Jan Bakelants verrast peloton in slotrit Tour de Wallonie, eindzege Robert Stannard
foto: Cor Vos
woensdag 27 juli 2022 om 17:48

Jan Bakelants verrast peloton in slotrit Tour de Wallonie, eindzege Robert Stannard

Jan Bakelants heeft voor het eerst in zes jaar weer een koers gewonnen. De ervaren Belg van Intermarché-Wanty-Gobert wist in de slotrit van de Tour de Wallonie met een late aanval uit handen van de sprinters te blijven in Chapelle-lez-Herlaimont. Robert Stannard, die nog erg dichtbij kwam, sprintte naar de tweede plaats en stelde daarmee zijn eindzege veilig in de Waalse rittenkoers.

Grote kopgroep
In de openingsfase ontstond in twee schuifjes een kopgroep van zestien renners. Onder hen Edward Theuns (Trek-Segafredo), Ben Turner (INEOS Grenadiers), de ritwinnaar van gisteren Davide Ballerini (Quick-Step-Alpha Vinyl), Casper Pedersen (Team DSM), Matteo Trentin (UAE Emirates), de best geplaatste Dimitri Peyskens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Chris Lawless en Dries Van Gestel (beiden TotalEnergies).

foto: Cor Vos

De zestien vluchters kregen bijna vier minuten voorsprong van het peloton, waar Lotto Soudal de controle hield in dienst van Arnaud De Lie. Het was uitkijken naar de heuvelachtige finale met daarin ook enkele kasseienstroken, waarvan er vijf in de laatste zeventig kilometer lagen. Halverwege de rit lag ook een strook en daar kwam Biniam Girmay hard ten val. Hij moest daardoor opgeven.

In de finale spatte de koers uiteen. Theuns, Turner, Ballerini, Trentin en Van Gestel bleven het langst over in de kopgroep, terwijl in het peloton de strijd om de eindzege losbarstte. Op 40 kilometer van de finish kwam De Lie ten val, wat de samenwerking niet ten goede kwam. De Lie moest even later opgeven, net als Girmay.

Achttal maakt finale lastig
Sep Vanmarcke en Ben Healy wisten vanuit het peloton wel de oversteek te maken naar Luc Wirtgen, en die drie konden aansluiten bij de vijf koplopers. De acht vluchters begonnen met een minuut voorsprong aan de laatste 25 kilometer en maakten het het peloton knap lastig. Oier Lazkano probeerde nog de sprong te maken toen het gat was teruggebracht tot een halve minuut en ook Victor Campenaerts deed een poging, maar zij kwamen moeilijk weg.

foto: Cor Vos

Ook op de laatste kasseistrook lukte het Lazkano niet om aan te sluiten bij de kopgroep. Hij werd acht kilometer voor de meet gegrepen en ook de laatste vluchters werden niet veel later in de kraag gevat, al stribbelden Vanmarcke, Trentin, Ballerini en Theuns nog wat tegen.

Jan Bakelants kiest het juiste moment
Vanmarcke en Ballerini plaatsten twee kilometer voor de meet nog een ultieme demarrage, maar zij werden in de laatste kilometer ingerekend. Bakelants koos het juiste moment, waarna een ploegmaat slim een gat liet vallen. De sprintende meute kwam te laat op gang, waardoor Bakelants de ritzege naar zich toe trok.

Robert Stannard kwam nog erg dicht bij Bakelants, maar moest genoegen nemen met de tweede plaats in de daguitslag. Hij bleef Axel Laurance en Thibau Nys voor. Anderzijds had Stannard (Alpecin-Deceuninck) genoeg te vieren, want door die tweede plek stelde hij zijn overwinning in het eindklassement veilig. Loic Vliegen werd tweede in de eindstand, op 10 seconden van Stannard. Matthias Skjelmose sluit af als derde op 12 seconden van de eindwinnaar.

