Italiaanse politie rolt dopingnetwerk achter grote amateurploeg op

Door Nick Doup, donderdag 8 februari 2018 om 16:00

foto: Sirotti (archief)

De Italiaanse politie heeft in Lucca meerdere personen achter de Italiaanse amateur- en beloftenploeg Altopack-Eppela gearresteerd. De aanhoudingen zijn verricht op verdenking van het aanzetten tot gebruik van verboden middelen bij jonge wielrenners. Dat meldt La Gazzetta dello Sport.


Het gaat om de teameigenaar Luca Franceschi, voormalig ploegleiders Elso Frediani en Michele Viola en apotheker en amateurrenner Andrea Bianchi. Zij verstrekten microdosissen EPO, groeihormonen en op opium gebaseerde pijnstillers aan de coureurs.

Er zat een heel systeem achter de dopingpraktijken. Franceschi rekruteerde de renners. Zijn ouders faciliteerden het onderkomen waar de renners na wedstrijden naartoe gebracht werden om doping toe te dienen. Frediani adviseerde renners op medisch gebied en zorgde dat ze de controles konden omzeilen. Viola werd aangesteld nadat Frediani vertrok bij de ploeg. Hij verkocht EPO aan Franceschi en adviseerde hoe positieve tests verborgen konden worden. Bianchi leverde doping zonder het benodigde voorschrift aan de wielrenners.

Altopack-Eppela is een van de grootste amateurteams van Italië. Linas Rumsas (21) reed vorig jaar voor de ploeg. De zoon van oud-wielrenner Raimondas Rumsas werd begin mei 2017 dood aangetroffen in zijn huis. Na aanleiding van zijn dood zijn onder meer vader Rumsas en een van de managers gearresteerd en is een onderzoek gestart. Daar is dit dopingnetwerk uit gekomen. Alle betrokkenen zullen verhoord worden over hun rol in deze zaak.

18 Reacties

aardappeljager 8 februari 2018 om 16:04

Toch sneu dat er iemand dood moet gaan voordat dit naar boven komt.

Vraag: als je je hele leven micro dosissen epo gebruikt heb je dan geen schommelende waarden in je bloedpaspoort? En kun je dan ongestraft doping gebruiken?

MatthiasVDH 8 februari 2018 om 16:18

Als amateurploegen positieve testen kunnen ontwijken, dan zal dat voor ploegen met een budget x1000 zeker geen probleem zijn vermoed ik.

Verweggistan 8 februari 2018 om 16:21

Deze jongens hebben geen biopaspoort. Maar als ze nu al doping gebruiken, een biopaspoort krijgen en gewoon doorgaan met dezelfde hoeveelheid doping valt dat niet op. Denk aan T. Dekker, waar pas schommelingen aan het licht kwamen toen hij stopte met doping

BlancoProCycling 8 februari 2018 om 16:23

@Matthias

Behalve dat amateurploegen waarschijnlijk veel minder controles hebben, evenals geen bloedpaspoort en wellicht zelfs geen whereabouts.

Col du Bramont 8 februari 2018 om 16:52

Schokkend en onthutsend maar niet onverwacht. Het is een illusie te denken en verwachten dat de wielersport ooit helemaal schoon zal zijn, dat was nooit zo en zal nooit zo zijn.
Je zou versteld staan hoeveel zelfs bij de categorie vd veteranen renners de verleiding niet kunnen weerstaan zich “te prepareren”. Financiële motieven spelen daar geen rol wat bij de beloftes en profs uiteraard wel relevant is.

Tuubke 8 februari 2018 om 16:59

@Verweggistan Zoiets was ik net aan het tikken toen ik zag dat jij dat eigenlijk ook al oppert. Ik weet als leek niet of dat opgaat: zorgen dat je al hoge waarden hebt voordat je voor het eerst een bloedpaspoort gaat bijhouden. En dan die waarden op peil houden zonder grote schommelingen, dan kun je misschien heel lang je gang gaan.

Lennimator 8 februari 2018 om 17:31

Thomas Dekker waar Verweggistan hierboven aan refereert had als standplaats Lucca… Tja

Benito 8 februari 2018 om 17:39

Edit redactie: Bedankt, we hebben het aangepast.

reusjen 8 februari 2018 om 17:50

Edit redactie: Het is aangepast.

ah-ja 8 februari 2018 om 18:00

Wat betreft uitslagen wel maar een erg pover ploegje. En amper een sprekende naam. In 2015 reed ‘de nieuwe Sagan’, Riabushen, er wel een jaartje

Benito 8 februari 2018 om 18:01

Edit redactie: Het is aangepast.

ah-ja 8 februari 2018 om 18:06

Niet zo ouwehoeren jongens…

west 8 februari 2018 om 18:27

Dat was natuurlijk al vanaf het begin een ploeg waar zelfs de andere italiaanse continentalen en amateurs hun vraagtekens bij zetten. Ook niet verrassend dat er ondanks de uitslagen weinig profploegen een renner van hen hebben gecontracteerd..

dumoman 8 februari 2018 om 18:36

Edit redactie: Niet insinueren. Daarvoor is een speciaal topic op het forum

ddijkers 8 februari 2018 om 20:49

Bijzonder om te zien dat ook de amateurs zo leven voor de sport. Wout van Aert is daar in nov. 2017 nog op stage geweest.

wagenaro 8 februari 2018 om 22:00

Best ddijkers, de nederlaag van MVDP nog niet verteerd? Waarom moet je Van Aert hierin betrekken? Die heeft hier niks maar dan ook helemaal niks mee te maken. Trouwens, MVDP is ook al in Italie geweest en zijn vader Adri is 2x betrapt geweest op doping tijdens zijn wielercarriere. Voila, zo eenvoudig is het maken van insinuaties …

MatthiasVDH 8 februari 2018 om 22:43

Haha ddijkers
Van Aert is daar nog op stage geweest, gebeurd wellicht nooit dat iemand in Italië op stage gaat.

ddijkers 9 februari 2018 om 07:01

Mattias: https://www.wielerkrant.be/nl/veldrijden/lees/2017-11-04/pasta-en-wijn-maar-vooral-veel-trainingsarbeid-voor-wout-van-aert-maar-denk-nu-niet-dat-ik-op-vakantie-ga

Overigens vind ik beide prachtrenners. Zie liever MvdP winnen maar dat staat los van mijn eerder gemaakte opmerking.

Meer een opmerking zijdelings omdat dit me nog bij stond. Kan me wel voorstellen dat dit op een insinuatie lijkt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.