Joop Zoetemelk heeft in Tom Dumoulin eindelijk zijn opvolger

Joop Zoetemelk heeft in Tom Dumoulin eindelijk zijn opvolger

foto: LaPresse

zondag 28 mei 2017 om 19:30

Tom Dumoulin heeft in meerdere opzichten geschiedenis geschreven. De Limburger van Sunweb is de eerste Nederlander ooit die de Giro d’Italia op zijn naam weet te schrijven. Daarmee heeft Joop Zoetemelk eindelijk een opvolger als winnaar van een grote ronde. Het is namelijk 37 jaar geleden dat hij de Tour de France wist te winnen.

Dumoulins eindoverwinning is de vijfde Nederlandse grote ronde-zege in de historie. Jan Janssen was de eerste. Hij won de Vuelta a España in 1967 en het jaar erop de Tour de France. Zoetemelk flikte datzelfde kunstje in de jaren 1979 en 1980.

Erik Breukink niet meer laatste Nederlander op eindpodium
Daarnaast verwelkomt Nederland voor het eerst sinds 1990 een renner op het eindpodium. Erik Breukink was de laatste landgenoot, nadat hij in dat jaar de Tour de France als derde beëindigde. Daarna waren de Nederlanders vaak in de top-10 te vinden, maar tot een podiumplek kwam het niet.

De landgenoot die, sinds 2000, nog het dichtst bij een eindzege in een grote ronde kwam (op basis van tijd) is Steven Kruijswijk. Hij eindigde in de Giro van 2016 als vierde op 1.50 van Vincenzo Nibali. Wel zag het er lange tijd rooskleurig uit voor de Brabander, die twee dagen voor het einde – dankzij de inmiddels bekende valpartij in de sneeuwmuur – de zege en het podium weg zag glippen. Bauke Mollema was ook al eens dichtbij het podium. De Groninger werd in de Vuelta 2011 vierde, toen met een achterstand van 2.03 op eindwinnaar Juan José Cobo. Robert Gesink werd op zijn beurt in 2010 vierde in de Tour, al moest men daarvoor eerst wel Alberto Contador en Denis Menchov wegstrepen achter de groene tafel.

Dumoulin heeft zijn eindzege mede te danken aan twee ritzeges. In de Giro stapt hij daarmee in de voetsporten van Wout Wagtmans (1954), Jean-Paul van Poppel (1986 en 1989), Johan van der Velde (1987) en Jeroen Blijlevens (1999). Zij wisten eveneens twee ritten in één Giro te winnen.

Dumoulins eerste keer voor het echie
Deze Giro richtte de Limburger zich voor het eerst serieus op een eindklassement. In de Vuelta a España van 2015 raakte hij ‘per ongeluk’ in de positie dat hij – met het slotweekend voor de deur – de ronde kon winnen. Destijds zakte hij in de voorlaatste rit van de eerste plek naar de zesde plaats. Het was voor Dumoulin zijn eerste top-10-notering in een eindklassement. De Tours van 2013 (41e) en 2014 (33e) reed hij uit. In vier andere grote rondes die hij startte haalde hij de laatste dag niet.

Sinds de Vuelta van 2015 heeft geen enkele renner meer etappes in grote rondes gewonnen dan Dumoulin. De Sunweb-kopman heeft er liefst zeven gewonnen. Achtereenvolgens in die Vuelta (twee), de Giro van 2016 (één), de Tour van 2016 (twee) en deze Giro (twee) mocht hij juichen. André Greipel volgt met vijf overwinning in de laatste vijf grote rondes.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Wielrennertje 28 mei 2017 om 20:46

Dumoulin is nog maar 26 jaar en weet al een grote ronde te winnen. Niet zomaar een ronde, van te voren werd deze ronde zwaar genoemd. Niet alleen door het parcours maar ook door de vele favorieten. Hij kwam naar de giro om te kijken of hij echt een klassement kon rijden, als een bevestiging na een verrassend goede vuelta. Vervolgens wint hij, terwijl het pas de eerste ronde is waar hij zich volledig op het klassement richt! Er zit nog veel meer potentie in deze jongen, zoals Cav al zei, hij zal vast 2 x de Tour winnen, + etappewinsten.
@LL Was het destijds op Oropa al wel deels met je eens, Dumoulin hoort bij de besten. Toen was je lijstje misschien te kort, nu lijkt het er al meer op. Zou Contador er toch ook wel bij zetten. Vooral het feit dat hij etappes wint, zoals de statistiek in de laatste alinea al liet zien. Ik denk dat er nog groeiruimte is. Misschien dat hij zijn klimmen nog gaat ontwikkelen.

0
Pédaleur de charme 28 mei 2017 om 20:57

Dumoulin wint deze Giro ondanks een paar grotere en kleinere foutjes die hem de overwinning hadden kunnen kosten. Dat betekent dat hij én heel sterk is én nog progressiemarge heeft. Prachtige combinatie zou ik zeggen.

0
Pietertje2 28 mei 2017 om 20:58

@LL

Zet Porte en Chaves er ook maar bij.

0
assen 28 mei 2017 om 21:01

Wielrenners praten met elkaar. De goede sfeer bij Sunweb trekt aan, en Tom zelf ook. Ik denk dat wielrenners graag voor Sunweb willen (gaan) rijden. Versterking zal komen, maar ik denk maar een paar renners. Meer is ook niet nodig, vind ik.

0
jooprioolpijp 28 mei 2017 om 21:07

@assen
Eens. Sunweb gaat (als ze verstandig zijn) nu echt niet opeens als een dolle renners kopen en de huidige ondersteunende kern aan de kant schuiven. En voor tempo op kop rijden hebben we Sky al, waarom zou je nog zo’n ploeg willen optuigen? Laat ze (Sunweb) alsjeblieft aan hun filosofie vasthouden.

0
Wildebert 28 mei 2017 om 21:14

Zo’n type en klasbak als Tony Martin zou zeker wat zijn, maar misschien rijdt er in Colombia ook nog wel wat talent dat hogerop wil rond als der Tony niet wil. Een Duitser erbij zal voor de sponsor ook niet gek zal zijn. Kunnen daar in Zuid America bijna altijd goed klimmen, dus zoek in die contreien een goeie tijdrijder met prettig karakter. Moet wel Engels spreken. En je hebt een goeie helper erbij.

0
LyndaLid 28 mei 2017 om 21:15

@ pietertje

Daarvoor presteren beide renners (nog) niet constant genoeg.

Ik neem het hier samen met Matisz al jaren voor Porte op, en zie hem al jaren als kandidaat eindwinnaar in een grote ronde, maar hij moet eerst een pechvrije ronde kennen om hem daadwerkelijk bij de besten ter wereld te kunnen zetten.

0
NCK17 28 mei 2017 om 21:39

@ll contador nibali en quintana mogen daar zeker ook bij, Contador is de beste ronderenner van het laatste decennia ( 3 keer tour 3 keer giro en 3 keer vuelta ) en de meest aanvallende renner.

0
NCK17 28 mei 2017 om 21:39

En aru ook.

0
Mathieu Moller 28 mei 2017 om 21:41

Buchmann heeft het afgelopen jaar ook echt een stap gezet. Misschien hem aantrekken als knecht en hem in een aantal kleinere rondjes zelf zijn kans laten gaan. Konrad (niet duits maar wel duitstalig) heeft me overigens positief verrast de afgelopen week. Beide renners zijn nog jong, dus dat zouden ook voor in de toekomst prima knechten kunnen zijn.

0
NCK17 28 mei 2017 om 21:46

En wat betreft quintana, als je de giro en de vuelta won 2 keer tweede en 1 keer derde was in de tour ( en dat allemaal in 4 jaar) hoor je daar gewoon bij.

0
Pietertje2 28 mei 2017 om 21:47

Wat te denken van Jan Hirt als knecht, die gast heeft in de laatste week maar 64 seconden verloren op Dumoulin, en dan is hij vandaag op 3:44 van Dumoulin binnengekomen.
Zat de laatste paar etappes ook gewoon steeds bij de beste 10 klassementsrenners.

0
Slurpie Blauw 28 mei 2017 om 21:48

De vloek van Joop is VERBROKEN!

0
Jungle Man 28 mei 2017 om 22:39

Emmanuel Buchmann Zou perfect bij sunweb passen.

0
Velominatus 28 mei 2017 om 22:52

@NCK17 Wil jij Contador, Nibali, Quintana en Aru als knechten voor Tom ;)?

0
Thailand 28 mei 2017 om 23:08

@ LL, goede aanzet dit lijstje, ik heb al gelezen dat je het er niet mee eens bent, maar ik zou hier toch Quintana vervangen voor Gilbert. Dit jaar weer mooie koersen gewonnen, maar is niet meer de man uit 2011. De ronde van Vlaanderen winnen en de Amstel is niet genoeg daarvoor wmb. Hij is zeker niet van het statuur van een Sagan, al moet die dit jaar ook nog op gang komen.
Quintana doet iedere grote ronde mee voor de knikkers, en heeft er meerdere gewonnen. Wat mij betreft is hij op dit moment een van de beste van de wereld.

