Brajkovic na Sloveense kampioenschappen: “Nul veiligheidsmaatregelen”

maandag 29 juni 2020 om 08:53
Brajkovic na Sloveense kampioenschappen: “Nul veiligheidsmaatregelen”

foto: Cor Vos (archief)

Janez Brajkovič heeft zich kritisch uitgelaten over de nationale kampioenschappen in zijn eigen land Slovenië. “Er waren helemaal geen veiligheidsmaatregelen”, zo vertelt de oud-renner van onder meer Discovery Channel en Astana.

Op zondag 21 juni wist Primož Roglič de Sloveense wegtitel te grijpen na een rechtstreekse confrontatie met Tadej Pogačar. De renner van UAE Emirates nam gisteren wraak met een tweede opeenvolgende titel in het tijdrijden. De 21-jarige Pogačar versloeg Roglič, op papier de grote favoriet voor de titel, met negen seconden.

De inmiddels 36-jarige Brajkovič eindigde als vierde op bijna twee minuten van zijn veel jongere landgenoot. De renner van het bescheiden Adria Mobil was na afloop kritisch op de organisatie van het wielerevenement. “Het is mooi om weer een wielerwedstrijd in Slovenië te hebben, maar het zou gepast zijn om veiligheidsmaatregelen te treffen.”

Coronaprotocol 
“Die waren er nu niet”, aldus Brajkovič. De UCI presenteerde onlangs een coronaprotocol waarin uiteengezet is hoe het wielrennen weer opgestart kan worden vanaf 1 juli. Dit om te voorkomen dat het coronavirus gaat rondwaren in het peloton. Het protocol is gebaseerd op gegevens van de wereldgezondheidsorganisatie WHO en gemaakt door een speciale werkgroep.

Zo werken teams met speciale ‘bubbels’ en vormen zij in koers een ‘pelotonbubbel’. Verder moeten er distancing-regels gelden tussen de ‘pelotonbubbel’ en mensen van de organisatie, media en publiek. In Slovenië was dit niet het geval. Alleen: het protocol blijft afhankelijk van de wetgeving en maatregelen in de betreffende landen.

Dit artikel delen:

32 Reacties

oilsmoke 29 juni 2020 om 10:07

Achteraf is het mooi wonen.

Cyclinglife 29 juni 2020 om 10:07

Zo’n NK moet toch aan regels voldoen van het uci neem ik aan. Als dit dus goedgekeurd is klinkt het nu niet bepaald positief als renners er opmerkingen over hebben. Benieuwd wat dit voor serieuzere wedstrijden gaat betekenen

Polleke 29 juni 2020 om 10:13

Gaat pure chaos worden afgaande op wat je nu in het sraatbeeld wel of niet te zien krijgt…sommigen respecteren de normen en anderen flagrant niet om wat voor redenen dan ook…

Marik 29 juni 2020 om 10:15

Is echt kwalijk hoor. Stel dat er, net als in het tennis, er een paar wielrenners positief worden bevonden. Dan moeten die weer in quarantaine, en wat gebeurt er dan met hun begeleiders? Kom op, neem het serieus, dan kan er ook daadwerkelijk binnenkort competitie worden gereden met het hele peloton.

LB108 29 juni 2020 om 10:23

Zag je al meteen bij het Sloveense wegkampioenschap en gisteren bevestigd dat zowel sommige renners (waaronder Roglic) en de “fans” hun niks aan trekken van corona..

Zouden zowel de organisatie, de fans, de renners én hun ploegen toch verstandiger mogen mee omgegaan zijn maar zo zie je maar..

Cyclinglife 29 juni 2020 om 11:17

Ongeacht welke renner het betreft, had het uci hier moeten ingrijpen. En de renners en andere die betrokken zijn bij wedstrijden zouden ze een maand moeten uitsluiten van wedstrijden en deze gehele maand verplocht in quarantaine. Zo zal het maar 1 of 2 keer fout gaan en daarna gaan ploegen hun personeel en renners heel duidelijk maken dat dit niet getolereerd wordt, want ze komen dan aan de ploeg en potentiële uitslagen.

Joaquim Agostinho 29 juni 2020 om 14:30

Merijn Zeeman zwijgt nu in alle talen..

Rawolf 29 juni 2020 om 10:25

De tweet die Brajkovic daarna plaatste laten jullie achterwege?

Cyclinglife 29 juni 2020 om 11:13

Hij is in ieder geval duidelijk. En kan hem ook geen ongelijk geven hierin.

DMenchov 29 juni 2020 om 11:24

Als Brajkovic bang is voor een griepje moet hij lekker thuis blijven voortaan en niet aan wielerwedstrijden meedoen. Het is onderhand genoeg geweest met heel het corona-gebeuren en er zijn inmiddels al genoeg maatregelen getroffen… het leven en dus ook de koers moet nu eenmaal een keer verder. Degenen die daar niet aan mee willen doen, worden nergens toe verplicht. Men mag ook levenslang in quarantaine blijven als men dat wil.

thorsen 29 juni 2020 om 11:29

Deze redenatie zorgt er onder meer voor dat sommigen thuis moeten blijven, omdat er te veel mensen zijn die zich nergens aan houden. Bedankt daarvoor trouwens…

the one raul 29 juni 2020 om 12:49

Ik ben benieuwd hoe jij “piept” als dit “griepje” je favoriete renners raakt. Als ervaringsdeskundige van dit griepje kan ik je vertellen dat er een aantal van hen dan niet meer de oude worden na dit griepje.

Ja ik ben <30 jaar en gezond en sport veel.

Veel plezier met knuffelen!

DMenchov 29 juni 2020 om 13:54

Nou nou… Al mijn favoriete renners gaan ook naar de supermarkt en laten ook hun hond uit… en bovendien is wielrennen (zelfs als in in je eentje buiten trainen) sowieso al een heel gevaarlijke sport. Het leven gaat nu eenmaal niet alleen over rozen en overal zitten risico’s aan verbonden. Deal with it.

WFer 29 juni 2020 om 13:56

Ik zal het mijn vriendin vertellen, haar moeder is 2 maanden geleden overleden aan dat ‘griepje’. Doe niet zo egoistisch man, door onvoorzichtigheid van mensen als jij die niet in staat zijn wat afstand te houden en mondkapjes te dragen is het voor heel veel chronisch zieken een realiteit dat ze de rest van hun leven in quarantaine moeten leven. We moeten het met zn allen doen anders gaat het nooit weg.

Maillot à Pois 29 juni 2020 om 15:02

@DMenchov
“Het is onderhand genoeg geweest met heel het corona-gebeuren.”
Daar ben ik het roerend mee eens, en Brajkovic volgens mij ook.
En net daarom heeft iedereen er toch baat bij om wat basisregels in acht te nemen en zich nog effe te onthouden van handjes schudden, selfies en dergelijke. Zodat de koers inderdaad weer kan beginnen en we niet opnieuw genoodzaakt zijn tot drastischer maatregelen.

wielrenner 30 juni 2020 om 18:57

Gebruik alsjeblieft je gezond verstand.

Kosmonaut 1 juli 2020 om 04:25

@DMenchov Hoewel het geen “griepje” is ben ik het verder wel helemaal met je eens.

Sagan=hulk 29 juni 2020 om 11:46

De kans dat je buiten besmet wordt is quasi nul, die hetze over nieuwe besmettingen door het wielrennen mag eens dringend stoppen.

Als je mensen niet toelaat om langs het parcours te supporteren zullen ze samen troepen in cafés om samen te kijken en daar is er juist wel kans op besmetting als die ruimte niet goed verlucht zou zijn.

