Julian Alaphilippe beste vluchter in zesde etappe Dauphiné

vrijdag 14 juni 2019 om 16:28
Julian Alaphilippe beste vluchter in zesde etappe Dauphiné

foto: Cor Vos

Video

Julian Alaphilippe heeft de zesde rit van het Critérium du Dauphiné gewonnen. In Saint-Michel-de Maurienne klopte hij nipt Gregor Mühlberger, met wie hij de hele dag vooruit reed. Derde vluchter Alessandro De Marchi werd derde. Alaphilippe nam tevens de bergtrui over van Casper Pedersen.

Vandaag trokken de renners eindelijk de bergen in, maar pas na tachtig kilometer begon het serieuze klimwerk. Na de Col de la Chambotte volgden de beklimmingen elkaar in hoog tempo op met de Côte de Lachat en de Col du Frêne. Hierna wachtten de Côte de Châteauneuf, de Côte d’Aiton en de Côte de Saint-Georges-d’Hurtières. Het waren slechts opwarmertjes voor de Côte du Bocher en de Col de Beaune, die het sluitstuk vormden van de etappe.

Kopgroep krijgt de zegen van het peloton
De koers vertrok vanmorgen zonder Shane Archbold en Harm Vanhoucke, die niet meer van start gingen. Drie renners gingen al vroeg in de aanval en daarbij was ook Julian Alaphilippe. Gregor Mühlberger en Alessandro De Marchi sloegen de handen ineen met de Fransman, terwijl ook Toms Skujiņš de aansluiting probeerde te maken. De Let werd echter al gauw weer opgeslokt. Intussen liep de kopgroep steeds verder uit en kreeg de zegen van het peloton.

Op de eerste klim na 82 kilometer waren de tijdsverschillen al opgelopen tot ruim tien minuten! Alaphilippe kwam er als eerste boven, net als op de tweede klim. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Casper Pedersen in de strijd om de bergtrui. Vervolgens ging hij de Deen virtueel voorbij op de volgende beklimmingen. In de strijd om de gele trui van Adam Yates mengde het drietal zich niet ondanks hun riante voorsprong: Alaphilippe was de best geklasseerde op 16:04.

In de afdaling van de Côte de Saint-Georges-d’Hurtières werd het peloton plots opgeschrikt door een val van Jakob Fuglsang, vierde in het klassement. Een valpartij waarbij ook Nick Schultz was betrokken. Gelukkig voor de Deen en de Australiër konden zij de koers vervolgen. Intussen bleef de kopgroep stug doorrijden. Op de voorlaatste helling van de dag was hun voorgift nog royaal, waardoor de vluchters alvast mochten dromen van de ritzege.

De Marchi kraakt op de slotklim
Op de Col de Beaune, de laatste klim, begon het dan te borrelen in de kopgroep. Alaphilippe schudde tweemaal aan de boom, maar Mühlberger en De Marchi konden opnieuw aansluiten. Ook De Marchi probeerde weg te komen, maar de Italiaan moest zijn inspanningen dan duur betalen. Alaphilippe en Mühlberger doken samen de afdaling in naar aankomstplaats Saint-Michel-de-Maurienne.

De Fransman en de Oostenrijker gingen gelijk op in de eindsprint, waarna de finishfoto dan Alaphilippe aanwees als winnaar. Voor Mühlberger restte de tweede plek, De Marchi werd op tweeëntwinig seconden derde. In het peloton hielden de klassementsrenners zichtbaar hun kruit droog voor het slotweekend. De finale werd gegroepeerd uitgereden en 6:10 na de binnenkomst van de kopgroep bolde het uitgedunde pak over de streep.

Adam Yates bleef aan de leiding van het klassement, voor Dylan Teuns en Tejay van Garderen. Wel viel Wout van Aert weg van de vijfde plek. De Belg kwam op achterstand over de streep.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Wheely 14 juni 2019 om 16:31

Zo Muhlberger had ‘m best kunnen hebben.

Sagan=hulk 14 juni 2019 om 16:34

Als je die spurt herbekijkt dan baal je toch wel even dat Mühlberger niet wint, hij kon hem zomaar hebben. De manier waarop Alaphilippe die slotklim opklom vond ik een beetje irritant, continu zagen op Mühlberger, terwijl Alaphilippe zelf ambetant zat te rijden.

Brummel 14 juni 2019 om 16:48

zagen?

Jowinho 14 juni 2019 om 21:54

Ja, iets met hout.

Sagan=hulk 14 juni 2019 om 23:40

Is een Vlaams woord denk ik. Beschouw het als onterecht verongelijkt doen.

Romāns Vainšteins 14 juni 2019 om 23:52

zeiken

Kpenty 14 juni 2019 om 16:35

Irriteer me zo mateloos aan vluchters die zich op kop laten dringen door een snellere en/of grotere renner. Rij toch eens om te winnen. Een Alaphilippe moet je altijd vanaf de top op kop laten rijden.

NDI22 14 juni 2019 om 16:49

Muhlberger had bijna zeker gewonnen als hij voor het wiel van Alaphilippe had gekozen. Gemiste kans voor hem.

Peter Lippens 14 juni 2019 om 21:11

onzin, alleen zenuwpees Alaphilippe sprintte veel te groot voor zo’n ultrakorte sprint, misschien had Muhlberger nog 20 meter langer wachten ….

jessevdalen 14 juni 2019 om 16:51

Ik heb zo’n hekel aan die adhd alaphilippe

Peter Lippens 14 juni 2019 om 21:10

en ik heb een hekel aan zogezegde wielerfans die een hekel hebben aan sommige toprenners

rennerske 14 juni 2019 om 21:47

Geen hekel aan die wielerfans, maar hoogst opmerkelijk dat je als wielerfan een hekel hebt aan renners.

Niklas 14 juni 2019 om 16:54

Netjes van Powless en Kuss.

Hollow Knight 14 juni 2019 om 17:01

Ik hoop dat Alaphilippe nog veel wint, zeker als ik de reacties hier boven lees. :)

rennerske 14 juni 2019 om 17:09

Hij hoeft van mij niet veel te winnen, wat hij overigens wel gaat doen, maar vind het wel een aantrekkelijke renner.

Peter Lippens 14 juni 2019 om 21:09

ik ook al speelde hij met vuur vandaag door zijn veel grotere versnelling en de korte sprint vandaag maar het is en blijft een zenuwpees

hartstikkebedankt 14 juni 2019 om 17:07

Zou Dumoulin de benen nog een keer testen morgen of overmorgen? Ben benieuwd hoe het nou echt gaat bergop.

Rhohan 14 juni 2019 om 17:20

Ziet er wel naar uit. Liet zich vandaag op minuten rijden om wat ruimte te krijgen voor morgen en overmorgen.

Koenniiee 14 juni 2019 om 17:21

Ik ben ervan overtuigd dat hij 1 etappe uitkiest. Dus dat hij het vandaag laat lopen vind ik niet zo spannend. Alle dagen volle bak bergop zou alleen maar onnodig deelname aan de Tour in de gevaar brengen.

Of hij echt potten gaat breken in de Tour? Dat denk ik dan weer niet.

limburgia 14 juni 2019 om 18:06

Hij fietste wel heel soepel draaiend toen hij het peloton liet gaan .

Polleke 14 juni 2019 om 17:34

Geeeeeuw… lijkt wel of de Tour al is begonnen….

Kpenty 14 juni 2019 om 17:58

@hollow night ik ook wel hoor. Ik ben wel een fan van Alaphillipe. Een echte winnaar, daar hou ik van. Hekel gewoon hoe Muhlberger zichzelf kansloos maakt. Zo heb ik dat wel meer renners eens zien doen. Het draait om winnen.

Schollekop 14 juni 2019 om 23:16

Hoop dat Alaflip nog vaak geklopt gaat worden door de crossers van de Lage Landen. Wat een irritante zenuwenlijer.

Headlines

Materiaalzone

Populair