0
nederbelg 28 mei 2017 om 23:08

Nog nooit een grote ronde zo intens meebeleefd. Wat een merkwaardig wielerjaar: Dumoulin die in de Strade Bianche zelf aangeeft niet zijn slimste race gereden te hebben, in MSR bizar tempo-kopwerk doet voor een onzichtbare Matthews… en dan nu ondanks een paar vreemde momenten toch de bovenhand kan halen. Wat moet dat worden als alles eens meezit? Grote klasse en nog een enorme progressiemarge! Respect!

0
SteelHorseCowboy 28 mei 2017 om 23:18

@nederbelg
Ik wil natuurlijk niet klagen op een dag als vandaag, maar ik hoop (met jou denk ik) dat Tom een renner wordt die grote rondes EN klassiekers op zijn palmares kan zetten. Dat zijn de echte groten.

0
Christian 28 mei 2017 om 23:32

Jan Hirt aantrekken lijkt me geen goed plan. Jan Hirt brak in 2015 door in Zwitserland op de Rettenbachferner waar Dumoulin ook aardig presteerde. Vervolgens in de Ronde van Oostenrijk bevestigd, waar overigens Victor de la Parte zegevierde. Als je echter de uitslagen van beide renners ziet hebben ze daarvoor werkelijk nooit op enig vergelijkbaar niveau laten zien te kunnen klimmen. Als je vervolgens zo'n stap laat zien, zet ik flinke vraagtekens bij je prestaties. Zeker voor Victor de la Parte die het echt op latere leeftijd laat zien, maar Jan Hirt verwacht ik eerlijk gezegd ook niet helemaal zuiver.

Voor het versterken van Toms team zou ik inderdaad in de richting van een Kiryienka denken, maar in het team zit zelf ook al heel veel potentie. Ten eerste natuurlijk Wilco Kelderman, die nog altijd bij de beste Nederlandse ronderenners zit. Neem daarnaast een Sam Oomen, die in Californië laat zien al heel ver te zijn. Ook Warren Barguil zou misschien kunnen knechten nadat Tom toch wel laat zien veel meer een kanshebber te zijn. Probleem is wellicht dat hij als Fransman niet in de Tour wil knechten voor een buitenlander, maar als Barguil vertrekt komt er wel budget vrij voor een andere goede knecht.

Haga en Preidler zijn ook gewoon aardige knechten, al is het misschien nog niet het niveau dat we nastreven, ook Lunke heeft mijns inziens nog behoorlijke potentie.

0
Koel 28 mei 2017 om 23:41

@SteelHorseCowboy – 28 mei 2017 om 23:18
Van de afgelopen jaren kan ik me nauwelijk zulke renners voor de geest halen, Schleck wellicht…..
En wie van de huidige generatie klassieke renners kan grote ronden winnen, Valverde misschien, maar dat is het dan ook wel….

0
schipperaar 28 mei 2017 om 23:55

@shc
In de giro hadden ze bijna elke dag een klassieker, sterker nog, er werd soms vanaf de start volgas gegeven wat in een klassieker zoals msr zelden gebeurt, finale daar gebeurt aan de voet vd poggio.

0
KnightBiker 29 mei 2017 om 00:19

@SteelHorseCowboy @Koel
Valverde tot op zeker hoogte – mits je podium rijden in een grote ronde (en ooit de Vuelta gewonnen) mee telt. Maar een Hinault hebben we sinds Hinault niet meer gezien..

0
Kpenty 29 mei 2017 om 00:26

@LyndaLid voor mij gevoel mis je hier nog een sprinter als Greipel en een tijdrijder als Martin. Beiden kunnen op meerdere tereinen terecht en sprinten hoort absoluut ook gewoon bij het wielrennen.

0
Sunrider 29 mei 2017 om 02:16

Als we het over knechten voor Dumoulin hebben moet je niet met te jonge renners aankomen. Oomen is een groeidiamant die volop de gelegenheid krijgt zich door te ontwikkelen. Volgens mij heb je ervaring nodig en Sunweb kan er nog 1-2 gebruiken. Kelderman is meesterknecht en Geschke net als Ten Dam van grote waarde vóór de finale. Als aanvulling iemand die naast Kelderman er in de finale nog bijzit en iemand met het oog op het vervangen van Ten Dam na volgend jaar. Kaliber van Garderen zoals hier boven reeds geopperd zou mooi zijn, er moet natuurlijk wel budget voor zijn maar mogelijk staan er nu meer sponsors klaar.

0
adelaarvanantwerpen 29 mei 2017 om 06:19

@koel
Nibali won lombardi en 4 grote rondes

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone