Jens Dekker bezorgt Nederland eerste goud op WK veldrijden

zaterdag 30 januari 2016 om 11:43

Foto: Marcel Koch

Jens Dekker is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de junioren. De jonge Nederlander reed in de openingsronde van de rest weg en hield zonder al te veel moeite stand. De Fransen Mickael Crispin en Thomas Bonnet gingen met de dichtste ereplaatsen aan de haal.


De openingsronde van het junioren-WK in Heusden-Zolder werd gedomineerd door drie Fransen. Anthony Turgis leek na een foutje van landgenoot Mickael Crispin op de Sacramentsberg zelfs even te kunnen wegrijden, maar al snel werd er weer orde op zaken gesteld. Dat was het sein voor Jens Dekker om naar de leiding te gaan. Diezelfde Crispin was de enige die het wiel van Dekker een tijdje wist vast te houden.

Aan het einde van de eerste ronde plaatste Dekker een nieuwe versnelling op een lastig klimmetje. Crispin vond daar geen antwoord op en bleef enkele ronden op een tiental seconden van de neef van Erik Dekker volgen. Naar het einde van de wedstrijd toe kraakte de Fransman en ging Dekker met een mooie voorsprong met de wereldtitel lopen.

Wereldkampioenschap veldrijden 2016
Uitslag juniores

flag-nr1 flag-nl Jens Dekker
flag-nr2 flag-fr Mickael Crispin
flag-nr3 flag-fr Thomas Bonnet
4. flag-ch Kevin Kuhn
5. flag-gb Thomas Pidkock
6. flag-it Jakob Doringoni
7. flag-be Jappe Jaspers
8. flag-es Ivan Feijoo
9. flag-fr Matthieu Legrand
10. flag-de Niklas Markl

Dit artikel delen:

27 Reacties

katerkop 30 januari 2016 om 11:47

Met afstand de beste. Topprestatie!

LutsenkoFan 30 januari 2016 om 11:48

3 Belgen in de top 30 ;)

Het wordt langzaam meer internationaal heb ik het idee.. Al is het bij de Junioren/Beloften altijd wat internationaler.

De engelsman Pidkock en Kuhn zeer sterke laatste rondes. Niet te vergeten die spanjaard.

tendam 30 januari 2016 om 11:50

Soeverein gewonnen. Prachtig om die donkere Fransman zo goed te zien rijden.

De eerste Belg pas 7e! Maar goed, voor veel landen is veldrijden ook meer een voorbereiding op een carriere als wegrenner.

LutsenkoFan 30 januari 2016 om 11:50

Nu kijk ik eens naar die uitslag nogmaals.. Geen 2 nederlanders of 2 belgen. maar liefts 8 nationaliteiten waaronder 3 fransen. EN tot de top 20 gaat dat zo ongeveer wel door.

gesink/dekker 30 januari 2016 om 11:53

Belgen en Nederlanders krijgen bij de beloften en profs meer kansen en langer de tijd om zich te ontwikkelen als goede renner dan een renner in een ander land. Bij de junioren zie je dat het internationaler is maar dat die jongens geen kansen krijgen en/of kiezen voor een andere carrière (mountainbike of weg).

Wielerfan1987 30 januari 2016 om 12:01

Zonde van die valpartij van Mitch Groot

thorsen 30 januari 2016 om 12:03

Het is al een wereld van verschil als je de erelijsten van de junioren vergelijkt met de U23. Bij de U23 zie je bijna alleen maar ‘echte’ veldrijders, terwijl je bij de junioren ook heel veel andere leuke namen tegenkomt op het podium: o.a. Alaphilippe, Sagan, Boy van Poppel, Malacarne, Kreuziger

Erkanermaar1dewinnaarzijn 30 januari 2016 om 12:14

Mooie overwinning voor Jens Dekker.
Wel al veel valpartijen gezien.

theking 30 januari 2016 om 12:27

Parcours lijkt me minder geschikt voor van Aert met die gladheid

Sem 30 januari 2016 om 12:29

Yes, onze PCM Focus held! Wat een prestatie!

Rondo 30 januari 2016 om 12:35

En met overmacht. Het veld zou toch langer bij elkaar blijven?
Het leek als of Dekker nog veel over had. Koppie goed gebruikt, laatste ronden op Rhino’s , op save.
Zeker een goede entourage, of een Menthal coach, kan ook natuurlijk.

Vergroot de modder de kans voor Sofie de Boer? Ik denk het wel.

HoofdIsVrij 30 januari 2016 om 12:47

Sterk van Jens Dekker en zoals tendam al aangaf, leuk om een donkere renner het zo goed te zien doen. Ik zie het al voor me over een jaar of twee een WK in de sneeuw met hem op de voorposten. In Nederland hebben we zelf de talentvolle Salvador Alvarado in het veld. Het zou mooi zijn mocht hij ook doorbreken.

Koel 30 januari 2016 om 12:49

Mooi om te zien wanneer iemand goed in orde is, het leek voor hem wel een trainingsrondje terwijl je daar achter de meeste ziet ploeteren…
Hulde, ook aan de donkere Fransman!

Daan° 30 januari 2016 om 12:55

Heel erg mooie wedstrijd en mooi om te zien dat hier niet 6 van de top 10 Belg zijn.

ChefSpijker 30 januari 2016 om 13:00
Quote:
En met overmacht. Het veld zou toch langer bij elkaar blijven?
Het leek als of Dekker nog veel over had. Koppie goed gebruikt, laatste ronden op Rhino’s , op save.
Zeker een goede entourage, of een Menthal coach, kan ook natuurlijk.

Vergroot de modder de kans voor Sofie de Boer? Ik denk het wel.

Welke modder?

Janjanssen98765 30 januari 2016 om 13:50

Ik krijg altijd een beetje een naar smaakje in mijn mond van mensen die het nodig vinden om voor een donkere renner weer een status aparte te creëren, we moeten daar echt eens mee kappen. Geen wit, rood, zwart of geel maar gewoon wielrenner.
Dat geeft de racisme en discriminatie huillies ook weer minder voedingsbodem om overal over te huilen en dat is mooi meegenomen.

Klasse overwinning van Dekker.

Dolfy 30 januari 2016 om 14:19

Bij de vrouwen beloften deed de Britse Evie Richards bijna hetzelfde, ook met grote overmacht gewonnen voor Nikola Noskova en Maud Kaptheijns. Femke Van Den Driessche kwam niet in het spel voor, en stapte zelfs af.

nasibal 30 januari 2016 om 14:29

Het is leuk dat we "juichen" voor donkere jongens. Maar als het een blanke fransman was geweest had niemand het speciaal gevonden. Ik kan me voorstellen dat jongens uit bepaalde landen (vaak donkere jongens) speciaal gevonden worden binnen bepaalde sporten. Denk aan bijvoorbeeld het bobsleeën. Maar wat is hier precies het speciale aan? Het is een fransman die in het veld rijdt. Met donkere ouders.

Neemt overigens niet weg dat het prachtig kan zijn om hem te zien rijden, maar dat is dan helemaal los van zijn huidskleur denk ik?

tendam 30 januari 2016 om 14:45

@janjanssen, nasibal
Je kunt er wel moeilijk over doen maar (top)wielrennen is een zeer blanke sport, en veldrijden natuurlijk helemaal. Dus is het goed als er meer diversiteit komt, dat komt het niveau waarschijnlijk ook ten goede (op den duur).

achtpuntzes 30 januari 2016 om 14:54

wat maakt huidskleur nou uit? zeker omdat ze na anderhalf rondje toch allemaal zwart zien van de modder.
nette overwinning :)

achtpuntzes 30 januari 2016 om 15:12

@ Hoofdisvrij:
lol, je lult uit je nek. ten eerste denk ik dat je niet Afrika als geheel moet stellen, maar dat je een relatief klein gebied rond Kenia bedoelt waar er bepaalde stammen zijn perfecte genen hebben voor het lopen van lange afstanden. dus maar een klein gebied, en maar een tak van sport. en dan jouw veronderstelling dat je die gasten zo maar om kan scholen tot welke sport dan ook en die meteen dan ook maar even zullen gaan domineren is gewoonweg belachelijk.

dutchcycling 30 januari 2016 om 15:24

Als dafne straks twee keer goud pakt in rio, zal ook de hele wereld zeggen. `Knap van een blanke vrouw

nasibal 30 januari 2016 om 16:27

In bepaalde landen worden bepaalde sporten nauwelijks beoefend op hoog niveau, of zijn er de middelen niet voor. De aanwezigheid van sporters uit deze landen, al helemaal als ze mooie prestaties leveren is dan idd speciaal. Vaak geldt dit idd voor 'zwarte sporters'. Of vice versa in de atletiek, zoals dutchcycling aanhaalt. Hoewel bij atletiek lichaamsbouw natuurlijk ook een enorme rol speelt.

Kortom, in de meeste van die gevallen gaat het meer om het land van herkomst dan het kleurtje. Dit is 'gewoon' een fransman die 'toevallig' donker is. Ook binnen een blanke sport niets speciaals aan. Wat wél speciaal zou zijn is als afrikanen een prominentere rol zouden gaan spelen, of Aziaten. (Ja, ook de blanke). "Leuk om donkere jongens binnen een blanke sport te zien" kan ik me zeker indenken. Het kleurtje aan prestatie koppelen wanneer deze jongen gewoon uit een normaal wielerland komt, dat gaat me compleet de pet te boven.

katerkop 30 januari 2016 om 16:34

Zullen we maar weer stoppen met de discussie blank-zwart? Daar zijn genoeg andere forums voor.

Ontopic wel apart voor vader en oud-prof Dick dat hij steeds het neefje van Erik wordt genoemd.

tendam 30 januari 2016 om 20:15

@nasibal
Je hebt m.i. een nogal beperkt beeld van wat ‘land van herkomst’ inhoudt. In Nederland hebben we ook Antillianen en Surinamers, maar zie jij ze weleens wielrennen? Cultuur gaat veel verder dan je paspoort.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.