Iván García sprint naar zege na chaotische finale in Parijs-Nice

dinsdag 10 maart 2020 om 17:15
Iván García sprint naar zege na chaotische finale in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

De derde etappe van Parijs-Nice is gewonnen door Iván García. De Spanjaard van Bahrain McLaren bleek in finishplaats La Châtre de snelste sprinter, door na een chaotische en oplopende finale Peter Sagan, Andrea Pasqualon en Cees Bol naar de overige ereplaatsen te verwijzen. Maximilian Schachmann blijft leider.

Veel renners twijfelen of de 74e editie van Parijs-Nice aankomende zondag wel finisht in Nice, aangezien het coronavirus zich maar blijft verspreiden in Europa en dus ook in Frankrijk. Vandaag spelden de aanwezige coureurs echter ‘gewoon’ weer een rugnummer op voor de derde etappe tussen Chalette-sur-Loing en La Châtre, met 214 kilometer de op-een-na-langste rit van de ‘Koers naar de Zon.’

Het leek bij de start in Chalette-sur-Loing opnieuw een dag voor de snelle mannen gezien het relatief vlakke parcours, maar de renners vertrokken wel in miezerige weersomstandigheden. Verder was het tijdens de etappe uitkijken naar mogelijke waaiervorming, net als de voorbije ritten in deze Parijs-Nice. In de eerste kilometers kreeg het peloton echter te maken met een fikse tegenwind.

Tom Devriendt – foto: Cor Vos

Eenzame vluchter Devriendt 
We kregen dan ook een vrij gezapig begin voorgeschoteld. De gemiddelde snelheid lag laag en aanvankelijk had niemand zin om voor het peloton uit te rijden, maar Tom Devriendt besloot na een tijdje om toch wat publiciteit mee te pakken. De renner van Circus-Wanty Gobert kreeg alleen geen steun van mede-aanvallers, waardoor het een eenzaam fietstochtje werd voor de 28-jarige Devriendt.

Het verschil tussen de koploper en het peloton liep al snel op tot bijna tien minuten, maar Devriendt hoefde zich geen illusies te maken over een eventuele ritzege. Bij de eerste tussensprint in Châtillon-Coligny wist Giacomo Nizzolo – de ritwinnaar van gisteren en nummer twee in het klassement – twee bonificatieseconden te sprokkelen, waardoor hij zijn achterstand op Maximilian Schachmann verkleinde tot dertien tellen.

Wind zorgt voor nervositeit, maar niet voor waaiers 
Vooraan bleef Devriendt een strak tempo rijden, maar de dappere vluchter kon niet verhinderen dat de voorsprong steeds kleiner werd. Op veertig kilometer van de streep was het verschil nog maar drie minuten en de renner van Circus-Wanty Gobert bleek in de daaropvolgende kilometers een vogel voor de kat. Met nog dertig kilometer te fietsen werd Devriendt ingerekend door de sprintersploegen.

In het peloton werden de renners af en toe opgeschrikt door een valpartij of waaiervorming, maar de wind stond te veel in het nadeel om de boel écht op de kant te zetten. We begonnen hierdoor met een compact peloton aan de laatste twintig kilometer richting La Châtre. De ploegen van de spurters ontwikkelden geen verschroeiend tempo aan kop van het peloton, waardoor het wachten was op een echte versnelling.

foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step opent de finale 
Die kwam er van Mads Pedersen, maar de wereldkampioen van Trek-Segafredo wilde alleen maar bonificatieseconden oprapen bij de tweede en laatste tussensprint in Saint-Août. Vlak na het uitrijden van het dorpje zagen we plots de mannen van Deceuninck-Quick-Step – met Julian Alaphilippe als grote aanjager – naar de kop trekken. De Belgische formatie probeerde het op de kant te gooien.

Maar ook sterke beren als Kasper Asgreen en Yves Lampaert slaagden er niet in om een eerste waaier te vormen, al zagen we andermaal Richie Porte afhaken. Door de tempoversnelling van Deceuninck-Quick-Step waren plots ook andere ploegen bereid om het tempo de hoogte in te jagen, waardoor de renners in een ziedende vaart richting de vod van de laatste kilometer reden.

Zware val Terpstra en Bennett, García ‘verrast’ Sagan
Op zes kilometer van de aankomst werd een op hol geslagen peloton opgeschrikt door een zware valpartij van onder meer Niki Terpstra en Bryan Coquard. Beide renners kwamen op hoge snelheid ten val en zouden geen rol van betekenis meer spelen in de finale. Vooraan wist geen enkele ploeg een ideale lead-out te verzorgen, waardoor we een zeer chaotische sprint kregen in de straten van La Châtre.

