds op.
19 juli 2019 18:11
Er is nog geen rit geweest die Alaphilippe te zwaar was. Vandaag een tijdrit over pittige korte heuveltjes door de beste Franse puncher en ook nog in het geel. Even met verbazing gezeten, maar eigenlijk niet eens heel onlogisch. Ik verwacht dat hij het goed gaat doen op de Tourmalet, maar gaat hem bijzonder veel krachten kosten voor week 3
19 juli 2019 18:12
Bizar dat iedereen maar roept dat dit uit het niets komt. Alaphilippe is een alleskunner en dit is niet de eerste keer dat ie een tijdrit wint. Daarnaast lag dit parcours hem en heeft ie gister praktisch een rustdag gehad.
    20 juli 2019 02:27
    Wie is iedereen (?) en wat jij hier schrijft heb ik inmiddels ook al 5x gelezen.
19 juli 2019 18:15
Heerlijk, die zure reacties hier. Jumbo-Visma zet de ene verbluffende prestatie na de andere neer, dat vinden jullie met zijn allen doodnormaal. Maar als iemand anders een straffe prestatie neerzet vliegen de dopingbeschuldigingen onmiddellijk in het rond. Ik geloof er niet in, maar ik begin te hopen dat Alaphilippe ook in de bergen blijft verbazen. Dat zal hier mooie lectuur opleveren :).
    19 juli 2019 18:19
    Welke verbluffende prestaties? 1cm Teunissen? 5cm Groenewegen? 3cm van Aert? Of de ploegentijdrit wat vooraf verwacht was? Op de eerste na is de rest niet heel verrassend
    19 juli 2019 18:39
    Van Aert die een sprint in de Tour wint tegen Sagan, Viviani en Ewan vind jij niet verbluffend? Van Aert die iedereen weg blaast in de tijdrit in de Dauphiné vind jij niet verbluffend?

    Laat me duidelijk zijn. Ik vind zelf niks verdacht aan de prestaties van Jumbo-Visma, zo zit ik niet in elkaar. En ik gun de ploeg hun succes ook volledig, zeker een landgenoot als van Aert. Alleen zitten hier heel slechte verliezers, vooral als iemand van DQS wint. En daar kan ik moeilijk mee om. Wees blij als je eigen ploeg wint en doe normaal als een ander wint. Dat lukt hier voor velen blijkbaar niet.
    19 juli 2019 18:41
    Precies, TJV heeft drie sprints en de TTT gewonnen. Iets wat vooraf geheel in de lijn der verwachting lag.

    Dit is toch echt appels met peren vergelijken.
    19 juli 2019 18:46
    Tomke die reacties zijn niet zo heel boeiend en bij wielrennen valt negatief supporteren relatief mee vergeleken met formule 1 en voetbal.

    De ritzege van van Aert heeft een kanttekening en dat is dat Ewan en Viviani kopbeurten deden bij de tot standkoming van de waaiers. Van Aert niet.
    19 juli 2019 19:15
    @Apemantus:

    En dat van Aert iedereen belachelijk zou maken in de tijdrit in de Dauphiné lag ook volledig in de lijn der verwachtingen? Dat lijkt me toch appelen met appelen vergelijken. Of peren met peren, je mag zelf kiezen.

    Grappig om jullie bezig te horen. Alle overwinningen van Jumbo-Visma dit jaar waren doodnormaal, er zat geen enkele straffe prestatie tussen blijkbaar. Daarmee bevestigen jullie alleen maar mijn punt. Als Jumbo-Visma straf presteert is het doodnormaal, als DQS straf presteert is het doping, doping, doping...

    En nu hou ik er mee op, we zullen toch naast elkaar blijven praten :).
19 juli 2019 18:17
Ik vermoed geen doping maar ik vermoed een motor iets te lang en iets te dicht voor hem. Iedere keer net weg als de tv naar als ging. Op 1 keer na dan
19 juli 2019 18:18
Nee, niet bijzonder...... Een goede tijdrit rijden is iets anders als de concurrentie finaal naar huis rijden en lachend over de finish komen. Ik vrees helaas dat dit "staartje" pas over een paar jaar uitkomt.
    19 juli 2019 18:20
    Hij wint de tijdrit wat het lachen wel enigzins verklaart
    19 juli 2019 19:13
    Dat is dan ook weer waar
19 juli 2019 18:21
Wow. Flip wat doe je nu haha

Ineos gaat vanaf morgen beastmode lijkt mij

En stevie.... podium is zeker haalbaar

Reacties zijn gesloten.