José De Cauwer: “Van der Poel zat een beetje te ver op de Poggio”

zondag 21 maart 2021 om 13:06
José De Cauwer: “Van der Poel zat een beetje te ver op de Poggio”

foto: Cor Vos

Hij begon als de absolute topfavoriet aan Milaan-San Remo, maar Mathieu van der Poel moest op de Via Roma uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plek. De allesbeslissende aanval op de Poggio bleef uit. “Hij zat wat te ver op de Poggio”, is José De Cauwer van mening.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

De Cauwer, die niet meer is weg te denken uit de commentaarcabine van Sporza, zat zaterdag aan de buis gekluisterd. Hij zag dat de ‘Grote Drie’ (Van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe) op de Poggio niet in staat waren om het verschil te maken. “Ze waren er alle drie op de Poggio. Eigenlijk waren ze met vier, want ook Ewan was er nog bij”, aldus De Cauwer in een Facebook Live-sessie van Sporza.

“Met z’n drieën hadden ze misschien nog naar de finish durven rijden, maar met Ewan niet. Van Aert toonde met zijn sprint op het einde dat hij toch supersterk was. Daarvoor was hij ook al vaak de kop opgedrongen. Van der Poel vond ik zelf wat te ver zitten op de Poggio. Hij moest toch vijftien tot twintig meter extra rijden en dat is toch veel op de Poggio.”

“Als hij daar in het wiel van Alaphilippe en van Aert zit, kan hij misschien boven op de Poggio toch nog een extra versnelling plaatsen. Op het steilste stuk van de beklimming zat hij zelfs nog verder en naar mijn mening niet op de juiste plaats.” Van der Poel keek gisteren tevreden terug op zijn wedstrijd. “Ik denk niet dat ik ergens een fout heb gemaakt. Ik moest keuzes maken.”

“Stuyven zal nu nog meer durven gokken”

Van der Poel zag uiteindelijk Jasper Stuyven als eerste over de streep komen in San Remo. De renner van Trek-Segafredo boekte gisteren de grootste overwinning uit zijn carrière. De Cauwer: “Stuyven gaat nu naar alle andere voorjaarskoersen als de winnaar van Milaan-San Remo. Hij heeft nu zijn monument binnen en hoeft voorlopig ook niet van zijn wolk af te gaan.”

“Hij zal nu op een minder verkrampte manier kunnen rondrijden. Niet dat hij echt verkrampt op zijn fiets zat, maar in het verleden heeft hij toch wat last gehad van stress en twijfels en heeft hij met mensen gepraat om hem rustiger te houden in de koers. Hij zal nog meer durven te gokken, want hij heeft zijn monument al op zak.”

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

41 Reacties

Murcia 21 maart 2021 om 13:16

Zoals bijna altijd een heldere en correcte weergave van het koersverloop. Net als hem zie ik het als een soort van bevrijding voor Jasper. De grote vis binnen en het stempel van net niet afgeschud.

Massimo Bataille 21 maart 2021 om 13:41

Ik ga akkoord met de stempel van net niet. In tegenstelling tot een pakweg Naesen, Vanmarcke of Lampaert ( die ik zeker niet slechter vind dan Stuyven).
Maar nu begint de fase van ‘winnaar’ een beetje zoals Van Avermaet.
Van avermaet was ook altijd net niet voor zijn zegereeks in 2017 ( vanaf OS 2016 eigenlijk). Nu is hij terug een renner van ‘net niet’, maar wordt daar vooral voor bekritiseerd

Chippen 21 maart 2021 om 13:55

zie stuyven toch meer als nuyens of vansummeren. de grote vis is binnen, de carrière is eigenlijk nu al geslaagd. maar het blijft ook in de toekomst niet meer dan een outsider

daar waar van avermaet toch iets meer gewicht in de schaal legt en een tijdje, samen met sagan, de vaandeldrager van de kasseikoersen was

Romāns Vainšteins 21 maart 2021 om 15:58

Stuyven is wel een goede maat groter dan Nuyens en Vansummeren, de beste man wint al 3 top koersen op 3 verschillende manieren en heeft gewoon een ijzersterk palet aan mogelijkheden + goede, relativerende en bewuste kop er op. Maar ook qua pure kracht is het echt nog niet uitgesloten dat hij nog een aantal jaren ‘gewoon’ met de besten zou meekunnen hoor. Tegenwoordig moet je er kennelijk al zijn op je 23e maar ook vandaag de dag kunnen coureurs nog gestaag groeien naar hun beste niveau.

VerstandOpNul 21 maart 2021 om 16:43

Van Avermaet was afgelopen jaren meer richting ‘bij lange na niet’

Staf V 21 maart 2021 om 17:56

@Chippen, het verschil is dat VA Nuyens zou terug halen maar ‘vriend’ Stuyven mocht zijn kans wel gaan, beider vrouwen zijn goede vriendinnen en in het WK heeft Stuyven voor VA gereden.

klootje kriekeljon 22 maart 2021 om 05:25

Nuyens was meer een iets mindere Vanmarcke en Vansummeren en echte knecht.

bloemist 21 maart 2021 om 14:04

Vorig jaar draaide Mathieu als tweede de Poggio op en koste dit teveel krachten volgens vader Adri. Nu zat hij wat ver en moest hierdoor een extra inspanning leveren, ook niet ideaal. De grote drie hebben veel krachten verbruikt in de Tirreno wanneer ik naar de uitslag kijk. Jasper reed PN twee dagen meer herstel, Ewan stapte vroegtijdig uit Tirreno en Sagan deed het ginder ook kalm aan. Wout gaf me ondanks hij ginder alle dagen aan de bak moest de beste indruk van de top favorieten.

Chippen 21 maart 2021 om 14:17

van de zogeheten grote drie is van aert gewoon de meest betrouwbare, de veiligste gok op een ereplaats. is zelden alles of niets, is meestal “alles of anders toch nog steeds heel veel”. perfect voor regelmatigsheidsklassementen

Jooop 21 maart 2021 om 15:15

Van Der Poel leek me afgezien van de positionering minstens zo sterk op de Poggio. De afstand die hij goed maakte op het moment dat er versneld werd leek er niet op te wijzen dat hij minder was.

Sjaak P 21 maart 2021 om 18:45

Iedereen zat op de jump van De Drie te wachten, maar geen van drieen had kennelijk de benen. JA ging op de juiste plek maar het was zo getelefoneerd, had gelijk 10 man in z’n wiel. WvA deed pas laat een halve poging. vdP volgde alleen.
Ik snapte eerlijk gezegd Bora en zeker Ineos niet, die reden alsof ze hun sprinter gingen brengen. Welk winstscenario zat daar achter? DQS betaalde de prijs van teveel kopmannen naar mijn idee. Een Bennet heeft hier echt niks te zoeken.

flores 21 maart 2021 om 14:37

Mathieu is bang in het peleton te rijden,hij laat zich wegdrukken. 100% waar.
Wie durft hem duidelijk te maken wat hij moet verbeteren.
Hij wil ook Wout dikwijls de kop laten overnemen.
En dan de sprint van veel te ver aangegaan, dat moet hij toch wel een keertje door hebben. Er zijn nog een rits van punten die hij moet verbeteren, niet door ondervinding ,maar door te luisteren naar mensen die het kunnen weten. Ondervinden duurt bij hem te lang, dan is zijn wielerloopbaan op zijn einde als hij het door heeft.
Ik als supporter hoop dat hij hieraan gaat werken.

Panache 21 maart 2021 om 16:01

Je suggereert een of andere magische formule, die onder aan de streep meer succes oplevert. Juist het van ver aanzetten heeft Mathieu veel winsten opgeleverd (300 meter in de Amstel?). Om veel te winnen moet je per situatie de juiste keuze kunnen maken, niet dogmatisch vasthouden aan het een of het ander.

Peter Lippens 21 maart 2021 om 20:08

idd, Matje zette van ver aan om nog kans te maken Stuyven voorbij te gaan maar achteraf en voor het scherm is het natuurlijk poepsimpel

Alexander 22 maart 2021 om 08:50

Die vind ik mooi. Hij rijdt de laatste tijd weergaloos en jij hebt het al over een spoedig einde van zijn carrière omdat hij soms te vroeg aan zet. Mathieu is wil altijd maar een ding; winnen. Later aan gaan zaterdag was het sowieso niets geworden. Tactisch kan het misschien beter maar misschien ook niet. Je ziet namelijk dat juist door zijn vaak vroege druk op peloton er een veel kleinere groep overblijft.

Gerard Struik 21 maart 2021 om 14:50

Wellicht kan Jasper Stuyven zich op klassiek gebied ontwikkelen tot een coureur van het kaliber Hennie Kuiper. Die won op z’n 32ste pas zijn eerste klassieker met de Ronde van Vlaanderen en voegde er daarna nog 3 monumenten bij.
En net als Stuyven was Kuiper zelden favoriet maar moest er altijd rekening gehouden worden met hem.

Wheely 21 maart 2021 om 15:45

Als VdP goed is maakt het niet zoveel uit waar hij zit. Kijk maar eens wat koersen terug die hij wel wint, dat ligt nooit aan perfecte positionering of tactiek maar aan simpelweg een klasse beter zijn dan de rest. Valt er dan nog winst te behalen op verschillende vlakken, vast wel maar of dat ooit gaat gebeuren betwijfel ik.

Romāns Vainšteins 21 maart 2021 om 16:10

MvdP is gewoon niet van het hypergeconcentreerde of hyperoplettende type dat bijv van Aert en Flip zijn. Ik denk ook niet dat je dat in jezelf zoeken moet als het er niet in zit. Kracht koersen met aanvallen en hard doorrammen zullen zijn stiel blijven boven de handigste finale rijden, en dat is iets totaal anders dan behendig zijn.

Het drieluik broertje 1 , broertje 2, wk kasseien weggetje ligt hem beter, ik vraag me wel af of hij niet beter nu de luwte kiest en er 1 uitgooit of zelfs allebei voor het hem veel uitdagender Gent Wevelgem alwaar ze met een Merlier in topvorm en MvdP samen eens de verantwoording kunnen dragen om met niets dan winst huiswaarts te keren.

Luc La 21 maart 2021 om 16:19

Één klasse beter als de rest? Buiten een rit in de binckbank tour en GP denay heb ik dat nog niet gezien hoor. Maja toen reed er niet veel protour mee.. Bayern speelt ook geen matchen bij de liefhebbers

Handige Harry 21 maart 2021 om 16:51

Sommige mensen willen het gewoon niet zien.
Ik kan me nog een demonstratie herinneren in de Strade.

Lalsacien 21 maart 2021 om 17:05

Downgraden is blijkbaar erg makkelijk.

Adrianus 21 maart 2021 om 16:26

Mathieu was in de finale richting de Poggio steeds goed en attent van voren, maar er werden nog al flink wat kwakken uitgedeeld, onder andere door Sagan en vooral na het terug komen van de 2e groep ontstond er te veel gewring en gedrang, waardoor hij af en toe bijna ten val kwam of van de weg gereden werd. Hierdoor verloor hij een aantal plaatsen van zijn goede positionering voor de Poggio. Niet doordat hij tekort kwam om echt vooraan te zitten, maar andere factoren waren oorzaak, dat hij daarna te veel extra inspanningen moest doen, die hem toch waarschijnlijk opgebroken hebben.

Franco Ballerini 21 maart 2021 om 16:41

Goede analyse van vader Adrie!

Staf V 21 maart 2021 om 18:00

Mss had het zoneke enkele gasten op kop kunnen laten rijden ipv de kat uit de boom te kijken.

Anketieletje 21 maart 2021 om 17:04

M-SR… Wat een draak van een koers en wat zonde van je vrije zaterdag om daar urenlang naar te kijken!

VespavanBern 21 maart 2021 om 19:34

Dat is het zeker, maar dat mag geen verassing zijn….. inschakelen 10 kilometer voor de cipressa is al jaren het devies.

Luc La 21 maart 2021 om 17:20

Overklassen is voor mij pogacar bergrit tirreno, daar kwam simpelweg niemand in de buurt..

Peter Lippens 21 maart 2021 om 20:10

je kijkt toch wel door een erg gekleurde bril, op een 14 km lange klim slechts iets meer dan een halve minuut uitlopen op een niet-klimmer die 20 kilo zwaarder is noem ik nu niet direct overklassen

antilek 21 maart 2021 om 18:18

Na bijna 300km met zo’n grote groep aankomen zegt alles. Voorin continu vechten voor een plekje en dan maar hopen dat je dan niet op je bek gaat. Ze kunnen beter de MSR vervangen door de Strade Bianche als “een klassieker” van het voorjaar.

Michelangelo 21 maart 2021 om 20:10

Uiteindelijk denk ik dat het voor Mathieu beter is om niet te wachten op de Poggio, maar oorlog te maken op de laatste Capo of de Cipressa. Niet om alleen weg te komen, maar wel om het peloton te decimeren.

Dan zit je normaal gesproken niet met een ploeg die vol de poggio op rijdt, maar met een elitegroepje. En daarachter houden veel ploegen de benen stil als de kopman mee is. Hoef je niet meer te knokken voor je plek, en is het gewoon koersen.

