Jakob Fuglsang eist eindzege in Dauphiné op na spektakelstuk
zondag 11 juni 2017 om 15:04

Jakob Fuglsang eist eindzege in Dauphiné op na spektakelstuk

Jakob Fuglsang heeft het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Deen van Astana wist in een loodzware, maar uiterst attractieve slotrit naar het Plateau de Solaison de rit- en eindoverwinning te grijpen. Richie Porte kwam ondanks een indrukwekkende achtervolging tien seconden tekort. Chris Froome moest op de slotklim zijn aanvallen van eerder in de rit bekopen; hij zakte ten koste van Daniel Martin van het eindpodium.

Vuurwerk vanaf het begin
In deze korte, maar zeer venijnige etappe van slechts 115 kilometer met vier cols, sprongen 24 renners al voor de voet van de eerste klim (Col des Saisies) weg. Bergtruidrager Koen Bouwman zat niet mee, maar hij had geluk dat de klassementsmannen al snel de knuppel in het hoenderhok gooiden. Een versnelling van Alejandro Valverde werd tenietgedaan, waarna Chris Froome met Michal Kwiatkowski ten aanval trok. Die demarrage zorgde voor een sterk uitgedunde favorietengroep, met daarbij de geïsoleerde gele trui van Richie Porte. Vooraan bleef Tony Gallopin als enige vluchter over.

Froome blijft aanvallen
Vlak voor de Col des Aravis werd bekend dat Sebastian Langeveld afgestapt was. Ondertussen viel het vooraan niet stil. Kwiatkowski en Simon Clarke sprongen weg, waarna Froome probeerde zijn ploeggenoot als springplank te gebruiken. Valverde was attent en ook Porte (en was overgebleven was van het peloton) keerden terug. Na een aanval van Fabio Aru was het wéér Froome die demarreerde. De favorietengroep brak in stukken en Porte kende problemen.

Van voren was in de tussentijd een nieuwe groep ontstaan: Barguil, Clarke, Kreuziger, Kwiatkowski, Laengen, López en Simon Yates zaten Gallopin op de hielen, maar zij werden na de top van de Aravis in de kraag gevat door de favorieten.

Porte alleen in de achtervolging
Alles kwam bij elkaar in de afzink van de Aravis, waardoor een groep van 22 renners ging beginnen aan de voorlaatste klim: de Col de la Colombière. Hier sprongen Valverde en Aru een halve minuut weg van de andere favorieten. Porte focuste zich op het wiel van Froome, die daardoor de benen stilhield. Daardoor zagen Fuglsang, Daniel Martin en Bardet hun kans schoon om aan te vallen. Froome en Porte hielden elkaar in de gaten, al liet de Sky-kopman net onder de top met een splijtende demarrage zijn voormalige luitenant achter.

Porte houdt eindzege in zicht
In de afdaling vond de Brit snel de aansluiting met de groep-Fuglsang, waar verder alle favorieten in zaten, buiten Porte. Froome had met die groep een achterstand van vijftig tellen op Valverde en Aru, en een voorsprong van een halve minuut op Porte. Kwiatkowski zat mee met zijn kopman en reed het gat met de twee leiders toe. Op 10 kilometer van de streep, toen de slotklim naar Solaison  al begonnen was, nam Froome de kop van de favorietengroep. Een eenzame Porte volgde op ruim een minuut, maar klom wel sneller. Op die manier reed hij zich – vijftig seconden achter Froome – weer virtueel in het geel.

Fuglsang op jacht…
De eerste echte aanval van voren werd geplaatst door Daniel Martin. Fuglsang (derde algemeen) sprong mee en probeerde daarmee de eindzege te pakken. Froome koos voor zijn eigen tempo, maar gaf wel snel een minuut toe op zijn Deense concurrent. De ontketende Fuglsang liet vijf kilometer voor de streep Martin achter zich. Achter hem wist Porte na een indrukwekkende achtervolging aansluiting te vinden bij Froome. Dat was op dat moment 1.10 achter Fuglsang.

… indrukwekkende achtervolging Porte niet genoeg
Het draaide uit op een secondespel tussen Fuglsang en Porte, waar de Deen nog het voordeel had van eventuele bonificatieseconden. De Australische geletruidrager moest zijn verlies beperken en reed zelfs Froome nog uit zijn wiel in de finale. Uiteindelijk bleek het verschil in het klassement tussen beide renners tien seconden. Daniel Martin werd knap tweede en eindigde daardoor nog nipt op het eindpodium.