foto: Cor Vos

 
28 Reacties
Sorteer op:
27 juli 2022
Wie, Irizar?
  Jaren gewacht, ben je me voor. ;) Of Bakelmans zoals Ducrot zou zeggen.
  27 juli 2022
  Moest van de week nog aan die etappe denken door de late aanval en winst van Laporte.
27 juli 2022
Mooie emoties in het interview, het is hem gegund deze overwinning!
Nog effe en ze gaan al huilen als ze een criterium winnen, wat is dit toch eigenlijk tegenwoordig? Naweeën van corona-tijd?
  27 juli 2022
  aldus een grote forumloser die nergens hard voor gewerkt heeft, nergens om geeft en bijgevolg niks betekenisvol in zijn mieserige leventje bereikt heeft.
  27 juli 2022
  Dank voor dit inkijkje, 55x11.
  27 juli 2022
  Een gebrek aan empathie wellicht.
  27 juli 2022
  Voor sommigen hier in cynisch nihilisme blijkbaar een moral duty
  27 juli 2022
  Liever zoete tranen dan zure kots hoor.
27 juli 2022
ja man schitterend interview
27 juli 2022
Prachtige tranen. Op je ouwe dag een overwinning meepakken, zoals hij het zelf zei: nu kan ik stoppen.
27 juli 2022
De grote hoop van Lotto Soudal in de degradatiestrijd is uitgevallen, iemand meer info?
  27 juli 2022
  Gecrashed, nog geprobeerd om verder te doen maar toch afgestapt.
  27 juli 2022
  Geraakt aan de knie, meldt de ploeg op Twitter. Later meer nieuws.
27 juli 2022
Het is je gegund Jan!
27 juli 2022
Zelden was topsport en emotie zo mooi.
27 juli 2022
Er wordt vaak wat lacherig gedaan over Bakelants (radder van tong dan met de benen, klinkt het dan soms), maar ergens heb ik wel een zwak voor deze slimme strijder. Als Tour de l'Avenir winnaar met grote verwachtingen het profpeloton vervoegen, daar aanvankelijk weinig klaarmaken, maar op je 27ste dan toch ritwinst en geel in de Tour pakken. Pas zijn zevende profoverwinning uiteindelijk vandaag. Maar met ritwinst in de Dauphiné en een wonderlijke Italiaanse herfst in 2015 met Piemonte en Emilia op 8 dagen tijd, toch wel een paar spraakmakende zeges. Laten we het ook niet vergeten dat hij in die Tour van 2013 uiteindelijk 18de eindigde, vòòr Richie Porte en (zijn toenmalige ploegmaat) Andy Schleck. Het interview na zijn zo-mogelijk-nog-ultiemere winnende demarrage dan die van Vanmarcke en Ballerini heb ik niet gezien, hopelijk kon er toch ook een woordje over Girmay vanaf, maar als je 6 jaar niet gewonnen hebt, kan ik me voorstellen dat je dat even uit het oog verliest...
  27 juli 2022
  Over Girmay heeft hij niets gezegd.
  27 juli 2022
  @Ivanoviclover Nu net de beelden gezien, wat een stortvloed aan tranen. Begrijp helemaal dat zijn gedachten even niet bij zijn onfortuinlijke ploegmaat waren, maar bij zijn eigen heavy shit van de voorbije jaren. Nu na Gilbert ook Van Avermaet nog een overwinning dit seizoen en de Oude Belgen kunnen stilaan afronden... Stel je voor dat GVA in tranen uitbarst...
  27 juli 2022
  Hij roept ook nog iets over San Sebastián wanneer zijn ploegmaats rond hem staan na de finish, maar ik weet niet juist wat. Denk dat hij er nu niet veel zin in heeft, of juist wel? Hah.
  27 juli 2022
  Vermoedelijk zal Rota na wat hij vorig jaar liet zien wel weer de kopman voor San Sebastian zijn? Hopelijk dan ook wat minder onfortuinlijk dan toen hij zo knullig aangetikt werd door de val van Mohoric...
Mooi hoor, deze overwinning smaakt. Al met al toch goed rapport voor Wanty in hun 'thuiskoers'.
27 juli 2022
Ik begreep dat Bakelants eigenlijk Vliegen wilde lanceren, maar dat de laatste slim een gat liet vallen. Mooi teamwerk!
27 juli 2022
Wat zou s er met Cian gebeurd?
  27 juli 2022
  Misschien er gewoon afgereden op de kasseien.
  27 juli 2022
  Ben wel benieuwd wat die gaat doen in de Tour de l'Avenir. Daar tegen Gregoire, Hayter en Van Eetvelt, de betere beloftes. Hopelijk doet Martinez ook nog mee.
27 juli 2022
https://twitter.com/IntermarcheWG/status/1552324850487889924 Interview, voor zover je het dat mag noemen :P Ik hou hier wel van.

Reacties zijn gesloten.