Wielerploegen willen bloedcontroles vlak voor start en direct na finish

Wielerploegen willen bloedcontroles vlak voor start en direct na finish

foto: Cor Vos

donderdag 7 juli 2022 om 07:51

Een aantal WorldTour-ploegen wil zich hard maken om bloedcontroles vlak voor de start en direct na de finish in te voeren. Zij gaan er bij de internationale wielerunie UCI en bij het anti-dopingagentschap WADA op aandringen om op deze manier de aanpak van doping te vergroten.

Diverse teammanagers, waaronder Iwan Spekenbrink van Team DSM, hebben WielerFlits er tijdens het Criterium du Dauphiné en in deze Tour de France op gewezen dat enkele ploegen zich sterk gaan maken om deze extra bloedcontroles in het wielrennen op korte termijn in te voeren.

Richard Plugge, algemeen directeur van Jumbo-Visma, heeft geen problemen met de komst van deze bloedcontroles. “In het verleden zijn wij in de Tour al eens vlak voor de start gecontroleerd. In 2019 werd het team 40 minuten voor de start in de bus nog eens gecontroleerd. Wij staan daar open voor.”

Met deze controles willen de ploegen een mogelijkheid uitsluiten om met bloeddoping vals te spelen. Vorig jaar tijdens de dopingstrafzaak ’Operatie Aderlass’ rondom de Duitse ‘dopingdokter’ Mark S. kwam deze methode nadrukkelijk aan het licht. De wijze waarop sporters bloed kregen toegediend was zo simpel en efficiënt, dat diverse wielerploegen zijn geschrokken en zich nu hard willen maken voor deze extra controles.

Iwan Spekenbrink – foto: Cor Vos

“Aderlass gaf inderdaad aan dat atleten net voor en na de competitie bloed via een infuus inbrengen en later weer aftappen. Overduidelijk bewijs waren de beelden van langlaufer Max Hauke”, bevestigt professor Peter van Eennoo van het DoCuLab Gent.

In de winter, meestal vlak voor een vakantie waar de kans op een out-of-competition controles klein is, tapt een sporter een hoeveelheid bloed af. Dit bloed wordt bij belangrijke wedstrijden na de reguliere dopingcontroles in de ochtend in het hotel toegevoegd en het wordt dan diezelfde dag na de etappe, bij aankomst in of onderweg naar het hotel, weer afgetapt. Meer bloed in het lichaam tijdens de wedstrijd betekent extra rode bloedlichaampjes, die de zuurstofopname makkelijker maken en zorgen voor een beter uithoudingsvermogen.

Voordeel van kleinere hoeveelheden bloed is dat het lichaam niet echt een adaptatietijd nodig heeft zoals bij grotere hoeveelheden, waardoor je er direct die dag baat bij hebt. Vandaar dat het ook bij specifieke, belangrijke wedstrijden wordt ingezet. In het wielrennen zou het dan vooral gaan om bergritten in de grote rondes.

Deze methode vergt weinig tijd. Het toevoegen van bloed in de ochtend en het verwijderen na de etappe in het hotel, gebeurt op dezelfde dag waardoor er bij de huidige bloedcontroles in de vroege ochtend (voor het toevoegen van het extra bloed) en in de avond in het hotel (na het weer verwijderen van het bloed) weinig verschillen in de bloedwaardes waarneembaar zijn en er geen argwaan in het biologisch paspoort wordt gewekt.

Kinderlijk eenvoudig
Hoe kinderlijk eenvoudig de toediening gaat vertelde een medewerkster van ‘dopingarts’ Mark S. in de rechtbank in München tijdens de dopingstrafzaak Aderlass. Ze moest een keer heel langzaam door een bepaalde straat rijden. Een atleet sprong dan uit de bosjes, stapte in de auto en ging op de achterbank liggen. Daar kreeg hij zijn bloed, dat eerder was afgenomen, weer terug via een infuus.

Langlaufer Hauke verklaarde later aan de media dat hij meer dan vijftig dopingcontroles had ondergaan, maar nooit een probleem kende. Spilfiguur Mark S. vertelde aan zijn sporters dat ze op het moment dat het bloed weer terug werd gezet een bepaalde hoeveelheid water met zout moesten drinken, waardoor hun bloed geen afwijkende waardes in het biologische paspoort zou hebben. Als dit waar is, kun je vraagtekens achter de betrouwbaarheid van het biologische paspoort plaatsen.

Van Eennoo bevestigt dat deze methode van bloed toevoegen bekend is. Toch ziet hij in de door enkele ploegen voorgestelde controles vlak voor de start en direct na de finish de nodige problemen.

Van Eennoo: “Twee uur na een wedstrijd kan er geen bloed worden afgenomen dat bruikbaar is voor het biologische paspoort omdat de bloedwaarden ‘aangetast’ zijn door de inspanning (plasma volume shifts). Een chaperone bij de atleet plaatsen kan dan een nuttige mogelijkheid zijn om dit op te vangen. Net voor een wedstrijd is afname van bloed ook moeilijk omdat dit de concentratie van de sporter verstoort.”

Foto: Cor Vos

In de strafzaak Aderlass waren de wielrenners Danilo Hondo, Georg Preidler, Pirmin Lang, Borut Bozic en Stefan Denifl betrokken. Ook de naam van Milan Erzen, de baas van de Bahrain-Victorious ploeg werd genoemd. Zijn advocaat benadrukte echter dat Erzen nooit met Mark S. heeft gewerkt en dat er geen sprake is van een persoonlijke of zakelijke relatie.

Meer geld
Richard Plugge bevestigt aan WielerFlits dat anti-doping hoog op de agenda van de ploegen staat. Als voorzitter van de AIGCP (belangenvereniging van ploegen) heeft hij nu een afspraak met de 18 WorldTour-teams gemaakt om de bijdrage voor anti-doping per ploeg te verhogen met 80.000 euro naar 220.000 euro per jaar. Hiermee leveren de WorldTour-ploegen dan een bijdrage van bijna vier miljoen euro per jaar voor de dopingaanpak. Een initiatief dat vanuit de ploegen is gekomen.

Plugge: “Niet alleen in de controles moet worden geïnvesteerd, maar ook in Intelligence & Investigation teams. Het inlichtingen- en onderzoeksteam speelt een cruciale rol bij de bescherming van de schone sport. Zij verzamelen inzichten, inlichtingen en informatie, en volgen een rigoureuze onderzoeksaanpak. Deze aanpak werkt vaak nog efficiënter dan alleen de controles.”

De dienst Intelligence & Investigation opereert onafhankelijk binnen het WADA om de vertrouwelijkheid te waarborgen. Het is een team van professionals met jarenlange ervaring in wetshandhaving, onderzoek en sport. Een deel van hun taak bestaat uit het onderzoeken van beschuldigingen die afkomstig zijn van informanten en vertrouwelijke bronnen (soms klokkenluiders genoemd).

In het proces Aderlass kwam ook het product H7379 Hemoglobin Human naar voren als nieuw dopingmiddel. Van Eennoo acht de kans klein dat dit product tegenwoordig daadwerkelijk wordt gebruikt. “Het is gevaarlijk om hiermee te experimenteren”, waarschuwt hij. “Dit is niet voor humaan gebruik bedoeld. Daarbij is het opsporen van verdachte stalen vrij gemakkelijk aangezien dit hemoglobine vrij is (niet in de rode bloedcellen maar in het plasma). Hierdoor kleurt het plasma rood.”

Iwan Spekenbrink zei in een interview met WielerFlits: “Ik vind het heel positief dat wij vanuit de ploegen aangeven dat we met de wielersport de voorloper willen blijven in de anti-doping. Het gaat erom dat we eerlijke sporters willen beschermen. Dat je echte winnaars krijgt.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

the student 7 juli 2022 om 08:13

Dit verdwijnt alleen maar als je als UCI onafhankelijke artsen in dienst neemt. Als t ware een huisarts voor renners, waar een renner zich bij moet registreren. Iedere arts een x aantal renners. Neem de artsen weg uit de dienst van de ploegen. Zo lang er nog allerhande foute coaches en artsen rondlopen verandert er weinig. Die verzinnen wel weer iets anders.

Dan blijven er nog een paar gekkies over die op eigen houtje experimenteren.

Lijkt me trouwens ook niet gezellig vlak voor de etappe en vlak erna die controleur overal erbij.

0
NiM 7 juli 2022 om 08:36

Lijkt me niet echt handig. Door de inspanning heb je sowieso afbraak rode bloedcellen, verhoging ureum/CK (afbraakproducten) en andere zaken. Beetje vergezocht

0
Dikke Vrouw 7 juli 2022 om 08:49

Goed idee . Nu effie zien welke ploegen hier voor en tegen zijn ..

0
Quincy Adams (aka voorwiel) 7 juli 2022 om 08:56

En dan…? Je kunt tal van sportieve, humane en wetenschappelijke redenen bedenken waarom een ploeg hier niet aan zou willen.

0
re-cycle 7 juli 2022 om 09:05

paspoort vervalsen is van alle tijden. Biologisch paspoort is dus eender.
Doping is en blijft in de sport. Het zal in golfbewegingen zijn net als in de economie. naar veelvuldig gebruik tot het gebruik door enkelingen. Dopingvrij gaat niet lukken. Wielrenners en de entourage erom heen zijn nu eenmaal mensen en mensen zijn creatief in het bedekken van oplossingen,verbeteren en het opzoeken van de grenzen en het omzeilen van controles. Niets menselijk is ook dit wereldje vreemd.

0
Romāns Vainšteins 7 juli 2022 om 09:06

Ik ben tegen want vind het te ver gaan. Ook de insteek vanuit de voorstanders die zo eigenlijk zeggen dat ze bedonderd worden pruim ik niet echt. Op termijn zal het bloedpaspoort wel de kant op gaan dat dergelijk gerommelin de marge ook aantoonbaar is met controles op normale momenten.

