Joaquim Rodriguez boekt solozege in Ronde van Lombardije

zaterdag 29 september 2012 om 17:17

Joaquim Rodriguez, Ronde van Lombardije, Katusha

Joaquim Rodriguez heeft een uitgeregende editie van de Ronde van Lombardije op zijn naam geschreven. De Spanjaard van Katusha reed op de slotklim weg uit een uitgedund peloton en hield stand tegenover Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) en Rigoberto Uran (Team Sky).+

De renners die de eerste wedstrijdhelft kleurden waren Romain Bardet, Tom-Jelte Slagter, Julien Berard, Emanuele Sella, Andrey Grivko, Steve Morabito, Ezio Locatelli, Esteban Chaves, Alberto Losada, Christiano Salerno, Nicki Sorensen en Federico Rocchetti. Op de top van de eerste grote scherprechter was, op Bardet die een kleine voorsprong wist te behouden, alles echter weer te herdoen. Ondertussen bestookten favorieten Vincenzo Nibali, Alberto Contador en Joaquin Rodriguez elkaar al even. Philippe Gilbert was op dat moment niet bekwaam om het groepje, waarin ook Bauke Mollema aanwezig was, te volgen.

In de afdaling van de eerste klim van de finale moest de wereldkampioen dus meerdere risico’s nemen in een door regen geteisterde wedstrijd, en kwam samen met ploegmaat Alessandro Ballan ten val. Beiden moesten er door die valpartij de brui aan geven. De andere favorieten bekwamen verder van de steile Muro di Sormano en lieten elkaar even op adem komen. Dit stramien zette zich ook op de Madonna di Ghisallo verder. Daar werd de dappere Fransman Romain Bardet alsnog teruggenomen, maar vrijwel meteen volgde een aanval van Kevin De Weert. Op de top nam de Belg een 45 seconden grote voorsprong.

Lombardia

Ook in de daar op volgende afdaling werd er weer gevallen. Koploper De Weert was de eerste die het asfalt voelde, dit betekende ook meteen het einde van zijn vlucht. Niet veel later gingen ook Nibali en Paolo Tiralongo tegen de vlakte. Beiden toonden tekenen van pijn, maar kropen toch weer de fiets op. De volgende renner die een voorsprong kon nemen was de Portugees Rui Costa. De Movistar-renner nam een halve minuut maar werd door een peloton onder leiding van Team Sky en Lampre-ISD teruggegrepen vlak voor de voet van de slotklim: Villa Vergano.

Intussen barstte er een onweer los boven Lecco. Dat was het sein voor Joaquim Rodriguez om een gooi naar de overwinning, en eindzege in de WorldTour te doen. Het Skyduo Sergio Henao – Rigoberto Uran deden in de afdaling nog een poging om terug te komen. Vervolgens maakten onder andere Alberto Contador en Bauke Mollema maakten de aansluiting bij de achtervolgers. Maar ook in de drie daaropvolgende slotkilometers kon de Catalaan standhouden. Daarmee neemt hij ook de leiding in de WorldTour over van Bradley Wiggins. Samuel Sanchez won achter hem de spurt voor de tweede plaats.

Lombardia

Ronde van Lombardije 2012 (WT)
1. Joaquim Rodriguez (Spanje/Katusha) in 6u36m27s
2. Samuel Sanchez (Spanje/Euskaltel-Euskadi) op 9s
3. Rigoberto Uran (Colombia/Team Sky)
4. Mauro Santambrogio (Italië/BMC Racing)
5. Sergio Henao (Colombia/Team Sky)
6. Ryder Hesjedal (Canada/Garmin-Sharp)
7. Bauke Mollema (Nederland/Rabobank)
8. Oliver Zaugg (Zwitserland/Radioshack-Nissan)
9. Alberto Contador (Spanje/Saxo Bank-Tinkoff)
10. Fredrik Kessiakoff (Zweden/Astana)
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair