Jonas Vingegaard voelt zich niet verslappen: “Hoe zwaarder het is, des te beter voor mij”

Jonas Vingegaard voelt zich niet verslappen: “Hoe zwaarder het is, des te beter voor mij”

foto: Cor Vos

woensdag 20 juli 2022 om 11:10
Interview

Jonas Vingegaard gaat na zestien etappes in de Tour de France nog altijd aan de leiding. De 25-jarige Deense kopman van Jumbo-Visma staat na zijn imposante optreden op de Col du Granon in het geel en daar lijkt voorlopig weinig verandering in te komen. Vingegaard heeft alles onder controle, hoewel Tadej Pogačar heb toch meermaals met aanvallen bestookte.

Hoe belangrijk was Sepp Kuss voor jou in de rit naar Foix?
“Niet alleen hij. Het hele team deed het fantastisch. Eerst hebben Christophe Laporte en Tiesj Benoot alles onder controle gehouden. Tiesj heeft ondanks zijn blessures nog een strak tempo gereden op het eerste deel van de voorlaatste klim. Daarna nam Seppie het over. Natuurlijk was dat belangrijk, want dat heeft geholpen in het feit dat er niet heel veel aanvallen waren. En dan hebben Nathan Van Hooydonck en Wout van Aert nog op ons gewacht vanuit de vlucht.

Sepp was zeker heel belangrijk, maar de rest van de ploeg ook. We hebben een sterk team. Gelukkig kon ik Pogačar dinsdag volgen. Ik bekijk het dag per dag, dan vecht ik op mijn best en dan zien we het wel in Parijs.”

We zijn nu in de derde week van de Tour. Beschik jij nu over je beste benen?
“Ik voel in ieder geval niet dat ze minder goed zijn. Ik herstel heel goed in een grote ronde. Ik had de rustdag nodig na de druk, omdat ik iets meer tijd nodig had om te hertellen. Maar eerlijk gezegd kijk ik uit naar de komende twee ritten.”

De beste klimmers van deze Tour – foto: Cor Vos

Het lijkt alsof je erg kalm bent met veel zelfvertrouwen, alsof je al honderd dagen in het geel rijdt. Hoe voel jij je?
“Ik probeer gewoon iedere dag mijn best te doen. Ik weet dat Tadej zal blijven aanvallen. Ik moet iedere dag proberen te volgen en geen gaten laten. Al zijn er nog meer renners die ik moet volgen als zij aanvallen, zoals ik vandaag deed. Ik doe gewoon mijn best en dan gaan we het zien.”

Pogačar viel al vroeg aan in de rit van dinsdag. Kun je daar tegen?
“Ik verwacht dat hij elk moment kan aanvallen. Daarvoor zal ik klaar moeten zijn. Vroeg aangaan is voor mij niet slecht. Hoe zwaarder het is, hoe beter het voor mij is.”

Je werkt samen met trainer Tim Heemskerk. Wat kun je over jullie samenwerking vertellen?
“Ik werk nu sinds 2019 met Tim, mijn eerste jaar als prof. Als je het hem vraagt, zal hij zeggen dat ik toen onprofessioneel was. Hij zal ook zeggen dat ik veel gegroeid ben in de periode tot nu toe. Tim is echt een heel, heel goede trainer voor mij. Een van de beste ter wereld, als je het mij vraagt. Ik ben super blij met hem, ik geniet van iedere dag dat we samenwerken.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Merlinappa 20 juli 2022 om 06:37

Tsja, in dit soort interviews komt ie altijd wat saai over. Voorgekauwde antwoorden. Die laatste vraag is echt heel random trouwens haha, hoezo dat opeens?

Kunnen we trouwens geen andere vragen stellen? Ben wel benieuwd naar z'n favoriete eten, welke muziek hij bij de visafslag altijd luisterde, of hij nog wel eens met Bouwman gaat vissen, en of hij schansspringen wel eens heeft geprobeerd.

Chaba 20 juli 2022 om 07:33

De interviews zijn meestal wat saai ja. Mediatraining werpt vruchten af. Maar om een interview naar laat ik zeggen een hoger privé of story gehalte te brengen, hoeft van mij dan ook weer niet.

Romāns Vainšteins 20 juli 2022 om 07:40

Waat doe Joe tink aabaut Tim?

Wheely 20 juli 2022 om 07:53

Do you like Hollandse Nieuwe?

Emergo 20 juli 2022 om 12:21

Die vragen uit de laatste alinea zijn vooral erg van belang, de mens achter de renner.

Etika 20 juli 2022 om 07:54

Ik heb gisteren toch een paar grimassen gezien op zijn gezicht toen hij fel aan zijn stuur moest trekken. Hij verklaart geen last te hebben aan zijn schouder maar dat geloof ik niet. Hij is daar echt zwaar op gevallen en dat is op zijn minst toch een fameuze kneuzing. Zijn benen zijn nog goed, misschien beter dan die van Pogacar maar ik zit toch met twijfels. Majka oogde alvast sterk gisteren. Pogi kan ik minder inschatten maar hij zal vandaag alles of niets spelen.

YogiBear 20 juli 2022 om 09:28

Majka oogde sterk? Die zat me een potje bekken te trekken voor dat Mechanische probleem. Toen Kuss vervolgens overnam ging het tempo fors omhoog en kon Pogacar niet meer demarreren. Ik vond Majka juist redelijk zwak overkomen met een veel te laag tempo.

wielerlover 20 juli 2022 om 10:18

Ik heb Jonas toch ook heel wat bekken zien trekken toen hij iedereen naar huis reed op de Col du Granon dus ik zou er nu ook niet te veel achter zoeken

Romāns Vainšteins 20 juli 2022 om 12:14

Zoveel renners zoveel koppen.

Pogi ziet er nog relatief fraai uit wanneer hij breekt en Vingegaard er uit alsof hij door Saudi Arabië ondervraagd wordt tijdens zijn strafste stoot ooit. Vroeger had je Jalabert die er altijd mooi uitzag en Escartin die zelfs in de afdaling lelijk was. En met Andy was het altijd lachen.

Persoonlijk hou ik het meest van coureurs die beide zijden beslaan. Menchov was daar een kei in tussen ‘wie doet mij wat, wat maken jullie je allemaal druk joh’ tot ‘mijn leven is over in deze loopgraaf’

Retro Lex 20 juli 2022 om 12:24

Dan het gezicht van Aru als die aan het afzien/verliezen was. Echt een treurig gezicht was dat

jooprioolpijp 20 juli 2022 om 12:49

als we dan toch met uiterlijkheden bezig zijn, dan bij deze mijn favo: de met bloed, zout, kwijl en stof doordrenkte baard van Laurens ten Dam.

horsm 20 juli 2022 om 08:02

Ik begrijp niet waarom die flash interviews in nep Engels moeten. Er moet toch wel budget zijn voor een paar tolken? Ik weet zeker dat de meeste renners veel meer te zeggen hebben in hun moedertaal.

ti-raleigh 20 juli 2022 om 09:17

Was dit interview met Vingegaard of met Roglic?

Ray Haaier 20 juli 2022 om 09:55

Hahaha, scherp!

Dit interview was indirect met de communicatietrainer van beiden. Zou zomaar kunnen dat interviewer en communicatietrainer dezelfde opleiding hebben gevolgd. Het zou zelfs kunnen dat interviewer en communicatietrainer van Primoz en Jonas één en dezelfde persoon is ;-p

Dikke Vrouw 20 juli 2022 om 11:41

Jonas eindbaas !

Glorious 20 juli 2022 om 11:49

Contract verlengen tot 2029

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone