Droomt Laporte van de groene trui in de Tour? “Ik weet niet wat Wout van plan is”
foto: Cor Vos
woensdag 7 juni 2023 om 09:09

Droomt Laporte van de groene trui in de Tour? “Ik weet niet wat Wout van plan is”

Christophe Laporte maakt – met twee overwinningen in drie dagen tijd – voorlopig de dienst uit in het Critérium du Dauphiné. De Fransman is het hele seizoen al geweldig op dreef, maar wat mogen we van hem verwachten in de aankomende Tour de France? Denkt Laporte nu bijvoorbeeld aan de groene puntentrui?

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Met Wout van Aert in de ploeg hoeft Laporte zich normaal gesproken geen illusies te maken als het gaat over de groene trui, maar de Belg liet onlangs weten dat hij op een andere manier zal koersen in de aanstaande Ronde van Frankrijk. “De focus zal nu meer op ritzeges liggen en minder op de groene trui. Vorig jaar was ik na de Tour geen mens meer”, aldus de Belgische alleskunner.

“Gele trui is mijn eerste prioriteit”
Wat doet dit met de kansen van zijn ploeggenoot Laporte? De Fransman houdt zich in een interview met Het Nieuwsblad op de vlakte. “Ik weet niet wat Wout van plan is. Ambieert hij toch het groen? Of niet? Dat kan alles veranderen. Laat ons duidelijk zijn: het is niet mijn eerste prioriteit om massaspurten te winnen. Jonas en het geel zijn dat wel.”

“Mijn sprintzege in de Dauphiné is ook mijn allereerste vlakke sprint die ik in de WorldTour win. Maar neem de spurt van La Chaise-Dieu van maandag, waarin ik pas als vierde finish. Op zo’n aankomst in de Tour is Wout van Aert altijd dé favoriet. Dan werk ik met veel plezier voor hem”, aldus Laporte.

 
33 Reacties
Sorteer op:
7 juni 2023 10:21
Lijkt me iets teveel van het goede. Van Hooydonck voor de bollentrui en Van Baarle voor het jongerenklassement?
7 juni 2023 10:44
We moeten nu ook niet beginnen overdrijven. Laporte is natuurlijk een zeer sterke renner die ook nog snel is (zeker na zware koers). Maar hij is niet de topsprinter zoals een Jakobsen, Merlier en Philipsen. Laporte zou zich ook moeten gooien voor de tussensprints (en daar hoop energie verbruiken) en in de heuvelachtige etappes scoren (tegen een VdPoel, Pogacar). Dan hebben we het idd nog niet over Van Aert zijn kansen. Het is niet dat hij nu een sprint wint tegen een zwalpende Bennett (die Groenewegen daarbij ook uitschakeld) dat hij plots topsprinter is. Eindigt nu 2x voor Trentin en renners als Menten en Wright. Deze zijn ook niet het hoogste niveau in dit werk.
  7 juni 2023 12:05
  Toch komt er volgens mij wel een moment dat ook Laporte meer en meer aan zijn eigen kansen begint te denken. Staat momenteel 7de op de ranking van 2023, voor bv. Van Aert en Vingegaard, en pakte al 4 WT-zeges. Dan lijkt het mij niet zo vreemd dat hij op een gegeven moment gaat dromen van meer in dé koers in eigen land. Blijkt toch wel dat hij zijn mannetje kan staan als Van Aert er niet bij is, dan moet het bij zo'n renner ook gaan kriebelen. Al staat komende Tour natuurlijk in de eerste plaats in het teken van Vingegaard en zullen ze dat er bij de ploeg ook wel indrillen.
  7 juni 2023 13:27
  @ Mooie Sjors Laporte staat op die plek en dat aantal overwinningen omdat Wout hem een kadootje heeft gegeven en omdat Wout er in deze Dauphine niet bij is. Want als hij er wel was geweest hadden ze gewoon voor Wout gereden. Hij doet het ontzettend goed, maar laten we het niet overdrijven. Zelfs Laporte zelf weet ongetwijfeld dat Wout en Vingegard een stapje hoger staan op de ladder.
7 juni 2023 14:12
Fransman wint 2 van 3 sprintritten in belangrijke Franse voorbereidingskoers op Tour de France. Krijgt vraag over groene trui en antwoord beleefd om respect voor de trui te tonen. Meer hoef je hier toch niet achter te zoeken?
7 juni 2023 10:04
Wout, in zowat elk interview: "Ik ga dit jaar niet voor de groene trui, ik wil frisser uit de Tour komen". Ploegmaat Laporte: "Ik weet niet wat Wout van plan is." :-)
  7 juni 2023 11:21
  @Maillot à pois Daar zit nog een hoop tussen.
7 juni 2023 10:53
De titel “droom Laporte van de groene trui in de Tour de France” past op geen enkele wijze bij de quotes van de Fransman. Tip Wielerflits: verbind dit aan een column/opinie, want dit is geen nieuwsbericht. Laporte is aan een indrukwekkend seizoen bezig met vrijwel overal korte uitslagen. De quotes suggereren dat Laporte hoopt enkele dagen voor eigen kans te mogen gaan, maar Groen is gezien de taakverdeling vergezocht.
  7 juni 2023 11:38
  Helemaal niet vergezocht maar een interessant topic. Wel eerder aan ‘opinie’ dan als feit te linken. Welke ambitie heeft Jumbo tov groen met 2 potentiele kandidaten binnenboord? En met wie gaan ze er eventueel voor? Reuzeboeiende materie en niet minder omdat je er de organisatie en het publiek iets mee terug kan geven: een Laporte in eigen land met een hoofddoel.
  7 juni 2023 13:20
  Als Pogacar nog niet helemaal top is zouden misschien kunnen om zoveel doelen te combineren, dan is er niet echt een goede concurrent voor het geel. Als Pogacar wel goed is dan zal het alle focus op het ondersteunen van Vingegard zijn. En hoogstens Wout die af en toe mag doen wat ie wil.
7 juni 2023 09:34
Dit zou toch veel energie kost als ploeg lijkt me, want bvb een Philipsen lijkt me intrensiek toch sterker en die gaat nog redelijk een bergje over.
7 juni 2023 09:41
Ik denk dat je toch in (zo goed als) alle vlakke sprints moet meedoen om het groen te kunnen winnen. Dan moeten ze wel een keuze maken bij TJV, want ik denk dat Van Aert daar ook wel nu en dan wil meesprinten. Biedt toch voor hem ook kansen op een ritzege. Vermoedelijk weten ze van op training ook wel wie de snelste is. Verder weet ik niet in welke mate Van Aert toch nog aan groen denkt. Misschien kan hij die trui ook wel meegraaien met wat minder inspanningen dan vorig jaar, waar hij een straatlengte voor had op de rest. Of misschien is dat groen nu afgevinkt en denkt hij al richting andere doelen. Laporte voor de sprints en bv. Van Aert voor de punchier ritten en een paar overgangsetappes kan ook een mogelijkheid zijn. Ben trouwens wel onder de indruk van Laporte, die moet niet zo veel onderdoen voor Van Aert. Al was Wout in de klassiekers toch nog een niveautje beter en schat ik hem ook als klimmer en tijdrijder nog iets hoger in. Maar qua allround kwaliteiten behoorlijk gelijkaardig.
  7 juni 2023 10:03
  Vraag me ook af in hoeverre groen nog een direct doel is van de ploeg /Wout, of slechts bijvangst gaat zijn. Je zult in ieder geval mee moeten doen in alle massasprints. En is Laporte snel genoeg? Wil Wout mee gaan sprinten? Alle pure sprinters zijn zo'n beetje in de TdF, en daar komt Laporte denk ik net wat tekort. Maar hij mag me verrassen... als dat ook mag van Wout natuurlijk.
  7 juni 2023 10:18
  Vorig jaar had Van Aert ook Laporte als hulp in de sprints en tussensprints, omgekeerd lijkt me dat ook wel nodig om een mannetje te hebben. Gaat Van Aert dit jaar de sprint aantrekken voor Laporte? Ik denk vooral dat Van Aert in de Tour met zo weinig mogelijk energieverlies zo veel mogelijk return wil. Proberen een rit te winnen en Vingegaard aan de eindzege helpen, heel misschien het groen meenemen. Aan het eind van de Tour zijn er nog een paar etappes waar hij met zijn recuperatievermogen nog een slag kan slaan t.o.v. de rassprinters. Ik denk na dit voorjaar eerlijk gezegd niet dat Van Aert zijn energie gaat steken in Laporte te loodsen in tussensprints en massasprints, naast het werk voor Vingegaard. Met nog maar 1 zege op zijn palmares dit seizoen, wordt dit ook een zomerperiode waarin hij zelf moet oogsten. Want laat ons eerlijk zijn: tot dusver is het nog verre van een grand-cru seizoen voor Wout.
7 juni 2023 13:15
Voor Wout met wat nog komen gaat is groene trui aan Laporte laten zo gek nog niet. Als het uitkomt ritzeges pakken is minstens zo mooi, zo niet mooier.
  7 juni 2023 13:29
  Van Aert voor ritzeges en Laporte voor het groen zie ik niet echt als een verenigbare combi. Als Laporte het groen wil, zal ie in elke sprintrit én ook bij de wat lastigere aankomsten moeten uitgespeeld worden. Anders zie ik hem zijn achterstand op de echte sprintbommen à la Philipsen niet in te halen. Dan kan Van Aert wel nog mikken op de overgangsritten in het middengebergte, maar er moet natuurlijk ook nog voor Vingegaard gewerkt worden. Zo veel komt er overigens niet meer voor Van Aert na de Tour. Twee kansen met het WK en WK tijdrijden, maar ik vermoed dat hij toch ook al in de Tour zal willen scoren. Daarna zit het seizoen er zo goed als op qua grote prijzen, een Lombardije zie ik hem niet te winnen.
7 juni 2023 19:30
Hij bedoelde zeker van die Aert??
7 juni 2023 13:11
Als hij zich hier op gaat richten dan gaat hij verder weinig energie over hebben om het team te helpen. Hij is nog net geen Wout van Aert die die twee dingen kan combineren. En als hij het team niet kan helpen , dan kun je beter Olav Kooij meenemen, dat is een betere sprinter,
7 juni 2023 09:42
Christophe heeft ze buit al binnen nu moet ie maar lekker gaan knechten voor woutie en jonas
7 juni 2023 09:24
In mijn ogen had laporte gewoon moeten vertrekken naar een andere ploeg in 2024.
  7 juni 2023 09:27
  Om meer geld te verdienen maar minder goed te presteren?
  7 juni 2023 09:35
  Sommige renners presteren beter in de luwte, achter een sterke kopman zonder alle druk van buitenaf zelf te moeten dragen. Het zou goed kunnen dat dit ook voor Laporte geldt. Je ziet: de kansen komen vanzelf. Daarnaast denk ik dat hij anderhalf jaar geleden niet gedacht had op dit niveau te staan en ook weet waar hij vandaan komt.
  7 juni 2023 09:39
  Ja, bij TJV zit hij duidelijk niet op de goede plek. Verder dan wat overwinningen in klassiekers en dagzeges (en leiderstruien) in enkele van de grootste rittenkoersen is hij in zijn anderhalf jaar bij de ploeg nog niet gekomen.
  7 juni 2023 10:35
  Laporte doet met wat denken aan Chavanel, in de luwte van Boonen. Die ging ook weg, en toen …
  7 juni 2023 11:10
  Laporte zit prima bij Jumbo maar als hij aankomend jaar kopman bij Total zou worden, zeg maar wat, denk ik ook dat ie er overal bij zit in zijn klassiekers en harde sprints in topkoersen.
  Ik denk dat laporte niet hetzelfde kan presteren bij een Total, omdat het een tota(a)l andere ploeg is, met andere mindset andere omkadering. Het is ook totaal onzinnig om hierover te filosoferen. Je kunt gedacht hebben dat hij bij Jumbo vorig jaar een topjaar had waarbij alles op zijn plek viel. Nu presteert hij op een schijnbaar gelijk niveau, waardoor je wellicht kunt concluderen dat het een constant hoger niveau is dan een anderhalf jaar geleden. Waarom zou zo'n man dan weg willen? Hogere doelen lijken mij onrealistisch; ik ben ervan overtuigd dat laporte op dit moment het maximale uit zichzelf aan het halen is. Volgens mij denkt hij dat ook, aangezien hij bijgetekend heeft...
7 juni 2023 10:02
Zat er gisteren al aan te denken inderdaad. Voor hem toch eenvoudiger na te streven dan van Aert zelf die, naar alle waarschijnlijkheid, ‘gewoon’ zijn primaire taak als bergsleurhond uitvoeren moet. Deze Laporte kan eenvoudig top 10 in de massaspurts rijden en bakken bijvangst in overgangsetappes sprokkelen zonder dat het zijn knechtenrol enorm in de weg zit. Laat Laporte lekker voor groen knokken en laat van Hooydonk hem daarbij helpen ook, hij eet camembert en dit vindt plaats in het land waar dat gemaakt wordt.
  7 juni 2023 13:15
  Wout is zelf degene die beslist dat hij niet voor groen gaat. En als hij in de bergen op kop gaat sleuren is dat ook zijn eigen beslissing. Z’n hoofddoel is volgens mij het WK, dus hij zal z’n hoeveelheid inspanningen in de Tour daarop afstemmen. Hij zal daarbij ook wel 1 of meer etappes willen winnen, dat gaat hij niet opzij zetten voor de kansen van Laporte op groen. Als je toch iemand meeneemt voor de sprints dan beter Olav Kooij, dat is een betere sprinter en die kan zich ook goed redden met als ondersteuning van Van Hooijdonk.
7 juni 2023 09:17
Intrinsiek is Laporte sneller dan Van Aert, dus het zou zeker kunnen!
  7 juni 2023 11:17
  Waar baseer je dat in hemelsnaam op? Laporte heeft in zijn tijd bij cofidis nooit een sprint gewonnen, wout won in z'n eerste tour voor jumbo meteen sprints.
  7 juni 2023 11:25
  Ik denk eerder omgekeerd. Maar Laporte wordt er steeds gehaaider in en heeft straks iets meer vrijheid tov van Aert om het in de praktijk te brengen.

Reacties zijn gesloten.