0
Panache 7 juli 2022 om 09:07

H7379 Hemoglobin Human is wel degelijk bedoeld voor menselijk gebruik (kan je zelfs aan de naam zien). Het is synthetisch hemoglobine in poedervorm en gaat al rond sinds 2016. Geruchten gaan rond dat het traceerbaar is, maar of dat ook werkelijk zo is?
Op zich wel een goed artikel, voldoende diepgang voor de leek en degene die er meer over willen weten kunnen met hulp van steekwoorden een hoop extra vinden via google. Wat mij betreft is de dominantie vanuit Slovenië en de connecties Erzen/Gianetti voldoende reden om alles uit de kast te trekken qua anti-dopingbeleid. Niet omdat het valsspelers zouden zijn, maar om het speelveld in zijn geheel eerlijker te krijgen. Mocht er na zo’n nieuwe anti-dopingregel iets significants veranderen in de performance van bepaalde renners dan is dat op zich voldoende zonder dat er iemand ‘moet hangen’.

0
Pietspeed 7 juli 2022 om 11:34

‘H7379 Hemoglobin Human is wel degelijk bedoeld voor menselijk gebruik (kan je zelfs aan de naam zien). Het is synthetisch hemoglobine in poedervorm en gaat al rond sinds 2016. ‘
Beetje contradictio in terminis: je plakt er het woordje human achter en het is wel degelijk bedoeld voor menselijk gebruik…, terwijl het kennelijk om synthetische hemoglobine gaat. Oftewel er is niets menselijks aan ?!

0
Gelei 7 juli 2022 om 09:09

Bij elke renner een permanente sonde plaatsen met kraantje. Handig toch?

0
Romāns Vainšteins 7 juli 2022 om 09:44

Gewoon een drone boven de pot waarin ze zitten te schijten, zoals in zo’n science fiction prison film.

0
Kosmonaut 7 juli 2022 om 11:02

Of gewoon elke ploeg in een Big Brother huis huisvesten.

0
Wheely 7 juli 2022 om 09:46

Ben niet perse voor of tegen maar ik kan me niet voorstellen dat het gerommel met bloedzakken nog op grote schaal gebeurt, het lijkt me dat je dat met een inval zoals bij Bahrein laatst dan ook wel tegenkomt. Laat ze maar wat steekproeven nemen als ze dat echt nodig achten, hou dan ook vooral de entourage in de gaten, een zak bloed vestop je niet zomaar even natuurlijk.

0
reusjen 7 juli 2022 om 10:11

Die zakken bloed worden natuurlijk niet verstopt bij personen die direct aan de ploeg gelinkt zijn. Het is niet zo ingewikkeld om ervoor te zorgen dat er bij een inval niets gevonden wordt. Ik ga er vanuit dat de toppers in het wielrennen(en de meeste topsport) volle bak aan de dope zitten. Scheelt in ieder geval een hoop teleurstelling achteraf

0
Wheely 7 juli 2022 om 11:22

Volle bak weet ik niet maar als je ziet wat er voor de consument alleen al aan sportsupplementen te krijgen is lijkt het me een zekerheid dat hier sowieso volop gebruik van gemaakt wordt en dat daarmee de stap naar iets anders snel gezet is. Vanuit het oogpunt van innovatie. ;-)

0
xistnc 7 juli 2022 om 10:10

'We willen extra controles' is een relatief loze kreet, als er zoveel haken en ogen zitten aan de uitvoering ervan.

Liever minder controles met grotere precisie en preventieve werking, dan die gratuite roep om 'extra controles'. Zeker als dat vooral komt van ploegen die vaker dan gemiddeld achteraan rijden.

Quote:
Als dit waar is, kun je vraagtekens achter de betrouwbaarheid van het biologische paspoort plaatsen.

Is dit een nieuwsartikel of een opiniestuk? Los daarvan is het natuurlijk onterecht. Het biologisch paspoort is een bewezen betrouwbaar instrument bij het terugdringen van veel vormen van doping.

0
skylimit 7 juli 2022 om 10:44

Waarom zou je als wielerploeg opteren voor zoiets als meer bloedcontroles ? Dit wekt toch juist nog meer argwaan ? De wielersport is toch schoon nu ? Of vragen ze om (extra) bloedcontroles en zo de indruk te wekken dat er niets aan de hand is ?
Er zullen vast wel manieren zijn deze bloedcontroles te omzeilen c.q. te manipuleren.
Een overdaad aan controles is zinloos, beter onverwachte controles houden.

0
BassieAdriaan 7 juli 2022 om 11:13

Je ziet steeds vaker mensen met suikerziekte die zo’n plakker met een sensor op hun bovenarm hebben zitten.
Nu gaat het natuurlijk te ver om een gezonde sporter maar te verplichten om het hele jaar met zo’n ding in je bovenarm te rijden maar voor dit soort ronde’s.
Goed moet natuurlijk ook die opsporingstechniek in datzelfde kastje te plakken zijn.

0
J M 7 juli 2022 om 11:39

Armeninspectie zou toch al kunnen uitwijzen of er geprikt is? Of is dat te simplistisch? Na een paar nachten ziekenhuis met infusen kom je er wel acht dat dat (kortstondig) littekens veroorzaakt…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone