Jasper Philipsen aast op groene trui in Tour: “Aangegeven dat ik er graag voor wil gaan”
foto: Cor Vos
vrijdag 9 juni 2023 om 09:38

Jasper Philipsen aast op groene trui in Tour: “Aangegeven dat ik er graag voor wil gaan”

Jasper Philipsen steekt niet onder stoelen of banken dat hij in de Tour de France 2023 voor de groene trui wil gaan. Dat heeft de sprintkopman van Alpecin-Deceuninck alvast laten weten binnen de ploeg. “Ik heb al aangegeven dat ik er graag voor wil gaan, maar we zullen op het moment zelf moeten zien of dat haalbaar is”, vertelt hij aan Het Belang van Limburg.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Ik besef maar al te goed dat indien ik het groen wil dragen in Parijs, ik meteen van bij de openingsritten goed op schema moet zitten”, aldus Philipsen. “Het meest verstandige lijkt mij om te focussen op de zeven sprintkansen die ons wachten. Scoor ik daarin zo hoog mogelijk, dan volgt het groen vanzelf.”

De afgelopen weken verbleef Philipsen op Tenerife en in La Plagne om zich voor te bereiden op de Tour. “Tijdens de ploegstage heb ik alle trainingen met de jongens meegedaan. Dat wil zeggen: uithouding uitbouwen en bergop fietsen”, legt hij uit. “De Elfstedenronde en de Baloise Belgium Tour rij ik nu in functie om opnieuw ritme op te doen en mijn sprint te finetunen. Tussen die wedstrijden door wachten specifieke sprinttrainingen opdat ik terug snelheid in de benen krijg.”

Mathieu van der Poel is de andere kopman van Alpecin-Deceuninck in de Tour. Hem worden ook kansen toegedicht in het groene klassement, maar hij ziet dat niet zitten. “De groene trui? Nee. Als we die najagen dit jaar, dan is dat voor Jasper Philipsen. Ik help hem daarbij graag”, liet MVDP onlangs weten.

Eerder gaf Wout van Aert, die vorig jaar het groen won, al aan van het puntenklassement geen concreet doel te maken in de Tour van dit jaar. “De focus zal nu meer op ritzeges liggen en minder op de groene trui”, vertelde hij. Daarom wordt bij Jumbo-Visma nu met een schuin oog naar Christophe Laporte gekeken als het gaat om het groen.