Zei dat vorig jaar, is ook mijn mening dit jaar, en hopelijk heeft hij volgend jaar dezelfde benen en luistert ie naar mij ipv naar zijn pa. ;-)

Panache 21 maart 2021 om 22:17

In de leiderstrui schreef “ Met zijn 5.42 minuten over de volledige klim van de Poggio staat de Nederlander nu gedeeld derde in de KOM-lijst. Recordhouder blijft Alejandro Valverde, die het in 2019 twee seconden sneller deed. Ook Stuyven, Tom Pidcock en Greg Van Avermaet staan ‘gewoon’ in de top tien van recordtijden op de Poggio, met hun klim van afgelopen zaterdag. ‘Het ging te snel’, zei Van der Poel. Het lijkt er inderdaad wel op. Ewan kwam in het zog van ‘de grote drie’ doodleuk als tweede boven op de Poggio.”

Dat is het lastige aan deze koers: de cols zijn te makkelijk en het is moeilijk om meer dan 5-10 tellen weg te rijden van de Ineos/TJV knechten bergop. Dat is onvoldoende om echt los te komen.

Ik denk dat Mathieu moet wachten op een editie met kou, wind en regen waardoor de koers selectiever wordt.

Frank V 22 maart 2021 om 14:08
Quote:
"Uiteindelijk denk ik dat het voor Mathieu beter is om niet te wachten op de Poggio, maar oorlog te maken op de laatste Capo of de Cipressa. Niet om alleen weg te komen, maar wel om het peloton te decimeren."

Dan moet Mathieu dus heel de Cipressa (of zelfs de laatste Capo?) volle kot op kop sleuren met alle favorieten in z'n wiel ( die zoiets hebben van: 'wat doe jij nou?' ) een relatief fris peloton proberen distantiëren. Zaterdag reden, eerst de wolfpack en daarna de killer bees, killer tempo vooraan. Zie jij werkelijk een MVDP daar doodleuk vanuit 25ste stek over denderen en ieder achter laten?
Denk dat ie zich volstrekt belachelijk zou maken.

Capi en Cipressa zijn geen smalle Trieu of Kanarieberg ;) waar de knechten nog met de handrem de 10%+ stukken ronden omdat het nog effe van de meet is.

Hoop dat dit en de reactie van Panache je uit deze droom helpen van een blauwe man met rode cape.

Luc La 21 maart 2021 om 22:10

Feit blijft dat hij als absolute topfavoriet niets probeerde, niet de capi, cipressa noch poggio…

Ontgoochelend gewoon..niet goed genoeg.

In vergelijking met hoe andere toppers voorgaande jaren tenminste probeerden weg te geraken vond ik dit echt plat. Phil kon nog excuus van sprinter ploegmaat inroepen.. Matje daarentegen..

Lalsacien 21 maart 2021 om 22:15

Je vindt het leuk, hé?

S. Morgenstern 21 maart 2021 om 22:16

Phil was helemaal nergens. Volgens jou dus om zijn sprinter te ontzien? Kulverhaal natuurlijk. Mochten er excuses zijn, dan moeten ze gericht zijn aan die sprinter die nu zonder ploegmaats zat om iets dicht te rijden.

Luc La 21 maart 2021 om 22:18

Phil zijn aanval was matig klopt , maar zijn sprinter is geoorloofd excuus, en sorry maar dat excuus had Mathieu niet eens.

S. Morgenstern 21 maart 2021 om 22:32

Die sprinter is een geldig excuus voor zijn afwezigheid in de laatste kilometers? Ik denk niet dat Ewan en de ploegleiding het daar mee eens zijn, die zijn een overwinning vervliegen door de afwezigheid van een ploeggenoot.

Luc La 21 maart 2021 om 22:39

Sorry bedoelde alahilippe en dus niet Phil Gilbert he..

S. Morgenstern 21 maart 2021 om 23:01

Flip had ook helemaal geen sprinter als excuus. Bennett lag er op de Poggio al af en Ewan was er dan weer één om juist vanaf te komen. Ook een kulargument dus.

Luc La 22 maart 2021 om 10:43

OK, dus zowel alaphilippe en vdpoel hadden geen enkel excuus voor hun afwachtende houding, niet kunnen en niet durven.
Het enige echte kulargument: slecht geplaatst, (vdp) ! Zie reactie Gilbert, #ik had de kracht niet meer om me te positioneren #

Frank V 22 maart 2021 om 13:48

Wat ik dus al dacht bij het zien van de beelden heeft nu ook kwantitatief bewijs.
Volgens mij was het niet een zogezegde "mindere dag van de grote 3" maar wel de snelheid (door de gunstige wind) was de oorzaak dat ze niet los raakten op de Poggio.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210321_93700306#:~:text=Het%20record%20van%20de%20allersnelste,2017%20naar%20de%20overwinning%20reed.

Headlines

Materiaalzone

Populair