Jorgenson over grote stap voorwaarts: “Elke verdiende euro uitgegeven om beter te worden”
foto: Cor Vos
woensdag 3 mei 2023 om 12:19

Jorgenson over grote stap voorwaarts: “Elke verdiende euro uitgegeven om beter te worden”

Matteo Jorgenson was dit voorjaar toch wel een van de revelaties. De Amerikaan van Movistar deed het niet alleen goed in het rondewerk, hij wist ook uit te blinken als klassiekerrenner. Het succes is hem echter niet komen aanwaaien. “De afgelopen jaren heb ik vaak erg afgezien”, is Jorgenson bijzonder openhartig op Twitter.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In een uitgebreide post op Twitter legt de 23-jarige Jorgenson uit waarom hij dit seizoen zo’n grote stap heeft kunnen zetten. De allrounder liet enkele fraaie dingen zien op rondegebied. Hij won aan het begin van het seizoen de Tour of Oman, maar werd ook tweede in de Ronde van Romandië en achtste in Parijs-Nice. En dat is nog niet alles: met een vierde plaats in de E3 Saxo Classic en een negende stek in de Ronde van Vlaanderen was Jorgenson ook een van de openbaringen van het klassieke voorjaar.

De Amerikaan heeft de aansluiting gemaakt met de wereldtop, maar dat ging niet zonder slag of stoot. “Wat ik van de voorbije periode heb geleerd is dat, zolang je consistent presteert en de eenvoudige dingen goed doet, het je lichaam vooruit zal stuwen. Ongeacht of je goede of slechte wedstrijden rijdt. De afgelopen vier jaar heb ik vaak erg afgezien, ging ik mentaal en fysiek diep en dat was misschien wel het belangrijkste wat ik heb gedaan. Maar nog belangrijker: ik rustte telkens goed uit tot ik er weer bovenop was.”

“Elk seizoen doorliep ik dezelfde cyclus. In 2021 ging ik extreem diep tijdens het voorjaar, waardoor ik een verschrikkelijk slechte Giro reed. Ik kwam elke dag binnen met de laatste renners en haalde maar net de finish. In 2022 reed ik wel een goeie Tour de France, maar het duurde tot in december voor ik daarvan hersteld was. De Tour gaf me het vertrouwen dat ik dichtbij het niveau van de beteren was. Dus voor 2023 stelde ik enkele grote doelen. Best uitdagend, want ik wilde zowel in de klassiekers als in de rittenkoersen presteren.”

Opofferingen 
Jorgenson gaat ver in zijn drang om nóg beter te worden. “Ik heb tot nu toe elke euro van mijn salaris uitgegeven om mijn prestaties te verbeteren. Individuele stages, tijdritmateriaal, voeding, massage, motorpacing… De combinatie van al die dingen maakt van mij een betere renner”, is hij van mening. “In januari bracht ik bijna de hele maand alleen door in een hoogtehotel. Ik huurde ook een voedingsdeskundige in en heb elke gram voedsel die ik sinds december heb gegeten, gewogen en geregistreerd om er zeker van te zijn dat ik altijd op wedstrijdgewicht ben en voldoende energie heb.”

Toch wil Jorgenson ook zijn huidige ploeg Movistar bedanken, en dan met name zijn coach Patxi Vila. “Hij verkleinde de afstand tussen racen en herstel op een manier die ik nog nooit eerder had meegemaakt. Ook hoe hij omging met mijn onophoudelijke stroom aan spraakberichten en data-analyses, is een prestatie op zich.” Jorgenson zal volgend jaar overigens niet meer uitkomen voor de Spaanse ploeg: hij staat op het punt om een meerjarig contract te tekenen bij Jumbo-Visma.

 
10 Reacties
Sorteer op:
Kortom, wielrennen blijft een individuele sport binnen een ploeg, en al helemaal als je bij Movistar rijdt …
  3 mei 2023
  Vooral dat ja. Hij klinkt wel als de ideale JV-renner. Al waar hij nu extra mensen/materiaal voor betaalde zal hij nu vanuit de ploeg krijgen aangeboden. Of de groeimarge even groot zal zijn als bij een Laporte valt dan wel te betwijfelen aangezien hij toch grotendeels zelf al aan die marginal gains werkte.
  3 mei 2023
  Aan de andere kant kan hij natuurlijk de energie die het kost om dat allemaal zelf te organiseren besparen.. ;)
3 mei 2023
Vond het inderdaad een bijzonder inzichtelijke twitter-thread. Een jongen die weet wat er voor nodig is om te kunnen presteren. Laat voor mij ook weer zien hoe belangrijk grote rondes zijn in de ontwikkeling van renners of het bereiken van optimale vorm.
3 mei 2023
Het zal fijn voor hem zijn om bij Jumbo te rijden, zodat hij dat niet allemaal meer zelf hoeft te doen.
  3 mei 2023
  Ligt ook maar net aan je karakter. Ik kan me goed voorstellen dat Jumbo ook kan aanvoelen als een knellend korset, zeker voor zo'n jongen die toch een eigengereide route heeft gevolgd als Amerikaan bij Movistar. Maar hij zal er vast goed over nagedacht hebben.
  Ik vraag me af of dat korset echt zo strak zit bij tjv. Wetenschappelijke inzichten geven al snel de conclusie dat begeleiding individueel afgestemd moet worden. Ik zie ze hem aldaar de ruimte wel geven.
  @Jaepa Een zeer interessant artikel over het parcours van Jorgenson van bij de junioren is dit: https://www.velonews.com/news/road/how-matteo-jorgenson-networked-his-way-to-the-worldtour/ Die jongen heeft het echt helemaal voor zichzelf afgedwongen.
Bij Jumbo hebben ze dat ook wel in de gaten. Laporte die bij het ouderwetse Cofidis niet verder komt qua houding en materiaal, Jorgensen die bij Movistar in een 20e eeuwse ploeg zit waar alleen Vila een computer bedient. Daar valt nog progressie te boeken.
  3 mei 2023
  Lopez moest het in zijn Movistar jaar ook allemaal zelf gaan uitzoeken… just saying…

Reacties zijn gesloten.