Janez Brajkovič tijdens carrière gepest: “Ik werd gewurgd door een ploeggenoot”

dinsdag 15 januari 2019 om 09:04
Janez Brajkovič tijdens carrière gepest: “Ik werd gewurgd door een ploeggenoot”

foto: Cor Vos (archief)

Janez Brajkovič, de Sloveense wielrenner die gisteren door de UCI tot 1 juni geschorst werd, schrijft in zijn blog ergere dingen te hebben meegemaakt gedurende zijn loopbaan. “Ik werd gepest”, biecht de oud-renner van Discovery Channel, Astana en Bahrain Merida op.

Brajkovič wilde al een paar dagen eerder reageren, maar de UCI vroeg hem te wachten op het bericht over zijn schorsing. Tijdens de Ronde van Kroatië halverwege april 2018 werd de 35-jarige renner betrapt op het gebruik van methylhexanamine, een middel om alerter te zijn en minder vermoeid te raken. Brajkovič had op dat moment geen idee wat de positieve test veroorzaakte. Toch hield hij de eer aan zichzelf. “Omdat het in mijn urine zat, heb ik mezelf vrijwillig onmiddellijk geschorst, zonder te vragen naar een B-staal.” Dat had voor hem twee redenen. “Ik kon het niet aan om aan wedstrijden mee te doen omdat ik mentaal kapot was. En omdat ik van mening was dat ik niet zou moeten koersen totdat dit opgelost was.”

Halverwege zijn online verhaal verlegt Brajkovič het onderwerp. De dopingschorsing is namelijk niet het ergste wat hem is overkomen. Veel erger is het feit dat de winnaar van de Ronde van Slovenië 2012 gedurende zijn carrière gepest werd, claimt de Sloveen. Brajkovič noemt voorbeelden. “Ik paste niet in het team omdat ik niet met ploeggenoten uitging om me bijna dood te zuipen. Ik werd tijdens de Tour gewurgd door een teamgenoot. Ik kreeg te horen dat ik een nul ben, direct nadat ik een contract had getekend. Ik zou worden ontslagen en ze zouden ervoor zorgen dat ik in de toekomst nooit meer zou kunnen rijden.”

“Ik schrijf dit niet om de lezer medelijden met me te laten krijgen; je zou het niet moeten doen. Ik noem alleen feiten en het is aan jou om te beslissen wat je ermee wilt doen. Ik ga me niet verstoppen in een grot vol medelijden met mezelf”, schrijft Brajkovič tot slot.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Verweggistan 15 januari 2019 om 09:11

Wellicht een van de redenen dat het bij eeuwig talent is gebleven. (er vanuitgaande dat dit aan het begin van carrière was)

havana 15 januari 2019 om 09:14

Ah gossie.

Grobbel 15 januari 2019 om 09:42

Hij heeft vooral onder Bruyneel en Vino gereden in zijn wielerloopbaan. Vooral ook benieuwd waarom hij zo lang dezelfde ploegen trouw is gebleven… Of had het te maken met het vertrek van de pester?

betonmolen 15 januari 2019 om 10:19

nogal onduidelijk verhaal want wanneer was dit pestgedrag. Lijkt me niet in elke ploeg waar hij heeft gefietst. Pestgedrag moet niet onderschat worden. enige verschil als oudere is dat je zelf kunt veranderen van team dan wel stoppen als het echt zo erg is. Als kind zit je aan de leerplicht en de keuze van papa en mama.

mania 15 januari 2019 om 10:47

In eerdere interviews was hij volgens mij positief over Bruyneel maar negatief over Vinokourov. Dus lijkt me niet in het begin van zijn carriere geweest te zijn.

Samlambeej 15 januari 2019 om 11:07

vreemd verhaal

Olmo 15 januari 2019 om 11:13

Het is ook niet duidelijk of de genoemde incidenten plaats vonden bij één ploeg of dat het verspreid was over zijn hele carrière. Janez reed de Tour van 2010-2013 en in 2017. Dat wurgen vond dus niet plaats voor zijn 26ste.

Verweggistan 15 januari 2019 om 11:43

In de Tour van 2013 gaf hij op met een knieblessure: https://www.wielerflits.nl/nieuws/janez-brajkovic-verlaat-tour-na-valpartij/

Romāns Vainšteins 15 januari 2019 om 11:33

Gruzdev ?

west 15 januari 2019 om 13:45

2012 denk ik. Reed ie de Tour voor Astana en werd ie 9e.. Dus ik kan me voorstellen dat ie zich iets als een kopman ging gedragen… En dat met oa Vino, Kashechkin en Iglinsky in dezelfde ploeg…

Tuttipazzi 15 januari 2019 om 13:47

De volgende renners hebben tours met Brajkovic gereden: Armstrong, Horner, Klöden, Leipheimer, Moeravjov, Paulinho,, Popovytsj, Rast, Irizar, Zubeldia, Bozic, Fofonov, Grivko, Iglinksy, Kasjetsjkin, Kessiakoff, Kiserlovski, Vinokoerov, Bazajev, Fuglsang, Gasparotto, Gavazzi, Loetsenko, Izagirre, Arashiro, Bole, Cink, Colbrelli, Grmayen Javier Moreno.
Na de tour van 2017 en 2011 is hij van ploeg verwisseld. Dus dan zouden die jaren het meest stroken met zijn verhaal.

west 15 januari 2019 om 14:15

Er staat alleen dat ie net een nieuw contract had getekend… En na zijn contract bij Astana, van 2012 tot 2014, waar ie aanmerkelijk minder is gaan presteren, is ie ook uit de World-Tour gekukeld of geduwd…

Quote:
Ik werd tijdens de Tour gewurgd door een teamgenoot. Ik kreeg te horen dat ik een nul ben, direct nadat ik een contract had getekend. Ik zou worden ontslagen en ze zouden ervoor zorgen dat ik in de toekomst nooit meer zou kunnen rijden.”
ddjong67 15 januari 2019 om 14:21

@betonmolen, “als oudere kun je …” zeker kun je zelf beslissen, maar die beslissingen zijn vaak makkelijker gezegd dan gedaan .. vanaf je jeugd heeft je directe omgeving je gezegd dat je geweldig bent als topsporter en dan blijkt die wereld ineens heel anders te kunnen zijn… Dan moet ie even terug naar zn sponsors(ouders) en zeggen .. alles wat je gedaan hebt om mij zover te laten komen, jammer, maar ik ga er niet in verder .. dat kan ook tijd en energie kosten, denk ik … Verder heb ik geen inhoudelijke kennis dus ‘geen commentaar’.

Brabander 15 januari 2019 om 15:47

Deze ontboezeming roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Kwalijke zaken uiteraard, maar je gaat je gelijk afvragen wie nu die wurger was enzo

Polleke 15 januari 2019 om 20:36

Rare vogel, neo-prof bij Bruyneel in ‘die periode’, toen de controles een beetje scherper werden reed hij ineens achteruit…nog duidelijker gaat het niet meer worden…

Headlines

Materiaalzone

Populair