Verdeeldheid over inkorten bergrit Giro: Haig snapt het niet, Healy en Moscon willen koers
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 19 mei 2023 om 11:26

Verdeeldheid over inkorten bergrit Giro: Haig snapt het niet, Healy en Moscon willen koers

Het inkorten van de dertiende etappe van de Giro d’Italia kan niet bij iedereen op goedkeuring rekenen. De Col du Grand Saint-Bernard is geschrapt, waardoor een rit van 74 kilometer overblijft met de Croix de Coeur en finish op Crans Montana. “Maar daar ben ik het niet mee eens”, vertelt Haig aan het Australische SBS.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Eerder in de ochtend kwam al naar buiten dat meerdere renners juist de Croix de Coeur wilden schrappen uit het parcours. “De reden waarom we de middelste klim niet wilden doen, was vanwege de potentieel gevaarlijke ondergrond in de afdaling. En dan heb je geen tijd om extra jasjes aan te trekken”, legt de kopman van Bahrain Victorious uit.

“We starten nu aan de voet van de klim, waar we vol gaan koersen en dus warm worden. En dan krijg je een gevaarlijke afdaling waar renners gaan proberen terug aan te sluiten bij het groepje voor hen. Dus ik begrijp het compromis niet”, aldus Haig vlak voor de start, die voor de bühne nog verreden werd. Daarna stapten de renners in de bus om naar de nieuwe start te rijden.

Donderdag kwam de Australische klimmer nog ten val in de bevoorradingszone, redelijk zonder erg. Een ochtend later stond hij in de stromende regen de pers te woord. “Ik voel mij niet super, om eerlijk te zijn”, voegde hij daar nog aan toe.

‘We moeten gewoon koersen’
Ben Healy, de Ierse klassiekercoureur van EF Education-EasyPost, vindt juist het tegenovergestelde. “We moeten gewoon koersen. Dit zijn de condities in de Giro, dit kan je verwachten. Iedereen is aan het afzien”, zei Healy tegen Eurosport. Kansen voor de vluchters ziet hij nu niet. “Het wordt een zware en korte rit, die meer voor de klassementsrenners gemaakt zal zijn.”

Gianni Moscon deelt de mening van Healy. “Het is inderdaad slecht weer, en we zijn inderdaad moe, maar wat mij betreft zou er gekoerst kunnen worden. Als iemand zou willen stoppen, dan kan dat. Niemand dwingt ons om een renner te zijn”, aldus de Italiaan van Astana Qazaqstan tegen Tuttobiciweb.

 
12 Reacties
Sorteer op:
19 mei 2023
Ben Healy dat is tenminste nog een echte!
19 mei 2023
Ik weet nu dat Haig meedoet in deze Giro.
19 mei 2023
“We starten nu aan de voet van de klim, waar we vol gaan koersen en dus warm worden. En dan krijg je een gevaarlijke afdaling waar renners gaan proberen terug aan te sluiten bij het groepje voor hen." Dit is waar, maar het blijft natuurlijk wel de keuze van de renners zelf hoe ver ze willen gaan. Als je in een groepje ergens achter zit is er niemand die je tegenhoudt om samen relatief rustig de afdaling te pakken en daarna samen rond te draaien om later alsnog de aansluiting te maken. Érgens moet de eigen verantwoordelijkheid ook een rol gaan spelen als het op het parcours aankomt.
19 mei 2023
Waren er maar meer Ben Healy's.
19 mei 2023
Ach ja, er zullen altijd renners zijn die het er niet mee eens zijn. Ik neem toch aan dat het merendeel deze beslissing prima vinden. Een soort "democratie 's" besluit dus. Dat moet je dan gewoon accepteren. Klaar. Ik denk dat het voor de kijker in elk geval leuker is om naar te kijken dan de afgelopen anderhalve week. Want dat was geen reclame voor de wielersport. Misschien dat Haig daar ook eens naar moet kijken.
19 mei 2023
Haig kijkt niet naar het actuele weer en de verwachting zo te horen. Ik denk dat hij zo snel mogelijk deze Giro af wil maken gezien zijn vorm.
19 mei 2023
Caruso is toch gewoon de kopman bij Bahrain?
  19 mei 2023
  Ssst, dat hebben ze Haig nog niet verteld
19 mei 2023
#JeSuisBenHealy
19 mei 2023
Je kan prima een jasje aandoen hoor, en als je erop getraind hebt nog snel ook. Als het gaat om kou in de afdaling dan vind ik het dikke onzin.
  19 mei 2023
  Ja in z'n snelle korte etappe, zie ik het 'kou' issue ook niet zo. Of hij moet het jasjes ook als bescherming zien bij een eventuele val ofzo.
  19 mei 2023
  Kranten onder je shirt gaat ook prima. Gold old days.

Reacties zijn gesloten.