Dus ik zou start en aankomst gewoon openhouden. Alles aan wielrennen is buiten, het is eigenlijk een zeer veilige sport op corona vlak. Dat die tennissers zijn gaan feesten in een discotheek wordt precies selectief doodgezwegen, men doet alsof dat toernooi een besmettingsbron was, maar tussen het publiek zaten er geen positieve gevallen.

vincenzo 29 juni 2020 om 12:53

Goed gezegd!

LB108 29 juni 2020 om 13:16

Als er 100 fans met hun gezicht naast het jouwe gaan hangen om een selfie te nemen en je die elk nog eens een handje geeft is dit zeker niet zo veilig. Dit kan nog wel even wachten lijkt me maar goed.. dus heeft dan ook niks met het wielrennen te maken

Jowinho 29 juni 2020 om 13:19

Het probleem zit hem niet echt in het fietsen, denk ik. Maar renners zitten allemaal samen in een hotel, meestal zelf met verschillende ploegen. Daar zit er meer gevaar dan ik het fietsen.

LB108 29 juni 2020 om 13:25

Dat is iets waar ze volgens mij wel al mee bezig zijn om de grote hotels met vele ploegen te mijden, was in Paris Nice ook al

Sagan=hulk 29 juni 2020 om 13:32

Buiten ga je het virus niet kunnen overdragen op anderen, dus ik zie niet in wat er zo onveilig zou zijn aan wat selfies nemen.

Desalniettemin gaat het publiek bij start en aankomst zeker niet als een bende vliegen op de renners springen. Verder is het niet zo moeilijk om een uitgestoken hand of selfie stick te weigeren.

Ik vind het een beetje schandalig hoe het WHO en daarmee ook de hele wereld maar blijft doorhameren op het feit dat het virus via grote druppels en aanrakingen wordt verspreid. Dit is gewoon onzin. In die Duitse fabriek waren er 1500 besmettingen en verder hebben die bijna niemand besmet. In Iscghl zijn nagenoeg alle besmettingen te herleiden naar één slecht verluchtte nachtclub. De besmette mensen hebben op die skiliften niemand aangestoken. Dit kan alleen maar omdat het virus zich verplaatst via kleine druppeltjes in de lucht. Buiten gaan die druppeltjes direct verdwijnen en is er geen gevaar. Hetzelfde geldt voor goed verluchtte kamers, een raam openzetten is al genoeg. Maar gebouwen zoals discotheken, kerken e.d. zijn de absolute hotspots voor het virus. De nadruk zou erop moeten liggen om die door middel van ventilatie corona-proof te maken, zo kan je het virus gewoonweg elimineren. Vele maatregelen zijn dus compleet nutteloos, hetgeen wat de curve doet dalen is het niet meer organiseren van die massa-events ergens binnenskamers.

Sagan=hulk 29 juni 2020 om 13:36

@jowinho

Daar heb je helemaal gelijk in. Zeker omdat ik veel maffe wielrenners de airco op vol toerental zie zetten om toch maar te slapen in de ideale temperatuur.

Hotels waarin enkel de renners zitten en in elke ruimte verplicht een aantal ramen openlaten kan al een oplossing zijn.

LB108 29 juni 2020 om 13:39

Ik ben begonnen met lezen van je reactie maar ik ga er mee stoppen, ik merk al snel dat je echt geen idee hebt. Of aan wat het ook ligt. Jammer van je naam hier op wielerflits want deze persoon is net iemand die het maar al te goed zal begrijpen.
Denk je dat al die besmettingen ergens binnen zijn opgelopen? Echt waar?!
Als je je hoofd tegen elkaar hangt al zeker. En de handjes schudden waarna je dan je eigen snot of zweet uit je ogen/neus/mond wrijft is allemaal geen probleem joh!

En je nieuwe reactie bewijst ook dat je geen besef hebt over het huidige wielrennen.
WT ploegen zijn al veel verder dan het gewoon opzetten van de airco van de hotels.
Die hebben zelf aircos/luchfilters/zuiveraars etc mee

Sagan=hulk 29 juni 2020 om 13:49

@LB108
Hoe kan je verklaren dat gigantische massabetogingen en andere grote samenkomsten buiten helemaal geen effect hebben op de curve, maar in een Duits vleesbedrijf besmet één enkele persoon een totaal van 1500 personen?