Deceuninck-Quick-Step hoopte Sam Bennett naar de zege te piloteren, maar het was de Ierse kampioen die zwaar ten val kwam in de laatste honderden meters na een akkefietje met Hugo Hofstetter en Caleb Ewan. Bennett kon de de zege op zijn buik schrijven, maar Peter Sagan zat met nog tweehonderd meter te gaan ideaal geplaatst. De Slowaak leek de grote favoriet voor de overwinning, maar de drievoudig wereldkampioen was niet opgewassen tegen de sprint van García.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

53 Reacties

leegloper 10 maart 2020 om 17:17

Sterke sprint van Cortina.
En Ewan denkt: “Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?”

Merlinappa 10 maart 2020 om 17:18

Mooi hoor! Ook nog eens oud-Red Hook Crit winnaar.

lander luypaert 10 maart 2020 om 17:19

Die Bennett valt echt zwaar tegen. Sterke sprint van Garcia! Sagan oogt ook zeer sterk!

Tonydepony 10 maart 2020 om 17:21

*tegen de nadars

harryjohan71 10 maart 2020 om 17:24

Bennett gaf vlak voor zijn val ook al een duw. Lead out van DQS was gewoon niet goed waardoor Bennett in de problemen kwam.

Martino87 10 maart 2020 om 17:24

Ja, hij oogt sterk, maar een paar jaar terug won hij dit soort sprints met gemak.

Wielerfan21 10 maart 2020 om 17:40

wat een complete onzin. De leadout van dqs was slecht met name morkov (had wel al eerder in de etappe een jasje uitgedaan). Maar dat bennett hier de dranghekken invliegt is niet zijn eigen schuld.

harryjohan71 10 maart 2020 om 17:57

@wielerfan21 volgens mij zegt niemand dat de val Bennett zijn schuld was. Alleen heeft Bennett eerder in de etappe bijna een val van Quintana veroorzaakt door asociaal rijgedrag. Hierdoor had het hele peleton onderuit kunnen gaan.

Massimo Bataille 10 maart 2020 om 20:30

Ik weet niet wat iedereen hier allemaal ziet…
Lead-out van DQS sterk tot Morkov. Lampaert zet hem ideaal af tot op 500m, maar Morkov komt zelf nooit op kop.
Bennett leek me de laatste dagen ook niet volledig top, maar had vandaag wel paar keer alleen opgeschoven om terug in het rijtje te komen, dus was wel sterk.
Zette hem na het vroeg opzij zetten van Morkov in het wiel van Ewan (Garcia zat er nog achter), dus nog altijd in goede positie tot de valpartij.
En Sagan zeer sterk? Zat in ideale positie om te sprinten, maar kwam gewoon tekort. Sagan in vorm zou nooit deze sprint verliezen. Hij lijkt me wel in orde (ook bewezen met al het waaiergeweld), maar ging gisteren ook te vroeg van kop voor Ackermann.
Sagan is echt nog niet top hoor.

Wheely 10 maart 2020 om 17:21

Bahrain gaat lekker in de sprint, naast Bauhaus nu ook deze Cortina erg sterk.

Bol wat ingesloten maar leek ook minder op te zitten.

koos verrek 10 maart 2020 om 17:23

Niet kunne kijken:weer geen quickstep on top 10?

harryjohan71 10 maart 2020 om 17:25

Slechte lead out DQS en val Bennett

koos verrek 10 maart 2020 om 17:25

Ai…

Wielerfan21 10 maart 2020 om 17:47

Lead out viel wel mee. Alleen de laatste man voor bennett morkov zat helemaal stuk. Daardoor bennet ingesloten, ging binnenlangs en kwam op een ongelukige manier in de dranghekken terecht

Peter Lippens 10 maart 2020 om 19:14

werd wel in de dranghekken geduwd door de vallende renner links van hem die uit zijn trappers schoot, kon Bennett niets aan doen

leor 16 10 maart 2020 om 17:31

Mooi voor Cortina, zag er in de eerste etappe ook al erg sterk uit toen hij zich leeg reed voor Teuns. Zorgde toen samen met De Buyst dat Bennoot en Alaphillipe hun voorsprong gedeeltelijk verloren.

David 10 maart 2020 om 17:36

Geen enkele sprinter die er boven uit steekt dit jaar mede door de afgelastingen. De toppers staan allemaal op 3 zeges. Giro zal pas eerste echte test zijn.

Tuubke 10 maart 2020 om 18:04

Welke Giro? Ik moet nog zien of die van 2020 wel doorgaat.

Schollekop 10 maart 2020 om 17:37

Het is dat ewan door die val niet verder kon anders had hij de sprint gewoon gewonnen. Zat in ieder geval goed gepositioneerd vlak voor de val.

Michelangelo 10 maart 2020 om 17:42

Saaie etappe… wachten op de dingen die nooit gebeurden. En op het eind een chaotische sprint, met een verrassende winnaar.

Hulde voor onze eenzame fietser. Jammer dat er niemand met hem mee springt.

En voor DQS valt het kwartje niet de goede kant op. Niet sterk genoeg om alles op de kant te trekken, niet sterk genoeg in de lead-out, en ook de sprinter die niet zijn positie kon houden (en daarna nog eens de hekken in werd gereden). Gisteren ook al niet thuis, en eergisteren ook al niet met de besten mee op het klimmetje, muv Flipke.

Zou er een virusje in de ploeg zitten…?????? Misschien ff aan ome Patrick vragen…

Dolfy 10 maart 2020 om 18:04

Tegenwind speelde een belangrijke rol ook hierin. Toch meerdere keren gepoogd het uiteen te trekken.

Limal 10 maart 2020 om 18:45

Inderdaad, die laatste 20 km zijn ze toch weer allemaal flink in het rood gegaan.

Michelangelo 10 maart 2020 om 19:01

Denk niet dat er écht geprobeerd is om het op de kant te trekken, behalve in de laatste 20 km.
Het was veel meer positioneren van de ploegen voor het geval het op de kant zou gaan. Dus vol gas richting de bocht, en daarna al heel snel het gas eraf.

AllerAller 10 maart 2020 om 17:46

Het peloton was duidelijk een beetje opgebrand na de loodzware waaieretappes van maandag en gisteren. Niet zo verrassend dat er vandaag minder met het mes tussen de tanden werd gekoerst.

Hollow Knight 10 maart 2020 om 17:54

Wat een jaloezie tegenover QS hier.

Precies nog al gefrustreerd dat Jumbo-Vismo dit jaar niets presteert.

Dolfy 10 maart 2020 om 18:03

3 overwinningen in 6 gereden wedstrijden. Niets is wel cru gezegd.

David 10 maart 2020 om 18:04

Is elke wedstrijd zo. Winnen ze ist niet goed winnen ze niet nog commentaar. Maar op anderen iets zeggen?? Jaloersheid troef hier. En welke onzin je hier leest is nog erger. Duidelijk dat meesten nog nooit zelf een koers hebben gereden. Makkelijk commentaar geven dan e

LucasR 10 maart 2020 om 18:05

Waar zie jij die jaloezie dan? Het is maar net wat je wil zien. Ik zie het PRECIES niet.

Wielerfan21 10 maart 2020 om 18:43

Inderdaad als qs een keer niet wint allemaal commentaar.

Ligthning 10 maart 2020 om 18:19

Bennet en Ewan zaten wel degelijk goed geplaatst. Zou tussen die twee en de huidige winnaar gegaan zijn. De renner van Israël schiet uit zijn klikpedaal en maakt een enorme zwieper, daarbij Bennet in de dranghekkens catapulterend. En passant blijft de fiets van Bennet aan de derailleur van Ewan hangen, die daarmee plots stil staat. Heeft dus niets met slechte positionering of slechte leadout te maken. De winnaar, noch Sagan werden ook maar enigszins gelanceerd door hun ploegmaats, en eindigen hier wel op een en twee. Rechtstreeks gaat alles zo snel, dat niet altijd duidelijk is wat er gebeurd is. Maar via de herhalingen konden we vaststellen dat er niets mis was met de positioneringen van Ewan en Bennet.

Peter Lippens 10 maart 2020 om 19:15

klopt helemaal maar fake news is hier blijkbaar de bon ton de laatste tijd

xistnc 10 maart 2020 om 18:29

Was dit Bennett, die tot twee keer toe Quintana een beuk geeft? klik

Die heeft dan snel door hoe het werkt bij DQS, qua waas voor ogen in de finale.

ChefSpijker 10 maart 2020 om 18:36

Ja da’s Bennett. Er is er maar één met Ierse kampioenstrui ;)

Limal 10 maart 2020 om 18:38

Wat Bennett deed was absoluut niet netjes, maar ik kan me weinig of geen koersen voor de geest halen waar een renner van DQS iets gelijkaardigs uithaalde.

Polleke 10 maart 2020 om 18:41

Er zijn er voor minder uit koers gehaald… deze keer heeft Karma het werk van de blinde UCI overgenomen….