 
14 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2023 11:03
Daarom wordt bij Jumbo-Visma nu met een schuin oog naar Christophe Laporte gekeken als het gaat om het groen. Dit is hoe nieuws ontstaat zonder dat er nieuws is. Laporte zegt 'het is niet mijn eerste prioriteit om massaspurten te winnen'. GeenStijl Wielerflits maakt daar een onzin kop van en vervolgens wordt met een link naar het artikel waar geen nieuws in stond geconcludeerd dat het tóch zo is. Volgende stap, Telegraaf linkt naar dit artikel en dan is het opeens zo. Grote klasse jongens.
  9 juni 2023 15:08
  Eens, slechte journalistiek van WF. Gewoon uit je duim zuigen noemen we dit.
9 juni 2023 09:53
Kom op zeg. Als Van Aert een beetje zn best doet pakt hij dat groen er gewoon bij. Vorig jaar was hij wat te gretig om een enorme punten voorsprong te halen, wat totaal overbodig was. Als hij in de tussensprints over de lijn bolt met de andere sprinters en in de massasprints meedoet, dan wint hij die groene trui gewoon
  9 juni 2023 10:18
  100% van niet. Wout gaat koersen met de handrem erop. WK is zijn doel, naast t geel voor Jonas
  9 juni 2023 10:34
  Volgens mij is ‘met de handrem op’ een beetje overdreven. Een all-out Tour zoals vorig jaar zal het wel niet worden, maar Van Aert gaat zeker ook willen scoren in deze Tour. Het is de belangrijkste wedstrijd van het jaar en wellicht de koers die hem het beste ligt, en kan zijn seizoen voor een deel ook geslaagd doen maken. WK en WK tijdrijden blijven toch wedstrijden van 1 dag waarbij je er net zo goed weer naast kan grijpen of pech kan hebben. Terwijl je in de Tour de dag erna weer een kans krijgt. Groen zal volgens mij afwachten worden tot de derde week. Als hij ‘m dan nog kan winnen, zie ik hem het nog wel te proberen. Toch ook rekenen dat Van Aert nog maar 1 overwinning heeft dit seizoen. In de Tour moet er zeker geoogst worden en dan 2 weken bekomen om hopelijk met supercompensatie het WK te doen. Het zal wat meer dagen uitpikken worden in vergelijking met vorig jaar, maar Van Aert heeft zelf ook al aangegeven dat hij vol gaat koersen in de Tour.
  9 juni 2023 11:33
  @garconextraordinaire, TJV communiceert zelf dat het hoofddoel van WvA de Tour is. Wat dan precies zijn doelen zijn: in elk geval inderdaad het geel voor Vingegaard maar ook voor zichzelf ritoverwinningen, wat volgt er dan nog? Hangt wellicht af van verloop van deze twee hoofddoelstellingen. De TdF ís in elk geval zijn hoofddoel, de precieze invulling is nog niet 100% duidelijk.
  9 juni 2023 13:00
  Maar dit is het net, Van Aert sprint niet per se overal mee. Champs-Elysees liet hij ook passeren. En jaar ervoor koos hij ook z'n etappes uit. Als hij niet perse visier op groen gezet heeft, kiest hij denk ik de etappes uit voor de sterke sprinters en laat hij de pure vlakke sprints achterwege.
  9 juni 2023 13:45
  @ Massimo: Vorig jaar liet hij de laatste rit schieten omdat groen al een zekerheid was. Maar verder deed hij overal mee.. Dus we gaan snel zien of hij, zoals 2j geleden, sommige sprints laat lopen of niet. Want als Wout elke rit meesprint komt groen zowiezo dichtbij. Buiten Jasper is er geen enkele sprinter die de klimmetjes van 2e en 3e categorie overleven in een harde finale. En als Wout het direct opgeeft, zie ik in Jasper wel de grootste kanshebber op groen.
  9 juni 2023 13:46
  Van Aert heeft zelf niet meteen heel veel te vertellen op welke kracht hij de tour afwerken kan en zit gewoon aan Vingegaard vastgeketend. Als geen ander heeft hij baat om het meteen in week 1 op een absolute showdown tussen zijn kopman en de rest te laten uitlopen: pakt ie daar al 5:38 wordt het verder relaxed, vliegt ie er met 5:38 af is het ook over.
9 juni 2023 09:48
In de pers en bij de verslaggevers wordt met een schuin oog gekeken naar Laporte voor groen. Ik heb bij JV er nog niemand over gehoord. Gelukkig staat hier niet zoals in indeleiderstrui.nl dat Philipsen Van Aert partij wil geven voor groen.
9 juni 2023 12:11
Eigenaardige analyse of prognose. Dat Van Aert jammer genoeg niet voor groen gaat (mag gaan), weten we inmiddels. Hij moet alweer (nog meer dan in het verleden ?) knechten. Maar hij zou wel voor ritten mogen gaan. Dat staat dan weer lijnrecht tegenover de door Jumbo (of enkel de redactie van WF ?) uitgesproken groene ambities van Laporte. Want elke massaspurt waarin Van Aert punten sprokkelt (eerder door ereplaatsen, want de topspurters kloppen in een vlakke spurt zie ik hem niet meer doen), zou afbreuk doen aan de groene ambities van Laporte. Daarenboven vissen Van Aert en Laporte ook in dezelfde vijver bij hellende aankomsten of bij ritten met een knikje net voor de aankomst. Ik denk dat Van Aert de hoofdknecht wordt voor Vingegaard, met een eenmalige kans op persoonlijk gewin tijdens een geschikte etappe of door de wedstrijdomstandigheden. Voor de rest, op het vlakke, Vingegaard afzetten in de laatste drie km. Bergop zo lang mogelijk op kop sleuren of Vingegaard uit de wind zetten tot Kelderman en Kuss het overnemen. Zo zou Laporte inderdaad zijn kans kunnen gaan in de massasprints voor de groene punten en occasionele winst...... Met het risico dat zowel Van Aert als Laporte met lege handen thuiskomen, want een goede tactiek vind ik dit niet. Dan is het nog te hopen dat Vingegaard geen pech kent of tegen een frissere Pogacar loopt tijdens de tweede Tourhelft. Want dan wordt het helemaal bruine bonen eten door de ploegleiding.
  9 juni 2023 12:51
  @Paul Hoekstra jumbo-visma heeft geen ambitie voor groen uitgesproken. Alleen de media. Van Aert hoeft niet meer te knechten als vorig jaar. Vorig jaar waren er 2 renners uitgevallen en Benoot ook zwaar gehavend. Hierdoor moest Van Aert extra knechten. Hopelijk gebeurt dit dit jaar niet weer.
9 juni 2023 10:29
Aangezien Kittel hier vertrouwen in heeft, ga ik hierin mee
9 juni 2023 11:02
WVA heeft z’n groene bril al klaarliggen. Die houdt ie op tot in Parijs.

Reacties zijn gesloten.