De enige verklaring die ik me kan inbeelden is dat het virus veel meer wordt verspreid via de lucht binnenskamers dan buiten ook al wordt er geen 1,5 meter afstand gehouden.

Etio 29 juni 2020 om 15:26

Ik hoop niet dat je je mening alleen baseert op deze twee events. In ieder geval is er aangetoond dat er meerdere factoren een rol kunnen spelen in de transmissie van het virus. Het kan zijn dat er bij bepaalde protesten er geen of heel weinig mensen besmet zijn, waardoor er geen of weinig nieuwe besmettingen ontstaan. Daarnaast kan het wel zijn dat er nieuwe besmettingen ontstaan, maar dat die mensen geen symptomen merken. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat er een verband lijkt te zijn tussen de intensiteit van symptomen en hoeveelheid van het virus dat je binnen krijgt. Ten derde is er ook aangetoond het virus ook buiten kan worden verspreid via aerosolen en ook door mensen die geen of bijna geen symptomen hebben: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02786826.2020.1749229

Dat het virus minder kan worden overgebracht in de buitenlucht lijkt wel te kloppen, maar weg is het risico op besmetting zeker niet. Meteorologische variabelen zoals de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de intensiteit van turbulentie hebben bovendien invloed op de transmissie die allen behoorlijk kunnen variëren in de ruimte en tijd.

Pascal De Kooning 29 juni 2020 om 14:54

Ik zou ook wel eens willen zien hoeveel mensen er aan gewone griep sterven. In Nederland zijn er iets van 15 mensen onder de 50 jaar overleden aan Corona en die hadden ook nog andere klachten. Ik heb enkel vrienden die Corona gehad hebben en flink slecht zijn geweest maar nu weer de horlepiep dansen hoor.
In de buitenlucht is de kans op besmetting klein dus bij een wielerkoers kun je best publiek hebben bij de start en finish vind ik. Na de drukte op de stranden en de demonstratie met 10.000 man op de Dam is er ook geen 2de golf gekomen. Ik wil het Corona-virus zeker niet baggateliseren maar enig realisme is hier ook wel op z’n plaats vind ik.

berggie1987 30 juni 2020 om 17:26

@Pascal: wereldwijd ongeveer 35.000 per jaar zonder maatregelen. Corona heeft nu ondanks zeer verregaande maatregelen wereldwijd al 500.000 doden veroorzaakt in een halfjaar.

HennieK 30 juni 2020 om 18:59

@Berggie: Je bedoelt wereldwijd tussen 290.000 en 650.000 griepdoden per jaar?
Waar je 35.000 vandaan haalt is mij een raadsel. In de VS zijn dat er meestal al meer.

wielrenner 30 juni 2020 om 19:11

Iedereen probeert hier elkaar te overtuigen van zijn gelijk….en dat gaat echt niet lukken, op t.v niet, de radio en sociale media niet.
We weten het in dit land allemaal beter. Er zijn zoveel vaagheden,tegenstrijdigheden t.a.v het coronavirus die ik nu niet ga opsommen omdat iedereen daar inmiddels van op de hoogte is. Het is maar net welke “theorie” je wilt geloven.
Ik werk in de zorg en werk nog steeds met PBM en blijf nog weg van verjaardagen, terrassen, attractieparken etc.
Dit uit respect naar die mensen die in de gevarenzone zitten zoals COPD, diabetes, hartpatiënten, autoimmuunziekten etc.
En dat vind ik persoonlijk belangrijker dan mijn gelijk te krijgen van een ander.

Brabander 30 juni 2020 om 21:27

Ja. Zo gaat dat hè? Wel een erg genuanceerd verhaal overigens. Dat zie je maar zelden

Headlines

Materiaalzone

Populair