Michelangelo 10 maart 2020 om 19:03

Maar hier zul je Patje Lefevre niet over horen…
Maar als hij het gerucht heeft opgevangen van “radio peloton” dat er misschien ploegen een corona geval verbergen, dan hoor je hem. Om dan meteen iets te roepen over budget….

Peter Lippens 10 maart 2020 om 19:16

wat kunnen ze weer zanniken hier, duidelijk dat het corona virus harder heeft toegesllagen in Nederland dan algemeen wordt toegegeven

harryjohan71 10 maart 2020 om 19:49

@ Peter Lippens vindt jij het normaal wat Bennett tegen Quintana doet?

harryjohan71 10 maart 2020 om 20:50

@ Peter Lippens De uci heeft de Nl zanikkers nu ook al gelijk gegeven, maar wij hebben geen verstand van wielrennen

Lalsacien 10 maart 2020 om 21:29

@Limal Terpstra???

Limal 11 maart 2020 om 07:26

Edit redactie: Doe normaal

Limal 10 maart 2020 om 18:35

Goeie overwinning van een interessante jonge renner. Qua type en mentaliteit is dat eigenlijk iemand zoals een jonge Boonen – altijd bereid om te rijden onderweg en toch nog snel aan de meet. In Parijs-Roubaix maakt die zeker een kans, en ik kijk ook met interesse uit of hij de opgedane parcourkennis van de voorbije jaren kan omzetten in een top-10 in de RVV. (áls die koersen doorgaan…)

Cochise 10 maart 2020 om 19:37

Heerlijke vent. Maar wel begrijp de vergelijking met Boonen niet helemaal. In het huidige peloton ook zowat de enige die nog iets anders doet dan trainen op hoogte, trainen op de zwift, koffie drinken op training en het mooie bordje pasta met kleurrijke groenten eten dat vrouwlief heeft klaargezet.

Arry1337 10 maart 2020 om 18:35

Zware val van Terpstra staat er, maar dat is echt absoluut niet het geval. De val gebeurt ver voor hem, en tegen de tijd dat iedereen ligt komt hij eraan rijden. Hij moet ontwijken naar de berm en komt daardoor op zijn zij ten val in het gras. Hij glijdt een klein stukje voor hij tegen Coquard tot stilstand komt. In de beelden erna zien we ze allebei voornamelijk gelaten opkrabbelen. Er werden geen grimassen getrokken, en er werd nergens naar gegrepen, dus ‘zwaar’ vind ik in deze nogal overtrokken. Ze zullen allebei normaal gezien morgen sowieso van start gaan.

Martino87 10 maart 2020 om 18:39

Mee eens

Romāns Vainšteins 10 maart 2020 om 18:54

Zeer maffe sprint met een winnaar die al heel lang zo n zege verdient.

Wel stuk saaier dan afgelopen ritten , tegenwind maakt meer kapot dan ons lief is.

Jean Dumas 10 maart 2020 om 19:26

Bennett is niet goed, daarom gaat ie kwakken. García gun je een Vlaamse klassiekercampagne, die gaat echt een keer een mooie koers winnen.

Polleke 10 maart 2020 om 20:23

Heeft hij net gedaan…

LB108 10 maart 2020 om 20:32

Zo discussie van over paar weken dat Morkov beste leadout is hopelijk bij iedereen nu duidelijk na het alweer falen van zijn leadout niet juist is..
Verder:
Cortina sterk
Sagan sterk – lijkt makkelijk rond te peddelen
DQS beetje op de sukkel..

Massimo Bataille 10 maart 2020 om 22:52

Morkov was niet in orde en Cortina was zekers zeer sterk.
Een sterke Sagan zou wel nooit verliezen in de sprint tegen Cortina (zeker niet omdat hij in ideale positie zat).
DQS valt wel nog goed mee. Maandag was Alaphilippe nog sterk met goede ploeg die afstopte. Gisteren pech met de valpartij. Vandaag enkel Morkov die het beetje verpeste. Voor de rest was de lead-out tot 500m van de streep in orde.

Gibi Baronchelli 10 maart 2020 om 21:07

Goed dat zo’n jonge kerel wint. Houdt blijkbaar van regen, wind, ruwe omstandigheden, …. Na wat opzoekwerk ben ik er achter gekomen dat hij van Gijon afkomstig is. Dat is het noordwesten van Spanje waar het nog meer regent dan bij ons. Dat verklaart één en ander.

biazzi13 10 maart 2020 om 21:56

Wie tippen jullie voor morgen??? Victor voor de dagzege? Of toch Alaphilippe voor eigen volk??

Wheely 10 maart 2020 om 22:10

Kung! Hou ook Asgreen en Bettiol in de smiezen.

Headlines

Populair

Materiaalzone