Bergtrui voor Bouwman
Koen Bouwman heeft zich van de bergtrui verzekerd. De renner van LottoNL-Jumbo hoefde op de slotdag geen bergpunten te pakken om het tricot veilig te stellen. Bouwman zat deze Dauphiné liefst vier keer mee in een ontsnapping, waarvan hij er één succesvol wist af te ronden. In totaal verzamelde de 23-jarige coureur 44 punten voor het bergklassement.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2017 15:05
Schitterende etappe, waar te beginnen
11 juni 2017 15:05
Leuk voor Fuglsang en Porte echt iig op mij veel indruk gemaakt.
11 juni 2017 15:06
Geweldige rit, tenminste van wat we konden zien! Tactische fout van Porte om enkel op Froome te letten en de rest te laten lopen op de Colombiere. Hij had genoeg power om er bij te blijven.
11 juni 2017 15:06
@vietsvrined: bij de bergtrui van Koen? Hahahaha!
11 juni 2017 15:06
Martin toch nog 3e.
11 juni 2017 15:07
Bijzonder fraaie etappe die perspectieven voor de tour lijkt te scheppen. Astana heeft met Aru en Fuglsang een mooi duo wanneer ze deze vorm vasthouden. Dan Martin relatief weinig genoemd nog als tourpretendent maar voor hem is het parcours natuurlijk ook voordelig dit jaar.
11 juni 2017 15:07
Helft van dit spektakel en we hebben een prachtige tour!
11 juni 2017 15:07
Frome geen podium
11 juni 2017 15:07
Een leiderstrui zonder goede ploeg is garantie op spektakel!! Zou mooi zijn als Sky en Movistar de Tour niet vernaggelen. Wel zuur dat Porte de ronde verliest op boni's...
11 juni 2017 15:08
Het is nu aan Porte om Froome te nekken in de Tour.
11 juni 2017 15:08
Straf van Fuglsang dat hij Porte op 1.10 wist te houden. Hele mooie etappe gezien van wat ervan uitgezonden werd.
11 juni 2017 15:09
Winnaar Fuglsang.
Credits: Froome, Kwiatkowski en de motoren ervoor. En natuurlijk Fuglsangs topvorm, hij was gewoon een hele week goed.
11 juni 2017 15:11
Oja, de aanval van Martin hielp Fuglsang ook enorm. Hoe lang was hij anders achter Froome gebleven?
11 juni 2017 15:12
Hopen dat de Nederlandse Fuglsang ook wat kan presteren in de tour :P
11 juni 2017 15:13
In het volgtopic: het is maar een voorbereidingskoers, saai....., pardon? Een geweldige etappe, ontploft vanaf het begin. Man tegen man en Astana speelde een geweldig spel met winst als beloning. Dit belooft wat voor de tour. Alle bazen staan klaar!
11 juni 2017 15:13
Prachtige etappe! Een korte rit en een matige ploeg van de leider zijn twee belangrijke ingrediënten die voor een boeiende koers kunnen zorgen, en dat hebben we vandaag gekregen. Zeer jammer voor een sterke Porte, die nog als een leeuw gevochten heeft. Maar Fuglsang, die in de vorm van zijn leven lijkt, verdient het ook wel. Benieuwd of we in de Tour ook zo'n goeie Fuglsang gaan zien of gaan moeten concuderen dat hij dan al over zijn piek heen is.
11 juni 2017 15:14
Dumoulin moet volgend jaar ook met zwangere vriendin de Dauphine in, die wint hij dan ook, zijn eerste eenweekse wedstrijd, plus dan ook maar de Tour, al heeft hij al een drieweekse wedstrijd op het palmares
11 juni 2017 15:14
Prachtig Fuglsang! Fan van hem sinds zijn 7dr plek in de tour. Froome en Porte zijn gewoon toursterk. Aru lijkt ook weer terug. Tour gaat spannender worden dan in de afgelopen 5 jaar!
11 juni 2017 15:14
En weer is bewezen dat korte etappes vaak veeeeel leuker zijn dan lange. En nog leuker zou het zijn als die dan ook helemaal worden uitgezonden. Zeker een koers als die van vandaag is reclame voor de wielersport. Ik heb genoten!
11 juni 2017 15:15
Oomen en Clement in dit geweld toch allebei top 20 in de daguitslag. Valt me niet tegen.
11 juni 2017 15:16
Van waar kwam Kwiatkowski hij rijdt 1 minuut dicht op de leiders en rijdt zo Porte op 1 minuutje. Porte heeft zich mooi verweerd. Ben blij voor Fuglsang.
11 juni 2017 15:18
Voor een jonge gast als Oomen is dit natuurlijk een geweldige leerschool. Hij krijgt in de slotklim dan wel vier minuten aan de broek van Porte, maar heeft verder deze week van heel nabij kunnen meemaken hoe het werkt bij de toppers. Nog wat meer macht en ervaring en hij kan een eind komen in het rondewerk.
11 juni 2017 15:23
Oomen 14e en Clement 18e in het eindklassement. Beide netjes.
11 juni 2017 15:23
Prachtige rit, het in Fuglsang gegund. Maar toch, winnen door bonificaties blijft bij mij een minpunt.
11 juni 2017 15:26
Porte verliest vandaag de Tour.
Teveel renners die bereid zijn om alles of niets te spelen, dat redt zijn zwakke team nooit.

Reacties zijn gesloten.